Bioritmus;kávé;

2018-11-23 09:43:00

Hiába drágul ez az ital, nem tudnak az emberek leállni vele, "genetikusan" isszák

"Sejtszinten" dől el, hogy szeretjük-e a kávé keserű ízét vagy sem - derült ki egy új tanulmányból.

Mint megírtuk, a kereslet növekedése és a klímaváltozás következtében hosszú távon emelkedik a kávé ára. Az ital kedvelői vélhetően ennek ellenére sem fogják majd vissza a fogyasztását, ugyanis a HáziPatikán ismertetett új tanulmány szerint genetikailag meghatározott, hogy szeretik a keserű ízét. Ennek inkább figyelmeztető jelzésnek "kellene lennie", hogy akár az ital árthat is

Ennek ellenére sokan nemcsak az élénkítő hatása miatt isszák, hanem az ízét is kifejezetten kedvelik. A kutatók több mint 400 ezer brit ember bevonásával készült tudományos munkájának eredményei azt mutatják, hogy minél érzékenyebb valaki a kávé keserű ízére, annál jobban szereti azt, illetve annál több kávét iszik. Ez az érzékenység egy génváltozat miatt alakul ki. 

A kutatók hosszú ideje tanulmányozzák már a keserű ízt, de a jelenség pontos mechanizmusát még nem ismerik.