Előfizetés

VIP-ellátás – Benyújtotta népszavazási kezdeményezéseit az MSZP és a Párbeszéd

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.10.17. 13:10

Fotó: Orbán Viktor Facebook oldala
Az NVB-nek harminc napon belül döntenie kell a kérdések hitelesítéséről.
Benyújtotta a miniszterelnök, a miniszterek és az államtitkárok kiemelt egészségügyi ellátásának megszüntetéséről szóló népszavazási kezdeményezéseit az MSZP és a Párbeszéd szerdán. Korózs Lajos, az MSZP országgyűlési képviselője a Nemzeti Választási Bizottság épülete előtt tartott sajtótájékoztatón az MTI tudósítása szerint felidézte, hogy a múlt héten a népjóléti bizottságban amellett érvelt, „amikor ilyen gyalázatos helyzetben van az egészségügy”, ne járjon VIP-ellátás a kormánytagoknak, de javaslatát a fideszes többség leszavazta. Tordai Bence, a Párbeszéd képviselője azt mondta, az MSZP és a Párbeszéd baloldali pártként az egészségügyben a nemzeti kockázatközösség elvén áll, azaz azt gondolják, mindenkinek jár a színvonalas és elérhető egészségügyi ellátás, amire nem kell hónapokat, éveket várni. Azt mondta, a Fidesz 1800 milliárd forintot vont ki az egészségügyből az elmúlt években. Abban a helyzetben, amikor folyamatosan a kórházak működésképtelenségéről, a sürgősségi betegellátás összeomlásáról, ok nélkül meghalt betegekről hallunk, nem megengedhető, hogy politikusok közpénzen VIP-ellátást vegyenek igénybe – jelentette ki, közölve, ezért három népszavazási kezdeményezést nyújtottak be a sajtótájékoztató után az NVB-hez.      Ismertetésük szerint a kérdések úgy szólnak:
  • „Egyetért-e ön azzal, hogy a miniszterelnököt megillető juttatások körébe ne tartozzon egészségügyi ellátás?”
  • „Egyetért-e ön azzal, az Országgyűlés alkosson törvényt arról, hogy a miniszert megillető juttatások körébe ne tartozzon kiemelt egészségügyi ellátás?”
  • „Egyetért-e ön azzal, hogy az Országgyűlés alkosson törvényt arról, hogy az államtitkárt megillető juttatások körébe ne tartozzon kiemelt egészségügyi ellátás?”
Korózs Lajos elmondta: a miniszterelnök és a miniszterek, államtitkárok egészségügyi ellátása más jogszabályi felhatalmazás alapján jár, ezért kellett három kérdést megfogalmazniuk. A kérdéseket Tóth Bertalan MSZP-elnök nevében nyújtották be. Az NVB-nek harminc napon belül kell döntenie a kérdések hitelesítéséről. A bizottság hitelesíti a kezdeményezést, ha az az Országgyűlés feladat- és hatáskörébe tartozik, megfelel az egyértelműség követelményének és nem ütközik tiltott tárgykörökbe. Az aláírásgyűjtésre a hitelesítés jogerőre emelkedésétől számított 120 napig van lehetőség, ez alatt 200 ezer hiteles aláírást kell összegyűjteni ahhoz, hogy az Országgyűlés elrendelje a népszavazást. Tóth Bertalan múlt héten közölte: az MSZP népszavazást kezdeményez, hogy az emberek döntsék el, járjon-e a VIP-ellátás a hatalom embereinek. Szavai szerint egészen elképesztő indokkal, demagógiára hivatkozva söpörték le a Fidesz képviselői az Országgyűlés Népjóléti Bizottságában az MSZP azon javaslatát, miszerint a jövőben ne járjon a VIP-ellátás a kormánytagoknak. Az MSZP frakcióvezetője szerint demagógiáról szó sincs, annál inkább egy szimbolikus ügyről. Ugyanis amíg a hatalom embereinek luxusellátás jár, addig az átlagbeteg hosszú hónapokig vár a kezelésre, ha meg is kapja, akkor is lepusztult intézményekben gyógyítják, és okkal félhet egy kórházi fertőzéstől, gyógyulása pedig nem garantált. Úgyhogy Tóth Bertalan szerint az a kívánatos, hogy a jövőben ne lehessen különbséget tenni magyar és magyar között.

