Fidesz-iroda ablakát törték be a Váci úton

Publikálás dátuma
2019.01.07. 12:26
A XIII. kerületi idoda a Googe júniusi fotóján
Fotó: Google Street View
Tégla méretű lyuk éktelenkedik a kormánypárt XII. kerületi irodájának ablakán. A rabszolgatörvény elfogadása óta trend lett a Fidesz-KDNP ingatlanjainak rongálása.
Betörték az egyik Fidesz-iroda ablakát a XIII. kerületi Váci úton, írja a hvg.hu. A lap képein jól látszik, hogy a bejárati ajtótól balra eső ablaktábla közepén egy nagyjából tégla méretű lyuk található.
A kormánypártok irodái a rabszolgatörvény elfogadása óta igen népszerű célpontok. A szegedi Fidesz-pártiroda ablakát decemberben előbb betörték, majd másnap fehér festékkel borították be. Budapesten a Klauzál téri irodát szórólapokkal ragasztották össze, a KDNP XII. kerületi irodájának kirakatán pedig fekáliát kentek szét ismeretlenek.
Ugyanezt az irodát egyébként a decemberi tüntetések során egyszer már festékszóróval is kidekorálták. A rendőrség helyszínel, és körbekerítette az ingatlant.
Szerző

Le akarják védetni az O1G-t, pénzt kérhetnek a használatáért

Publikálás dátuma
2019.01.07. 11:25

Fotó: Draskovics Ádám
A rövidítés politikai célú használatát viszont állítólag ez sem fogja érinteni.
Védjegy oltalmat kértek az O1G rövidítésre, vagyis úgynevezett szóvédjegyként kerülhet hamarosan bejegyzésre – tudta meg a hvg.hu. Ha ez megtörténik, csak a védjegy jogosultjának engedélyével lehet adott területeken használni a kormányellenes megmozdulások - egyébként Simicska Lajos oligarchától származó - egyik legnépszerűbb jelszavának rövidítését.
Az eljárás kezdeményezője megerősítette a lap értesüléseit, de neve elhallgatását kérte. Persze ha sikerrel jár, és valóban fizetni kell majd neki, kilétére valószínűleg hamar fény fog derülni. Három áruosztályra jelentette be az oltalomba vételt; így a folyamatban lévő eljárás lezárulta után például
  • ruházati cikkek,
  • sport és kulturális események,
  • szakmai képzés
területeken kérhet majd díjat a védjegyért - vagy engedheti annak ingyenes használatát, ha kedve lesz hozzá. Állítása szerint mindez "a szimbólum politikai célú felhasználását nem érinti".
A Facebook közösségi oldalon egyébként pillanatnyilag két nagyobb és több kisebb oldal is árulja "O1G" feliratú termékeit. Például ez:
Vagy éppen ez, ahol már árakat is feltüntetnek:
De rajtuk kívül már pólóboltok is bejelentették, felvennék kollekciójukba a népszerű rövidítést.
Szerző
Frissítve: 2019.01.07. 11:54

400 ezer forintot és titoktartási szerződés aláírását akarja az MLSZ a tao-dokumentumok kiadásáért

Publikálás dátuma
2019.01.07. 11:13

Fotó: Molnár Ádám
A Kúria ítélete alapján közérdekű adatokról van szó, melyet kötelező kiadniuk, de a Csányi Sándor vezette szövetséget ez nem hatotta meg.
Hiába nyert már a Kúrián is pert a Transparency International Magyarország (TI) tavaly a sportszövetségek ellen, az általuk kezelt TAO-adatok megszerzéséért, a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) ennek ellenére sem akarja kiadni azokat. Mint az Átlátszó írja: az MLSZ 400 ezer forint költségtérítést követel a TI-tól, és titoktartási nyilatkozatot akar aláíratni a korrupcióellenes civil szervezettel.
A tao-rendszer bevezetése óta - vagyis, mióta a cégek a társasági adójuk (tao) egy részét egyenesen egy általuk kiválasztott látványcsapatsport vagy kulturális egyesületnek küldhetik. A sport-tao legnagyobb része, több száz milliárd forint került az MLSZ gondozásába.
A szövetségen keresztül pedig a felcsúti Puskás FC kapta a legtöbb közpénzt.

Évekig nem lehetett tudni, hogy melyik csapatba melyik cég mennyi TAO-támogatást irányított, és a csapatok mire költötték ezeket az összegeket. A kormány végig azzal érvelt, hogy ez nem közpénz, 2018-ban azonban a legfelsőbb bírósági szerv, a Kúria is kimondta, hogy mivel a tao az ország adóbevételeit csökkenti, az közvetett állami támogatás, tehát közpénz. Ebből az következik, hogy nyilvánosságra kell hozni a vele kapcsolatos adatokat.
Arról konkrétan 2018 májusában döntött a Kúria, hogy a Magyar Labdarúgó Szövetségnek is ki kell adnia a kapcsolódó dokumentumokat. 2018. december elején az MLSZ arról tájékoztatta a TI-t, hogy a Kúria ítélete értelmében 40 000 oldalnyi támogatási igazolást kell kiadniuk, ez pedig oldalanként 10 forint anyagköltséggel és munkaerőigénnyel is jár. De ez nem minden:
az MLSZ azt is akarja, hogy a TI írjon alá egy titoktartási nyilatkozatot a közérdekű adatok kezelésével kapcsolatban.

"Az MLSZ kicsinyessége különösen annak fényében visszás, hogy a labdarúgó ágazatba eddig közel 230 milliárd forint összegű TAO-támogatás érkezett" - fogalmazott ezzel kapcsolatban a TI jogi igazgatója, Ligeti Miklós. Ligeti szerint talán a támogatási igazolásokon található számlaszámokat és adószámokat tekinti személyes és védett adatnak a szövetség. Ám ennek nincs jelentősége: a társasági adóalanyok cégek, számlaszámuk és adószámuk egyébként is nyilvánosan elérhető adat.
Az Átlátszótól egyébként tavaly az MLSZ 2,5 millió forintot kért a támogatási igazolásokért, majd végül per nélkül és ingyen kiadta a NER erős embereinek tulajdonában lévő focicsapatok (Felcsút, Fradi, Kisvárda, Mezőkövesd, Videoton) 2015 és 2017 közti tao-igazolásait.
Szerző
Frissítve: 2019.01.07. 11:49