koncert;Rost Andrea;Pesti Vigadó;

2018-12-21 12:21:00

Segítség muzsikával, énekszóval

Mozart és Rost Andrea volt a főszereplő azon a koncerten, amelyet a Pető Intézet tehetséggondozási programjának támogatására adtak a művészek.

Egy olyan gálakoncert, amelyen a jó szolgálata érdekében sokan lépnek fel, programját tekintve szükségszerűen vegyes: ami egységesítheti az eltérő stílusú és értékű műveket, az az előadás színvonala. Popper Dávid Magyar rapszódiájával kezdődött a műsor, amelyet a Virtuózokból ismert Simic Aleksander adott elő. Valóban virtuóz mű, a Liszt-rapszódiák testvére, csak éppen zongora helyett csellóra és zenekarra íródott. A még gyerekkorú művész bírta szólama nehézségeit, meglepő érettséggel játszott, joggal lépett fel egy kortársai javát szolgáló jótékonysági esten. Ugyanúgy, ahogy a Rádió Gyermekkórusa, amelyet most Walter Judit vezényelt, és amely tartja azt a magas színvonalat, amelyet - mondhatni - évtizedek óta megszoktunk tőlük.

Baráti Kristóf azzal a fölényes magbiztossággal játszotta a Mozart A-dúr hegedűversenyét, amit elvártunk, és természetesen a mű zenei értékeire is ráirányította figyelmünket, élményszerűen szólaltatva meg a harmadik tétel törökös-magyaros ritmusait, hangzatait a zenekarral együtt. De hát egy hangversenyen, ahol Rost Andrea is fellép, nyilván ő az abszolút főszereplő, két áriát és két duettet - Sándor Csaba partnerségével - adott elő Mozart-operákból, majd pedig az Exultate jubilate koncertmotettát, amelyben a fiatal zeneszerző operai nehézségű énekelni valót adott az egyedüli szólista szoprán énekesnek az egyházi műben. Nem fogta meg tehát a könnyebbik végükön Rost Andrea a dolgokat, Cherubino áriája, Zerlina és Don Giovanni kettőse, Pamina és Papageno kettőse, Pamina áriája mind próbatétel egy énekesnek, az operai figurák pillanatnyi lelkiállapotának összetettségét néhány percben kell ábrázolni.

Közben ezek a dallamok rendkívül ismertek, csak a legkiválóbb előadásokra érdemes odafigyelni, vagyis az olyanokra, amilyen az övé volt. Rost hangja miközben őrzi fiatalos frissességét, könnyedségét, tehát ideális a most kiválasztott Mozart-alakokhoz, rendkívüli tartalékokkal rendelkezik. Az énekesnő erőteljesen is képes megszólalni, így a gazdagon alkalmazott dinamikával árnyaltan tudta megjeleníteni a szereplők zenében kifejezett érzelmeit. Sándor Csaba megbízható partnere volt, és örültünk a Regiszter-áriának is előadásban. Mint említettük nem egyszerű énekelni való a motetta szoprán szólama, a virtuóz koloratúrákat is mintaszerűen hallottuk Rost Andreától. A hangverseny végül így teljes értékű élményt adott.

Info: 

A Rost Andrea Művészeti Alapítvány jótékonysági hangversenye 

Popper Dávid, Mozart, Gounod, Brahms, John Rutter művei 

Fellépők: Rost Andrea, Simic Aleksander, Baráti Kristóf, Sándor Csaba , a Magyar Rádió Gyermekkórusa: karigazgató Walter Judit, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, karmester: Kovács János  Pesti Vigadó, 2018. december 19.