Nemet mondott a 400 túlórára a Spar

Publikálás dátuma
2019.01.10. 07:10

Fotó: Shutterstock
A vállalat egyetért a KDFSZ meglátásaival, és nem akar változtatni az évek óta érvényben lévő szabályokon.
A Spar megegyezett a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetével (KDFSZ) arról, hogy a jelenleg alkalmazott, 300 órás túlórakereten felül a jövőben nem kívánnak élni további többletmunka lehetőségével – írja a Magyar Idők. Bubenkó Csaba, a KDFSZ elnöke a kormányközeli lapot arról tájékoztatta: ígéretet kapott a Spar Magyarország Kft. ügyvezetőjétől, hogy rövidesen írásba öntik a megállapodást. Megkeresésükre a Spar kommunikációs vezetője is megerősítette a megállapodást. Maczelka Márk elmondta: már korábban eldöntötték, hogy az évek óta érvényben lévő szabályokon a törvénymódosítás után sem kívánnak változtatni.
„Így a vállalat természetesen egyetért a KDFSZ meglátásaival: a Spar kollektív szerződésében foglalt 300 órán felüli túlmunka lehetősége még munkavállalói hozzájárulás esetén sem szolgálja az érdekeket”

– fogalmazott.

A lap korábban arról írt, hogy a Tesco Globál Áruházak Zrt. jogi képviselője hétfőn átvette azt az írásban tett javaslatot, amelyben a KDFSZ azt indítványozza: kössenek megállapodást az áruházi munkavállalók egészségvédelme érdekében. Ebben a munkaadó garantálja, hogy 2019-ben és 2020-ban áruházaiban és logisztikai központjaiban a túlórák szervezésekor nem alkalmazza a 400 órás munkaidőkeretet, hanem továbbra is az eddigi gyakorlatot követi, és a dolgozókkal a maximális, 250 óra rendkívüli munkaidőn túl önkéntes túlmunkára nem köt megállapodást. A javaslatot a cég vezetői jelenleg mérlegelik. A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) pedig szerdán közölte: már négy céggel tárgyal arról, hogy ne vezessék be a rabszolgatörvény néven elhíresült törvénymódosítást. A KASZ közleménye azt tartalmazza: a törvény aláírását követően egyeztetéseket kezdett a munkáltatókkal a konfliktus elkerülése érdekében. Ennek köszönhetően
már négy munkáltatóval megállapodás közeli állapotban vannak.

Szerző

Bankot vált Matolcsy unokatestvére

Publikálás dátuma
2019.01.09. 19:40

Érdekeltségei számláit az CIB Bankhoz és az OTP-hez helyezte át.
Gyorsan reagált Szemerey Tamás arra, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) felügyeleti biztost kirendelve korlátozta a Matolcsy György MNB-elnök unokatestvére 98 százalékos közvetett tulajdonában álló NHB Bank 7 millió forint feletti kifizetéseit: az üzletember számos érdekeltsége számláit az NHB-tól a CIB Bankhoz és az OTP Bankhoz helyezte át – tárta fel az Mfor.hu. A határozott MNB-lépés előtt Matolcsy György és Szemerey Tamás összekaphatott az utóbbi 33 százalékos tulajdonában álló – bár elsősorban a kormányfő strómanjának tartott Mészáros Lőrinchez köthető - MKB Bank kapcsán – hallotta a lap piaci berkekből. A jegybankelnök állítólag az MNB-alapítványokat is hasonló számlavezető-váltásra kérte. 2017 végén számos Szemerey-érdekeltség is bőven 7 milllió feletti összeget parkoltatott az NHB-nál. A jegybankelnök fia, Matolcsy Ádám két cége röviddel a december 18-i MNB-fellépés előtt szintén új számlákat létesített a Gránit Banknál. A lap információi szerint az MNB elkerülné az NHB csődjét. Így a csendes kivezetés, illetve eladás is szóba kerülhet. De akár leválaszthatják a jól működő befektetési szolgáltatási üzletágat, illetve a betétállomány az MKB-hoz kerülhet. A bank ügyfelei egyelőre nem tudják, mikor és milyen mértékben juthatnak megtakarításaikhoz, indíthatnak-e végrehajtást, felszámolást, illetve mikor fordulhatnak igényeikkel az Országos Betétbiztosítási Alaphoz.
Szerző

Légüres tér a lakástakarékok után

Publikálás dátuma
2019.01.09. 18:32

Fotó: Kollányi Péter / MTI
Szociális károkat is okozott a pénztárak megszüntetése. Kérdés, van-e a lakosságnak félretehető jövedelme.
Mindeddig nem lépett érdemi befektetési forma az államilag támogatott lakástakarék-pénztár (ltp) eltörlése helyébe - vélekedett a Népszava megkeresésére Molnár László, a GKI Gazdaságkutató Zrt. vezérigazgatója. Az ltp-k évi legfeljebb 72 ezer forintos állami támogatását tavaly ősszel váratlanul, néhány nap alatt vonta vissza a Fidesz-KDNP. Pedig a lehetőség havi legfeljebb 20 ezer forint félretétele mellett nyolc év alatt 8 százalékot hozott. (A törvény kihirdetéséig szerződők a lejáratig élvezik a kedvezményt.)  Molnár László emlékeztetett: az állampapírok éves hozama középtávon 3-4,5 százalék, de ott ilyen kis havi összegek értelmezhetetlenek. A hagyományos betétek kamata pedig nem számottevő. Az ltp-k megszüntetése a vezérigazgató szerint szociális károkat is okozott. Az 5 ezer fősnél kisebb települések lakói ugyanis érdemben csak ebből végezhettek felújításokat, közművesítést. Nagyobb településre költözve pedig szinte csak az albérlet jöhet szóba, hisz a lakásáremelkedés miatt ma már a hitel melletti önrészre is alig telik. A vezérigazgató nem azt tartja fő kérdésnek, hogy mibe fektessünk, hanem hogy van-e a lakosságnak félretehető jövedelme. Az ltp-tulajdonosok háromnegyede nem tudja, mibe fektesse a pénzét a jövőben - idézi a Világgazdaság a Magánpénzügyi Akadémia 500 érintett megkérdezésén alapuló kimutatását. Konkrét elképzelést néhány tapasztalt befektető fogalmazott meg.
Szerző
Témák
lakástakarék