A kormány a cafeteria helyett a béreket emelné

Publikálás dátuma
2018.11.08 17:02
Erzsébet-utalványok. Képünk illusztráció
Fotó: Népszava/ Kállai Márton
Jövő héten folytatódnak a bértárgyalások a versenyszféra és a kormány konzultációs fórumán. A pénzügyminiszter cafeteria helyett béremelést szorgalmaz.
A kormány szándéka, hogy a magyar munkavállalóknak inkább a keresetük emelkedjen, ne pedig utalványokban kapják fizetésük egy részét, ehhez egy egyszerűbb, a pihenést, rekreációt támogató cafetéria-rendszerre van szükség. Ez volt Varga Mihály reakciója a béren kívüli juttatások átalakítását, azaz a cafetéria adóterheinek jelentős megemelését illető munkaadói felvetésekkel kapcsolatban. Mindez a Pénzügyminisztérium közleményéből derül ki, amelyben arról tájékoztattak: a pénzügyminiszter a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének elnökségével tárgyalt csütörtökön. A találkozón Varga Mihály elmondta: a bértárgyalások a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának jövő keddi ülésén folytatódnak, a kormány célja pedig továbbra is az, hogy a jövő évi minimálbérek emeléséről a munkaadói és munkavállalói érdekképviseletek állapodjanak meg. Úgy tudjuk, a Pénzügyminisztériumnak azért van elképzelése a legkisebb bérek emelésének mértékéről. Mint korábban megírtuk: a tárcánál információink szerint a jövő évre vonatkozóan 9, illetve 12 százalékos minimálbér- és garantált bérminimum-emeléssel számolnak, azaz a minimálbér 150 ezer, a garantált bérminimum 202 ezer forintra nőhet. A béremelésekről ugyanakkor első körben a munkaadók és a munkavállalók szervezetei tárgyalnak, ám a megegyezést nehezíti a cafeteria ügye, amely miatt a héten a szakszervezetek utcára is vonultak. A béren kívüli juttatások kedvezményes adózását ugyanis – a kormányzathoz közeli, turisztikába is bevásárolt üzleti körök bevételeit is növelő SZÉP-kártya kivételével - jövőre megszünteti a kormány. Így, ha a munkaadók továbbra is adni szeretnének cafeteriát, akkor az a béremelésektől veszi el a forrásokat. Ha viszont megszüntetik, azonnal jelentős összegeket húznak ki a munkavállalók zsebéből, ami a fokozódó munkaerőhiány idején volna nem túl szerencsés lépés.    
2018.11.08 17:02
Frissítve: 2018.11.08 17:19

Az ízeket nem lehet levédetni az Európai Bíróság szerint

Publikálás dátuma
2018.11.13 15:01
Illusztráció
Fotó: Pexels/
A bíróság szerint annyira megfoghatatlan egy íz, hogy nem lehet azt levédetni. Az érintett azon sajnálkozik, hogy így szabadon másolhatóak az ízek és illatok.
Egy kedden hozott ítéletében az Európai Bíróság (ECJ) kimondta, az ízeket nem lehet levédetni - írja a Reuters.
Az ügy egy holland sajtkészítő vállalat keresetével indult, aki krémsajtja ízét szerette volna jogvédetté nyilváníttatni. A Levola Hengelo azért perelte konkurensét, a Smilde-t, mert az állításuk szerint lemásolta a Heksenkaas (boszorkányok sajtja) fantázianevű terméküket.
A holland bíróság az ügyben az ECJ-hez fordult, és a luxemburgi testület kimondta: egy étel íze nem tehető jogvédetté, mivel nem lehet azt pontosan és objektív szempontok szerint meghatározni. Továbbá, az íz számtalan külső tényezőtől is függ - így például az ízlelő személy ízlésétől, környezeti hatásoktól és az adott ízt hordozó étel elkészítésétől.
"Sajnálatosnak és inkorrektnek  tartjuk, hogy az ételeken és parfümökön keresztüli kreatív kifejezésmódokat nem illeti meg a jogvédelem, és akárki másolhatja azokat" - kommentálta hírt Michel Wildenborg, a Heksenkaas igazgatója.
2018.11.13 15:01

Gyengélkedni látszik a honi autógyártás

Publikálás dátuma
2018.11.13 13:34
Illusztráció
Fotó: Shutterstock/
Befékezett a magyar ipar, ez derül ki a KSH szeptemberi adataiból. Megjegyzendő, ez nem unikális jelenség, követtük a régiós országok - különös tekintettel Németországra - gazdasági teljesítményének lelassulását. Ugyan a munkanaphatástól megtisztított ipari termelés 2,2 százalékkal emelkedett, a nyers adat azonban 0,6 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Tavaly július óta ilyen gyenge teljesítményre nem volt példa. A befékezésből a Népszava által megkérdezett Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője arra következtet, hogy egyrészt a magyar kivitel dinamikája mérséklődött, másrészt az ipar teljesítményének a csúcsára ért. A szakember azonban arra is felhívta a figyelmet, hogy az ipar egy-egy hónapjának teljesítményéből messzemenő következtetéseket nem lehet levonni. Ha vonalas grafikonnal ábrázolnánk a helyzetet, akkor fűrészfog-képet mutatna. A mostani második naptárhatással korrigált becslés is alátámasztja ezt, hiszen augusztushoz képest 2,1 százalékos visszaesést mutatott a kibocsátás, az eltelt kilenc hónapból ötször csökkent az ipar teljesítménye havi összehasonlításban, de a szeptemberi volt a legnagyobb mértékű. Németh Dávid így átlagosan 3 százalékos ipari növekedést prognosztizál 2018 egészére.  Ami a részleteket illeti. Egyértelmű, hogy a németországi autóeladások ütemének csökkenése kihatott a magyarországi gyárak teljesítményére is. Németh Dávid azonban nem a VW-botrányt követő új szabványok bevezetése elhúzódásának tudja be a járműgyártás visszaesését, mert álláspontja szerint a ez a gyártás ütemét nem befolyásolja - a megrendelések elmaradása annál inkább. Az új belföldi és exportrendelések jelentős mértékben eltérnek az egy évvel korábbiaktól. Az ipar teljesítményéről csak a tavalyi számok állnak rendelkezésre. Akkor a járműgyártás 2017-ben 8100 milliárd  forintot tett ki, idén 9 ezer milliárd forintra számítanak. A tavalyi teljesítményben a meghatározónak mondható közúti járműgyártás 4038 milliárd forintot képviselt. A teljes járműágazat - összesen 900 cég - termékeinek csaknem az egészét, 91,1 százalékot exportáltak. Most viszont a feldolgozóipari termelés több mint negyedét képviselő járműgyártás kibocsátása 9,5 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. A közúti járműalkatrész gyártásának volumene 1,8, míg a közúti gépjármű gyártásáé 17,5 százalékkal visszaesett.
2018.11.13 13:34
Frissítve: 2018.11.13 13:35