Mindjárt újra tüntetnek a rabszolgatörvény ellen

Publikálás dátuma
2018.12.13. 09:27

Fotó: Molnár Ádám
Délután folytatódik a tiltakozás a Kossuth téren, a szervezők békés tüntetésre hívták a résztvevőket.
Szerdán a Parlamenttől a Parlamentig vonult a rabszolgatörvény ellen tüntető tömeg, ám közben végigjárta a belvárost és elfoglalt két hidat. A Fidesz székházánál két rendőrt gázspray-vel fújtak le, a Kossuth téren a tüntetők ellen használtak könnygázt. A résztvevőket egy szónok akkor csütörtök délutánra is demonstráció hívta: a tervek szerint 5-6 óra között fognak elindulni, hogy forgalmasabb utakat és közlekedési csomópontokat zárjanak le. A Szabad Egyetem és a Hallgatói Szakszervezet eközben a Facebookon hirdetett tüntetést, az esemény 17 órakor kezdődik a Kossuth téren.
„Hozz magaddal enni- és innivalót, meleg ruhát, és készülj fel, hogy több órát maradunk”

– írták a szervezők, hozzátéve: békésen tüntetnek majd a rabszolgatörvény elfogadása ellen.

Lépnek a szakszervezetek

A szakszervezetek sztrájkelőzetessel hívnák fel a figyelmet a rabszolgatörvény igazságtalanságára: Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ) elnöke más szakszervezeti vezetőkkel szerdán a Kossuth téren tartott sajtótájékoztatót, amin arra kért minden érintett dolgozót, hogy csütörtökre mindenki vegyen ki egy szabadnapot, ezzel figyelmeztessenek egy esetleges sztrájk következményeire.
„Nagyon érezzük a társadalmi konszenzus és a béke hiányát, nem létezik, hogy a munkáltatónál legyen minden jog”

– mondta Borosné.

Hozzátette, hogy ha szükséges, a lakosság és az állampolgárok támogatásával szerveznének sztrájkot 400 órás – a német multik kívánságára bevezetett, de önkéntesen választhatónak titulált – túlóra bevezetése ellen. A rabszolgatörvény alkalmazásának megakadályozására buzdít a BKV-s Egységes Közlekedési Szakszervezet (EKSZ) is. Naszályi Gábor, az EKSZ elnöke, aki több szakszervezeti vezetővel maga is részt vett a szerdai tüntetésen, a Zoom.hu szerint közölte: a szakszervezetek erős háttér nélkül nem sokra mennek, különösen nem egy olyan kormány ellen, amelyik nyolc éve nem hallgat meg senkit. Naszályi leszögezte: amennyiben a kormány nem hívja vissza a javaslatot, a szakszervezetek akár a diákokkal is megerősödve a túlmunka megtagadására fognak buzdítani minden munkavállalót. Az EKSZ önállóan és a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) tagjaként is folytatja a törvény bevezetése elleni küzdelmet. Amennyiben mégsem járnak sikerrel, a szakszervezet országos mozgósításba kezd a közlekedésiek körében is: felszólít minden munkavállalót, hogy tagadja meg a megszokottnál több túlórát. Ezt ugyanis bárki megteheti – hívta fel a figyelmet. A Magyar Szakszervezeti Szövetség szerdán nyílt levélben kérte Áder János köztársasági elnököt, hogy a rabszolgatörvényt megfontolásra küldje vissza az Országgyűlésnek.

Utoljára ül össze a parlament

Az Országgyűlés csütörtökön befejezi a 2018-as munkáját. A parlament idei utolsó ülésének negyedik napja reggel 9 órakor kezdődik. Elsőként a Kúria elnöke számolhat be legfeljebb fél órában szervezete 2017-es tevékenységéről, amit a kormány, majd a frakciók értékelhetnek. A második és harmadik napirendi pontban az Országos Bírósági Hivatal (OBH) vezetőjének, valamint a legfőbb ügyésznek nyílik lehetősége a beszámolóra, amelyekhez hasonlóan hozzászólhatnak a képviselők is. A Ház hétfőn kezdte meg őszi ülésszakának záró ülését, szerdán pedig több mint negyven előterjesztésről határozott. Bár az ellenzék minden eszközzel megpróbálta megakadályozni, a parlament kormánypárti többsége végül a rabszolgatörvényt is megszavazta.

Szerző
Frissítve: 2018.12.13. 09:46

Ha ön nyaralni, telelni, vagy nászútra megy, máris beleegyezett, hogy gyakorlatilag megfigyelje a magyar állam

Publikálás dátuma
2018.12.13. 08:15
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Még a faluvégi kempingeknek és az erdei turistaházaknak is adatokat kell majd közölnie.
Zöld utat kapott a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ, aminek a segítségével a kormány egyik cége folyamatosan látja, hogy ki, kivel és mikor száll meg egy szállodában – írja a Zoom.hu. A parlament november végén fogadta el a turisztikai törvény módosítását, amely kötelezővé teszi minden magyarországi szálláshelynek, hogy névvel, címmel jelentse le a nála megszálló magyarok és külföldiek adatait. A portál szerint a most megjelent végrehajtási utasításból az is kiderül, hogy a rendszert nemcsak szállodákra és panziókra, hanem
minden szálláshely-szolgáltatóra kötelezően kiterjesztik, így például az erdei turistaházaknak is meg kell adniuk a náluk tartózkodók adatait.

