Rabszolgatörvény: elkaszálta az NVB a népszavazási kezdeményezéseket

Publikálás dátuma
2019.01.04. 18:37

Fotó: Tóth Gergő
Egyértelműség hiányáról beszélt a testület elnöke. A határozatok ellen 15 napon belül lehet jogorvoslatot benyújtani a Kúriánál.
Egyértelműség hiányában nem hitelesítette a rendkívüli munka elrendeléséről és a munkaidőkeret legfeljebb 12 hónapos tartamáról szóló népszavazási kezdeményezéseket pénteken a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) – írja az MTI. Hajnal Miklós, a Momentum politikusa magánszemélyként három kérdést nyújtott be hitelesítésre. Az első azt célozta, hogy kollektív szerződés esetén ne lehessen naptári évenként háromszáz óránál több rendkívüli munkaidőt elrendelni. Rádi Péter, az NVB elnöke a vitában arra hívta fel a figyelmet: nem egyértelmű, hogy a kérdés érinti-e az önkéntes vállalás alapján végzett túlórát, mivel azt még a munka törvénykönyvére vonatkozó javaslat benyújtásakor fogalmazta meg, azonban a jogalkotás során bekerült a törvénybe az önkéntes vállalás fogalma. A bizottság többsége ezek alapján nem hitelesítette a kérdést. A második kérdés célja az volt, hogy a munkaidőkeret tartama kollektív szerződés esetén legfeljebb tizenkét hónap legyen. Rádi Péter hangsúlyozta, hogy a jelenlegi szabályozás szerint a kollektív szerződés a munkaadó és munkavállaló érdekében is eltérhet, a kérdésre válaszolók azonban vélhetik azt, hogy a népszavazással egy át nem léphető határt határoz meg a törvényalkotó, ráadásul a kérdés elhagyja a munkaidő-keret meghatározásának előfeltételeit és ezzel szerinte jogi bizonytalanságot okoz. Az NVB többsége ezért nem hitelesítette a kérdést. A harmadik kérdés arra irányult, hogy a teljes napi munkaidő esetén ne lehessen naptári évenként kétszázötven óránál több rendkívüli munkaidőt elrendelni. Az NVB többsége a kérdés megismétli a hatályos rendelkezést, ez pedig kizárja a kérdés hitelesítését, továbbá a kérdés nem rendelkezik az önkéntesen vállalható túlmunkáról. Pintér Tamás jobbikos országgyűlési képviselő magánszemélyként két kérdést adott be hitelesítésre. Az első szerint a munkavégzésre irányuló jogviszonyban a kollektív szerződés rendelkezése alapján legfeljebb évi háromszáz óra rendkívüli munkaidő lenne elrendelhető. Második kérdésének célja az volt, hogy a munkaidőkeret tartama legfeljebb tizenkét hónap lehessen. A két kérdést ugyanazzal az indokkal utasították el, mint Hajnal Tamás azonos témájú kérdéseit. A vitában a hitelesítés mellett érvelt és szavazott Fábián Adrián választott tag, Avarkeszi Dezső DK-delegált, Borbély Andrea Jobbik-delegált, Fazekas Tamás PM-delegált és Litresits András MSZP-delegált. Az NVB határozatai nem jogerősek, ellenük 15 napon belül lehet jogorvoslatot benyújtani a Kúriánál.
A rabszolgatörvény néven híressé vált törvénymódosítás megszavazása után – mely lehetővé teszi a munkavállalók 400 óra túlmunkára való kötelezését, és kifizetésük három éves halogatását – nem csak Budapesten és Magyarország-szerte, hanem egész Európában tüntetések kezdődtek. A szakszervezetek sztrájk, forgalomlassítások, összehangolt akciók szervezésébe kezdtek.

