Kína;Egyesült Államok;Salvador;

2018-11-08 10:04:25

Közép-Amerikában terjeszkedik Kína, 150 millió dolláros támogatást kap Salvador

Visszahívta közép-amerikai nagyköveteit az Egyesült Államok, miután a Dominikai Köztársaság és Panama mellett Salvador is hátat fordított Tajvannak Kína kedvéért. A Fehér Ház szerint nem partnerségre törekszik a kínai fél, hanem függő helyzetbe kívánja hozni az országokat.

Kína 150 millió dolláros, nagyjából 42 milliárd forintos támogatást ígért Salvadornak társadalmi és technológiai projektek fejlesztésére - írja a Reuters. Mindezt azután jelentette be a közép-amerikai ország elnöke, Salvador Sanchez Ceren, hogy hazatért Kínában tett látogatásáról. Mint mondta, összesen 13 közös projektet valósít majd meg Kínával.

A két ország augusztus óta egyre szorosabbra fűződő diplomáciai kapcsolata az Egyesült Államok számára igen aggasztó. Korábban az évben Salvadorhoz hasonlóan Panama és a Dominikai Köztársaság is bejelentette: megszakítja diplomáciai kapcsolatait a tajvani Kínai Köztársasággal, hogy a Kínai Népköztársasághoz közelebb kerülhessen.

A Salvadori elnök bejelentését még nem kommentálta a kínai fél. Az sem képezte a bejelentés részét, mikor kerülnek folyósításra a szóban forgó források.