Csalódást okozott Washingtonnak a CEU elüldözése

Publikálás dátuma
2018.12.03. 17:27

Fotó: ANDREW CABALLERO-REYNOLDS / AFP
Hivatalosan is reagált az Egyesült Államok Külügyminisztériuma arra, hogy a magyar kormány sikeresen elüldözte a Közép-európai Egyetemet.
Az Egyesült Államok kormánya csalódott, amiért a magyar kormány és a CEU nem írták alá az egyezményt, mely lehetővé tette volna, hogy az egyetem továbbra is folytassa Magyarországon az USA-ban akkreditált programjait - írja közleményében az Egyesült Államok Külügyminisztériuma. Mint fogalmaznak, a magyar felsőoktatási törvény 2017 áprilisában történt módosítása óta dolgoztak mindkét féllel egy olyan megoldás érdekében, melynek keretében a Közép-európai Egyetem megőrizhette volna budapesti programjait.
Ezeknek az amerikai akkreditációjú programoknak a távozása Magyarországról veszteség a CEU közösségének, az Egyesült Államoknak és Magyarországnak

- írják, hangsúlyozva, Washington egyébként nagyra értékeli az amerikai oktatási intézmények szerepét a két ország kapcsolatainak építésében.
Miután a magyar felsőoktatási törvény Lex CEU-ként elhíresült módosítása értelmében a CEU januártól nem vehet fel új diákokat, az egyetem hétfőn kénytelen volt bejelenteni: minden amerikai akkreditációjú programját Bécsben indítja el 2019 szeptemberében. Michael Ignatieff, az egyetem elnök-rektora úgy fogalmazott: "ez példátlan. Egy amerikai intézményt kiszorítanak egy NATO-szövetséges országból. Egy európai intézményt elűznek az Európai Unió egyik tagállamából".
Nem volt ennyire harcias David B. Cornstein budapesti amerikai nagykövet, mikor nemrégiben azt nyilatkozta a CEU ügyéről: az nem a tanszabadságról szól, hanem "Orbán Viktor és Soros György személyes ellentéte".
Szerző
Frissítve: 2018.12.03. 17:29