Az NVB ülésén már részt vehetett Szalay Tamás, akit az Országgyűlés decemberben választott meg az NVB tagjává, miután a 2013 szeptemberében választott póttagok vagy lemondtak tisztségükről, vagy már korábban – lemondás, illetve haláleset miatt – a testület tagjai lettek, és így a december elején lemondó Boda Pál helyére már nem tudtak póttagot behívni.

Szerző

Kolozsváron a gyerekek kevesebb mint hét százaléka született magyar családokban tavaly

Publikálás dátuma
2019.01.04. 18:06
MTI Fotó: Biró István
Ez az arány fele akkora, mint amekkorát a közösség több mint 15 százalékos részaránya indokolna.
Tavaly 462 magyar gyerek született Kolozsváron, ami a városban anyakönyvezett 6 667 újszülött kevesebb mint hét százalékát teszi ki – derült ki abból az összesítésből, amelyet Oláh Emese alpolgármester sajtóirodája juttatott el pénteken a maszol.ro hírportálnak. A magyar újszülöttek aránya fele akkora, mint amekkorát a közösség több mint 15 százalékos részaránya indokolna. A legutóbbi, 2011-ben végzett népszámláláson Kolozsvár 325 ezer lakosa közül csaknem ötvenezer vallotta magát magyarnak. Az alpolgármester közleménye szerint tavaly 462 gyerek született Kolozsváron magyar családokban: 241 lány és 221 fiú. A legnépszerűbb neveknek a lányoknál az Emma (16), a Nóra (13), az Eszter (13), az Anna (13), a Zsófia (11) és a Hanna (7) bizonyultak. A fiúnevek közül az Ádám (12), az Erik (9), a Dominik és az Ákos (8-8) lett dobogós, de a Dániel és a Levente (7-7) is népszerű névnek számított. 2018-ban összesen 3 290 lányt és 3 377 fiút anyakönyveztek Kolozsváron. A legnépszerűbb fiúnevek az Andrei (359), az Alexandru (266) és a Matei (265), a leggyakoribb lánynevek pedig a Maria (709), a Sofia (215), és a Ioana (137) voltak. Tavaly 4 959 személy hunyt el Erdély legnagyobb városában, továbbá 2504 házasságot kötöttek, és 68 válást mondtak ki a kolozsvári anyakönyvvezető előtt. Az önkormányzat vezetősége kitüntetésben részesítette azt a 497 párt, amely az 50. házassági évfordulóját ünnepelte, és azt a 3 kolozsvári lakost, aki tavaly töltötte be 100. életévét – idézte Oláh Emese alpolgármestert az erdélyi hírportál. 
Szerző

Hétfőn nyithat újra a Honvédkórház koraszülöttcentruma

Publikálás dátuma
2019.01.04. 17:56

Január 7-től újra fogadhatnak kismamákat és a babákat a Podmaniczky utcai osztályon.
Az eredeti terveknek megfelelően január elején – átmeneti szünet után – újranyit a Honvédkórház koraszülött intenzív részlege (PIC) – tudta meg az mfor.hu. A portálnak egy névtelenséget kérő kórházi forrása úgy fogalmazott: „humánerő tekintetében és technikailag is minden adott, minden a helyén van, így 99 százalékig biztos, hogy január 7-én újranyit a koraszülött intenzív osztály”. Így hétfőtől újra III. progresszivitási szinten, 14 ággyal (inkubátorral) tud üzemelni a koraszülött intenzív, miután a vezetőségnek sikerült megoldani a problémákat. Mint írják, az osztályra új embereket tudtak felvenni, és a kórház vezetősége biztosítja azokat a bérezési feltételeket, mellyel akár másfélszer magasabb bérért végezhetik munkájukat az ott dolgozók. Bevezették a speciális bérpótlékot és külön ösztönző keret áll rendelkezésre az ügyeletet vállalók számára – teszi hozzá a portál. A hvg.hu is úgy tudja, hogy jövő héttől újra fogadnak kismamákat és a babákat a Podmaniczky utcai osztályon.
Szerző