Marad Budapesten a színháztörténeti múzeum

Publikálás dátuma
2019.01.02 20:34

Fotó: OSZMI/
Bár kormányhatározat született róla, úgy tűnik, mégsem költözik vidékre a nagy múltú múzeum. Közben az intézmény igazgatója az év végén nyugdíjba ment.
A színházi szakma felháborodottan fogadta az Országos Színháztörténeti Intézet és Múzeum vidékre költözésének hírét, amelyet nemrégiben kormányhatározatban is foglaltak. A több értékes ingatlannal is rendelkező, 1952-ben alapított intézmény azonban úgy tűnik mégis Budapesten marad, erről a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) megbízott főigazgatója Demeter Szilárd nyilatkozott a napokban a Kultúra.hu-n. (A PIM-hez tartozik az OSZMI.) A korábbi híresztelések Kaposvárt és Balatonfüredet nevezték meg, mint lehetséges célállomást. Demeter arról is beszélt, hogy a költözés meghiúsítását ő járta ki Fekete Péter kulturális államtitkárnál. A Budapesten maradást egyébként lapunknak is megerősítették az OSZMI-hoz közel álló források. Mint ahogy azt is, hogy az intézet igazgatójának, Ács Piroskának a megbízatása december 31-én véget ért, nyugdíjba ment, és a már említett interjúban az is szerepel, hogy a helyére januárban pályázatot ír ki Demeter Szilárd. A megbízott főigazgató, akit kerestünk, de nem értünk el, a minisztérium saját portáljának azt is elárulta, hogy „természetesen” indul a Petőfi Irodalmi Múzeum élére már kiírt pályázaton, de mivel úgy tudja, lesz vetélytársa, ezért egyelőre nem hozza nyilvánosságra a koncepcióját. A pályázat beadási határideje január 17-én jár le. A megbízott főigazgató azt is elismerte, hogy a PIM-nek jelentős adósságállományt kell ledolgoznia. Az OSZMI Krisztina téri épületében, a volt Áldási-palotában még korábban elkezdődött egy felújítás, de ez a nyáron leállt. Az időszaki kiállításokat is befogadó Bajor Gizi Múzeumra (Bajor Gizi egykori villája) is ráférne a rekonstrukció, de ez még várat magára. Az intézet átmeneti, Hermina körúti raktárának pedig költöznie kellene, de hogy hová kerülne az értékes műtárgyakból álló gyűjtemény, arról még nincs döntés, lehetséges helyszínként korábban felvetődött a Fővárosi Levéltár
2019.01.02 20:34

Takács Krisztián lett Korlát új polgármestere

Publikálás dátuma
2019.02.17 21:34
Illusztráció
Fotó: Népszava/
Négy független jelölt közül Takács Krisztián nyerte el a polgármesteri tisztséget a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Korlát községben vasárnap tartott időközi választáson - közölte Szatmári Fruzsina aljegyző.
Tájékoztatása szerint a választási névjegyzékben szereplő 241 lakos közül 204-en voksoltak, három szavazat érvénytelen volt. Takács Krisztián 107, Horváth Elemér 54, Lukács Máté 21, míg Báder József 19 voksot kapott. Az időközi választást azért írták ki, mert a község korábbi polgármestere, Hriczu Imre (független) lemondott posztjáról. 

Mekényesen és Bakonyszentivánon is a posztért egyedüliként induló független jelölt nyert

  • Schild Róbertet 45-vokssal választották meg, egy szavazat érvénytelen volt. Mekényes választási névjegyzékében 250-en szerepeltek. Az időközi voksolást azért kellett kiírni, mert a község korábbi független polgármestere, Major Ottó novemberben lemondott.
  • Frum Istvánt választották a Veszprém megyei település első emberévé. A 183 választásra jogosult polgár közül 71 járult a szavazóurnához. Egy szavazat érvénytelen volt. Bakonyszentivánon azért kellett időközi polgármester-választást tartani, mert a település korábbi polgármestere, Karvas János - aki szintén függetlenként töltötte be a tisztséget - novemberben elhunyt.
Szerző
2019.02.17 21:34

Parlament: már az ellenőrzőket is ellenőrzik

Publikálás dátuma
2019.02.17 19:39

Fotó: / Vajda József
Szigorítják a belépést: az országgyűlési őrök saját kollégáik elé rakják majd ki a zsebükből a holmijukat.
Az Országgyűlés Hivatala főigazgató-helyettesének vasárnapi körlevelében az szerepel, hogy „2019. február 18-tól további intézkedésig az Országházba, illetve az Országgyűlés Irodaházába történő belépés során a biztonsági igazolvánnyal, az Országgyűlési Őrség szolgálati igazolványával rendelkező személyeket, és az Országgyűlés Hivatala által foglalkoztatott országgyűlési köztisztviselőket és munkavállalókat az Országgyűlési Őrség tagjai csak biztonságtechnikai ellenőrzést (személy- és csomagellenőrzést) követően léptetik be” – írja a hvg.hu. A portál szerint a körlevél indoklást, magyarázatot nem tartalmaz.    Mint írják, „biztonsági igazolványt” a vonatkozó házelnöki rendelkezés szerint „az Országgyűlés, illetve a védett személyek biztonságáért felelős fegyveres testületek – amelyek ellátják a személyvédelmi, illetve a Szent Korona és a hozzá kapcsolódó jelvények védelmi feladatait – az Országházban, az Irodaházban szolgálatot teljesítő állománya” használ. Vagyis az ellenőrzőket is ellenőrzik, az országgyűlési őrök saját éppen szolgálatban lévő kollégáik elé rakják majd ki a zsebükből a holmijukat. Az újságíróknak és más látogatóknak eddig is túl kellett esniük ilyen ellenőrzésen. Magukra az országgyűlési képviselőkre az intézkedés nem vonatkozik, mert az ő okmányukat képviselői igazolványnak hívják.
2019.02.17 19:39