Ferenc pápa: kapuink nyitva állnak, nem csak a keresztényeket várjuk

Publikálás dátuma
2018.12.23. 18:49

Fotó: FILIPPO MONTEFORTE / AFP
Imádkozott az indonéziai cunami áldozataiért és a hozzátartozókért, és mindenkit a keresztény közösségbe hívott Advent negyedik vasárnapján a katolikus egyházfő.
Karácsonykor szép és fontos együtt  lenni  a családdal  - mondta Ferenc pápa Advent negyedik vasárnapján a római Szent Péter-téren tartott beszédében, A katolikus egyházfő hangsúlyozta, hogy a keresztény közösség kapui mindenki előtt nyitva állnak. A pápa Jézus születése közeledő ünnepe üzenetéről szólt az Úrangyala-imádságot kísérő beszédében. Ember és Isten találkozása nem „káprázatos csodák”, hanem a hit és az irgalmasság jegyében történt - idézi szavait az MTI.
Akinek nincsen hite, nem hallja meg Isten vigasztaló szavát, de nem képes vigaszt és reményt adni embertársainak sem - mondta az egyházfő, aki Szűz Máriát nevezte a hit és az irgalmasság példaképének. 
A pápa a karácsonyi családi együttlét fontosságát hangsúlyozta, de azokhoz is szólt, akiknek ez nem adatik meg, mivel családjuktól vagy szülőföldjüktől távol tartózkodnak akár keresztények akár nem. "Nektek azt mondom, a keresztény közösség kapui nyitva vannak előttetek" - jelentette ki a pápa, és a katolikus egyházat, mint igaz családot ajánlotta nekik, ahol megtapasztalhatják a testvéries szeretet melegségét.
Ferenc pápa imádkozott az Indonéziában pusztító, 222 életet követelő cunami áldozataiért a nemzetközi közösség szolidaritását és segítségét szorgalmazva – és mindenkit imájához való csatlakozásra buzdított. Mint a CNA katolikus hírügynökség írja, a pápa lelkiekben közel szeretne lenni azokhoz, akik elveszítették otthonukat, és akik most Istenhez imádkoznak könnyebbségért.
Szerző
Frissítve: 2018.12.23. 21:35

Elpusztították a gyilkos feltaláló tengeralattjáróját

Publikálás dátuma
2018.12.23. 17:50
A tengeralattjáró, melynek fedélzetén kéjgyilkosság történt
Fotó: Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix / AFP
Peter Madsen házilag barkácsolt tengeralattjáróján kínzott és ölt meg egy újságírónőt. Bíróság döntött a jármű megsemmisítéséről.
Elpusztították a házilag barkácsolt tengeralattjárót, amelyen Peter Madsen dán feltaláló és rakétamérnök tavaly kegyetlenül megkínozta és megölte Kim Wall svéd újságírónőt - írja a hirado.hu.
A 18 méter hosszú búvárhajót darabjaira szedték és elpusztították ott, ahol mostanáig tárolták – tudta meg az Ekstra Bladet című lap a koppenhágai rendőrségtől. A nagy feltűnést keltő bűncselekmény helyszínéül szolgáló hajó megsemmisítését a gyilkossági ügyben ítélkező bíróság rendelte el az ítélet részeként. A feltalálót, aki a bíróság szerint „beteges szexuális fantáziáit” élte ki a gyilkossággal, életfogytiglanra ítélték.
Az eltűnésekor 30 éves Kim Wallt utoljára 2017. augusztus 10-én este látták Peter Madsen tengeralattjáróján, feldarabolt holttestének részeit később a tengerben, a Koppenhágához közeli Koge-öböl vízében találták meg. A feltaláló sokáig különféle mesékkel traktálta a rendőrséget, míg végül elismerte az újságírónő feldarabolását és tengerbe dobását, de megölését végig tagadta, halálát fulladásos balesetnek tulajdonítva.   Szavainak ugyanakkor ellentmond, hogy Madsen számítógépén a hatóságok snuff videókat, nők megöléséről és kínzásáról készített illegális felvételeket találtak - a vádlott pedig hasonló módon végzett áldozatával.
Szerző

Három kisgyerek halt meg egy erdélyi lakástűzben

Publikálás dátuma
2018.12.23. 16:47

Fotó: Silas Stein / AFP/dpa
Három, felügyelet nélkül hagyott kisgyermek halt meg Erdélyben, a Maros megyei Erkeden (Archita) vasárnap, amikor tűz ütött ki a házban.
A helyszínre érkezett tűzoltók eszméletlen állapotban találták a füstmérgezést és égési sérüléseket szenvedett 10 hónapos, 2 éves, illetve 4 éves gyermeket, akiket már nem sikerült újraéleszteniük - közölte a távirati iroda az Agerpres hírügynökség nyomán. Megállapították, hogy a lángok egy nyitva hagyott kályhából csaptak fel, amely a gyermekek ágya közelében volt. A kiskorúakat az anyjuk magukra hagyta, amíg ő enni adott az állatoknak. A román katasztrófavédelem ismét figyelmeztette a lakosságot, hogy szigorúan tilos gyermeket felügyelet nélkül hagyni olyan helyiségben, ahol fűtőberendezés van működésben. A lakástüzek oka legtöbbször az őrizetlenül hagyott tűz és leggyakoribb áldozatai a magukra hagyott gyermekek.