Az akciósnál is akciósabb áron eheti a luxuséttermi kosztot Orbán a Várban

Publikálás dátuma
2019.01.07. 16:11

Fotó: Szalmás Péter
Húsleves 300, sertéssült 800, somlói 260 forint. A miniszterelnök stábja alighanem a puritánságot akarta bizonyítani a Gundel-menza árainak nyilvánosságra hozatalával, de ettől az egész csak még abszurdabb lett.
Nemrég mi is beszámoltunk arról, hogy az egyik legismertebb magyar luxusétterem, a Gundel főz majd Orbán Viktorra a Várban. Minden bizonnyal azért, hogy elejét vegyék a túlzott költekezést firtató kommentároknak, a miniszterelnök egyik kommunikációért felelős embere, Kaminski Fanny a hvg.hu-nak elküldte a Miniszterelnökség menzájának aktuális kínálatát.

Eszerint a hivatal munkatársai 850 forintért ehetnek egy napi menüt, benne egy levessel vagy egy előétellel, illetve egy főétellel. A mai napon az A-jelű menüben füstölt csülkös bableves és káposztás tészta a B-ben pedig Cézár saláta pirított jércemellel, valamint rántott pulykamell sült burgonyával szerepel. A finoman szólva is nyomott áru ebéd mellé Orbán Viktor és kollégái 260 forintért ehetnek egy somlói galuskát is. Összehasonlításképpen, a városligeti Gundel étteremben egy somlói 2700 forintba, vagyis nagyjából tízszer ennyibe kerül.

Azt nem tudjuk, hogy a patinás Gundel a Várba ugyanazokat az ételeket viszi-e, mint amit az "anyaétteremben" kínál, mindenesetre meglepő lenne, ha pont az Orbán asztalára kerülő ételek hozzávalóinál adnák alább. Éppen ezért meglehetősen furcsa, hogyan jönnek ki a Miniszterelnökségi menza árai, miközben a Városligetben 2700-2900 forintba kerül egy leves és 6500-7900 forintba egy ebédmenü. Hallottunk persze már olyanról, hogy egy megrendelő kedvezményt kap, na, de ekkorát?

Nem lenne meglepő, ha a hír hallatán a környéken dolgozók mostantól dél tájban a Miniszterelnökség felé vennék az irányt – már ha beengedik őket.
Hiszen amíg Orbán akár 850 forintból is megebédelhet, addig egy átlagos budapesti dolgozó jó ha 1000-1200 forinttért kap kétfogásos menüt egy kifőzdében.

Ha azonban Orbánhoz hasonlóan Gundel-levest szeretne kanalazni, akkor azt már csak tízszeres áron teheti meg a legendás étteremben. Míg a Karmelita-menza kiváltságosai 300 forintért kapnak gulyáslevest, addig a városligeti étteremben ugyanezért 2900 forintot kell leszurkolni. A már említett várbeli 260 forintos somlói galuskát az átlagember 2700 forinttért kapja meg. A Gundel miniszterelnöki tarifái azért is figyelemre méltók, mert nagyságrendileg az iskolai menzák árkategóriájával esnek egybe. Az iskolák és a közétkeztetők adatai alapján a szülőknek ma átlagosan 550-650 forint közötti összeget kell egy középiskolai ebédért fizetni. Ehhez azonban hozzá kell még számolni az iskolai étkeztetés után járó állami támogatás ebédenként nagyjából kétszáz forint körüli összegét. Azaz a középiskolai étkezés ára nagyjából megegyezhet az orbáni ebéd árával.
Egyelőre az sem tudott pontosan, hogyan esett a miniszterelnökség választása a Gundelre.

A várgondnokság még októberben írt ki pályázatot a miniszterelnöki rezidencia konyhájának üzemeltetésére. Azt ugyanakkor a Miniszterelnökség nem mondta meg, hogy mikor és mely jelöltek közül választották ki a Gundelt. Ami biztos: Orbán ugyancsak kedveli a luxuséttermet. Az akkor még éppen „plebejus” miniszterelnök 2014-ben már ott ünnepelte az újraválasztását. De a kormány rendszeresen vitte oda a vendégeit, így februárban is ott vacsoráztatták meg a szerb kormányküldöttséget.

Ellopott utca

A kormányszócső Origo.hu korábban azt írt a „puritán” miniszterelnöki rezidenciáról szóló cikkében, hogy a felújított Karmelita kolostor előtti részen „nem lesz lezárás, csak ha hivatalos nemzetközi delegáció érkezik a kormányfőhöz.” Azaz bizonyos időszakokat leszámítva a nagyközönség is megtekintheti a felújított kolostort. Ehhez képest az utca régóta le van zárva, és ezen Orbán beköltözése óta sem változtattak. A Miniszterelnökség lapunk érdeklődésére nem árulta el, hogy pontosan mikor kapják vissza az emberek az utcát.

