Kiengedhetik a börtönből a több milliárd jen elsikkasztásával vádolt Nissan-Renault-Mitsubishi vezért

Publikálás dátuma
2018.12.20. 15:14

Fotó: LUDOVIC MARIN / AFP
Bár a japán joggyakorlat alapján arra lehetett számítani, hogy börtönben marad, ám 5 milliárd jenes sikkasztás ide vagy oda, Carlos Ghosn úgy tűnik, mégis haza mehet
Nem hosszabbítják meg Carlos Ghosn előzetes letartóztatását, ezért hamarosan kiengedhetik a börtönből - írja az Euronews. A Nissan-Renault-Mitsubishi konszern korábbi vezérigazgatóját Japánban vették őrizetbe. Azzal gyanúsítják, hogy a valódi jövedelménél jóval alacsonyabb összeget vallott be a hatóságoknak, és megszegte a japán pénzügyi szabályozási törvényeket.
Azóta már vádat is emeltek ellene 5 milliárd jen, azaz nagyjából 12 milliárd forint elsikkasztása miatt.

A japán joggyakorlat alapján arra lehetett számítani, hogy egyelőre börtönben marad. A milliárdos üzletember esetében úgy tűnik, kivételeznek; bár az ügyészség még fellebbezhet Ghosn hazaengedése ellen.
Szerző

Fél billió forintnyi kártérítést fizethetnek a Prestige tankhajó katasztrófájáért felelősök

Publikálás dátuma
2018.12.20. 14:59

Fotó: MIGUEL RIOPA / AFP
Egy vihar után ketté tört tankhajóból 50 ezer tonna kőolaj ömlött a tengerbe Dél-Európa partjainál 2002-ben. A spanyol bíróság másfél milliárd eurós kártérítést szabott ki.
A spanyol legfelsőbb bíróság jogerősen összesen több mint 1,5 milliárd eurós kártérítést ítélt meg a spanyol és a francia államnak, az északnyugat-spanyolországi galiciai autonóm közösségnek, valamint 269 további érintettnek a Prestige tankhajó 16 évvel ezelőtti balesete nyomán bekövetkezett környezeti katasztrófa miatt.
Egész pontosan ők fizethetnek a határozat alapján:
  • a kétéves börtönbüntetésre ítélt kapitány, Apostolos Ioannis Mangouras;
  • a hajót biztosító brit The London Steamship Owners Mutual Insurance Association nevű társaság;
  • a Nemzetközi Olajszennyezési Kompenzációs Alap (IOPC Funds); és
  • a tulajdonos Mare Shipping vállalat.
A kettétört tanker
Fotó: AFP
A 77 ezer tonna nyersolajat szállító, bahamai zászló alatt közlekedő, 26 éves tartályhajó 2002. november 13-án léket kapott egy viharban Spanyolország északnyugati partjainak közelében, majd hat nappal később kettétört és elsüllyedt.
Az Atlanti-óceánba ömlött, körülbelül 50 ezer tonnányi nyersolaj mintegy 1700 kilométer hosszan szennyezte be Spanyolország, Portugália és Franciaország tengerparti szakaszát.

A baleset nyomán több tízezer madár pusztult el a szennyezett partszakaszokon, és ideiglenesen a halászatot is be kellett szüntetni. A szerencsétlenség Spanyolország történetének legsúlyosabb környezeti katasztrófáját okozta.

