Kormányhivataltól függhet, hol kell plakátadót fizettetni

Publikálás dátuma
2018.11.28. 07:50
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Településenként eltérően látják, ki kell-e szabni 0 forintnál magasabb plakátadót. A kérdésben Debrecen áll szemben Pétfürdővel - utóbbi önkormányzat úgy értelmezi az adótörvény módosítását, hogy minden maradhat ahogy eddig volt.
A debreceni önkormányzati testület november végi ülésén egy olyan előterjesztést tárgyal, amely az idei gyakorlattal szemben a jövő évtől minden adóalanyt fizetésre kötelez a reklámhordozók után. Ugyanakkor, mint az mfor.hu írja, már nem egyértelmű, hogy erre valóban szükség van-e.
Az építményadóról szóló törvényt úgy módosította 2017-ben a parlament - Simicska Lajos kárára -, hogy a reklámhordozókat is beemelték az adóztatandó körbe - részletezi a történet hátterét a portál. A törvény annyit írt elő, hogy évente négyzetméterenként maximum 12 ezer forint adót lehet kivetni, illetve megállapították, hogy az adó alanya a reklámhordozó tulajdonosa. A helyi gazdasági élet fellendítésében érdekelt önkormányzatok többnyire fenntartottak egy mentességi határt a kisvállalkozások érdekében, és a kisebb felültekre 0 forintos adót vetettek csak ki. Idén nyáron azonban úgy módosította a parlament a helyi adókról szóló törvényt, hogy így egy vállalkozó az üzleti célt szolgáló épülete, épületrésze mellett már a reklámhordozója után sem élvezhet mentességet az építményadó alól.
Legalábbis így tűnt, miután a debreceni önkormányzat jogi útmutatást kért az illetékes kormányhivataltól. Azt a választ kapták, hogy az önkormányzat 2019-től nem adhat adómentességet a reklámhordozók esetében. Mint hogy 0 forint nem lehet a plakátadó, úgy döntöttek, 1000 forint lesz - ha megszavazza ezt a csütörtöki debreceni közgyűlés.
Ám nem minden kormányhivatal értelmezte ugyanígy a törvénymódosítást.

A Veszprém megyei Pétfürdő esetében például arra jutottak - mint a település honlapján olvasható, a november 22-i ülésre készült előterjesztésből kiderül -, hogy a 0 forintos adómérték nem ellentétes a helyi adóról szóló törvénynek a vállalkozót érintő mentesség, kedvezmény tiltásáról szóló, nyáron kiegészített pontjával. Ezért jövőre is fenn kívánják tartani az erre vonatkozó rendelkezést.
Hiába érvelnek úgy Debrecenben, hogy a hivatkozott jogszabályváltozás valamennyi település vonatkozásában irányadó - a jelek szerint adott kormányhivataltól függ, melyik utat választja egy település.
Szerző

Iszonyú hosszan kell várni egy normális szigetelésre

Publikálás dátuma
2018.11.27. 21:50

Fotó: Knauf
Inkább várjuk meg a jó szakembert, semmint hogy egy kókler szigetelje le a házunkat. A nagyobb cégeknek jövő decemberig át kell világíttatniuk energiafogyasztásukat - figyelmeztetnek a szakvállalatok.
A családi házak tervezett szigetelését akár egy évvel is késleltetheti az építőipari munkaerőhiány - közli a Knauf Insulation. Miközben idén a tavalyinál csak alig több, mintegy 25-30 ezer családi házat újítanak fel, addig az új építésű ingatlanok száma az év végére duplájára, mintegy 20 ezerre ugorhat. Utóbbi elvonja az erőforrásokat a felújításoktól. A hőszigetelés átlagos munkadíja idén már eléri a négyzetméterenkénti 5-6 ezer forintot. Ehhez képest jó szakemberekből és kivitelezőkből továbbra is nagy a hiány. Ők akár 10-12 hónappal előre is le vannak kötve. Ennek folytán egyre több a kókler. A hozzáértően kivitelezett szigeteléssel a családi ház fűtési költsége akár meg is feleződhet, így annak költsége a beépített anyagok 30 éves életciklusa során akár 6-7-szer megtérülhet. A trehány kivitelezés viszont kevéssé energiahatékony szigetelést eredményez – idézik Aszódy Tamást, a Knauf Insulation ügyvezető igazgatóját. Így, ha már megtaláltuk a profit, inkább várjuk meg, amíg ráér - javasolják. Fontos az írásbeli szerződés és a számla megőrzése is, például a garanciák érvényesítése végett. Azt is érdemes előre ellenőrizni, hogy a kiválasztott vállalkozó szerepel-e a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara adatbázisában. Itt jelenleg közel 1400 hang- és hőszigetelőt tartanak nyilván.

