Előfizetés

Tarlós már Pintérrel tárgyalna a RIGO pótlásáról

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.12.03. 22:03

Fotó: Tóth Gergő / Népszava
A főpolgármester nagyon örül az Orbán vezette közfejlesztési tanácsnak, mert így pénz áll a házhoz. A kudarcos e-jegyrendszer helyett pedig átvenné a „nemzeti modellt”, amit a MÁV is használ.
Tarlós István szerint Budapest nagyon sokat erősödött a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának létrejöttével: ezentúl a fővárosnak sokkal több köze lesz a budapesti állami beruházásokhoz, mint bármikor a rendszerváltozás óta. Tarlós István hétfőn az Inforádió Aréna című műsorában hangsúlyozta: a jövőben a fővárosnak beleszólása lesz állami projektekbe is.A főváros szempontjából fontos projektek finanszírozása is sokkal stabilabbá vált – idézi nyilatkozatát az MTI.

Teljes kormányzati dominancia

 Emlékeztetőül: a közfejlesztési tanács elnöke Orbán Viktor, aki így a főváros ügyeibe is közvetlen módon be tud avatkozni – mellette csak társelnök lesz a főpolgármester Tarlós István. A tanácsba kormányoldal és a főváros öt-öt tagot delegál, de előbbi jóval fajsúlyosabb szereplőket vonultat fel: a kormányfő mellett például a kancelláriaminisztert, és az innovációért és technológiáért felelős minisztert. Tarlós ráadásul csak lehetőségként említette, hogy a FKT-ba ellenzéki fővárosi képviselő is kerülhet. 

Tesz-vesz város

Tarlós a fejlődő Budapest apropóján példaként említette a 3-as metró és kapcsolódó fejlesztéseit, a 3-as metró Káposztásmegyerig történő meghosszabbítását, a HÉV-vonalak, -szerelvények felújítását, új villamosvonalat a Bajcsy-Zsilinszky úton a Kopaszi gát irányába, a BKV járműcseréjének felgyorsítását, új Duna-hidak építést, valamint a Lánchíd és környékének felújítását. Új P+R parkolók létesítését, a Népliget rekonstrukcióját, a Nyugati tér átalakítását, a Cséry-telep teljes kármentesítését is. Ezek olyan nagyobb projektek, amelyek meg is valósulnak, vagy legalább elindulnak a következő ciklusban - mondta Tarlós István. 
A tervezett budapesti elektronikus jegyrendszerről, vagyis a RIGO-ról szólva a főpolgármester megismételte: a projekt "nem dőlt be", folytatódik. Pintér Sándor belügyminiszterrel pénteken tárgyalt az ügyben, és nagy valószínűséggel a fővárosi projekt csatlakozik majd a nemzeti elektronikus jegyrendszerhez, amely közös rendszere a MÁV-nak és a Volánnak - tette hozzá. Tarlós István azt mondta: semmiféle pénzügyi veszteség nincs, csak olyan kifizetések történtek, amelyek mögött teljesítések vannak. 
Utóbbi állítása ugyanakkor cáfolható: lapunk írta meg, hogy a főváros már 6,3 milliárdot kifizetett az elektronikus jegyrendszer kiépítésével megbízott német cégnek, amellyel azonban a BKK a napokban szerződést bontott.

Tarlós szerint az ügyben tanúsított "gyámoltalan, hezitáló vezetői magatartás és (...) a városvezetés akarva-akaratlanul" történt félrevezetése miatt kellett levonni a személyi konzekvenciákat. A konzekvencia pedig egyet jelentett a korábbi BKK-vezér Dabóczy Kálmán felmentésével.

A testület ment, a fideszes polgármester maradt Szennán

Vas András
Publikálás dátuma
2018.12.03. 21:23
Népszava illusztráció
Salamon Gyula korábbi polgármester nyerte meg az időközi választást, amit éppen azért kellett kiírni, mert a korábbi képviselő-testületnek elege lett a vezetőből.
A korábbi polgármester, a Fidesz-KDNP jelöltje, Salamon Gyula nyerte az időközi polgármester-választást  Szennában. A Kaposvár melletti, a 772 fős somogyi településen azért kellett új választást kiírni, mert a képviselő-testület szeptember 5-én feloszlatta magát: bár a testület akkor teljesen fideszes volt, a képviselők többsége úgy vélte, nem tud együtt dolgozni a polgármesterrel, mert a faluvezető nem hajlandó együttműködni velük.
A voksoláson az 594 választásra jogosult 69,97 százaléka vett részt, szemben a négy évvel ezelőtti 63,1 százalékkal. Salamon Gyulára 233-an voksoltak, kihívója, a független Vimola József Endre 181 szavazatot kapott. A négytagú új testületbe ezúttal két kormánypárti, s két független jelölt – köztük Salamon Gyula kihívója – került be, így a polgármesternek többsége lesz a jövőben is.