Szerző
Frissítve: 2019.01.07. 21:42

"Preventív" jelleggel kérvényezte az O1G védjegyet a bejelentője

Publikálás dátuma
2019.01.07. 15:26

Fotó: Molnár Ádám
Ha megkapja a védjegyi oltalmat, senkit nem fog meggátolni abban, hogy szabadon alkalmazza - ígérte lapunknak az eljárás kezdeményezője.
Korábban már hírt adtunk arról, hogy valaki védjegy oltalmat kért a mostanság gyakran látható O1G rövidítésre, most pedig sikerült elérnünk az eljárás kezdeményezőjét is. A neve és a foglalkozása elhallgatását kérő személy lapunknak azt mondta, szimpatizál azokkal, akik
„ezekben a hideg napokban forró hangulatot varázsolnak az utcákra.”

Ő maga nem akarja használni a szóban forgó mozaikszót, mert az a – Simicska Lajostól eredő – kifejezés, amit rövidít, számára túl radikális, ugyanakkor, ha megkapja a védjegyi oltalmat, senkit nem fog meggátolni abban, hogy szabadon alkalmazza. A bejelentésnek ezért egyfajta „megelőző” jellege is volt, vagyis az illető
nem akarja, hogy valaki olyan szerezzen védjegyet az O1G szóra, aki ezt például arra használná, hogy megtiltsa másoknak, köztük a tüntetőknek, annak használatát.

O1G a Clark Ádám téren
Fotó: Molnár Ádám
A védjegy ára 10 évre 74 800 forint lenne, ezt az összeget később kell majd befizetnie a bejelentőnek, aki arra számít, hogy a jogi háttér megvizsgálása után zöld utat kap a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalától. Az eljárás során egyébként nem kell bizonyítani, hogy a rövidítést a kérelmező találta-e ki, vagy ő használta-e először. Igaz, az előfordulhat, hogy később valaki más úgynevezett felszólalással él, hogy ő már régóta használja az O1G-t, ami bonyolíthatja az ügyet. Volt már olyan, aki a hír szárnyra kelése óta meg is kereste a védjegy kérelmezőjét, hogy használhatja-e az O1G-t, de egyrészt ez még korai, hiszen az eljárás még jócskán folyamatban van, másrészt a kezdeményező neki is megerősítette: ha megkapja a védjegyet, senkinek nem fog egy szót se szólni, hogy mit tegyen a kifejezéssel.
O1G egy pécsi tüntetésen
Fotó: Csortos Szabolcs
Szerző
Frissítve: 2019.01.07. 15:37

A takarítás ellenére is havasak maradhatnak az utak országszerte

Publikálás dátuma
2019.01.07. 15:04

Fotó: TOBIAS HASE / DPA / DPA PICTURE-ALLIANCE / AFP
A közútkezelő 800 munkagéppel dolgozik, de folyamatos havazás esetén így is maradhatnak eltakarítatlan, vagy behavazott utak.
Kedden az ország egész területén várható havazás a meteorológiai intézet prognózisa szerint, ráadásul a derült, havas területeken akár mínusz 15 fokig is hűlhet a levegő. Míg Komárom-Esztergom, Pest megye északi részén és Nógrád megyében 10-15 centiméter fölötti friss hóréteg valószínű kedd éjfélig, a Dunazug-hegységben és a Börzsönyben pedig akár 15 centiméter fölötti is várható. Szerdán folytatódhat a havazás, elsősorban a Dunántúlon. Csütörtökön és pénteken már csak helyenként várható kisebb hószállingózás, de többfelé megerősödhet a szél, így hófúvásos szakaszokra is lehet majd számítani.
A Magyar Közút lapunkat arról tájékoztatta, A társaság a 32 ezer kilométeres országos közúthálózatra mintegy 800 munkagéppel rendelkezik a téli időszakban. "Egy-egy munkagépre körülbelül 40-50 kilométernyi jut, ekkora útszakaszon a hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkák a beavatkozástól és az időjárási helyzettől függően 2-5 órát vesznek igénybe. Ennyi idő alatt folyamatos havazás esetén újra téliesebb útviszonyok alakulhatnak ki, ami újabb és újabb beavatkozásokat igényel mindaddig, amíg a havazás nem áll el. Vagyis a társaság folyamatos és ütemezett munkavégzése mellett is fel kell készülniük az autósoknak arra, hogy intenzívebb havazás esetén téliesebb útviszonyokkal találkozhatnak az országos közúthálózaton is, így egyes esetekben szükségük lesz a nyári időjárási viszonyok között megszokott utazási sebességük mérséklésére" - közölte a Magyar Közút.
Szerző