"Preventív" jelleggel kérvényezte az O1G védjegyet a bejelentője

Publikálás dátuma
2019.01.07. 15:26

Fotó: Molnár Ádám
Ha megkapja a védjegyi oltalmat, senkit nem fog meggátolni abban, hogy szabadon alkalmazza - ígérte lapunknak az eljárás kezdeményezője.
Korábban már hírt adtunk arról, hogy valaki védjegy oltalmat kért a mostanság gyakran látható O1G rövidítésre, most pedig sikerült elérnünk az eljárás kezdeményezőjét is. A neve és a foglalkozása elhallgatását kérő személy lapunknak azt mondta, szimpatizál azokkal, akik
„ezekben a hideg napokban forró hangulatot varázsolnak az utcákra.”

Ő maga nem akarja használni a szóban forgó mozaikszót, mert az a – Simicska Lajostól eredő – kifejezés, amit rövidít, számára túl radikális, ugyanakkor, ha megkapja a védjegyi oltalmat, senkit nem fog meggátolni abban, hogy szabadon alkalmazza. A bejelentésnek ezért egyfajta „megelőző” jellege is volt, vagyis az illető
nem akarja, hogy valaki olyan szerezzen védjegyet az O1G szóra, aki ezt például arra használná, hogy megtiltsa másoknak, köztük a tüntetőknek, annak használatát.

O1G a Clark Ádám téren
Fotó: Molnár Ádám
A védjegy ára 10 évre 74 800 forint lenne, ezt az összeget később kell majd befizetnie a bejelentőnek, aki arra számít, hogy a jogi háttér megvizsgálása után zöld utat kap a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalától. Az eljárás során egyébként nem kell bizonyítani, hogy a rövidítést a kérelmező találta-e ki, vagy ő használta-e először. Igaz, az előfordulhat, hogy később valaki más úgynevezett felszólalással él, hogy ő már régóta használja az O1G-t, ami bonyolíthatja az ügyet. Volt már olyan, aki a hír szárnyra kelése óta meg is kereste a védjegy kérelmezőjét, hogy használhatja-e az O1G-t, de egyrészt ez még korai, hiszen az eljárás még jócskán folyamatban van, másrészt a kezdeményező neki is megerősítette: ha megkapja a védjegyet, senkinek nem fog egy szót se szólni, hogy mit tegyen a kifejezéssel.
O1G egy pécsi tüntetésen
Fotó: Csortos Szabolcs
Szerző
Frissítve: 2019.01.07. 15:37

A takarítás ellenére is havasak maradhatnak az utak országszerte

Publikálás dátuma
2019.01.07. 15:04

Fotó: TOBIAS HASE / DPA / DPA PICTURE-ALLIANCE / AFP
A közútkezelő 800 munkagéppel dolgozik, de folyamatos havazás esetén így is maradhatnak eltakarítatlan, vagy behavazott utak.
Kedden az ország egész területén várható havazás a meteorológiai intézet prognózisa szerint, ráadásul a derült, havas területeken akár mínusz 15 fokig is hűlhet a levegő. Míg Komárom-Esztergom, Pest megye északi részén és Nógrád megyében 10-15 centiméter fölötti friss hóréteg valószínű kedd éjfélig, a Dunazug-hegységben és a Börzsönyben pedig akár 15 centiméter fölötti is várható. Szerdán folytatódhat a havazás, elsősorban a Dunántúlon. Csütörtökön és pénteken már csak helyenként várható kisebb hószállingózás, de többfelé megerősödhet a szél, így hófúvásos szakaszokra is lehet majd számítani.
A Magyar Közút lapunkat arról tájékoztatta, A társaság a 32 ezer kilométeres országos közúthálózatra mintegy 800 munkagéppel rendelkezik a téli időszakban. "Egy-egy munkagépre körülbelül 40-50 kilométernyi jut, ekkora útszakaszon a hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkák a beavatkozástól és az időjárási helyzettől függően 2-5 órát vesznek igénybe. Ennyi idő alatt folyamatos havazás esetén újra téliesebb útviszonyok alakulhatnak ki, ami újabb és újabb beavatkozásokat igényel mindaddig, amíg a havazás nem áll el. Vagyis a társaság folyamatos és ütemezett munkavégzése mellett is fel kell készülniük az autósoknak arra, hogy intenzívebb havazás esetén téliesebb útviszonyokkal találkozhatnak az országos közúthálózaton is, így egyes esetekben szükségük lesz a nyári időjárási viszonyok között megszokott utazási sebességük mérséklésére" - közölte a Magyar Közút.
Szerző

Váratlanul beolvasták az ellenzék öt pontját a köztévében

Publikálás dátuma
2019.01.07. 14:54

Fotó: Tóth Gergő
Miután csaknem egy hónapja sikerrel kerülték el, az M1 végül túlesett a dolgon. Egy lejárató anyag keretében mind az öt követelés elhangzott.
Majdnem egy hónapot kellett rá várni, de végül mégis szerepelt az ellenzék öt pontos követelés-listája a köztévé adásában, szúrta ki a 444.hu. A pontok - melyekkel olyannyira nem akart foglalkozni az MTVA, hogy még az ezzel ellenzéki országgyűlési képviselők bántalmazása is belefért az ügy érdekében - ugyanakkor ezúttal is csak egy lejárató anyagban kaptak helyet. A 2 perc 11 másodperc hosszú híradós klip témája és címe a következő:
"Nem tudta felsorolni az ellenzéki követelések minden pontját a Momentum elnöke".

Az anyag azt a kétségtelenül kínos pillanatot dolgozza fel, amikor Fekete-Győr András pártelnök a HVG-nek adott interjúban csak négyet tudott felidézni a pontok közül. Ezeket egyébként éppen a Momentum találta ki decemberben, és elsőként maga Fekete-Győr olvasta fel őket a Kunigunda utcai székház előtt tüntető tömegnek. Az ellenzék országgyűlési képviselői csak ezután karolták fel a pontokat, melyekhez januárban már mint a magyar emberek követeléseihez fogadtak hűséget:
  • 1. Követeljük rabszolgatörvény azonnali visszavonását!
  • 2. Követeljük a kevesebb rendőri túlórát!
  • 3. Követeljük a független bíróságokat!
  • 4. Követeljük az Európai Ügyészséget!
  • 5. Követeljük a független közmédiát!
Fekete-Győrnek az Európai Ügyészséghez való csatlakozás nem jutott eszébe, melyért egyébként Hadházy Ákos gyűjt aláírásokat.
Nemrég egyébként a szakszervezetek is összefoglalták követeléseiket a túlóratörvény kapcsán. Ők négy pontot fogalmaztak meg, melyeket a szombati demonstráción ismertetett Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke: követelik, hogy töröljék el a rabszolgatörvény; követelik a tisztességes munkáért járó tisztességes bért; követelik a sztrájktörvény módosítását, a sztrájkjog visszaadását, hogy a munkás megvédhesse magát; és követelik az emberi nyugdíjkorhatárt, hogy a munkás ne a munkapad mellől kerüljön a koporsóba.
Szerző