Drónokat észleltek – Lezártak egy londoni repteret, a budapesti járatokat is törölték

Publikálás dátuma
2018.12.20. 10:07

Fotó: ADRIAN DENNIS / AFP
A rendőrség húsz nyomozóegysége helikopterekkel keresi a szerkezetek működtetőjét, a következő napokban is fennakadások lehetnek. Nem látni a lezárás végét.
Nem látni a lezárás végét még csütörtök este 8 körül sem, írja a BBC. Péntekig biztosan nem oldják fel azt. A helyzet megoldásához már a hadsereg segítségét is kérik, egyelőre csak annyi bizonyos, hogy nem terroristák okozzák a felfordulást.
Drónok észlelése miatt nem működik a Gatwick repülőtér, London második legnagyobb forgalmú repülőtere. A csütörtökön esedékes mindkét budapesti járatpárt is törölni kellett a zárlat miatt. A Londontól délre fekvő hatalmas légikikötőben először csütörtökre virradó éjjel állították le a forgalmat, miután a repülőtér közvetlen környékén és légterében is több drónt észleltek. A brit polgári repülésügyi törvények közforgalmú repülőterek egy kilométeres körzetében tiltják drónok reptetését. A forgalom később megindult, de csütörtökön kora reggel ismét drónokat láttak Gatwick közelében, éppen a bevezető légifolyosón, és a repülőteret újból lezárták. Gatwick még csütörtök este sem működött, és az európai repülésirányítási szolgálat tájékoztatása szerint legalább péntek reggelig nem is fog. A nap folyamán 760 járat és 110 ezer utas fordult volna meg a légikikötőben. A csütörtöki menetrend alapján Gatwick és Budapest között az easyJet brit légitársaság közlekedtetett volna két járatpárt, de a repülőtér járatinformációjának délutáni kiírása szerint mindkettőt törölték. A repülőtéri hatóságok felhívásban kérték az utasokat, hogy csütörtökön és a következő napokban is ellenőrizzék, indul-e járatuk, mielőtt elindulnak a repülőtérre. A Gatwick felé már úton lévő járatokat széles földrajzi körben irányították át más repülőterekre: sok gép szállt le a közeli Heathrow-n – a legnagyobb forgalmú londoni repülőtéren –, illetve a Londontól északra fekvő Lutonon, de átirányítottak érkező gépeket a több száz kilométerre fekvő Manchesterbe, Liverpoolba, Birminghambe, Cardiffba, Glasgowba, sőt Párizsba és Amszterdamba is.

Helikoptereket vetnek be

A repülőtér tájékoztatása szerint a drónok működtetőjét a területileg illetékes Sussex megyei rendőrség húsz nyomozóegysége keresi, helikopterek segítségével. Hangsúlyozták, nem terrorizmushoz köthető cselekmény történt. Ugyanakkor "ipari célokra" kifejlesztett drónokat használtak az ismeretlenek, szándékosan törekedve Gatwick forgalmának megbénítására.

A rendőrség csütörtökön a brit fegyveres erők segítségét kérte. Gavin Williamson védelmi miniszter csütörtök esti nyilatkozatában részletek nélkül közölte, hogy a hadseregnek "egyedülálló kapacitások egész sora" áll rendelkezésére, amelyeket általában nem szokott bevetni, de ezúttal kész a segítségnyújtásra.

Chris Woodroofe, a repülőtér üzemeltetési vezérigazgatója a BBC televíziónak elmondta: csütörtök reggel két drónt is láttak Gatwick légterében, de a rendőrség nem akarta lelőni a távirányítású repülő szerkezeteket, az esetleges eltévedt lövedékek okozta kockázatok miatt. Woodroofe szerint ha imegndul a forgalom, elsőbbséget kapnak azok az utasok, akiknek gépe a zárlat miatt máshol szállt le, de az ő Londonba szállításuk is több napig tarthat. A vezérigazgató szerint csütörtök délután 11 ezer utas várakozott Gatwicken. Gatwick repülőterén – amely a világ legforgalmasabb egypályás nemzetközi légikikötője – tavaly 45,6 millió utas fordult meg. A jelenlegi lezárás a karácsony előtti legforgalmasabb időszak kezdetén érinti az utazókat. A foglalásokra alapozott becslések alapján a karácsonyi és újévi időszakban összesen 2,9 milliós utasforgalom várható. A legnagyobb, több mint 140 ezres érkező és induló forgalom vasárnap valószínű.
Frissítve: 2018.12.20. 22:05