Előfizetés

„Nagy Imre egész emberi drámáját semmisítik meg”

Juhász Dániel
Publikálás dátuma
2018.12.28. 13:26

Fotó: Tóth Gergő / Népszava
Az éj leple alatt eltávolították Nagy Imre szobrát a Vértanúk teréről. A lapunknak nyilatkozó történészek ellentétes álláspontot képviselnek az ügyben.
A tiltakozóktól félve titokban, péntek hajnalban elszállították Nagy Imre mártír-miniszterelnök szobrát a budapesti Vértanúk teréről (korábban ugyanígy bontották le Károlyi Mihály szobrát is a Kossuth téren). Az emlékművet restaurálják, majd jövő nyáron a Jászai Mari téren állítják fel újra. A Vértanúk terén az 1934-ben felavatott, majd 1945-ben lerombolt Nemzeti Vértanúk Emlékművét rekonstruálják, amely a „vörösterror” áldozatainak tiszteletére készült. Az átalakításokhoz a Kiemelt Nemzeti Emlékhely Bizottság (KNEB) már megadta előzetes hozzájárulását – annak ellenére is, hogy az 56-os forradalom után kivégzett miniszterelnök szobrának elmozdítása ellen korábban Nagy Imre unokája, Jánosi Katalin, valamint a Nagy Imre Társaság is tiltakozott. – Úgy gondolom, Nagy Imre szobrának méltó helye lesz a Jászai Mari téren. Az áthelyezés körül kialakult tiltakozásnak nem látom értelmét – nyilatkozta lapunknak Szakály Sándor történész, a kormányközeli Veritas Történetkutató Intézet főigazgatója, a KNEB tagja. Szerinte Nagy Imre szobra körül most olyan „hisztéria” zajlik, mint néhány éve József Attila szobrának áthelyezésénél. – Nincs szó arról, hogy ki akarnák őt radírozni a történelemből. Én személy szerint is nagy tisztelettel viseltetek Nagy Imre tevékenysége iránt. Ott van a helye a XX. századi magyar történelemben – fogalmazott. 
Elszállítják Varga Tamás szobrászművész Nagy Imre szoborkompozícióját az Országház tőszomszédságából, a Vértanúk teréről
Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI
– Aki szerint a szobor elmozdítása nem gond, az nincs tisztában a szimbólumok jelentőségével. Ennyi erővel a Szent Koronát is át lehetne költöztetni Orbán Viktor dolgozószobájába – erről Ungváry Krisztián történész beszélt a Népszavának. Úgy véli, azzal, hogy Nagy Imre szobrát a Jászai Mari térre helyezik, az egykori miniszterelnök „egész emberi drámáját” semmisítik meg. A híd, amelynek közepén a szobor állt, ugyancsak szimbolikus jelentéssel bírt: az átmenetet jelképezte Nagy Imre életében a moszkovitizmusból a magyar szabadság felé. Ungváry szerint a Jászai Mari téri helyszín üzenete sem túl jó, hiszen a tér mellett álló képviselői irodaház egykor az ÁVH központja volt. A szobor helyére tervezett Nemzeti Vértanúk Emlékművéről a történész úgy vélekedett: bármennyire is fájdalmasan hangzik, arra nincs valós társadalmi igény. – Ha a politika mégis úgy dönt, hogy rekonstruál egy ilyen emlékművet, akkor a „fehérterror” áldozatainak is kellene egy ugyanolyan jelentőséggel bíró emlékhely – mondta. Szerinte erre már csak azért is szükség lenne, mert a fehérterror során kivégzettek száma – ha a megszálló román hadsereg áldozatait is beleszámítjuk – nagyjából háromszorosa lehet a vörösterror áldozatainak.  
Nagy Imre szobrát 1996. június 6-án, a mártír-miniszterelnök születésének 100. évfordulóján avatták fel. Az emlékmű, amely Varga Tamás szobrászművész alkotása, három üzletember kezdeményezésére, anyagi hozzájárulásával készülhetett el. Köztük volt a nemrégiben elhunyt Demján Sándor is, aki annak idején kikötötte: ha a szobrot elmozdítják a Vértanúk teréről, elhelyezéséről ő gondoskodik. Kerestük Demján özvegyét, Demján Sándorné Lídiát, de egyelőre nem akart nyilatkozni az ügyben. Mindössze annyit mondott: még nem tudják, van-e lehetőségük érvényt szerezni férje akaratának. Jánosi Katalin, Nagy Imre unokája péntek reggel mindössze annyit írt ki közösségi oldalára: egyelőre nem tud megszólalni. Egy korábbi bejegyzésében viszont kikelt Kövér László fideszes házelnök szavai ellen. Kövér Nagy Imrét a legrosszabb fajta kommunistának tartja, aki csak annyiban volt tiszteletre méltó, hogy az „56-os forradalom után mégis volt egy pillanat, amikor a meg nem alkuvó módon, önként vállalt halálával felülírta mindezt.” Jánosi Katalin erre azt írta: „Az én nagyapám, aki kétszer is Magyarország miniszterelnöke volt (és akit nem átall a jobboldal tele pofával szidni, mint „legrosszabbfajta kommunistát”) a fizetéséből bérelt lakásban lakott… A fizetéséből vett abba bútort, képet, szőnyeget…(…) Mikor halálra ítélték, teljes vagyonelkobzás is sújtotta – csakhogy a bútorán, lemezein, könyvein, ruháin kívül nem volt semmiféle ingatlana, palotái, yachtjai, bankszámlái, külföldi ingatlanai, földjei, birtoka. Annyija volt, mint mikor munkába állt… soha semmije. Úgy hogy kérdem én: KI ITT A LEGROSSZABB FAJTA?”
A Mérce még elcsípte, ahogyan elszállították a szobor talapzatát adó hidat. 

