Előfizetés

Ritka madarat láttak Magyarországon

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.12.03. 10:00

Fotó: Szántó Bence / Facebook/MME Csongrád megyei Csoport
Kuhit, egy Magyarországon eddig csak egyszer látott madarat láttak Szabadszállásnál egy repcetábla feletti vezetéken.
Az új madárfaj, a lazúrcinege megfigyelése után újabb szenzációról: egy kuhiról számolt be a Sokszínű Vidék a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Csongrád megyei csoportjának Facebook-posztja alapján. A Dél-Afrikában és Dél-Ázsiában gyakori madarat 2012 után másodszor láttak Magyarországon. Ezúttal Szabadszálláson egy repcetábla feletti vezetéken üldögélt.
A vércse méretű állat világos szürkés színezetével, kissé széles, de hegyesedő felül fekete szárnyfedőkkel tarkított szárnyával, rövid nyakkal párosuló nagy fejével összetéveszthetetlen.  

Karácsonyfát katalógusból: ökotudatos és kényelmes

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.12.01. 10:10
Illusztráció
Fotó: Pixabay
A feleslegesen kivágott fák számát szeretné csökkenteni egy kezdeményezés. A fenyőfatermesztéssel és -árusítással foglalkozó Ne vágj ki minden fát! csapat négy éve döntött úgy, csak a katalógusukból kiválasztott, biztosan gazdára talált fákat vágják ki.
"Karácsonyfára márpedig szükség van! De hogy ne kelljen több fát kivágni, mint amennyit megvesznek, mi csak azokat vágjuk ki, amelyekre vevő jelentkezik!"

- olvasható a Ne vágj ki minden fát! mozgalom Facebook-oldalán.

A négy éve indult kezdeményezésnek köszönhetően katalógusból választhatjuk ki a karácsonyfánkat, így csak azt a fenyőfát vágják ki, amelyik tényleg gazdára is talál. A többi pedig az ültetvényen marad, és ezek évente akár átlagosan 10-15 kilogramm szén-dioxidot is megkötnek. 
Ne vágj ki minden fát! elnevezésű csapat tagjai, a régóta fenyőtermesztéssel és -árusítással foglalkozó Zalai megyei őstermelők az Euronews-nak elmondták, a kivágott fák körülbelül 20 százalékát nem veszik meg, így a fenyők aprítóban végzik.
Az ökotudatosság mellett kényelmesebb és gyorsabb is így venni a fenyőfát.

A karácsonyfa katalógust a honlapjukon lehet elérni, és a fát akár házhozszállítással is meg lehet rendelni.
 

Politikai okokból nem lesznek pandák a prágai állatkertben

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2018.11.30. 10:10
Illusztráció
Fotó: Claude Balcaen / AFP
A prágai állatkert leállította a kínai óriáspandák és a hulmánok tenyésztésének projektjét - írta az MTI Miroslav Bobek, az állatkert igazgatójának közlése alapján.
A döntés egyik oka, hogy Milos Zeman cseh államfő e heti kínai útja során a korábbi tervektől eltérően nem kért partnereitől pandákat a prágai állatkert számára.
"Ezek sajnos politikai lépések, amelyeket mi nem tudunk befolyásolni, és nélkülük a pandák beszerzése szóba sem jöhet"

- írja az igazgató a Facebook-oldalán csütörtökön megjelent jegyzetében.

A másik ok, hogy a cseh főváros új vezetése nem ért egyet a pandaprojekttel, nem akarja támogatni. Kína a pandákat nem adja el, csak kölcsönzi olyan államoknak, amelyekkel nagyon jók a kapcsolatai. Európában jelenleg csak négy állatkertben láthatóak pandák: Bécsben, Madridban, Edinburgh-ban és Saint-Aignanban.
A készülő pandapavilont, amelynek tervezett költsége 200 millió korona (2520 millió forint), Miroslav Bobek szerint más célokra is felhasználható, például medvéket lehetne benne tartani. A pandapavilon a jelenlegi jegesmedvepavilon helyén épül, előtte egy kis tó és patakocska is lesz, amelyek természetesebbé tehetnék az állatok lakóhelyét. A pavilonban kínai étterem is működne, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik Prágára. A jegesmedvéknek már épül az új, 150 millió koronás pavilon. Jövőre kezdik az új gorillapavilon építését is, több mint 200 millió koronás költségvetéssel.