Előfizetés

Amerika visszanyeste Trump szárnyát

Horváth Gábor
Publikálás dátuma
2018.11.07. 06:55

Fotó: AFP / SAUL LOEB
Az ellenzék megszerezte a Képviselőházat, ugyanakkor a republikánusok még növelni is tudták többségüket a Szenátusban. A "félidős" választások nyomán szűkült az elnök mozgástere.
Nem szökőár, csupán közepes erejű kék hullám söpört végig az Egyesült Államokon, de ez is elégnek tűnik ahhoz, hogy megváltoztassa a politikai tájképet. A voksokat még sok helyen javában számolják, de Donald Trump már felhívta Nancy Pelosit, az alsóház korábbi és leendő elnökét, hogy gratuláljon neki a Demokrata Párt sikeréhez. Az ellenzék biztosan több helyet hódított el a többség megszerzéséhez szükséges 23-nál. A végeredmény valahol 32-35 körül lehet, ami a 435 tagú testületben viszonylag szilárd pozíciót biztosít a Fehér Házzal szemben várható küzdelmekhez. Az utolsó héten nagyon erősen kampányoló Trump azonban megőrizte, sőt, megerősítette a Republikánus Párt feletti ellenőrzését. A Szenátusban az eddigi 51:49-esről akár 55:45-ösre is nőhet a konzervatív többség. A választási matematika miatt itt eleve hátrányból induló demokrata pártiak több érzékeny vereséget szenvedtek néhány erősen konzervatív államban és elveszítettek pár mérsékeltnek számító politikust. A választási térkép viszonylag egyszerű: a nagy és közepes városok, illetve közvetlen szomszédságuk a Demokrata Pártra szavaztak, a vidéki lakosság, különösen az ország belsejében a Republikánus Párt - és ezen belül különösen Donald Trump - bázisa maradt. Az egyetemet végzettek és a kisebbségiek döntő többsége annak ellenére is az elnök ellen szavazott, hogy az amerikai gazdaság helyzete jó és a bérek is növekedésnek indultak. A felmérések szerint nagyon sok embert motivált az egészségügyi biztosítás féltése, de az alacsonyabb iskolai végzettségű, tájékozatlanabb emberek körében Trump bevándorlóellenes riogatása sem maradt hatástalan. Pelosi győzelmi beszédében együttműködést és átláthatóságot ígért, illetve azt, amit kivétel nélkül minden amerikai politikus szokott a választási győzelem éjszakáján: a hatalom visszaadását a népnek. Ha ez szólam is marad, az ellenzék januártól alighanem komolyan meg fogja keseríteni Trump életét. Elsőként rögtön azzal, hogy bekéri a milliárdos elnök adóbevallásait. Nagy érdeklődés várja a az oroszok 2016-os választási beavatkozását vizsgáló Robert Mueller vizsgálatának eddig visszatartott eredményeit is. Bár Trump jogi elmozdítása a szenátusi eredmények ismeretében nyilván lekerült a napirendről, az elnöknek komoly problémái lehetnek, ha a volt FBI igazgató bizonyítékokat talált az oroszokkal való törvénytelen együttműködésre.

Végéhez ér a török csatlakozási szappanopera

G.M.
Publikálás dátuma
2018.11.06. 19:57
ERDOGAN MÉG KITART - A török államfő az EU-t hibáztatja a tárgyalások megrekedése miatt
Fotó: YASIN BULBUL / ANADOLU AGENCY
Sokkal becsületesebb lenne és hosszútávon kedvezőbb is, mind az Európai Unió, mind Törökország számára, ha hivatalosan is véget vetnének a török csatlakozási tárgyalásoknak és a megpróbálnának új együttműködési formát kialakítani, mondta a Die Welt napilapnak adott interjújában Johannes Hahn. A szomszédságpolitikai és bővítési uniós biztos szerint a 2005-ben megkezdett csatlakozási tárgyalások fenntartása a legnagyobb akadálya annak, hogy Törökország és az EU egy reális stratégiai partnerségi viszonyt alakítson ki. Hahn ugyanakkor azt is hangsúlyozta, a tagállamoktól függ a döntés, nincs arra utaló jel, hogy a többség támogatná azt, hogy hivatalosan is véget vessenek a török csatlakozási tárgyalásoknak.  A bővítési biztos nem először fogalmazta meg véleményét ebben a kérdésben. Idén júniusban a  vámunió kibővítését javasolta a csatlakozás helyett. Többször hangsúlyozta, szoros együttműködést kell fenntartani Törökországgal, ám ezt új, realista alapokra kell helyezni, mindkét fél érdekeit szem előtt tartva. A török csatlakozás a 2016-os puccskísérlet előtt is igencsak akadozott és a Recep Tayyip Erdogan vezette Törökország pedig egyre látványosabban távolodott az Uniótól és az európai értékektől. Az ezt követő megtorlási és tisztogatási hullám, a szabadságjogok lábbal tiprása Törökországban igencsak elmérgesítette a török-uniós viszonyt, vezető politikusok sora és az Európai Parlament is a csatlakozási tárgyalások beszüntetését kezdte sürgetni.  Manfred Weber is - aki vélhetően az Európai Néppárt hivatalos csúcsjelöltjévé válik a most zajló EPP kongresszuson - kilátásba helyezte, hogy bizottsági elnökként végleg lezárná a csatlakozási tárgyalásokat Törökországgal. Az Amnesty International (AI) nemzetközi jogvédő szervezet újra 11 aktivistájának felmentését sürgette a ma újrakezdődő tárgyaláson. Az AI aktivistákat, köztük német és svéd állampolgárokat, terrorizmus vádjával állították bíróság elé Törökországban.

Az Instagramon dobta ki barátnője Matteo Salvinit

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.11.06. 18:07
Matteo Salvini
Fotó: Daniel MIHAILESCU / AFP
A Facebook-on válaszolt az olasz belügyminiszter televíziós bemondó exének. Jókor jött az online dráma: a közösségi médiát kiválóan használó populista politikus gond nélkül erre terelheti hívei figyelmét kormánya büdzsé-tervéről, amit nem hajlandó elfogadni az EU.
Instagramon írt üzenetben szakított Matteo Salvini olasz belügyminiszterrel barátnője, a televíziós bemondó Elisa Isoardi - szúrta ki az Euronews. A műsorvezető félmeztelen fotót posztolt a politikusról, ő maga pedig köntösben mosolyog a képen. Alá a következő szöveget írta: "Nem az fog hiányozni, amit egymásnak adtunk, hanem amit még most is kéne adnunk egymásnak. Mérhetetlen tisztelettel az igaz szerelem előtt, amilyen a miénk volt, köszönöm Matteo."
Az éppen Afrikában tartózkodó Salvini a Facebook-on reagált: egy nem különösebben intim képet töltött fel magáról, amin kezeit széttárva nevet. "Jellememnél, neveltetésemnél fogva és tiszteletből fakadóan, soha nem tettem közszemlére a magánéletemet, és ezt nem is most fogom elkezdeni" - írta posztjában a 45 éves politikus, hozzátéve, ő hitt kapcsolatukban egészen a végéig, de "egyeseknek más prioritásai voltak".
Az online dráma meglehetősen jókor jött a közösségi médiát manipulálásra kiválóan használó populista politikusnak, minthogy könnyen elvonhatja támogató figyelmét arról: kormánya iszonyatos hiányokkal számoló költségvetését nem hajlandó elfogadni az Európai Unió, és hajthatatlanságával még egy túlzottdeficit-eljárást is országa nyakába zúdíthat a Liga-M5S.