Megszerezte a DK a Miniszterelnökség és a Gundel szerződését

Publikálás dátuma
2019.01.09. 15:32

Fotó: Varju László Facebook oldala
A várbeli luxus-menzára is betértek a párt képviselői, akik minden iskolában és kórházban Gundel-minőségű ételeket akarnak látni.
Már megpróbált bejutni a Miniszterelnökség épületébe kedden a DK két politikusa, Varju László alelnök és Gréczy Zsolt frakciószóvivő, miután kiderült, az ottani menzát a Gundel Étterem működteti, és egy menü 850 forintba kerül. A bejáratnál egy miniszteri biztos, Fodor Gergely várta őket, derül ki az MTI beszámolójából. Fodor felel a várbeli kormányzati beruházások koordinálásáért, és a frissen megalakított Várkapitányság igazgatósági tagja. A látogatáshoz 72 órával korábban be kell jelentkezniük, közölte velük a miniszteri biztos. A szerződést pedig közérdekű adatigénylés útján kérhetik ki. 
Szerdán a két ellenzéki politikus újra megjelent az épületnél, arra hivatkozva, hogy képviselőként nem kell korábban bejelentkezniük a belépéshez. Ismét Fodorral találták szembe magukat, aki - bár adatigénylés még nem érkezett hozzá - ezúttal átadta a Miniszterelnökség és a Gundel szerződését. Egyúttal kinyomtatott étlapokon bemutatta:
  • az Országházban 780,
  • a Képviselői Irodaházban 650-770,
  • a Miniszterelnökség menzáján 850 forintba kerül a napi menü.
Az Országházban és a Képviselői Irodaházban nem a Gundel Étterem főz - értékelte az étlapot Gréczy Zsolt. Egyúttal kérte, hogy
ne hasonlítsák össze azokat az adminisztratív dolgozókat, akiknek például a Képviselői Irodaház a munkahelyük, azokkal, akik a Miniszterelnökség menzáján étkeznek.

Fodor Gergely válaszként a luxusétterem által fizetett magas bérleti díjat emlegette: kiderült, a Gundel havi 2,5 millió forint körül fizet. A miniszteri biztos ezután meghívta Varjut és Gréczyt a menzára, akik így bementek az épületbe. Mikor ismét kijöttek, Gréczy Zsolt újságíróknak elmondta, hogy
két menüt vásároltak, amit ételhordóban elhoztak és elvisznek az Iványi Gábor lelkész által vezetett Oltalom Karitatív Egyesületnek.

Hozzátette, később vissza szeretnének menni, hogy a Miniszterelnökség többi részét is megnézzék. Varju László jelezte, a DK kedden benyújtott egy törvényjavaslatot azt kezdeményezve, hogy minden iskolában és kórházban "Gundel minőségű" ételeket szolgáljanak fel.

Nehéz elképzelni, hogyan érheti meg

A Gundel, mint most kiderült, évente 30 millió forintot fizet bérleti díjként. Ami számításaink szerint azt jelenti, hogy – havi húsz munkanappal és 850 forintos menüárral kalkulálva – 150 ebédet kellene eladni naponta ahhoz, hogy legalább a bérleti díj visszajöjjön. És akkor még nem beszéltünk az alapanyagok áráról, a dolgozók béréről, az egyéb kiadásokról.
A lapunknak adott korábbi tájékoztatás szerint a Várnegyedben mintegy 110-en dolgoznak a Miniszterelnökségen, elvileg ennyien étkeznek a karmelita menzán. Ránézésre nehéz elképzelni, hogyan lesz ebből rentábilis vállalkozás. A Gundel közleménye szerint azonban az étterem egy „komplex szolgáltatási kör ellátására” kiírt pályázatot nyert el, amely protokolláris események gasztronómiai kiszolgálását is magában foglalja. Ennek részletei egyelőre nem ismertek.
A Gundel Kft. tulajdonosának leányvállalata egyébként több közbeszerzést is nyert. Így tavalyelőtt a Danubius Szállodaszervező Zrt. volt a vizes világbajnoksághoz kapcsolódó szállodai tender nagy győztese: a vizes vb-re jövő csapatok és a média elszállásolására a Danubius összesen 1,6 milliárd forintnyi keretösszegre szóló szerződést köthetett a világbajnokságot lebonyolító állami tulajdonú Bp2017 Világbajnokság Szervező és Lebonyolító Nonprofit Kft.-vel. Szintén 2017-ben a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) nonprofit cégétől a Danubius további több mint százmillió forintnyi megrendelést kapott „Euroskill2018”, azaz az európai szakmunkásverseny résztvevőinek az elszállásolására.

