Jótékony Mikulások ezrei futottak Madridban

Publikálás dátuma
2018.12.10. 09:07

Fotó: Gabriel BOUYS / AFP
Több mint hétezren futottak Mikulás- és manójelmezben a gyermekrák elleni küzdelem jegyében Madridban vasárnap.
A jótékonysági verseny idejére a spanyol főváros artériájának számító Paseo del Pradót teljesen ellepték a szakállas, pirossapkás Mikulások és a zöldbe öltözött manógyerekek.
A napsütéses, 15 Celsius-fokos időben műhóval várták a célban az öt kilométeres táv teljesítőit.
A verseny résztvevői a nevezési díjjal idén az Itheos Alapítvány munkáját támogatják, amelynek célja, hogy a legkorszerűbb terápiákat tegye elérhetővé a rákbeteg gyermekeknek.
A jótékonysági Mikulás-futást hetedik alkalommal rendezték meg Madridban. A szervezők minden évben más célra gyűjtenek. Például 2016-ban a szklerózis multiplex elleni küzdelmet támogatták.

Fogalma nem volt az osztrák alkancellárnak, hogy mi a helyzet a menekültügyi paktummal

Publikálás dátuma
2018.12.10. 08:15

Fotó: Dursun Aydemir / AFP
Ausztria nem írja alá az ENSZ menekültpaktumát, egyszerűen csak tudomásul veszi – jelentette ki a szélsőjobboldali osztrák szabadságpárt vezetője, az alkancellári tisztséget is betöltő Heinz-Christian Strache a múlt heti kormányülést követően.  Valójában azonban a menekültügyi programot Bécs is támogatja. Az osztrák alkancellár tévedését pénteken szóvivője korrigálta, ennek ellenére az ellenzéki pártok élesen bírálták Strachét, mondván, nem elég populistának lenni, szakismeret is szükséges a politikai megnyilvánulásokhoz. Ausztria december végéig tölti be az Európai Unió soros elnöki tisztét, ezért már a bécsi kormány korábbi, októberi bejelentése is megrökönyödést keltett Brüsszelben, amely szerint nem csatlakozik az Egyesült Nemzetek Szervezetének migrációs megállapodásához.  A menekültügyi paktumot december 17-én az ENSZ közgyűlése fogadja majd el, (a migrációs megállapodásra pedig Marrakesben bólintanak december 10-11-én,) elfogadására az ENSZ-ben a jövő évben kerülhet sor. A menekültpaktum nagy előnye, hogy már a genfi menekültügyi konvenció révén megfelelő jogi alapokra épül, javaslatai egyaránt célozzák a befogadó országokra nehezedő nyomás enyhítését és menekültek helyzetének javítását. Kidolgozói visszautasították a kritikát, hogy átláthatatlan a szöveg, online azt mindenki olvashatta, véleményüket állami, privát vállalati és civil szervezetek egyaránt kifejtették. Megjegyezték, egyik javaslat sem keltette fel a nemzetközi közvélemény érdeklődését, ez csak akkor változott, amikor populista csoportok kezdték támadni. New Yorkban egyébként november 13-án harmadik olvasatban fogadta el az ENSZ közgyűlése, 176 ország, köztük az unió összes tagja rászavazott. Bécs – New York és Genf mellett – az ENSZ fontos telephelye, ezért sem mindegy, hogyan áll hozzá a szervezet kezdeményezéseihez. A migrációs szerződés kidolgozásában Ausztria rendkívül aktívan vett részt, elutasítását a kormány kisebbik pártja erőltette. Az volt a kifogása, hogy az illegális és legális migráns fogalmát a megállapodás összemossa, s nem teszi egyértelművé, hogy az egyes fogadó országok kizárólagos joga, hogy ki engednek be magukhoz.

Két megállapodásról van szó

Két egyezségről van szó, mindkettőt 2016. szeptember 19-én, az ENSZ közgyűlésén kezdeményezték, mindkettőből javaslat született, egymástól elválasztva. Aláírni egyik esetben sincs mit, azaz jogilag nem kötelező, irányelvekről van szó. de amíg a migrációs megállapodás esetében több ország, így az USA, Magyarország is hangoztatta távol maradását, addig a menekültügyi paktumban csak az Egyesült Államok nem óhajt részt venni.

Témák
Ausztria
Frissítve: 2018.12.10. 09:17

Ítéletidő az Egyesült Államokban - Ahol nem havazik, ott ónos eső esik

Publikálás dátuma
2018.12.10. 08:07
A kép illusztráció, novemberben készült.
Fotó: Angela Weiss / AFP
Hóviharok dúlnak az Egyesült Államok délkeleti vidékein, több százezren maradtak áram nélkül.
Vasárnap átlagosan 10-30 centiméternyi hó hullott Alabama, Tennessee, Georgia, Észak- és Dél-Karolina, valamint Virginia államokban, de Észak-Karolinában és Virginia déli megyéiben már 46-50 centiméteres hótakaró borítja a tájat.
Ralph Northam, Virginia kormányzója arra kérte a helybélieket, hogy ha tehetik, ne menjenek ki az utakra. Ahol ugyanis nem havazik, ott ónos eső esik, és az alacsonyabb rendű utak jó része járhatatlan vagy rendkívül veszélyes. Észak-Karolinában vasárnap 11 óra alatt 500 autóbaleset történt. Roy Cooper, Észak-Karolina kormányzója rendkívüli állapotot hirdetett ki, és bejelentette, hogy segítséget kért a Nemzeti Gárdától.
A hófúvások által érintett vidékeken több mint 380 ezren maradtak áramszolgáltatás nélkül. A nagyvárosokban - például Charlotte-ban, Raleigh városában vagy Richmondban - a repülőtereken csökkentették a forgalmat. A térségben több mint 12 ezer repülőjárat érkezett vagy indult késve, és több mint kétezer járatot töröltek.
Az országos meteorológiai szolgálat előrejelzései szerint ezekben az államokban hétfő estig lankadatlanul hullik majd a hó.