Bioritmus;hal;halfogyasztás;

Illusztráció

- Csak karácsonykor bolondul a magyar a halért, pedig jóval többet kellene gyomorba küldenie

Egyre több halat eszünk, de még mindig sokkal kevesebbet, mint amennyit kellene, így aztán ebben sem állunk jól az európai országokhoz képest.

Bár az alábbi ábrán jól látszik, hogy az elmúlt években egyre több halat eszünk, az éves fejenkénti nagyjából 6 kilogrammos fogyasztás még mindig jelentősen elmarad a 20 kilogramm körüli európai átlagtól. Pedig kellene, hiszen a hal az egészséges életmód fontos eleme. A magyarországi kiváló vízminőséggel rendelkező tavakban, folyókban jó minőségű halat lehet nevelni, ráadásul az idei hosszú, meleg nyár is kedvezett a haltermelőknek.

Az éves halértékesítés 30-32 százaléka a karácsonyi időszakra esik - mondta a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) elnöke az MTI-vel. Németh István elmondta: ilyenkor még mindig az élő ponty a legkeresettebb. A gyermekes családok körében népszerű a szálkamentes szürkeharcsafilé, emellett többek közt az afrikai harcsából, a kárászból, a busából ás lazacból is széles a kínálat.

Lévai Ferenc, a MA-HAL szóvivője elmondta: az elmúlt évhez képest 4-8 százalékkal magasabb áron értékesítik a halat. A pisztráng kilogrammonként 2 ezer forintba, a fogas 3 ezer forintba kerül. A harcsa-féléket átlagoson 4 ezer forintért lehet megvásárolni. A hal ára tájegységenként változik: a Balaton és a Duna-Tisza térségében, valamint a nagy tógazdaságok környékén alacsonyabbak az árak - hívta fel a figyelmet.

Amerikai és ausztrál kutatók találtak és blokkoltak egy olyan gént, amelyet ha kikapcsolnak, bármennyit ehetünk, nem hízunk. Gyógyszert azonban egyelőre nem sikerült belőle készíteni, sőt a mellékhatások sem ismertek.