„Ingerküszöb alatti” a CEU-ügy Amerikának - legyünk őszinték: a gáz fontosabb

Kósa András
Publikálás dátuma
2018.12.03. 19:53

Fotó: Vajda József
Az a szomorú helyzet, hogy az energetikai ügyek a Trump-kormányzat számára sokkal többet nyomnak a latban, mint holmi tanszabadság.
Meglepő volt az a hangnemváltozás, amit David B. Cornstein amerikai nagykövetnél lehetett érzékelni a CEU-ügyben a napokban. Éppen akkor, amikor az egyetem vezetése által megadott határidő lejárt, Cornstein a Washington Postnak már úgy nyilatkozott: az egyetem vezetésének együtt kellett volna működnie a magyar kormánnyal, a CEU Bécsbe költözése pedig nem a tanszabadságról szól, hanem Orbán Viktor és Soros György személyes ellentétéről, ráadásul az intézmény 1500 hallgatójával nem is mérhető a nagy amerikai állami egyetemekhez. Mindez azért különös, mert a nagykövet egyik első nyilvános szereplése júniusi kinevezését követően éppen a CEU-n tett látogatás volt, azóta folyamatosan támogatásról biztosította az egyetemet, és reményét fejezte ki, maradhatnak Budapesten. Cornstein még a magyar-amerikai kapcsolatok romlására is figyelmeztetett, ha a CEU-nak mennie kell. Márpedig a CEU megy – a magyar kormánynak pedig a jelek szerint nem kell különösebb következményektől tartania az Egyesült Államoktól.
A budapesti amerikai nagykövetség nem akarta kommentálni az eseményeket megkeresésünkre, a washingtoni külügyminisztérium is egy mérsékelt hangú közleményt adott ki, ebben csak annyit írtak: az Egyesült Államok kormánya csalódott, hogy nem sikerült megállapodni és a CEU költözését veszteségként fogják fel.
Egy nyolc éven át angolszász területen diplomataként dolgozó forrásunk szerint ezek a megnyilvánulások azt is jelezhetik, hogy „a CEU ügye ingerküszöb alatti” a magyar-amerikai kapcsolatokban most, a Trump-kormányzat elsősorban az energetikai ügyekre és az ukrán-magyar viszonyra összpontosít. Ukrajna – egyelőre amúgy sem haladó – NATO-integrációját továbbra is „blokkolja” a magyar kormány. Energetikai ügyekben viszont egyelőre nem tud a kabinet az amerikai érdekek szerint játszani. Washingtonban nagyon szeretnék, hogy amerikai cégektől vásároljon Magyarország gázt Romániából és a horvátországi Krk-szigetén üzembe helyezett terminálból vegyen cseppfolyós gázt. Ezt a kormány nem ellenezné, de a román és a horvát belpolitikai problémák miatt egyelőre mindkét üzlet megkötése távolinak tűnik. Mindezt azt jelezheti, hogy a Trump-kormányzatnak tényleg nem fontos a CEU ügye. Nem elhanyagolható tényező az sem, hogy Cornstein egyik tanácsadója Arthur Finkelstein volt 2002-ben, amikor a nagykövet New York számvevőjének pályázott, és a kampányát Donald Trump is támogatta anyagilag. Finkelstein pedig haláláig az Orbán-kormány egyik lobbistája volt Washingtonban.

A szellemi műhely marad

Nagy veszteség lesz a kerületnek, a városnak is az egyetem távozása – mondta Fodor Éva, a CEU rektorhelyettese. Mit jelent, hogy minél több „dolgot” próbálnak itt tartani? Még nem tudjuk pontosan, de sok ötletünk van. Egy gyönyörű épületünk van itt, lehet előadásokat, kulturális eseményeket, másfajta oktatási tevékenységeket szervezni. Mindenképp használnánk az itteni ingatlanokat, azt szeretnénk, ha megmaradna egy kutatóközpont, egy szellemi műhely. Tervezik a magyar képzések kibővítését? Gondolkodtunk ezen is. De vannak logisztikai korlátok. Eddig sem úgy működtünk, hogy az egyik oldalon voltak az amerikai, a másikon a magyar képzések. Nálunk mindenki járt az amerikai képzésekre, és közülük néhányan a magyar képzésekre is. Hogy ezt pontosan hogy lehetne szétválasztani, még nem tudjuk. Az amerikai képzéseket nem tudjuk átültetni, mert nincsenek magyar megfelelőik. Hány külföldi hallgatót veszít a CEU-val együtt Budapest? Jelenleg 1500-1600 hallgatónk van, körülbelül 80 százalékuk külföldi. Ők itt élnek, többen itt is dolgoznak. Nem véletlen, hogy a környékbeli kávézók, éttermek ablakain ott lógnak a CEU-t támogató plakátok. Nagy veszteség lesz a kerületnek, a városnak.

Egy sötét nap brüsszeli visszhangjai

Rendkívüli csalódásának adott hangot Manfred Weber, az Európai Néppárt frakcióvezetője és vezető jelöltje amiatt, hogy a magyar kormány nem írta alá a megállapodást a CEU-val a kettős akkreditációjú programokról. “Elfogadhatatlannak nevezte, hogy egy egyetemet bárhová kiszorítsanak egy országból. “Felszólítjuk az EU Bíróságát, hogy gyorsított ütemben járjon el és döntsön az ügyben, amelyet az Európai Bizottság utalt elé” – írta a politikus a Twitteren. Mint ismeretes, a magyar felsőoktatási törvény miatt az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított, amely már a bírósági fázisban van. Navracsics Tibor oktatásért felelős biztos érdeklődésünkre annyit közölt sajtótitkárán keresztül, hogy sajnálja a történteket. Egyben megismételte: szeretné, ha Magyarország nem az egyetem körüli vitáról lenne ismert a világban. Judith Sargentini holland zöldpárti EP-képviselő Magyarország és Európa sötét napjának nevezte a CEU távozását Budapestről. Az egyetem kiszorítása az utolsó illúziókat is szertefoszlatta arról, hogy Magyarországon nem tekintélyelvű rendszer épül – írta közleményében. Guy Verhofstadt liberális frakcióvezető az akadémiai szabadság és a liberális demokrácia sötét napjának nevezte, hogy a CEU amerikai akkreditációjú programjait kiszorították Budapestről. “Szégyellje magát az Európai Néppárt, hogy ezt eltűrte és tétlenül szemlélte” – tette hozzá Twitter bejegyzésében. Halmai Katalin (Brüsszel)