Közép-Amerikában terjeszkedik Kína, 150 millió dolláros támogatást kap Salvador

Publikálás dátuma
2018.11.08. 10:04

Fotó: JASON LEE / POOL / AFP
Visszahívta közép-amerikai nagyköveteit az Egyesült Államok, miután a Dominikai Köztársaság és Panama mellett Salvador is hátat fordított Tajvannak Kína kedvéért. A Fehér Ház szerint nem partnerségre törekszik a kínai fél, hanem függő helyzetbe kívánja hozni az országokat.
Kína 150 millió dolláros, nagyjából 42 milliárd forintos támogatást ígért Salvadornak társadalmi és technológiai projektek fejlesztésére - írja a Reuters. Mindezt azután jelentette be a közép-amerikai ország elnöke, Salvador Sanchez Ceren, hogy hazatért Kínában tett látogatásáról. Mint mondta, összesen 13 közös projektet valósít majd meg Kínával.
A két ország augusztus óta egyre szorosabbra fűződő diplomáciai kapcsolata az Egyesült Államok számára igen aggasztó. Korábban az évben Salvadorhoz hasonlóan Panama és a Dominikai Köztársaság is bejelentette: megszakítja diplomáciai kapcsolatait a tajvani Kínai Köztársasággal, hogy a Kínai Népköztársasághoz közelebb kerülhessen.
Az Egyesült Államok azonnal visszahívta nagyköveteit a régióból.

A Salvadori elnök bejelentését még nem kommentálta a kínai fél. Az sem képezte a bejelentés részét, mikor kerülnek folyósításra a szóban forgó források.
Szerző
Frissítve: 2018.11.08. 10:06

Károly herceg megígérte, királyként nem szól bele mindenbe

Publikálás dátuma
2018.11.08. 10:00
Illusztráció
Fotó: AFP
Károly herceg, a brit trón várományosa ígéretet tett arra, hogy uralkodóként már nem fog "mindenbe beleszólni" - írta az MTI.
A walesi hercegről, II. Erzsébet királynő és férje, Fülöp edinburghi herceg elsőszülött fiáról a BBC televízió készített eddig példátlan mélységű portréműsort, abból az alkalomból, hogy a trónörökös jövő szerdán ünnepli 70. születésnapját. A csütörtök este műsorra tűzött, részleteiben előre ismertetett program készítői egy teljes éven át kísérhették figyelemmel és rögzíthették Károly és családja mindennapjait, és interjút is készítettek a herceggel.
Az interjú rendkívüli jelentőségű, hiszen Károly most beszélt hivatalosan és nyilvánosan először és nagy valószínűséggel utoljára arról, hogy miként látja majdani szerepét királyként. A brit udvari protokoll ugyanis szigorúan körülírt határokat szab annak, hogy az Egyesült Királyság mindenkori uralkodója mikor mit mondhat a nyilvánosság előtt. Az egyik legszigorúbb szabály az, hogy napi politikai kérdésekben egyáltalán nem nyilváníthat véleményt, még kevésbé tehet kísérletet saját kormánya politikai döntéseinek befolyásolására. Károlyról ugyanakkor köztudott, hogy az elmúlt évtizedekben nem tett lakatot a szájára, ha nem tetszett neki valami, és véleményét rendszeres magánlevelekben is kifejtette például Tony Blair volt munkáspárti miniszterelnöknek és minisztereinek.
Komoly feltűnést keltett az is, amikor II. Erzsébet királynő 2015 októberében állami látogatáson fogadta Londonban Hszi Csin-ping kínai elnököt, Károly herceg és felesége, Kamilla cornwalli hercegnő távol maradt a vendég tiszteletére rendezett bankettről. Az udvar annak idején erre nem adott hivatalos magyarázatot, de egybehangzó brit sajtóértesülések szerint a trónörökös ezzel akarta érzékeltetni, hogy fenntartásokkal viseltet Kína emberi jogi gyakorlatával szemben.
A csütörtöki BBC-műsorban ugyanakkor a walesi herceg kijelenti: mindig azon igyekezett, hogy bármit tesz is, annak ne legyen pártpolitikai jellege. Elismerte azonban azt is, hogy uralkodóként "egészen más" magatartást kell majd tanúsítania, mint trónörökösként. Kijelentette: "képtelenség" lenne azt gondolni, hogy ha trónra lép, mindent folytathat ugyanúgy, mint eddig, mivel "a két helyzet teljesen különbözik egymástól". Hozzátette: nem annyira "ostoba", hogy ezt ne értse meg. Károly herceg hangsúlyozta ugyanakkor: mindig is fejtörést okozott számára, hogy mi számít beleszólásnak. 
"Ha beleszólás az, hogy aggódom a városok belső területeinek állapota és az ott élők életkörülményei miatt, ahogy ezt már 40 éve is tettem, akkor erre nagyon büszke vagyok."

