Előfizetés

A Kétfarkúak viszik tovább a genderképzést

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.10.18. 19:32
A titokzatos, Kutyapárt-közeli Basky graffitije a repülőgépező Orbán Viktorról
Fotó: Facebook / Basky
Nyílt szemináriumi órákon, népfőiskola keretében népszerűsíti a Magyar Kéfarkú Kutya Párt az egyetemekről kitiltott társadalmi nemek tanulmányát.
TNT, azaz Társadalmi Nemek Tanulmányok címmel viszi tovább a Kétfarkú párt azt, ami menthető a kormányzati önkénnyel szétvert genderképzésből. A párt október 11-től 2019. január 3-ig nyílt szemináriumi órákat rendez, ahol a hallgatók „a társadalmi nemek tanulmányok fő elméleti témaköreivel, valamint a nők és férfiak társadalmi esélyegyenlőségének politikája alkalmazásának lehetőségeivel” ismerkedhetnek . 
Mindez nem a párttól várható vicc: bár valószínűleg kevesen tudják, tényleg van népfőiskolai programjuk, a meghirdetett órákat pedig az Attention fővárosi rendezvényteremben tartják meg.  A szemináriumokat Thun Éva neveléstudomány -és genderszakértő vezeti, a részvétel pedig ingyenes, de regisztrációhoz kötött; a program iránt annyian érdeklődtek, hogy az eddig meghirdetett órákra regisztrálni sem lehet már.
A kutyapárt szervezőként tőle szokatlan komolysággal jelzi, a részvételi elvárásokat – így azt, hogy a jelentkező nyitott legyen a helyben megállapodott szemináriumi működési „szabályok” elfogadására, kreatív módon járuljon hozzá a szeminárium során kialakuló közös élményhez és tudásalkotáshoz”.
A párt népfőiskolai projektjében egyébként nem csak genderképzésre, de egy sor más tanfolyamra is lehet jelentkezni, Excel-ismereti órákat, borász előadást, számítógépes játéktervezést, de szabolcsi töltöttkáposzta főzést is meghirdettek honlapjukon.

„Éppen széthullik valami” – a kirúgott szívsebészért tüntettek

D. A.
Publikálás dátuma
2018.10.18. 19:30

Fotó: Draskovics Ádám
Székely László levélben fordult a tüntetőkhöz, amelyben azt írta: a küzdelem nem róla szól, egyre többen találják meg magukat benne, és érzik, hogy egy közösséghez tartoznak.
Mintegy négyszáz ember tüntetett csütörtök este a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet (GOKI) előtt az intézményből elbocsátott Székely László szívsebészért – és a betegeiért. Mivel nem engedték, hogy a demonstrálók az intézet kerítését használják, az előtt, egy állványra akasztották a lufikat és piros szíveket, illetve a feliratokat, amelyek közt olyanok voltak olvashatók, mint hogy „Kiállunk Székely László mellett” vagy „A hazának szüksége van rád”. A tüntetést szervező Facebook-csoportban sokan írták, hogy szeretnének, de nem tudnak részt venni a demonstráción, a helyszínen egy képernyőn ezeket az üzeneteket is lehetett olvasni. Az egyik felszólaló, a tüntetés szervezőjének édesapja arról beszélt, hogy ha Orbán Viktor miniszterelnök szíve a futballért dobog, tegye lehetővé, hogy másoké is dobogjon. Egy 72 éves, hét éve operált beteg pedig azt mondta: nem lenne szabad hagyni, hogy egy olyan orvos, mint Székely László elmenjen az országból, de nem is érte kellene tenni, hanem azért, hogy legyen egy hely, ahol a szívbetegek meggyógyulhatnak. Az idős úr lemondásra szólította fel a GOKI főigazgatóját, illetve Kásler Miklós miniszter is, ha nem engedné az intézményvezető távozását. 
A demonstráción felolvasták Szántó Mária levelét, aki szintén a GOKI-ban dolgozott orvosként, de Székely elbocsátása óta betegállományban van. Ez után meglepetésre Szántó fia kért szót és azt mondta: az intézményben hatalmi harc zajlik, oda már nem is érdemes visszatérni. Felidézte, hogy az anyja két gyermek mellett járt egyetemre, hogy orvos lehessen, majd este ahelyett hogy vacsora közben a gyerekeivel beszélt volna a betegei el beszélt, de most mégis el kell hagynia az intézményt. Részt vett a tüntetésen Székely doktor 88 éves tanára is, aki arról beszélt: ha egy orvossal így bánnak Magyarországon, hogyan érezhetné magát biztonságban bárki. Maga Székely László nem volt jelen, hanem levélben fordult az egybegyűltekhez. Ebben azt írta: a demonstrálók azért állnak ki, mert nem tartják megengedhetőnek, hogy „éppen széthullik valami olyan a magyar egészségügyben, ami jól működött és megfelelő eredményeket ért el”. Az orvos szerint már rég elcsitult volna a vihar, ha az egész csak róla szólna. De szerinte ebben a küzdelemben egyre többen találják meg magukat, és egyre többen érzik, hogy egy közösséghez tartoznak. „Rám lehet sütni a korrupciót, de ez nem igaz, rám lehet sütni a felelőtlenséget, de önök tudják, hogy ez nem igaz, rám lehet kiabálni beteg, vagy betegek halálát, de önök tisztában vannak azzal, hogy az utóbbi sok-sok év szinte csak avval telt, hogy bárki bármilyen kérdésben keresett meg, az én válaszom az volt: az én feladatom, meg kell oldani” – utalt Székely az őt ért vádakra a tüntetésen felolvasott levélben. 

„Nem lesz változás” – üzente Andy Vajna a TV2 dolgozóinak

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.10.18. 16:38

Fotó: Tények/Facebook
A TV2 csoport jövőjéről – várható tulajdonosváltásáról – megjelent hírekre reagáló körlevelet kaptak csütörtökön a csatorna munkatársai a cég HR igazgatóságáról. A levélben az állt, ez a tulajdonos, Andy Vajna üzenete:  „A TV2 vezetésében nem lesz változás. Büszke vagyok az eddig elért sikerekre, jól halad a menedzsmenttel közösen kialakított hosszútávú stratégia végrehajtása. Óriási hátránnyal indultunk, ma már a TV2 Csoporté a legnézettebb csatornaportfólió a teljes lakosságban. A TV2 Csoport eredményessége megkérdőjelezhetetlen.” A fenti üzenet a tulajdonosváltást nem cáfolja, a vezetés állandóságáról szóló rész viszont arra a hírre vonatkozhat, amely szerint még az idén távozna a társaság kötelékéből Dirk Gerkens vezérigazgató és az által képviselt üzleti kör is, mivel velük szemben megingott a bizalom.