egészségügy;népszavazás;VIP-egészségügy;

2018-10-17 13:10:00

VIP-ellátás – Benyújtotta népszavazási kezdeményezéseit az MSZP és a Párbeszéd

Az NVB-nek harminc napon belül döntenie kell a kérdések hitelesítéséről.

Benyújtotta a miniszterelnök, a miniszterek és az államtitkárok kiemelt egészségügyi ellátásának megszüntetéséről szóló népszavazási kezdeményezéseit az MSZP és a Párbeszéd szerdán.

Korózs Lajos, az MSZP országgyűlési képviselője a Nemzeti Választási Bizottság épülete előtt tartott sajtótájékoztatón az MTI tudósítása szerint felidézte, hogy a múlt héten a népjóléti bizottságban amellett érvelt, „amikor ilyen gyalázatos helyzetben van az egészségügy”, ne járjon VIP-ellátás a kormánytagoknak, de javaslatát a fideszes többség leszavazta.

Tordai Bence, a Párbeszéd képviselője azt mondta, az MSZP és a Párbeszéd baloldali pártként az egészségügyben a nemzeti kockázatközösség elvén áll, azaz azt gondolják, mindenkinek jár a színvonalas és elérhető egészségügyi ellátás, amire nem kell hónapokat, éveket várni.

Azt mondta, a Fidesz 1800 milliárd forintot vont ki az egészségügyből az elmúlt években.

Abban a helyzetben, amikor folyamatosan a kórházak működésképtelenségéről, a sürgősségi betegellátás összeomlásáról, ok nélkül meghalt betegekről hallunk, nem megengedhető, hogy politikusok közpénzen VIP-ellátást vegyenek igénybe – jelentette ki, közölve, ezért három népszavazási kezdeményezést nyújtottak be a sajtótájékoztató után az NVB-hez.     

Ismertetésük szerint a kérdések úgy szólnak:

Korózs Lajos elmondta: a miniszterelnök és a miniszterek, államtitkárok egészségügyi ellátása más jogszabályi felhatalmazás alapján jár, ezért kellett három kérdést megfogalmazniuk. A kérdéseket Tóth Bertalan MSZP-elnök nevében nyújtották be.

Az NVB-nek harminc napon belül kell döntenie a kérdések hitelesítéséről. A bizottság hitelesíti a kezdeményezést, ha az az Országgyűlés feladat- és hatáskörébe tartozik, megfelel az egyértelműség követelményének és nem ütközik tiltott tárgykörökbe. Az aláírásgyűjtésre a hitelesítés jogerőre emelkedésétől számított 120 napig van lehetőség, ez alatt 200 ezer hiteles aláírást kell összegyűjteni ahhoz, hogy az Országgyűlés elrendelje a népszavazást.

Tóth Bertalan múlt héten közölte: az MSZP népszavazást kezdeményez, hogy az emberek döntsék el, járjon-e a VIP-ellátás a hatalom embereinek. Szavai szerint egészen elképesztő indokkal, demagógiára hivatkozva söpörték le a Fidesz képviselői az Országgyűlés Népjóléti Bizottságában az MSZP azon javaslatát, miszerint a jövőben ne járjon a VIP-ellátás a kormánytagoknak. Az MSZP frakcióvezetője szerint demagógiáról szó sincs, annál inkább egy szimbolikus ügyről. Ugyanis amíg a hatalom embereinek luxusellátás jár, addig az átlagbeteg hosszú hónapokig vár a kezelésre, ha meg is kapja, akkor is lepusztult intézményekben gyógyítják, és okkal félhet egy kórházi fertőzéstől, gyógyulása pedig nem garantált. Úgyhogy Tóth Bertalan szerint az a kívánatos, hogy a jövőben ne lehessen különbséget tenni magyar és magyar között.