Újabb három évet csúszik az e-jegyrendszer, de a fővárosi vezetés nem tud károkról

Publikálás dátuma
2018.12.05. 15:37

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Bagdy Gábor a fővárosi bizonyítványt magyarázta, a fideszes polgármesterek a szocialistákat ekézték a bedöglött RIGO-projekt kapcsán. Hiába kerülhetett a kudarcos projekt közel 37 milliárd forintba, a főváros szerint nincs veszteség.
A budapesti elektronikus jegyrendszer 2020 végére, 2021 elejére készülhet el - jelentette ki Bagdy Gábor, a projektjének befejezésével megbízott gazdasági főpolgármester-helyettes szerdán budapesti sajtótájékoztatón, melyen a Wintermantel Zsolt újpesti, Borbély Lénárd csepeli fideszes polgármesterek is részt vettek.
Bagdy Gábor hosszan fejtegette a 2014-ben induló projekt körülményeit. Mint mondta, ennek részeként két szerződést kötöttek: a főváros az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal (EBRD) szerződött a finanszírozásról, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) pedig szállítói szerződést kötött a Scheidt&Bachmann német céggel -idézi szavait az MTI.

Késett, késett, de nem gyanakodtak

 A BKK 2017 nyarán arról tájékoztatta a Fővárosi Közgyűlést, hogy a projektben késedelem van, amelynek oka, hogy „objektív műszaki körülmények és a jogszabályi keretek megváltoztak” - jelentsen ez bármit is – a lehívási határidőt pedig 2018 végéig hosszabbították meg. Ezután úgy tűnt, a projekt előrehaladásának fontos eleme, hogy a BKK és a szállító megállapodjon a szerződés újrastrukturálásában, az EBRD is ezt kívánta meg. 2018 februárban a Fővárosi Közgyűlés éven belüli kölcsönt adott a BKK-nak, amíg a szerződésmódosítás nem jön létre, és azt az EBRD jóvá nem hagyja.
Ilyen értelemben tudtuk, hogy csúszik a projekt, de úgy tűnt, hogy minden rendben lesz

- fogalmazott Bagdy. A szerződésmódosítás azonban nem történt meg, ősszel  pedig már az EBDR is jelezte, hogy közeledik a határidő. Október 12-én megbeszélést folytattak a projekt minden érintett résztvevőjével, a főváros pedig világossá tette: vagy megállapodás lesz a szerződésmódosításról, vagy a projekt ilyen formában nem folytatható.

Hoppá, még egy kis malőr

Aztán történt még egy „malőr”, a szállító nem teljesítette egyik szerződéses kötelezettségét, időközben lejárt a bankgaranciája, amelyet meg kellett volna hosszabbítania, de nem tette meg. A BKK bizonyos értelemben ezért került kényszerhelyzetbe - mutatott rá Bagdy Gábor.
Az e-jegyrendszer bevezetésével sem a Demszky, sem a Tarlós-féle városvezetés nem tudott idáig megbirkózni
Fotó: Molnár Ádám

Ez egy új lehetőség

 A főpolgármester-helyettes szerint egy szerződés felmondása mindig hátrányos és rossz, de egyben lehetőséget is teremt, hiszen így a fővárosi elektronikus jegyrendszer csatlakozhat az országos platformhoz. Hangsúlyozta: a BKK eddigi kifizetései mögött mind valós teljesítés van, azok jogszerűek és szakmailag indokoltak voltak. Az elektronikus jegyrendszer 2020 végére, 2021 elejére készülhet el. 
Összegezve: már 2004 óta téma a budapesti e-jegyrendszer bevezetése, amivel sem a Demszky, sem a Tarlós-féle városvezetés nem tudott idáig megbirkózni – az első tervekhez képest 17 évvel később valósulhat meg bármi a a tervekből, de Bagdy ebben lehetőséget lát. Szerinte a kifizetések indokoltak voltak – miközben egyes becslések szerint már 36,8 milliárd forintot is elérte a máig működésképtelen RIGO-rendszer büdzséje.

Nem veszteséges a becsomagolva álló apparátus?

A fővárost nem érte kár, pénzügyi veszteség – hangsúlyozta a sajtótájékoztatón Borbély Lénárd, Csepel fideszes polgármester , arra hivatkozva, hogy a megrendelt eszközök és szoftverek készleten vannak, azokat később be lehet üzemelni. Csakhogy, a beszerzett és használaton kívüli készülékek 2021-re bőven elavultnak számíthatnak technikailag, ráadásul a beszerzésükre 17 milliárdos hitelt vett fel a főváros, amit akkor is rendezni kell, ha soha nem helyezik működésbe a rendszert.  
Borbély aztán a 2010 előtti városvezetést kezdte támadni, ami „hátrányos és káros szerződéseket kötött” például, például az Alstommal. Wintermantel Zsolt (Fidesz-KDNP), Újpest polgármestere  a RIGO szintén befuccsolt elődje, az Elektra kudarcára emlékeztetett: szerinte a 2010 előtti vezetés haszontalanul költött el százmilliókat tanácsadási szerződésekre és tanulmányokra hiszen azokat később a BKK nem tudta használni. Kérdés persze, hogy mennyire szalonképes a Demszky-érát kritizálni, ha Tarlós vezetése alatt sem tudták életre lehelni az e-jegyrendszert, és ez az állapot előreláthatólag még évekig így is marad. A RIGO utódja egyébként a MÁV által használt nemzeti e-jegyrendszer platform lehet.
Szerző

