Előfizetés

Nem árulják el, mivel ment Orbán a Vidi thesszaloniki meccsére

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.10.30. 14:06

Fotó: SAKIS MITROLIDIS / AFP
Az átlátszónak van egy tippje, Havasi Bertalan nem válaszolt a kérdésre.
Múlt csütörtökön a Vidi 2:0-ra nyert Görögországban a PAOK ellen. Orbán Viktor miniszterelnök a meccset a helyszínen tekintette meg Garancsi István és Adnan Polat üzletemberek társaságában. A 444.hu aznap megírta, hogy az OE-LEM lajstromjelű Bombardier Global 6000-es gép (amivel a miniszterelnök korábban – állítólag Garancsi István vállalkozó vendégeként – Bulgáriában járt a Mol-Vidi meccsén) a mérkőzés napján Budapestről felszállva Svájc felé indult, a portál szerint nem sokkal délután kettő előtt landolt a zürichi repülőtéren. Az Átlátszó most arról ír, hogy a görögországi meccs kapcsán Csányi Sándor OTP-elnök magángépe is szóba jöhetett volna – ez azonban október 24-én először Ljubljanába, majd onnan Egyiptomba repült, és csak 26-án késő este jött vissza Budapestre. Orbán Viktor viszont október 26-án délután már Budapesten tárgyalt a Nemzetközi Birkózószövetség elnökével. A portál szerint viszont nem sokkal azelőtt, hogy az OE-LEM elindult Zürichbe, leszállt Budapesten egy cseh magánrepülőgép. Az OK-SEM lajstromjelű gép Prágából érkezett, és alig fél órát töltött Ferihegyen, majd elrepült Thesszalonikibe, közel másfél óra múlva, ottani idő szerint délután fél 4 körül landolt a városban. Az OK-SEM a meccs másnapján, október 26-án kora reggel indult vissza Magyarország felé, és itteni idő szerint fél 9 körül landolt Budapesten, ahonnan Milánóba ment, majd onnan vissza Prágába. Mivel más magánrepülő nem ment október 25-én Budapestről Thesszalonikibe, és másnap onnan vissza, az Átlátszó elképzelhetőnek tartja, hogy Orbán ( és esetleg a társaságában lévő Garancsi István és Adnan Polat) ezzel a géppel utazott a Vidi-meccsre, és vissza. 

Közadatigénylés

Szeptember végén az Átlátszó egyik munkatársa közadatigénylésben kérte ki a Miniszterelnökségtől, hogy 2017 január 1. óta Orbán Viktor hányszor és kiktől kapott magánrepülőgépes utazást ajándékba, és az egyes ajándékok milyen értéket képviselnek. A Miniszterelnökség erre azt válaszolta, hogy ők nem adatkezelők ebben a témában. A portál megkérdezte Havasi Bertalant, a miniszterelnök sajtófőnökét arról, hogy mivel utazott ki Orbán október 25-én a Vidi görögországi meccsére, de választ most sem kaptak.

Leszavazta a fideszes többség az Európai Ügyészségről szóló javaslatot

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.10.30. 13:36
illusztráció
Fotó: Bruzák Noémi / MTI
A jobbikos előterjesztést 53 országgyűlési képviselő támogatta, míg 115 nem, vagyis napirendre sem kerülhet a kezdeményezés.
Leszavazták a kormánypárti képviselők kedden délelőtt, hogy tárgysorozatba vegye az Országgyűlés az Európai Ügyészséghez való csatlakozásról szóló javaslatot, vagyis a Fidesz-KDNP tárgyalni sem kíván erről. 
A törvényjavaslatot a jobbikos Gyöngyösi Márton, Bana Tibor és Staudt Gábor adta be „Az Európai Ügyészséghez való csatlakozás szükségességéről” címmel. Ebben az Országgyűlés kimondta volna: „egyetért azzal, hogy Magyarország csatlakozzon az Európai Ügyészség létrehozására irányuló megerősített együttműködéshez”. Emellett felkérte volna a kormányt, hogy „november 15-ig terjesszen elő olyan törvényjavaslatot, amely tartalmazza a megerősített együttműködéshez való csatlakozáshoz szükséges jogszabály-módosításokat.”
Mint megírtuk, a fideszes többség nemrég leszavazta az Országgyűlés európai ügyek bizottságában azt a két határozati javaslatot, amelyek felszólították volna a kormányt, hogy csatlakozzon az Európai Ügyészséghez. Az egyiket a Jobbik, a másikat az MSZP-Párbeszéd képviselői nyújtották be, tartalmilag mindkettő ugyanarról szólt, és kötelezte volna a kormányt, hogy vegyen részt az eddig mereven elutasított kezdeményezésben. A kormánypártok nem vették tárgysorozatba a két indítványt, vagyis tárgyalni sem kívánnak azokról. A Jobbik a plenáris üléshez fordult, ezért került kedden szavazásra az ő javaslatuk.  Az Európai Ügyészséghez eddig a 28 tagállamból 22 csatlakozott (Nagy-Britannia kilép, Dániának eleve nem kell részt vennie igazságügyi együttműködésben, önszántából Magyarország mellett csak Írország, Svédország és Lengyelország marad ki). Az együttműködés célja az EU-s források rovására elkövetett bűncselekmények üldözése. Az elképzelés szerint az európai ügyészek a valóságban magyar jogászok lennének, csak szervezetileg nem tartoznának a Legfőbb Ügyészség kötelékébe, így nem utasíthatnák őket Budapestről, hogy húzzanak el, vagy éppen ejtsenek egy-egy ügyet.

Közel nyolcezer fővel megemelték a honvédség létszámát

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2018.10.30. 13:18

Fotó: Tim Graham / AFP
A képviselők 136 igen szavazattal, 25 nem ellenében, 2 tartózkodás mellett hagyták jóvá Benkő Tibor javaslatát.
Az Országgyűlés csaknem nyolcezer fővel, az eddigi 29 700-ról 37 650-re növelte a Magyar Honvédség szervezeteinél rendszeresíthető beosztások felső határát. Az MTI összefoglalója szerint az elfogadott javaslat alapján a tisztek létszáma 5690-ről 6600-ra, az altisztek száma 8845-ről 10 200-ra, a legénységi állomány 7895-ről 13 200-re emelkedik. A honvéd tisztjelöltek száma 500-ról 800-ra, az altisztjelölteké 100-ról 250-re növekszik. A kormánytisztviselői, közalkalmazotti és munkavállalói állomány engedélyezett létszámkerete 6600. A felsorolt összlétszám nem tartalmazza a legfeljebb 20 ezer önkéntes tartalékos, valamint a Magyar Honvédség rendelkezési állománya, továbbá a Magyar Honvédség központi egészségügyi szervezetében a lakossági ellátást biztosító státuszok számát. Az indítvány a honvédség szervezeteinek fejlesztésével, a katonai szervezetek feladatrendszereinek módosulásával, valamint a Zrínyi 2026 honvédelmi és haderőfejlesztési program célkitűzéseivel indokolta a változtatásokat. Benkő Tibor a lépésről korábban azt mondta, a kormány célja, hogy erős magyar honvédséget építsen, ehhez pedig növelni kell a hivatásos és még inkább az önkéntes tartalékos katonák számát. A kabinet ehhez új, modern fegyvereket szerez be, hogy a honvédek a vállalásuknak maximálisan meg tudjanak felelni – tette hozzá. 
Benkő Tibor honvédelmi miniszter
Fotó: Kovács Attila / MTI