Nem árulják el, mivel ment Orbán a Vidi thesszaloniki meccsére

Publikálás dátuma
2018.10.30 14:06

Fotó: AFP/ SAKIS MITROLIDIS
Az átlátszónak van egy tippje, Havasi Bertalan nem válaszolt a kérdésre.
Múlt csütörtökön a Vidi 2:0-ra nyert Görögországban a PAOK ellen. Orbán Viktor miniszterelnök a meccset a helyszínen tekintette meg Garancsi István és Adnan Polat üzletemberek társaságában. A 444.hu aznap megírta, hogy az OE-LEM lajstromjelű Bombardier Global 6000-es gép (amivel a miniszterelnök korábban – állítólag Garancsi István vállalkozó vendégeként – Bulgáriában járt a Mol-Vidi meccsén) a mérkőzés napján Budapestről felszállva Svájc felé indult, a portál szerint nem sokkal délután kettő előtt landolt a zürichi repülőtéren. Az Átlátszó most arról ír, hogy a görögországi meccs kapcsán Csányi Sándor OTP-elnök magángépe is szóba jöhetett volna – ez azonban október 24-én először Ljubljanába, majd onnan Egyiptomba repült, és csak 26-án késő este jött vissza Budapestre. Orbán Viktor viszont október 26-án délután már Budapesten tárgyalt a Nemzetközi Birkózószövetség elnökével. A portál szerint viszont nem sokkal azelőtt, hogy az OE-LEM elindult Zürichbe, leszállt Budapesten egy cseh magánrepülőgép. Az OK-SEM lajstromjelű gép Prágából érkezett, és alig fél órát töltött Ferihegyen, majd elrepült Thesszalonikibe, közel másfél óra múlva, ottani idő szerint délután fél 4 körül landolt a városban. Az OK-SEM a meccs másnapján, október 26-án kora reggel indult vissza Magyarország felé, és itteni idő szerint fél 9 körül landolt Budapesten, ahonnan Milánóba ment, majd onnan vissza Prágába. Mivel más magánrepülő nem ment október 25-én Budapestről Thesszalonikibe, és másnap onnan vissza, az Átlátszó elképzelhetőnek tartja, hogy Orbán ( és esetleg a társaságában lévő Garancsi István és Adnan Polat) ezzel a géppel utazott a Vidi-meccsre, és vissza. 

Közadatigénylés

Szeptember végén az Átlátszó egyik munkatársa közadatigénylésben kérte ki a Miniszterelnökségtől, hogy 2017 január 1. óta Orbán Viktor hányszor és kiktől kapott magánrepülőgépes utazást ajándékba, és az egyes ajándékok milyen értéket képviselnek. A Miniszterelnökség erre azt válaszolta, hogy ők nem adatkezelők ebben a témában. A portál megkérdezte Havasi Bertalant, a miniszterelnök sajtófőnökét arról, hogy mivel utazott ki Orbán október 25-én a Vidi görögországi meccsére, de választ most sem kaptak.

Junckernek elege van a gyűlöletből, jóbarátnak nevezte Orbánt

Publikálás dátuma
2019.02.21 12:32

Fotó: AFP/ JOHN THYS
„Teljességgel képtelen vagyok arra, hogy utáljak valakit” – mondta az Európai Bizottság elnöke.
Jóbarátjának nevezte Orbán Viktor kormányfőt csütörtökön Jean-Claude Juncker az újabb magyarországi tájékoztató kampány ellenére, és hangsúlyozta, hogy elég volt a gyűlöletből Európában. Juncker egy brüsszeli rendezvényen kérdésre válaszolva az MTI összefoglalója szerint azt mondta:
„teljességgel képtelen vagyok arra, hogy utáljak valakit. Nagyon meglepődtem, amikor láttam ezeket a gyűlölettel teli plakátokat Magyarországon, de nem adom fel, én nem vagyok olyan, pont az ellenkezője akarok lenni”.
Az Európai Bizottság elnöke hozzátette:
„nincs előrelépés Európában, ha a nemzetek egymás ellen harcolnak, nincs haladás gyűlölet mellett. Itt már tartottunk, elég volt belőle”.
Hétfő este Magyarország Kormánya a Facebookon jelentette be, hogy „tájékoztató akciót indít a bevándorlást ösztönző brüsszeli tervekről”. Megjelentettek hozzá egy képet is: ezen Soros György és az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker látható, azzal a szöveggel, hogy Brüsszel be akarja vezetni a kötelező betelepítési kvótát, gyengíteni akarja a tagállamok határvédelmi jogait, valamint „migránsvízummal” könnyítenék a bevándorlást. Az Európai Bizottság keményen válaszolt, és „sokkolónak” nevezte, hogy „egy ilyen nevetséges összeesküvés-elmélet ilyen szinten eluralta a közgondolkodást”, de a plakát téma volt az EU-ügyi miniszterek ülésén is, ahol a Magyarország elleni 7. cikkelyes eljárás keretében tárgyaltak a jogállam helyzetéről. Juncker később arról beszélt, hogy, „hazugságok ellen nem nagyon lehet mit tenni”. Lapunk arról is értesült, hogy a magyar kormány plakátkampánya miatt rendkívüli frakcióülést kezdeményezett Gunnar Hökmark, a svéd Mérsékelt Párt politikusa az Európai Néppártban.

Gulyás: még 30 venezuelai család vár a "hazatérésre"

Publikálás dátuma
2019.02.21 12:29

Fotó: AFP/ JUAN VITA
Nem migránsok, hazatérők a venezuelai menekültek a Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint.
Mintegy 300 menekültet fogadott be a súlyos politikai és gazdasági káoszba süllyedt Venezuelából Magyarország, írta meg csütörtökön az Index. A téma a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Gulyás Gergely csütörtöki sajtótájékoztatóján is felmerült.
Mintegy 30 család vár még Venezuelában arra, hogy "hazatérjen" Magyarországra, mondta el Gulyás. A miniszter határozottan állította, hogy magyar állampolgárokról van szó: az 1990 óta hatályban lévő törvények szerint ugyanis akárhol éljen is, ha egy magyarnak gyereke születik, az is magyarnak számít, és ha erről nyilatkozatot tesz, állampolgárságáról papírt is fog kapni.
Akik nem tudják bizonyítani, hogy magyar felmenőkkel bírnak, azok pedig kedvezményes honosítási eljárással kaphatják meg az állampolgárságukat, mely során az eljáró intézmény eltekinthet még a feltételül szabott nyelvtudás meglététől is.