Csütörtökön már több lesz a felhő, ónos eső is jöhet

Publikálás dátuma
2018.12.05. 15:30

Fotó: Shutterstock
A legmagasabb nappali hőmérséklet 1 és 5 fok között várható, élénk szélre is számítani kell.
Egy közeledő melegfront hatására csütörtökön már nedvesebb levegő érkezik térségünk fölé. A Dunántúlon egyre vastagabb lesz a felhőzet, a Tiszántúlon viszont a nap nagy részében még csak fátyolfelhők szűrik majd a napsütést – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzéséből. Késő délután északnyugaton már helyenként kisebb eső, este ónos eső is előfordulhat. A Dunántúl északi felén napközben megélénkül a déli, délkeleti szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 0 és -6 fok között alakul, a legmagasabb nappali hőmérséklet pedig 1 és 5 fok között valószínű. Budapestre és Pest, Nógrád, valamint Heves megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki az ónos eső veszélye miatt. 
Forrás: OMSZ
Pénteken többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég, inkább csak délnyugaton lehet időnként vékonyabb, szakadozottabb a felhőzet. Északon szórványosan, délen néhol várható eső, északkeleten havazás, ónos eső is lehet. A déli, délnyugati szél többfelé megélénkül. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet +2 és -3, a legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 4 és 10 fok között alakul, de északkeleten várhatóan csak 1, 3 fokig melegszik fel a levegő. Az ónos eső veszélye miatt Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést. 
Forrás: OMSZ
Szombaton erősen felhős vagy borult lesz az ég, majd késő délutántól, estétől nyugaton szakadozik, csökken a felhőzet. Sokfelé várható eső, zápor. A délnyugati, majd az északnyugatira forduló szél – elsősorban a Dunántúlon – nagy területen megerősödhet. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 3 és 7 fok között alakul, de északkeleten csak 0, +3 fok valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet az ország nagy részén 5 és 10, északkeleten 2 és 5 fok között várható.
Vasárnap nagyobbrészt erősen felhős időre számíthatunk, de naposabb időszakok is lehetnek. Elszórtan eső, zápor is lehet. A délnyugati, nyugati szél többfelé megélénkül. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -2 és +3, a legmagasabb nappali hőmérséklet 4 és 10 fok között várható.
Szerző

Határt szabnának Kövér László kitiltásainak

Publikálás dátuma
2018.12.05. 15:19

Fotó: Népszava
Módosító javaslattal kezdeményezi a Demokratikus Koalíció, hogy Kövér László házelnök ne tilthasson ki újságírókat a parlamentből.
Vadai Ágnes, a DK frakcióvezető-helyettese budapesti sajtótájékoztatóján az MTI összefoglalója szerint azt mondta: az Egyesült Államokban már kiderült, hogy hiába nem szereti Donald Trump elnök a kritikus kérdéseket, az újságírókat nem lehet kitiltani a Fehér Házból. Ennek igaznak kellene lennie Magyarországon is, az Orbán-rendszer azonban évek óta kitilt újságírókat a parlamentből – hangsúlyozta. Hozzátette: az Országgyűlésben jelenleg Kövér László házelnök dönthet „kénye-kedve” szerint, hogy hova és kit enged be, emiatt a független sajtó munkatársai alig tudnak a fideszes politikusoktól kérdezni. A Demokratikus Koalíció javaslata alapján csak azoktól lehetne megvonni a belépőt, akik fizikai fenyegetést jelentenek a parlament biztonságára, illetve akik nem megfelelő személyes adatokat adnak meg. Akitől megtagadják a beléptetést, azok a Kúriától kérhetnének jogorvoslatot – jelentette ki. Más témában feltett kérdésre válaszolva azt mondta, hogy az Európai Parlament Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottsága (LIBE) nem szavazott semmilyen migránsvízumról, ilyen vízum ugyanis nincsen. A testületben egy úgynevezett humanitárius vízumról folyik párbeszéd, de arról sem voksoltak – emelte ki. Hozzátette, hogy ha bevezetik, akkor sem lesz kötelező érvényű, mert a tagállamok önállóan dönthetnek majd arról, hogy akarják-e alkalmazni ezt a vízumot.
Szerző