A trónörökös hétköznapjaiba gyermekei is eddig példátlan betekintést nyújtanak. Károly és néhai hitvese, az 1997-ben autószerencsétlenségben elhunyt Diana hercegnő másodszülött fia, Harry herceg elmondja: szeretné, ha édesapja "lassítana egy kicsit". 
"Ez az ember elképesztően későn vacsorázik, utána még visszaül íróasztalához, és rendre el is alszik iratai felett"

- fedi fel Harry a BBC-műsorban.

 Az elsőszülött fiú, Vilmos herceg, Harry bátyja, aki Károly után majdan maga is az Egyesült Királyság uralkodója lesz, a BBC-műsorban elmondja: most, hogy édesapja betölti 70. életévét, ideje, hogy "konszolidálódjanak" körülötte a dolgok, mert szeretné, ha Károly "még 95 évesen is ugyanolyan fitt lenne, mint most".
Károly herceg 1948. november 14-én született, és négyéves kora óta - az angol-brit monarchia történetében rekordideje - trónörökös, édesanyja ugyanis 1952 óta az Egyesült Királyság uralkodója.
Témák
Károly herceg

Nem bírálták nyíltan Orbánt - Ma választják meg a néppárt listavezetőjét

Publikálás dátuma
2018.11.08. 09:58

Fotó: Szecsődi Balázs / MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda
Ma választják meg a konzervatív európai pártcsalád, az Európai Néppárt (EPP) listavezetőjét. Aki a legtöbb szavazatot gyűjti, annak jó esélyei vannak arra, hogy az Európai Bizottság elnökének tegyék meg a jövő májusi európai parlamenti választást követően.
Bár szerda estére, az EPP helsinki tanácskozásának első napjára vitát hirdettek meg a konzervatív pártcsalád listavezetői tisztségéért a két jelölt, a bajor CSU politikusa, Manfred Weber és a volt finn miniszterelnök, Alexander Stubb között, a harminc perces „ütközetben” inkább csak elképzeléseiket sorolták fel, de a másik mondandójára nem reagáltak. Az EPP kongresszusának 750 tagja is némi csalódással vette tudomásul, hogy vitáról szó sem volt. Az azonban kiderült, hogy mindketten, így a „puhábbnak” tartott Weber is „több Európát”, az európai intézmények megerősítését akarja. Igaz, ezt az a dokumentum is egyértelműsítette, amelyet szerdán fogadtak el a küldöttek, s egyértelműen a Fidesznek szólt, hiszen a jogállamiság tiszteletben tartására szólították fel a jelenlévőket. A két politikus szinte mindenben egyetértett, így abban, hogy a populizmus mennyire jelent nagy veszélyt a demokratikus intézményrendszerre, tiszteletben kell tartani a jogállamiságot, javítani kell az EU biztonságát és védelmi erejét. Ezúttal mindketten ódzkodtak Orbán Viktor nyílt bírálatától, pedig Stubb egy korábbi interjújában felvetette: ki kell zárni a Fideszt az EPP-ből, s pártja indítványt is tett erre. Webert megtapsolták, amikor azt közölte, jó döntéseket hoztak a pénzügyi válság leküzdésére. Ezt jelzi – tette hozzá, hogy 30 millió új munkahelyet teremtettek 10 év alatt, s az eurózóna növekedése eléri a 2,3 százalékot. Az Európai Néppárt listavezetőjéről a nap folyamán titkos szavazáson döntenek. Weber a favorit már csak azért is, mert maga mögött tudhatja a befolyásos német delegáció támogatását. Az eredményt 13 órakor ismertetik.
Alexander Stubb és Manfred Weber
Fotó: HEIKKI SAUKKOMAA / AFP
Témák
EPP kongresszus
Frissítve: 2018.11.08. 12:43