Orbán a Mol-INA ügyről: ki kell húzni a tüskét

Publikálás dátuma
2018.12.03. 17:03

Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
Évszázados barátságról, helyrehozható kapcsolatról beszélt zágrábi látogatása során.Orbán Viktor. Felajánlotta azt is, hogy a horvátok vásárolják vissza az INA-t – igaz, ehhez a Mol tulajdonosi körének is lehet egy-két szava.
Nem ismerek olyan gazdasági ügyet, amelynek az értéke meghaladná a magyarok és a horvátok 800 éves barátságát - mondta Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn Zágrábban, miután hivatalos látogatása során megbeszélést folytatott Andrej Plenkovic horvát kormányfővel. A magyar miniszterelnök a sajtótájékoztatón természetellenesnek nevezte a magyar-horvát kapcsolatokat jelenleg jellemző erőtlenséget, jelezve: azért látogatott Horvátországba, hogy ezt a helyzetet megváltoztassák, és visszatereljék a kapcsolatokat a megfelelő vágányra. „A tüskét ki kell húzni a köröm alól, és akkor minden rendbe jön, ezt szeretnénk” - fogalmazott az MTI beszámolója szerint. 
A Mol-INA-ügyben Orbán Viktor kérdésre azt mondta, szerinte ha a horvátok és a magyarok nem tudnak együttműködni egy vállalati ügyben, akkor ne tegyék, vagyis akkor a horvátok vásárolják vissza az INA-t. Megjegyzése furcsa, mert a Mol-ban az állam 25,24 százalékos részvényes – a miniszterelnök tehát nem ajánlhatja fel csak úgy az energiaipari vállalat tulajdonát. Igaz, a Mol maga sem zárkózik el az INA eladásáról.  A témáról szólva, Plenkovic azt mondta, Horvátország álláspontja nem változott, a kormány továbbra is vissza akarja vásárolni az INA horvát olajipari vállalt részvényeit a Moltól, de minden ár kérdése. "De addig is még nincs megállapodás, az a cél, hogy mindkét vállalt jól működjön"
A horvát fél szerint a hétfői találkozó nem csak abból a szempontból fontos, hogy a magyar miniszterelnök ellátogatott a Közép-Európai Kezdeményezés (KEK) elnevezésű regionális együttműködési tömörülés tagállamainak kormányfői és miniszteri találkozójára, hanem abból a szempontból is, hogy a két éve tartó tárgyalások közte és Orbán Viktor között gyakorlatilag beértek, ez a találkozó annak a gyümölcse, és számos kérdésben kell még megbeszéléseket folytatni.    Hogy milyen gyümölcsökről van szó, arról egyik kormányfő sem beszélt részletesebben. A Mol-INA ügyben azért így is akadnak kérdések - a Mol-vezér Hernádi Zsolt ellen például bármikor újra kiadhatják a nemzetközi Interpol-körözést. Lehet, hogy Orbán ennek elkerüléséről is tárgyal Zágrábban.  Andrej Plenkovic mindenesetre eltávolítóan válaszolt az erre vonatkozó újságírói kérdésre, mint mondta, „a horvát kormány álláspontja, hogy az igazságügy és a kormány elválnak egymástól, nem avatkozunk bírósági kérdésekbe.” A két miniszterelnök európai kérdéseket is érintett, mint Horvátország schengeni csatlakozását. Plenkovic elmondta, ebben is számítanak Magyarország támogatására. A megbeszélésen emellett kitértek a krki LNG-terminál (cseppfolyósított földgáz-terminál) építésére is, amely nemzeti fontosságú projekt Horvátország számára, és amely horvát miniszterelnök szerint Magyarország számára is lehetővé teszi beszerzési forrásai diverzifikációját.
Szerző
Frissítve: 2018.12.03. 18:08

Egy fél luxusrepülő árával drágult a hokicsarnok, amit Garancsi cége épít

Publikálás dátuma
2018.12.03. 17:01

Fotó: szekesfehervar.hu
6000 millió forint közpénzzel ugrott meg a székesfehérvári jéghokicsarnok ára az előzetes becsléshez képest. Eközben Garancsi cége az év vállalkozása lett, Orbán pedig személyesen tüntette ki a neki olykor magángéppel kedveskedő vállalkozót.
Azt már eddig is tudni lehetett, hogy Garancsi István cége, a Market Zrt. építi fel Székesfehérvár új jégkorongcsarnokát, több mint 25,7 milliárd forintért. Az viszont csak most derült ki a Közbeszerzési Értesítőből, hogy a kivitelezés eredetileg becsült értéke 19,7 milliárd forint volt, írja a 24.hu.
Garancsi cége tehát a tervezettnél 6000 millió forinttal több közpénzért építkezhet.

Garancsi Istvánról sokat lehetett hallani szeptemberben, mikor kiderült: a vállalkozó saját magángépén szokta Orbán Viktor miniszterelnököt külföldi focimeccsekre reptetni. Az ügynek nem lett jogi következménye. Időközben viszont a Schmidt Mária és Ungár Péter tulajdonában lévő Figyelő az Év Vállalkozásának választotta a Market Zrt.-t, a díjat pedig Orbán Személyesen adta át.
A Market Zrt. tavaly 20 milliárd forinttal növelte a bevételét, amely így átlépte a nettó 100 milliárd forintot, profitja pedig megháromszorozódva 6 milliárd forint fölé hízott. Garancsit a Forbes a 19. legvagyonosabb személynek rangsorolta közel 50 milliárdra tett vagyonával, a napi.hu pedig a 22. helyet adta neki egy 48 milliárdos becslésre alapján.
Szerző
Frissítve: 2018.12.03. 17:06