„Rapid módon végigvert” döntés

A sajtótájékoztatón kitértek az Országgyűlés keddi, a lakás-takarékpénztárak állami támogatását megszüntető döntésére. Korózs Lajos szerint az Országgyűlésen „rapid módon végigvert” döntéssel nagyon sok család és fiatal álmát vették el, és a lépés megmutatja a fideszes politikusokat jellemző „az arroganciát és hatalmi dölyföt”. Tordai Bence szerint 2-4 millió forintot vettek el a családoktól, és „miközben a gazdasági hátország közpénzből való felépítésére mindig jut pénz”, az egészségügyre és a lakásbővítés támogatására nincs, és egyre kevésbé lesz. (MTI)

Plusz egy szendvics - Diákokkal segít a Budapest Bike Maffia

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.10.17. 12:57

Fotó: Facebook / Budapest Bike Maffia
Az új tanévben már 1853 szendvicset, 96 kiló gyümölcsöt és 71,5 kilónyi tartós élelmiszert kaptak a hajléktalanok a diákok közreműködésével.
A fiatal kerékpárosokból álló, adománygyűjtő és -közvetítő civil szervezet akciójának lényege, hogy az iskolás gyerekek a hét egy napján nemcsak maguknak visznek uzsonnát az iskolába, hanem olyanoknak is, akiknek nagy szükségük van rá. 
Mint a Budapest Bike Maffia honlapjáról kiderül, már 1853 szendvicset, 96 kiló gyümölcsöt és 71,5 kilónyi tartós élelmiszert kaptak a diákokon keresztül a szállókban élő hajléktalan emberek. A program annyira sikeres, hogy több iskola már maga szervezi az ételek kiszállítását is.
A +1 szendvics – diákok a rászorulókért elnevezésű projekt 2016 áprilisában indult azzal a céllal, hogy főleg középiskolás diákokkal közösen segítsenek hajléktalan embereknek. Mint írják, az akció célkitűzése a fiatalok érzékenyítése és az önkéntesség népszerűsítése is. A 2016-2017-es tanévben, 38 iskola közreműködésével közel 50 ezer adag étel, gyümölcs és desszert jutott melegedőkre, illetve hajléktalan szállókra.

Kiderült, mi lesz a kirúgott hivatalnokokkal

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.10.17. 12:44
illusztráció
Fotó: Népszava
Hiányszakmái felé irányításról, átképzésről és saját vállalkozás indításának segítéséről írnak az Index birtokába került kormányzati előterjesztésben.
Az Index birtokába került az a kormányzati előterjesztés, amely a közigazgatásból kirúgni tervezett munkavállalók újbóli elhelyezkedését segítő intézkedéscsomagot tartalmazza. A portál szerint a Karrier Híd névre keresztelt programban többek között szerepel a sajtóban korábban megszellőztetett információ, miszerint a közszféra hiányszakmái felé irányítanák az elbocsátott embereket, de van benne több más érdekes javaslat is. Mint írják, a mellékletekkel együtt 45 oldalas dokumentum alaposságában, megfogalmazásában és tartalmában valódinak tűnik, de a portál megkereste a Miniszterelnökséget és a Pénzügyminisztériumot, hogy erősítsék meg, ám egyelőre nem kaptak választ.     Az október 3-i dátummal ellátott előjegyzésen az áll, hogy a javaslatot a kormány még nem tárgyalta.
Mint írják, a Karrier Híd Program a leépítésben érintett 9000 munkavállaló további lehetőségeivel foglalkozik. Az első javaslat szerint az elbocsátottak újbóli alkalmazását szociális hozzájárulási adókedvezménnyel segítenék, mivel
„várhatóan lesznek olyan kormánytisztviselők, akiknek jogviszonya az öregségi nyugdíjra való jogosultság megszerzését megelőző öt éven belül szűnik meg.”

Az előterjesztés készítői azt javasolják, hogy a tervezett kedvezmény azokra az elküldött közszolgákra vonatkozzon, akik felmentésük napján már betöltötték a 60. évet. Az előterjesztésben úgy becsülik, félmilliárd forint lenne az intézkedés költségvetési hatása.
A következő pont az úgynevezett „Restart up”, vagyis a segítségnyújtás saját vállalkozás indításához. A leírás szerint a piacképes tudással rendelkezők lehetnek ennek a célcsoportja, de beléphetnek a programba azok, akik nem a közszférában használt tudásukra, hanem például
„meglévő hobbijuk által szerzett ismeretekre, tapasztalatokra építve indíthatnak vállalkozást, vagy családi céget vinnének tovább.”

