Erős földrengés volt Indonéziában

Publikálás dátuma
2019.01.06. 20:08
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Nincs szökőár-fenyegetés, egyelőre károkról vagy sérültekről sem érkeztek jelentések.
Az amerikai földtani intézet (USGS) mérése szerint 6,6-os fokozatú földrengés volt vasárnap Indonéziában, Ternate szigetétől 174 kilométerre – írja a Reuters. A jelenlegi információk alapján nincs szökőár-fenyegetés. Károkról vagy sérültekről nem érkeztek jelentések.    Az USGS korábbi közlése még 7-es erősségű földrengésről szólt.
Szerző

Csaknem ezer közszereplőtől, főleg politikusoktól loptak adatokat Németországban

Publikálás dátuma
2019.01.06. 19:49
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Angela Merkel kancellártól és Frank-Walter Steinmeier államfőtől is információkat szereztek.
Csaknem ezer közszereplő, főleg politikusok személyes adatait érinti Németországban az a nagyszabású adatlopás, amely a napokban derült ki. Horst Seehofer szövetségi belügyminiszter vasárnap az eset teljes körű kivizsgálását és a nyomozás eredményeinek nyilvánosságra hozatalát ígérte. Az MTI összefoglalója szerint az eddigi vizsgálatok alapján az adatlopás 994 személyt érint, többnyire aktív és volt politikusokat. Az ismeretlen elkövetők az esetek túlnyomó többségében csupán kapcsolattartási adatokhoz – telefonszámokhoz, e-mail-címekhez – jutottak hozzá, nagyjából 50 esetben pedig érzékeny személyes információkat, például családtagokkal folytatott üzenetváltásokat vagy nyaraláson, családi eseményeken készült felvételeket is szereztek. A zsákmányt közzétették az interneten, egy Twitter-oldalon megjelentetett linkek révén. Angela Merkel kancellártól és Frank-Walter Steinmeier államfőtől is eltulajdonítottak adatokat, bár kevéssé érzékeny információkat, például hivatalos e-mail-címeket és faxszámokat. A hatóságoknak hetekig nem tűnt fel, hogy nagyszabású adatlopásról van szó. Egyes, egymástól függetlennek tartott esetekben ugyan intézkedtek, de nem vált világossá, hogy közszereplők – politikusok, művészek, újságírók – elleni tömeges informatikai támadás történt. Erre csak csütörtökön döbbentek rá az illetékesek. A kancellári hivatalt röviddel éjfél előtt tájékoztatták. A szövetségi hatóságok informatikai biztonsággal kapcsolatos tevékenységét összehangoló nemzeti kibervédelmi központ (NCAZ) péntek reggel tartott válságtanácskozást. Az érintett Twitter-oldal péntek délelőtt vált elérhetetlenné. Mint megírtuk, a dokumentumokat karácsony előtt egyfajta adventi naptár formájában tették fel az internetre, ám csak most derült fény minderre. Pedig nem egy eldugott Twitter-fiókról van szó, hiszen 16 ezer követővel rendelkezett.       Horst Seehofer is csak péntek reggel szerzett tudomást az ügyről.
„Előtte nulla információm volt róla”

– mondta a tárcavezető a Süddeutsche Zeitung című lap vasárnapi összeállításában.

A belügyminiszter közölte, hogy a következő napokban folyamatosan egyeztet az illetékes szervek, köztük a szövetségi informatikai biztonsági hivatal (BSI) és a szövetségi bűnügyi hivatal (BKA) vezetőivel, és legkésőbb a hét közepén tájékoztatást ad a vizsgálatok eredményeiről. Hangsúlyozta, hogy csak megerősített, alátámasztott tényeket hoz majd nyilvánosságra, és nem feltételezéseket.
„Mindenről tájékoztatom a nyilvánosságot, amit megtudok”

– mondta Horst Seehofer.

Szerző

Sztrájkolnak a berlini reptereken, budapesti járatot is töröltek

Publikálás dátuma
2019.01.06. 18:20
Utasok a berlini Schönefeld repülőtéren még 2018 szeptemberében, amikor a Ryanair több járatát is törölték
Fotó: PAUL ZINKEN / DPA / DPA PICTURE-ALLIANCE / AFP
A munkabeszüntetés hétfőn, hajnali 5 órakor kezdődik és 8 óra 45 percig tart.
Sztrájkot hirdetett hétfő reggelre a két berlini nemzetközi repülőtérre (Schönefeld, Tegel) a németországi szolgáltató szektor szakszervezeti szövetsége (Verdi), a biztonsági szolgálatok dolgozóinak munkabeszüntetése miatt számos járatot, köztük egy budapestit is töröltek. A sztrájk 5 órától 8 óra 45 percig tart, a két repülőteret együttvéve nagyjából 80 járatot érint, ezek egy részét már vasárnap törölték. A repterek üzemeltetőjének (Flughafen Berlin Brandenburg – FBB) honlapján közölt adatok szerint törölték a Ryanair légitársaság Schönefeldről Budapestre közlekedő, FR 196 jelzésű járatát is, amely 7 óra 25 perckor indult volna. A Verdi egységesen 20 eurós (6540 forint) bruttó órabért akar kiharcolni az utasok, a poggyász, a teherszállító járatok rakománya és a légitársaságok személyzete ellenőrzését végző cégek dolgozóinak, országszerte 23 ezer munkavállalónak. Az ágazat munkaadói érdekképviseletével (Bundesverband der Luftsicherheitsunternehmen – BDLS) folytatott bértárgyaláson eddig négy fordulót tartottak. A BDLS elutasítja a szakszervezeti követelést, helyette 2 százalékos béremelést ajánl. A Verdi ezt elfogadhatatlannak tartja, ezért most figyelmeztető sztrájkkal nyomatékosítja követelését. A következő tárgyalási fordulót január 23-án tartják. A repülőtéri biztonsági szolgálatok munkatársainak órabére régiónként eltérő Németországban, a berlinieké jelenleg 17,12 euró.
Szerző
Témák
Berlin sztrájk