Bár az alábbi ábrán jól látszik, hogy az elmúlt években egyre több halat eszünk, az éves fejenkénti nagyjából 6 kilogrammos fogyasztás még mindig jelentősen elmarad a 20 kilogramm körüli európai átlagtól. Pedig kellene, hiszen a hal az egészséges életmód fontos eleme. A magyarországi kiváló vízminőséggel rendelkező tavakban, folyókban jó minőségű halat lehet nevelni, ráadásul az idei hosszú, meleg nyár is kedvezett a haltermelőknek.
Az éves halértékesítés 30-32 százaléka a karácsonyi időszakra esik - mondta a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) elnöke az MTI-vel. Németh István elmondta: ilyenkor még mindig az élő ponty a legkeresettebb. A gyermekes családok körében népszerű a szálkamentes szürkeharcsafilé, emellett többek közt az afrikai harcsából, a kárászból, a busából ás lazacból is széles a kínálat.
Lévai Ferenc, a MA-HAL szóvivője elmondta: az elmúlt évhez képest 4-8 százalékkal magasabb áron értékesítik a halat. A pisztráng kilogrammonként 2 ezer forintba, a fogas 3 ezer forintba kerül. A harcsa-féléket átlagoson 4 ezer forintért lehet megvásárolni. A hal ára tájegységenként változik: a Balaton és a Duna-Tisza térségében, valamint a nagy tógazdaságok környékén alacsonyabbak az árak - hívta fel a figyelmet.