Előfizetés

Marad Budapesten a színháztörténeti múzeum

Balogh Gyula
Publikálás dátuma
2019.01.02. 20:34

Fotó: OSZMI
Bár kormányhatározat született róla, úgy tűnik, mégsem költözik vidékre a nagy múltú múzeum. Közben az intézmény igazgatója az év végén nyugdíjba ment.
A színházi szakma felháborodottan fogadta az Országos Színháztörténeti Intézet és Múzeum vidékre költözésének hírét, amelyet nemrégiben kormányhatározatban is foglaltak. A több értékes ingatlannal is rendelkező, 1952-ben alapított intézmény azonban úgy tűnik mégis Budapesten marad, erről a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) megbízott főigazgatója Demeter Szilárd nyilatkozott a napokban a Kultúra.hu-n. (A PIM-hez tartozik az OSZMI.) A korábbi híresztelések Kaposvárt és Balatonfüredet nevezték meg, mint lehetséges célállomást. Demeter arról is beszélt, hogy a költözés meghiúsítását ő járta ki Fekete Péter kulturális államtitkárnál. A Budapesten maradást egyébként lapunknak is megerősítették az OSZMI-hoz közel álló források. Mint ahogy azt is, hogy az intézet igazgatójának, Ács Piroskának a megbízatása december 31-én véget ért, nyugdíjba ment, és a már említett interjúban az is szerepel, hogy a helyére januárban pályázatot ír ki Demeter Szilárd. A megbízott főigazgató, akit kerestünk, de nem értünk el, a minisztérium saját portáljának azt is elárulta, hogy „természetesen” indul a Petőfi Irodalmi Múzeum élére már kiírt pályázaton, de mivel úgy tudja, lesz vetélytársa, ezért egyelőre nem hozza nyilvánosságra a koncepcióját. A pályázat beadási határideje január 17-én jár le. A megbízott főigazgató azt is elismerte, hogy a PIM-nek jelentős adósságállományt kell ledolgoznia. Az OSZMI Krisztina téri épületében, a volt Áldási-palotában még korábban elkezdődött egy felújítás, de ez a nyáron leállt. Az időszaki kiállításokat is befogadó Bajor Gizi Múzeumra (Bajor Gizi egykori villája) is ráférne a rekonstrukció, de ez még várat magára. Az intézet átmeneti, Hermina körúti raktárának pedig költöznie kellene, de hogy hová kerülne az értékes műtárgyakból álló gyűjtemény, arról még nincs döntés, lehetséges helyszínként korábban felvetődött a Fővárosi Levéltár

Rabszolgatörvény – Országszerte folytatódnak a tiltakozások

Gulyás Erika
Publikálás dátuma
2019.01.02. 20:31

Fotó: Tóth Gergő
Az érdekvédők mellett az ellenzéki pártok és civil szervezetek is mozgósítanak a szombati demonstrációra. A budapesti rendezvényt több vidéki megmozdulás egészíti ki.
Az Országos tüntetés a rabszolgatörvények ellen meghirdetett tüntetés Facebook-oldala szerint már több mint 7 ezren jelezték, hogy ott lesznek, és 28 ezren érdeklődnek az esemény iránt. A Hősök terén és a Városligeti fasor Dózsa György út felőli végén gyülekező csoportok 14 órától a Kossuth térre vonulnak. A budapesti rendezvényt több vidéki megmozdulás egészíti ki. Szintén január 5-én, szombaton Debrecenben 18 órakor a Régi Városháza előtt, Hódmezővásárhelyen háromnegyed 4-kor a Kossuth téren, Komlón 15 órakor a Zrínyi téren, Szolnokon 15 órakor a Tiszai Hajósok terén tartanak tömeggyűléseket. Tapolcán kettőkor, Cegléden ötkor lesz tüntetés. Szegeden holnap, Pécsett pénteken este 6-kor, Szombathelyen délután 5-kor lesznek tüntetések és utcára mennek Gödöllőn is. Pénteken Pápán félpályás lassító útlezárás lesz 12-15 óra között. Kaposváron hétfőn fél 5-kor kezdődik egy demonstráció. A megmozdulásokra utazóknak már külön telekocsi szervező oldal működik és a civilek is elindítottak egy felmérést arról, hogy milyen a sztrájkhajlandóság az országban.  

Viharos széllel, hózáporokkal és mínuszokkal folytatódik az újév első hete

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.01.02. 19:22
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Tizenegy megyére esőfokú figyelmeztetést adtak ki. Akár -10 foknál is hidegebb lehet a hétvégén.
A tőlünk északra, majd északkeletre örvénylő ciklon áramlási rendszerében több hullámban egyre hidegebb, váltakozó nedvességtartalmú levegő éri el a Kárpát-medencét – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzéséből. Csütörtökön a felhőátvonulások mellett hosszabb-rövidebb napos időszakokra is számíthatunk. Szórványosan hózápor, esetleg egy-egy zivatar alakulhat ki, és az északnyugati szél északkelet kivételével megerősödik, többfelé viharossá fokozódik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -1 és -6 fok között várható, a legmagasabb nappali hőmérséklet pedig -2 és +2 fok között alakul. A szél miatt Budapestre és Pest, BaranyaBács-Kiskun, FejérGyőr-Moson-SopronKomárom-Esztergom, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megyére is elsőfokú figyelmeztetést adtak ki, az érintett területeken a várt legerősebb széllökések meghaladhatják a 70 km/h-t.
Forrás: OMSZ
Pénteken napközben gyengén és erősen felhős időszakok váltják egymást, helyenként pedig hózápor alakulhat ki. Estétől északnyugat felől beborul az ég, és egyre többfelé kezdődik havazás. Az északi, északnyugati szelet erős, a Dunántúlon viharos lökések is kísérik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -3 és -10, a legmagasabb nappali hőmérséklet +1 és -3 fok között várható.
Szombaton borult lesz az ég, és sokfelé várható havazás, főként nyugaton havas eső, eső is eshet. Kezdetben időnként megélénkül a délnyugati szél, amely délután a Dunántúlon fokozatosan északnyugatira fordul és megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -3 és -11 fok között várható, amely a Dunántúlon az éjszaka első felében áll be. A legmagasabb nappali hőmérséklet +3 és -5 fok között alakul.
Vasárnap szakadozottá válik a felhőzet, de továbbra is döntően erősen felhős marad az ég. Elszórtan valószínű kisebb havazás, hózápor. Az északi szél megerősödik, főként a Dunántúlon viharossá fokozódik, ezért helyenként hófúvásra is számítani lehet. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet +1 és -7, a legmagasabb nappali hőmérséklet +1 és -4 fok között várható.