Előfizetés

"Erőszakoljuk meg a csajt" felkiáltással estek idegenek egy részeg 16 évesnek, aki a bíró szerint akarhatta ezt

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2018.11.27. 17:27
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Hárman támadtak a fiatal lányra, de csak egyikük erőszakolta meg a rendőrök érkezéséig, ezért nem állapítható meg csoportos erőszak. Az áldozat annyit ivott, hogy nem tudott beszélni, de a bíró úgy látja, mégis beleegyezhetett a történtekbe.
Többek által elkövetett szexuális erőszak kísérlete miatt nem jogerősen hat-hat év fegyházbüntetésre ítélt kedden a Zalaegerszegi Törvényszék három férfit, aki a keszthelyi Balaton-parton támadott meg egy 16 éves lányt.
A jelenleg 29, illetve két 23 éves férfi 2016 áprilisában egy szórakozóhelyen mulatott, akárcsak áldozatuk. A fiatal lány a szórakozóhelyen találkozott egy szintén kiskorú fiúval, akivel aztán a szabadban szexuális kapcsolatot létesítettek.
Az együtt lévő két kiskorút meglátva a harmadrendű vádlott először telefonnal fényképet és videót akart készíteni, majd azt mondta a társainak, "erőszakoljuk meg a csajt".

A lánnyal lévő fiú tiltakozott, de őt fejbe rúgta és megütötte, majd elkergette a helyszínről. A bíróságnak nem sikerült egyértelműen megállapítania, a három vádlott tisztában volt-e azzal, hogy kiskorú lányról van szó. Az azonban bebizonyosodott, hogy
az elsőrendű vádlott szexuális kapcsolatot létesített a fiatallal, amikor pedig a másodrendű is közösülni próbált, éppen megérkeztek a rendőrök az elkergetett fiú hívására.

A kiskorúak védelme érdekében mindvégig zártan folytatott tárgyalássorozat végén, az ítélet már nyilvános indoklásánál a bíró a következőt állapította meg: a sértett olyan alkoholos állapotban volt, hogy nem emlékezett semmire, a rendőrökkel sem tudott kommunikálni. Emiatt nem sikerült egyértelműen tisztázni, hogy a lány beleegyezett-e a szexuális kapcsolatba a vádlottakkal, de az bizonyossá vált, hogy a három férfi visszaélt a kiskorú kiszolgáltatott helyzetével.
Ezzel a bíró gyakorlatilag azt mondta: elképzelhető, hogy egy gyerek, aki beszéd-képtelenre issza magát, beleegyezzen, hogy a partnerét összeverő és elkergető ismeretlen férfiak a magukévá tegyék.

A bíróság mindhárom, szabad lábon védekező vádlottra egyenként hat év fegyházbüntetést szabott ki, illetve együttesen kötelezte őket több mint 4,6 millió forint bűnügyi költség megfizetésére. A bíró jelezte: a többek által elkövetett szexuális erőszaknak azért csupán a kísérletét lehetett megállapítani, mert az eljárásjog szerint legalább két esetben kell megtörténnie a közösülésnek, hogy az csoportos elkövetésnek minősüljön, a rendőröknek a második esetet azonban már sikerült megakadályozniuk. Az ítélet egyik vádlott esetében sem jogerős, az ügyész súlyosításért, a három vádlott pedig felmentésért jelentett be fellebbezést.

Kell-e az isztambuli egyezmény aláírása?

Sajnálatos tény egyébként, hogy hiába tűnik a világ legegyértelműbb dolgának, hogy igent csak az "igen" jelent, a legtöbb európai országban nem számít nemi erőszaknak valakivel a beleegyezése nélkül közösülni. Így például Magyarországon sem. Sőt, itthon a 2016-os Eurobarometer felmérés alapján a lakosság 47 százaléka szerint bizonyos esetben kifejezetten elfogadható a nem kölcsönös beleegyezésen alapuló szex.
Spanyolországban egyébként éppen ezért tudtak öt csoportos nemi erőszakkal vádolt férfit mindössze szexuális visszaélésért elítélni: 18 éves áldozatuk az ítélet szerint "túl passzív volt", miközben öt jóval idősebb részeg magáévá tette. Hónapokig tartó tüntetéssorozat járt az ítélet nyomában. Hasonló, áldozathibáztató érvelés nyomán mentettek fel nemrég egy ír férfit is, akinek az volt a szerencséje, hogy csipkés bugyit viselt a 17 éves lány, akit megerőszakolt. Szintén tüntetéssorozatot provokált az eset.
Különös aktualitást ad a mostani ítéletnek, hogy éppen kedden hangzott el a parlamentben: a kormány gyakorlatilag "tettestársként bátorítja az erőszaktevőket" azzal, hogy nem hajlandó aláírni a nők elleni, illetve családon belüli erőszak megelőzéséről szóló isztambuli egyezményt. A nők elleni erőszak megdöbbentően gyakori Magyarországon: minden ötödik nőt bántalmaztak már, és hetente egy nő lesz családon belüli erőszak halálos áldozatává. Az igazságügyi tárca államtitkára válaszként azzal érvelt, hogy a magyar büntetőjogi szabályok teljes mértékben elegendőek. A Zalaegerszegi Törvényszéken elhangzottak legalábbis súlyos kérdéseket vetnek fel ezzel kapcsolatban.

