Bioritmus;étel;vér;szív- és érrendszer;

2019-01-07 10:10:00

Ételekkel is tisztíthatóak az erek

Ha a vérerek falára belülről plakkok rakódnak, a vér áramlása akadályokba ütközhet, lelassulhat. Ez pedig akár súlyos betegségekhez, életveszélyes állapotokhoz is vezethet.

A plakk különböző anyagokból áll, ezek mindegyike szükséges ahhoz, hogy a szervezetünk megfelelően működjön, ha azonban túl sok kerül ezekből a véráramba, a felesleg lerakódhat az erek falán. A plakkokat alkotó anyagok között találhatjuk a zsírt, a koleszterint, a kalciumot, illetve a fibrint, ami a véralvadásban játszik szerepet. A plakkok kialakulásában nagy szerepe van az egészségtelen életmódnak, a zsíros ételeknek, a dohányzásnak, az elhízásnak. Vannak azonban olyan élelmiszerek is, amelyek rendszeres fogyasztásával megakadályozhatjuk, illetve csökkenthetjük az artériák falán lerakódó, érszűkületet okozó plakkok mennyiségét - írta a HáziPatika.

A fokhagymáról sokan tudják, hogy jót tesz a szív- és érrendszer egészségének, gyulladáscsökkentő és antimikrobális hatásai is vannak. Naponta 1-3 gerezd segíthet megakadályozni a vérerek megkeményedését és csökkenti a plakkok mennyiségét is. A gránátalmában nagy mennyiségben találhatóak olyan antioxidánsok, így a rendszeres fogyasztása nemcsak megelőző hatású, de a már kialakult plakkok vastagságát is csökkenti. 

Az olajos halak nagyon gazdagok omega-3 zsírsavakban. Ezek segítenek a koleszterinszint kiegyensúlyozásában, növelik a "jó" HDL-koleszterin szintjét, csökkentik az erek gyulladását és megakadályozzák a vérrögök kialakulását. Emellett még a vérnyomásunkra is jó hatással vannak. A szakemberek ajánlása szerint hetente legalább két-három alkalommal kellene lazacot vagy más zsírosabb halat fogyasztanunk, de a rendszeresen szedett omega-3 étrend-kiegészítők is igen jótékonyan hathatnak a szervezetünkre. 

A kurkuma egyik hatóanyaga, a kurkumin igen erős gyulladásgátló, ennek köszönhetően rendszeres fogyasztása jelentős mértékben csökkentheti az erek megkeményedését. Az avokádó nemcsak a koleszterinszintet csökkenti, de növeli a "jó" HDL-koleszterin szintjét is, magas E-vitamin- és káliumtartalmának köszönhetően a segítségével jó a magas vérnyomás ellen is. A görögdinnyében található vegyületek csökkentik a plakkok kialakulását, az L-citrullin nevű aminosav pedig csökkenti a vérnyomást és segít kitágítani, illetve rugalmasan tartani a vérereket.