Nagy Imre a forradalom jelképe

A Nagy Imre Társaság és a Demokratikus Koalíció péntek délután gyertyagyújtással emlékezett Nagy Imrére a Vértanúk terén, az eseményre meghívták a volt miniszterelnök unokáját, Jánosi Katalint és Mécs Imrét, egykori 56-os halálraítéltet, Nagy Imre barátját is. A megemlékezésen mintegy kétszázan gyűltek össze a szobor hűlt helye körül. – Jellemző erre a hatalomra, hogy a karácsony utáni egyik első hajnalt használta ki a szoborlopásra. Nem tudok erre jobb szót mondani – fogalmazott Jánosi Katalin. Mint mondta, évek óta tisztában volt azzal, hogy nagyapja szobrának előbb-utóbb mennie kell, ez az „alattomos sunyiság” azonban őt is megdöbbentette. – Talán jobb is, hogy elviszik innen, és már nem látja, mi folyik a Parlamentben és környékén – tette hozzá. Mécs Imre azonban továbbra is kitartott amellett, hogy Nagy Imre szobrának a Parlament és a Kossuth tér közvetlen közelében, Vértanúk terén a helye. – A Kossuth tér az 56-os forradalom egyik központja volt. Azzal, hogy a szobrot elvitték, már nem maradt emléke 56-nak a téren, csak néhány golyó a falban – mondta, hangsúlyozva: Nagy Imre a forradalom jelképévé vált és mind a mai napig az maradt. 

Tovább nőtt a légszennyezettség – Mutatjuk, hol problémás a levegő

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.12.28. 12:46

Fotó: Kállai Márton
Romlott a levegő minősége az ország északkeleti területein.
A Tisztifőorvos Facebook-oldalán közzétett tájékoztatás szerint a csütörtöki nap folyamán Putnokon egészségtelen volt a levegő minősége. Miskolcon és Sajószentpéteren is meghaladta a kisméretű aeroszol részecskék (PM10 méretfrakció) tömegkoncentrációja az egészségügyi határértéket, így ezeken a helyeken kifogásolt volt a levegőminőség. A térségben élők, elsősorban az érzékeny lakosságcsoportba tartozók számíthatnak a légzőszervi tünetek megjelenésére. Az ország többi területén a levegőminőség elfogadható volt.

Szijjártó pökhendinek nevezte a svéd külügyminiszter Magyarországot kritizáló szavait

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.12.28. 12:45

Fotó: HELMUT FOHRINGER / AFP
A tárcavezető visszaszólt Margot Wallströmnek, és azt üzente, hogy „Magyarországot minden körülmények között megőrizzük magyar országnak”.
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter visszautasítja Margot Wallström svéd külügyminiszter „pökhendi”, Magyarországot egy svéd napilapban kritizáló szavait – közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium közleményben az MTI-vel. Szijjártó Péter arra reagált, hogy a Dagens Nyheter svéd országos napilap internetes felületén csütörtökön megjelent interjúban Margot Wallström egyebek mellett azt mondta, hogy Magyarország problémás. Magyarország számos alkalommal egyedül akadályozza meg az EU-t abban, hogy egységes hangon szóljon.      A magyar külgazdasági és külügyminiszter válaszában hangsúlyozta: a svéd bevándorláspárti kormány belpolitikai bizonytalanságba kormányozta Svédországot, jelenleg nem lehet tudni, hogy mikor lesz új kormánya Svédországnak, Margot Wallström mégis fontosnak érzi, hogy Magyarországot kritizálja. Szijjártó Péter arra hívta fel a figyelmet, hogy a magyar emberek egymás után harmadszor választották meg nagy többséggel az Orbán-kormányt, a stabilitás nagy érték egy ilyen kihívásokkal terhelt időszakban. A miniszter szerint a bevándorláspárti svéd külügyminiszter Magyarországon kéri számon Európa egységét, miközben a saját hazája megosztott.
„Tudjuk, hogy a bevándorláspárti erők nem viselnek el semmilyen ellenvéleményt, de biztosíthatjuk a svéd külügyminisztert: Magyarországot minden körülmények között megőrizzük magyar országnak”

– hangsúlyozta a miniszter.

Augusztusban bekérette a svéd nagykövetet

Augusztusban Margot Wallström a Twitteren arról írt, hogy Orbán Viktor miniszterelnök és Matteo Salvini olasz belügyminiszter a demokraták és a baloldal ellen alakítanak szövetséget. Heléne Fritzon svéd migrációs miniszter pedig egy dél-svédországi, uniós kérdésekkel foglalkozó szemináriumon bírálta Magyarország menekültpolitikáját. Elmondása szerint egy miniszteri találkozón emlékeztette Magyarország külügyminiszterét 1956-ra, amikor Svédország lelkesen fogadott be magyar menekülteket. A svéd miniszter szerint elvárás lenne, hogy Magyarország ugyanilyen módon vállaljon felelősséget az EU közös menekültpolitikájában. Szijjártó Péter akkor azzal vágott vissza, hogy „a bevándorláspárti svéd kormány újabb támadást indított Magyarország ellen”. A svéd miniszterek Magyarországot bíráló nyilatkozatai miatt a tárcavezető bekérette a budapesti svéd nagykövetet a Külgazdasági és Külügyminisztériumba.