Zebrán gázoltak el idős nőket Józsefvárosban

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2018.11.27. 15:43
A kép illusztráció
Fotó: Népszava
Az autó aztán egy oszlopnak csapódott, és az úttestre folyt belőle az üzemanyag. Három sérültje van a balesetnek.
Egy személyautó elgázolt két gyalogost kedd délután Budapest VIII. kerületében, a Baross utca és a Német utca kereszteződésében, tájékoztat a katasztrófavédelem.
A balesetben mindkét gyalogos, és az autó vezetője is megsérült, ezért őket mentők látják el. A műszaki mentést a főváros hivatásos tűzoltói végzik.
Az autó a baleset után oszlopnak ütközött, ezért kifolyt belőle az üzemanyag, amit a tűzoltók eltávolítottak

- mondta el a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője, Kisdi Máté. A Budapesti Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint a baleset gyalogos átkelőhelyen történt.

Hagyta megfulladni áldozatát: több mint 11 évet kapott a gödöllői gázoló

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.11.27. 14:40

Fotó: Mihádák Zoltán / MTI
A masszívan benyugtatózott, részeg férfi egy járó motorú autót akart elkötni, és az sem érdekelte, hogy a kocsi tulajdonosa a jármű alá szorul. Komoly börtönbüntetést kapott, mégis szabadulhat öt év múlva.
Helybenhagyta a Budapest Környéki Törvényszék az első fokon eljáró Gödöllői Járásbíróság ítéletét. E szerint Sz. Lajos bűnös jármű önkényes elvételének bűntettében, amit erőszakkal követett el, közúti veszélyeztetés és segítségnyújtás elmulasztása bűntettében, valamint járművezetés bódult állapotban vétségében, ezért 11 év 8 hónap börtönbüntetést kap – írja tudósításában a Zoom. Az országos felháborodást kiváltó ügy még 2016. július 28-án este, a gödöllői Rigó utcában történt. Sz. Lajos – mint azt a bíróság immár jogerősen megállapította – ittasan és bedrogozva beült későbbi áldozata autójába, ami járó motorral állt a 24 éves lány otthonának gépkocsifelhajtóján, miközben B. Zsófia épp kinyitotta a kaput. Amikor a fiatal lány észrevette, hogy valaki el akarja vinni az autóját, az eset szem- és fültanúinak egybehangzó vallomása szerint „Ne! Ne! A kocsi!” felkiáltással a tolatva távolodó autó után rohant, majd a baloldali ajtóba kapaszkodva próbálta megállásra bírni a tolvajt. Így haladtak együtt több mint tíz méteren át, amikor Sz. elvesztette uralmát a jármű felett, és egy árokba borult. Az autó rázuhant tulajdonosára, a fiatal nő kétségbeesetten kiáltozott a halálos teher alatt, de a vádlott egyszerűen kiszállt a kocsiból, majd – miután elvegyült az összesereglő tömegben – beült éppen arra járó testvére autójába, és elmenekült a helyszínről.
A bíróság a perben azt nem látta bizonyítottnak, hogy Sz. Lajos valóban el akarta lopni az autót, s nem csak használni akarta azt egy ideig a tulajdonos engedélye nélkül, ezért nem autólopásért vagy rablásért, hanem erőszakkal elkövetett jármű önkényes elvételéért ítélte el a férfit. Minden körülmény arra utal ugyanis, és ezt a másodfokú bíróság is így látta, hogy csak a véletlenek szerencsétlen összejátszásának volt köszönhető, hogy épp akkor járt a gödöllői Rigó utcában, amikor B. Zsófia a moziból hazaérve be akart állni házuk udvarába, s hogy épp az ő kocsijára vetett szemet. A férfi meglátta a járó motorral és nyitott ajtóval álló kocsit, és beült. Nem derült ki, hogy csak a közeli italboltig szeretett volna elautózni, hogy italt vegyen, vagy a rokonait akarta meglátogatni. Aznap ugyanis Sz. Lajos viszonylag sokat ivott, és közben meghatározhatatlan számú Frontin nyugtatót vett be, emiatt egész nap kábult volt. A korábban évekig a BKV-nál hivatásos sofőrként dolgozó – szakképzettségét tekintve előadóművész, aki egy időben a 100 Tagú Cigányzenekarban is hegedült – férfi ebben az állapotban taxival ment meglátogatni két gödöllői ismerősét. Onnan továbbutazott volna a Veresegyházon élő rokonaihoz, azonban a pénze elfogyott, a taxis pedig hitelbe nem vállalta a fuvart.  
Első vallomásaiban Sz. Lajos bevallotta: látta, hogy egy fiatal nő a kocsi után fut, majd az ajtóba kapaszkodik. Sőt, azzal is tisztában volt, hogy amikor az árokba csúszott, a fiatal nő az autó alatt maradt.

Később már csak azt ismerte el, hogy el akarta vinni az autót, s hogy bódult volt, mivel nagy mennyiségű nyugtatóra alkoholt ivott. A balesetről viszont, mint mondta, csak halvány emlékei vannak, olykor felvillan egy-egy kép, de arra nem emlékszik, hogy bárki is az autóba kapaszkodott, vagy alászorult volna. Az ügyészség az első fokú ítélet helybenhagyását kérte a törvényszéktől, azzal, hogy Sz. Lajosnak a börtönnél szigorúbb körülmények között, fegyházban kelljen leülnie a büntetését. A törvényszék azonban csak 11 év 8 hónapos büntetést emelte jogerőre, azzal nem értett egyet, hogy a büntetést fegyházban kelljen letöltenie a férfinak, aki így – jó magaviselet esetén – a kiszabott büntetés kétharmadának letöltetése után szabadulhat. Miután több mint két éve előzetesben van, nagyjából még öt évet kell börtönben ülnie. A másodfokú bíróság ugyanakkor túl enyhének ítélte, hogy a Gödöllői Járásbíróság csak öt évre tiltotta el Sz. Lajost a járművezetéstől, de a súlyosbítás tilalma miatt ezen már nem változtathatott.