Szerző
Frissítve: 2019.01.09. 20:43

Eső után köpönyeg: jogtalan volt betiltani a Kétfarkú Kutya Párt tüntetését

Publikálás dátuma
2019.01.09. 15:24
Forrás: MKKP/Facebook
A bíróság szerint jogellenesen tiltotta meg a rendőrség a pártnak, hogy múlt szombaton Cegléden demonstráljon.
Január 5-re Ceglédre szervezett volna tüntetést a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP), de bejelentésüket elutasította a rendőrség azzal az indokkal, hogy a „Kiállás a kormány politikája mellett, MKKP népszerűsítése, aláírásgyűjtés az Európai Ügyészséghez való csatlakozásért” címmel meghirdetett rendezvény nem felel meg a gyülekezési törvény rendelkezéseinek, mert azon aláírást is gyűjtenek. A viccpárt bírósághoz fordult, a 24. hu cikke szerint pedig a Fővárosi Törvényszék nekik adott igazat, mondván attól, hogy a gyűlésen szórólapozás és aláírásgyűjtés is történik, az még nem változtat azon, hogy annak célja a közös véleménynyilvánítás, illetve a közpolitikai állásfoglalás nyilvános tolmácsolása. Az ítélet jogerős. "Megnyertük a pert, lehetett volna tüntetni múlt hét szombaton Cegléden. Indulok is, szerintem a MÁV-val még oda lehet érni!" - kommentálta a döntést a párt a Facebook-oldalán a tőle megszokott hangvételben. 
Szerző
Frissítve: 2019.01.09. 15:37

Kékestetőn több mint 30 centiméteres a hó, hamarosan ónos eső jöhet

Publikálás dátuma
2019.01.09. 15:20

Fotó: Máthé Zoltán / MTI
Van, ahol fogvatartottak segítenek a járdák tisztán tartásában. Eközben máshol a műfüves futballpályához mentek a hókotrók.
Országszerte számos helyen mértek több mint 10, néhol 20 centiméteres hóvastagságot. Kékestetőn 32 centiméteres a hóréteg – írta az Országos Meteorológiai Szolgálat adatai alapján az MTI. A magasabban fekvő települések közül Bakonybél Somhegypusztán 23, Úrkúton 19, Herenden 18 centiméteres a hó. Emellett Mencshelyen és Zircen 14-14 centiméteres hóvastagságot rögzítettek. Budapest több pontján 10 centiméternél is nagyobb a hó. Emellett 10 centiméternél magasabb a hóréteg többek között Békéscsabán, Debrecenben, Győrben, Monoron, Romhányban, Tolcsván, Vecsésen és Zsámbékon.

Már csak kevés helyen havazik

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) tájékoztatása szerint már csak kevés helyen havazik az országban, de a Sajó és a Hernád völgyében, valamint a Hajdúságban még szállingózik a hó. Intenzív havazást jelzett az Útinform az M35-ös autópálya hajdúböszörményi szakaszáról is. Az OKF közleményében azt írta, a gyorsforgalmi utak többnyire sónedvesek, vizesek, de az M1-es komáromi és lébényi szakaszán már száraz a burkolat. A főutak általában vizesek, nedvesek a Dunakanyarban, Nógrád megyében, a borsodi Emőd és Nyékládháza térségében, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, a Békés megyei Sarkad tájékán pedig latyakosak. A mellékutak a Dunántúlon, a Duna-Tisza közén többnyire sónedvesek, de az északkeleti országrészben és a Tiszántúlon havasak, hókásásak, latyakosak, a letaposott hótól síkosak. 

Nagykátán a műfüves futballpályát tisztítják a hókotrók

hellokata.hu eközben azt írta, hogy Nagykáta utcáit is ellepte a hó: a cikk szerint a 31-es főút közlekedését szinte megbénította a felgyülemlett hó és a csúszóssá vált aszfalt. A települések kisebb, főleg dombos területre épült utcáiban balesetveszélyes nem csak az autós, hanem a gyalogos és a biciklis közlekedés is, de a nagyobb, forgalmasabb utcákban is nehéz haladni. Nagykáta önkormányzata viszont az általa üzemeltetett hókotrókkal takaríttatja el a város műfüves futballpályáján felgyülemlett nagy mennyiségű havat.

Rabokkal segítenek a járdák tisztításában

Mint megírtuk, Budapesten, Vácott, Miskolcon és Tiszalökön fogvatartottak segítenek a járdák tisztán tartásában, és a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) közleménye szerint amennyiben a továbbiakban is jelentős mennyiségű hó esik, akkor az ország többi intézete is csatlakozik a kezdeményezéshez. Szerdán kora reggel – amikor már előző este óta esett a hó – vastag hóréteg borította többek között az M3-as fővárosi bevezetőjét, a Róbert Károly körutat, az Árpád hidat. A nagy forgalmú utak mellett a nagy gyalogosforgalmat bonyolító közterületek sem voltak takarítva rendesen.

Havazás, hózápor, ónos eső

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerda délután az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzésében azt írta, hogy csütörtök délelőttig elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon, illetve délkeleten, keleten fordulhat elő havazás, hózápor, melyből 4-5 centiméternyi hó hullat. Szerdán délen helyenként ónos eső sem zárható ki. Csütörtök késő estétől a délkeleti megyékben kezdődik ismét gyenge intenzitású havazás. Emellett csütörtökön megerősödik, az Észak-Dunántúlon és északkeleten időnként viharossá fokozódik az északi, északkeleti szél. A szél északkeleten hordhatja a már lehullott havat.

Szerző