sztrájk;ELTE;CEU;tanszabadság;

Sztrájk indul az oktatás szabadságáért

Önkényesen betiltott genderszak, az akadémiai függetlenség megcsorbítása – ezek miatt tiltakoznak szerdán az ELTE, valamint a CEU tanárai és hallgatói.

Figyelemfelhívó információs sztrájknapot szerveztek mára az Eötvös Loránd Tudományegyetem Társadalomtudományi Karának (ELTE-TÁTK) oktatói és diákjai, tiltakozásul a felsőoktatás autonómiáját és az akadémiai tanszabadságot érintő sorozatos beavatkozások, gazdasági átalakítások, valamint a Társadalmi nemek tanulmánya mesterszak beszüntetése ellen. Az akcióhoz eddig a Közép-európai Egyetem (CEU), a Budapesti Corvinus Egyetem, az ELTE Bölcsészettudományi karának három tanszéke (kommunikáció- és médiatudomány, esztétika és a filmtudományi tanszék), a kar Angol-Amerikai Intézete, valamint az Oktatói Hálózat Szegedi Tudományegyetemi Szervezete csatlakozott.

A csatlakozó intézmények, tanszékek és oktatók vállalták, hogy a november 12-16-i héten zajló óráinkon kitérnek az általuk tartott kurzus témájának gender-szempontjaira. „Továbbá a társadalmi nemek szak megszüntetéséről, a tanszabadságról, az egyetem függetlenségének megőrzéséről is beszélgetünk majd a hallgatókkal. Felhívjuk az ELTE karok, illetve minden magyarországi egyetem oktatóit és diákjait, hogy hasonló akciókkal fejezzék ki tiltakozásukat!” – olvasható az ELTE TÁTK közleményében. 

Délelőtt fél tízkor Budapesten a Petőfi híd pesti hídfőjénél gyülekeznek majd a CEU, a Corvinus és más egyetemek diákjai, oktatói, innen vonulnak át az ELTE Lágymányosi campusához, ahol tíz órától az ELTE oktatói tartanak előadásokat. Fél tizenkettő körül egy flashmobra is sor kerül a Corvinus C épülete előtt, déltől pedig kiscsoportos szemináriumok és vitakörök lesznek kapcsolódó társadalmi problémákról, ügyekről az ELTE-n.

Délután kettő és négy óra között egy kerekasztal-beszélgetésre kerül sor az Oktatói Hálózat szervezésében az ELTE TÁTK konferenciatermében, a téma a magyar felsőoktatás jelene és jövője lesz. Négytől pedig az ELTE TÁTK hallgatói önkormányzata szervez fórumot. Hasonló előadások, beszélgetések lesznek egész délután a CEU-n is.