A szállásadókat arra is kötelezik, hogy a náluk megszálló vendégek adatait töltsék fel egy tárhelyre, amit Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központra kereszteltek. A turisztikai adatközpontot a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda felügyelete alatt álló Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) Zrt. kezeli. A most megjelent és január elsejével hatályba lépő végrehajtási rendeletből az derül ki, hogy
2019. július elsejétől a magyarországi szállásadónak rögzítenie kell a nála megszálló vendég nevét, születési adatait, nemét, anyja nevét, személyazonosításra alkalmas okmányának számát (külföldieknél útlevél), valamint a várható tartózkodás idejét.

Az így kinyerhető statisztikai adatokat – havonta egyszer – a központ átküldi a KSH-nak, illetve a NAV-nak. A helyi önkormányzatok jegyzői pedig beléphetnek az adatközpont elektronikus felületére, és ezekből kigyűjthetik az idegenforgalmi adó beszedéséhez szükséges helyi adatokat. A kormányrendelet szerint a Magyar Turisztikai Ügynökség az általa kezelt adatokat a turizmust segítő kutatási és fejlesztési feladatokhoz használhatja – vagyis törvényesen nem férhet hozzá az általa kezelt személyes adatokhoz – arra nincs is szüksége –, noha ez technikailag könnyen megoldható. Míg az MTÜ munkatársai – elvileg – személyre szabottan nem kutakodhatnak a saját maguk által kezelt adatbázisban, addig azt a rendőrség megteheti: nemcsak egy konkrét személy körözése esetén, de általános bűnüldözési, sőt bűnmegelőzési tevékenység keretében is szabadon monitorozhatják a szállásfoglalási adatbázist. A szállodáknak jövő év közepétől, a panzióknak október elsejétől, a kempingeknek, a közösségi szállásoknak és a turisztikai célú lakáskiadóknak pedig 2020-től kell majd adatokat szolgáltatniuk az állami turisztikai vendégkönyvbe.
Szerző
Frissítve: 2018.12.13. 08:21

Orbán és Soros kölcsönös utálata romosítja az országot az amerikai nagykövet szerint

Publikálás dátuma
2018.12.13. 07:59

Fotó: Tóth Gergő / Népszava
David B. Cornstein azt mondta: egyetlen dolog számított, „az utálat a két férfi között, akik sosem fognak egyetérteni egymással semmiben”.
„Itt van két ember, két roppant erős ember: Orbán Viktor és Soros György. Ők nem fognak megegyezni semmiben. És nem számít, hogy ez a vita egy aprócska cukorkaboltról, egy múzeumról vagy éppen egy egyetemről szól. Itt egyetlen dolog számított: az utálat a két férfi között, akik sosem fognak egyetérteni egymással semmiben. És sajnálatos módon ennek az áldozata lett ez az egyetem”

– jelentette ki a 168 Órának adott interjújában David B. Cornstein. Az amerikai nagykövet a CEU bejelentése után azt mondta az RTL-nek, hogy ez kudarc. Most pontosította szavait:  
„Ez valójában inkább szégyen. Nagy kár, hogy ez történik. De ez nem olyan döntés, amelyet az Egyesült Államok vagy David Cornstein hozhatott meg. Ezt a döntést a magyar miniszterelnök és az iskola hozták meg. Amit mi próbáltunk tenni, hogy segítsük a döntési folyamatot, sőt pozitív útra tereljük. Ezt meg is tettük.”

Cornstein egyébként többször is azt mondta, hogy a CEU ügye egyike az általa meghatározott négy prioritásnak. Ezzel kapcsolatban most kijelentette: úgy gondolta, nagykövetként meg kell könnyítenie a megállapodás létrejöttét az egyetem és a kormány között azért, hogy az intézmény Budapesten maradhasson.
„És az érzéseim nem változtak, már csak ezért is nagyon szomorú vagyok, mert ez tényleg egy remek intézmény. A tény, hogy elmegy, összetöri a szívem, borzasztónak tartom. Elsősorban a diákok, másodsorban a kutatóműhely, harmadsorban a város, negyedikként az egész ország miatt. Ez mindannyiunknak veszteség.”

Arra a kérdésre, hogy még mindig a barátjának nevezi-e Orbán Viktort, azt mondta: egyetlen találkozása volt a miniszterelnökkel, és az ott szerzett tapasztalatai alapján nevezte barátinak a kapcsolatukat. Lényegre törő, kétórás tárgyalásuk volt, amely mindkettőjük számára hosszú találkozónak számít, ráadásul szerinte sikerült azonnal kialakítaniuk egy jó munkakapcsolatot, amelyet reményei szerint sikerül erős barátsággá fejleszteni.
„Az én szemszögemből semmi sem változott”

– hangsúlyozta, és kitért arra is: abban reménykedik, hogy több találkozója is lesz Orbán Viktorral. Azzal kapcsolatban, hogy tájékoztatni fogja-e Donald Trumpot a CEU ügyéről, azt mondta, szilveszterkor Floridában lesz, és biztosra veszi, hogy lesz két-három alkalmuk beszélgetni. A nagykövet arról is beszélt, hogy látni kell, mi zajlik Ukrajnában az Oroszországgal kialakult feszültség miatt.
„Nem tudom kifejezni, milyen szomorú vagyok, amiért az egyetem elmegy. Még szomorúbb lennék azonban, ha az orosz csapatok behatolnának Magyarországra, hiszen csak Ukrajna választja el Oroszországtól, a következő állam Magyarország. Megoldást kell találnunk az ukrán problémára”.

– hangsúlyozta Cornstein.

Azt mondta, azon dolgozik, hogy Magyarország az oroszenergia-függőségét is csökkenthesse, mert jelenleg 80 százaléka onnan jön a felhasznált energiának.
„Borzasztó lenne, ha ez a kiszolgáltatottság tovább fennmaradna vagy fokozódna”

– tette hozzá az amerikai nagykövet.

Szerző