Kötelező energetikai audit

Jövő decemberig minden olyan 250-nél több főt foglalkoztató, vagy 43 millió eurónál nagyobb mérlegfőösszegű, illetve 50 millió euró feletti árbevételű hazai cégnek, amely nem működtet ISO 50001-es irányítási rendszert, energetikai auditit kell készíttetnie - figyelmeztet az ezzel foglalkozó, állami MVM Partner. Az unió által négyévente kötelezővé tett átvilágítás nyomán az energiaköltségek akár jelentősebb beruházás nélkül is 5-10 százalékkal mérsékelhetők. Bátrabb lépésekkel a megtakarítás akár 30-40 százalékra is növelhető. Az audit elmulasztása tízmilliós bírsággal is járhat - teszi hozzá az MVM Partner.

Szerző
Frissítve: 2018.12.07. 15:38

Huszonegy kis irodában és lakásban tűnt el negyven milliárdnyi közpénz

Publikálás dátuma
2018.11.27. 13:05
Illusztráció
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
Az ingatlanokban nem működik több száz, esetenként ezer vállalkozás, csak egy, ami viszont székhelyszolgáltatással foglalkozik.
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) legutóbbi adatai szerint 1519 olyan cég van Magyarországon, amely százmillió forint feletti adótartozással rendelkezik. Ezeknek a negyede, közel négyszáz cég pedig mindössze 21 címre van bejelentve – írja a G7.hu. Tehát a portál szerint
a NAV kevesebb, mint két tucat lakásban és kisebb irodában keres legalább 40 milliárd, de valószínűleg ennél is sokkal több adópénzt, jellemzően hiába.

Az ingatlanokban nem működik több száz, esetenként ezer vállalkozás, csak egy, az viszont székhelyszolgáltatással foglalkozik, vagyis pont azzal, hogy azok a cégek, amelyek valamiért nem tudnak, vagy nem akarnak saját, esetleg bérelt ingatlanba bejelentkezni, az ő címüket adhatják meg székhelyüknek. Magára a szolgáltatásra láthatóan van igény, hiszen csak az említett 21 címre közel 20 ezer vállalat van bejelentve, és ez csak a töredéke a teljes piacnak. Az ilyen címekre bejegyzett cégek többnyire olyan vállalkozások, amelyek valóban működnek, csak nincs ingatlanjuk vagy nem akarnak a postájuk kezelésével bajlódni. Ugyanakkor az is elég jól látszik, hogy sok csaló cég próbál meg egy időre a szektor szolgáltatásait kihasználva eltűnni a hatóságok szeme elől. Ráadásul az említett 21 iroda és lakás csak azokat a címeket tartalmazza, ahol (papíron) legalább tíz NAV-listán szereplő vállalat működik. Ezen kívül még nagyjából 60 olyan cím van, ahol minimum három adótartozót tartanak nyilván, és ezek többségén szintén székhelyszolgáltatók üzemelnek. Miközben országos szinten az összes vállalkozás kevesebb, mint 0,3 százaléka tartozik 100 millió forintot meghaladó összeggel az adóhatóságnak, addig a 21 említett címre bejelentett vállalkozások közül minden ötvenedik ilyen – teszi hozzá a portál.
Szerző
Témák
NAV adótartozás
Frissítve: 2018.11.27. 13:06