Ebben maximum 500 tisztviselő lehet érintett a becslés szerint, az összesen biztosítandó költségvetési forrás pedig 2,28 milliárd forint, ebből a mikrohitelek összege 2 milliárdot tenne ki.
A harmadik pont a közszféra hiányszakmái felé irányítás, ez praktikusan főleg a humánszolgáltatásokat jelenti, az előterjesztés is kiemeli a szociális ágazatot és az egészségügyet. Az előterjesztés nem tartalmaz sem költségre, sem érintett munkavállalói létszámra vonatkozó becslést ehhez a javaslathoz.
A negyedik javaslat szerint képzésre, átképzésre lennének jogosultak az elbocsátottak. Ezt elsősorban olyan uniós operatív programokból kívánják finanszírozni, mint a GINOP vagy a VEKOP, de mivel ezek csak a konvergenciarégiókban elérhetők (illetve jelenleg a GINOP technikailag fel is lett függesztve szabálytalanságok miatt), szükségesnek látják egy a középső országrészben hasonló programok elindítását költségvetési forrásból. Utóbbiban 1500 fő részvételével számol az előterjesztés, ami 1,5 milliárd forintos költséget jelentene a Nemzeti Foglalkoztatási Alap keretéből.
Hiányszakmákra is átképezhetik a munkavállalókat
Fotó: Németh András Péter
Az utolsó ötlet az ingyenes munkaerőpiaci szolgáltatások biztosítása, ezzel próbálnák segíteni az elhelyezkedést a versenyszféra által kínált munkakörökben, „megelőzve azt, hogy egy hosszabb időtartamú álláskeresés esetén a közfoglalkoztatásba lépjen be az érintett személy”. A szolgáltatások alatt olyanokat kell érteni, mint –munkatanácsadás – pszichológiai szolgáltatás, – pályatanácsadás, karriertervezés, – karrierkonzultáció álláskeresési módszerekről, stratégiákról, – motivációs levél tanácsadás, – önéletrajz elemzés és fejlesztési javaslatok, önéletrajz elkészítése angol és magyar nyelven, – LinkedIn-profil kialakítása/elemzése, közösségi portálok használata az álláskeresésben, kapcsolati háló építése és felhasználása, – felkészítés magyar és angol nyelvű interjúra, interjútechnika, kommunikációs tréning.  A programot az OFA Országos Foglalkoztatási Nonprofit Kft. a Budapest Fővárosi, valamint a Pest Megyei Kormányhivatalokkal együttműködésben valósítaná meg. A munkaerőpiaci pillérben összesen 3570 fő, a versenyszférában történő elhelyezkedés aktív segítésében 4500 fő bevonására számítanak.
„Gondoskodó létszámcsökkentést” terveznek megvalósítani

– írja az Index az előterjesztés alapján.

Az Index azt írja, a dokumentum szerint a létszámcsökkentéssel érintettek részére a felmentésről szóló okirattal együtt egy tájékoztatót is átadnak majd az intézkedésekről. A tervek szerint az állami foglalkoztatási szerv közreműködik a csoportos létszámleépítések hátrányos következményeinek enyhítésében. A foglalkoztatási terület munkatársai csoportos tájékoztatókat tartanak az elérhető foglalkoztatási támogatásokról, álláskeresési ellátásokról, itt mutatják be részletesen az előterjesztésben javasolt lehetőségeket. Ezután az OFA Nonprofit Kft. tanácsadói felmérik a még közszolgálati jogviszonyban dolgozó munkavállaló készségeit, képességeit, igényeit és motivációját, elkészítik az egyéni fejlesztési és foglalkoztatási tervet, amelyben rögzítik azok a szolgáltatásokat, képzéseket, támogatásokat, „melyek a sikeres, a végzettségnek és képzettségnek megfelelő nyílt piacon történő elhelyezkedést elő tudják segíteni”. A tanácsadók ez alapján tesznek javaslatot szolgáltatásba vonásra, képzésbe vonásra, vagy közvetítésre.

Gulyás szerint 2500 embert érinthet

– Az történik, amiről korábban már beszámoltam: 15-20 százalékos elbocsátás lesz a közszférában. A központi államigazgatásból ez nagyjából 2500 embert érint – reagált Gulyás Gergely a kormányinfón az Index cikkére. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint nem „fűnyíróelvszerű”, bérrendezéssel párosuló létszámcsökkentést hajtanak végre. – Természetesen minden formában szeretnénk segíteni azoknak, akik a közszférából, a központi államigazgatásból távoznak – hangsúlyozta Gulyás, hozzátéve: Budapesten egyébként is munkaerő hiány van. Azt a miniszter nem árulta el, hogy az érintettek mikor kapnak arról tájékoztatást, de az év végéig a szükséges törvénymódosításokat végrehajtják.