Nagy Imre-szobor lecserélése: nem a pénz számít

Publikálás dátuma
2019.01.12. 07:30
Sokan biztosra veszik, hogy politikai okok miatt szállították el a szobrot
Fotó: SZIGETVÁRY ZSOLT / MTI
Nagy Imre emlékművének újbóli felállítása közel 50 millió forintba kerül. Az alkotó, Varga Tamás is tiltakozott a szobor eltávolítása ellen.
Terveink szerint a mártír miniszterelnök emlékműve legkésőbb 2019. június 16-án a Jászai Mari téren áll majd – nyilatkozta lapunknak Wachsler Tamás, a Steindl Imre Program vezetője. Nagy Imre 1996-ban felavatott szobrát múlt év végén, előzetes bejelentés nélkül, kora reggel szállították el a Parlament szomszédságában lévő Vértanúk teréről. Helyére a „vörösterror áldozatainak” emlékműve kerül. Bár a hivatalos indoklás szerint a szobor eltávolítását a Kossuth tér rekonstrukciója indokolja, a tiltakozók – a kivégzett miniszterelnök unokája, civil szervezetek, ellenzéki pártok – biztosra veszik, hogy politikai döntés született. Arról, hogy konkrétan hol található most Nagy Imre emlékműve, Wachsler csak annyit árult el, amit eddig is tudni lehetett: a szobor jelenleg a restaurálást végző cég műhelyében van. Megkérdeztük, hogy – a korábbi ígéreteknek megfelelően – történt-e egyeztetés az alkotóval, Varga Tamással. Egyáltalán volt-e beleszólása a szobrásznak abba, hogy mi legyen művének sorsa? „A vonatkozó jogszabály szerint egy szobor elbontásának nem, csak új helyszínen történő felállításának feltétele az alkotó hozzájárulása. Varga Tamás nem csinált titkot abból, hogy nem ért egyet a szobor elmozdításával, de bízunk abban, hogy a Jászai Mari téri új helyszínt jóváhagyja” – válaszolta Wachsler Tamás. Szempont volt-e, hogy a rendszerváltás előtt ezen a helyen állt Marx és Engels szobra? Wachsler szerint a helyszín kiválasztásakor arra törekedtek, hogy Nagy Imre emlékéhez méltó, központi fekvésű, jól látható pontot találjanak. Rákérdeztünk arra is, hogy mennyibe kerül a Nagy Imre-szobor áthelyezése, beleértve az elszállítás, a restaurálás és az újbóli felállítás költségeit. „A teljes költség – ide nem értve a Jászai Mari térnek a szoborhoz méltó rekonstrukcióját – becslésünk szerint nem fogja elérni az 50 millió forintot” – közölte Wachsler Tamás. Kerestük Varga Tamást, a Nagy Imre szobor alkotóját is. Varga Tamás nem vállalkozott személyes interjúra (és arra sem, hogy most fénykép készüljön róla), azt kérte, hogy írásban küldjük el kérdéseinket. Válaszából kiderült, hogy a maga eszközeivel – ahogyan Wachsler is utalt rá – próbált tiltakozni a szobor áthelyezése ellen. Érvelt annak érdekében, hogy az alkotás maradjon eredeti helyén. Szavaiból úgy érződött, erősen megviselte, hogy az emlékművet mégis eltávolították a Vértanúk teréről. Ezzel együtt hajlik rá, hogy az új helyszín, a Jászai Mari tér alkalmas lehet. A szobrász ugyanakkor határozottan tiltakozott az ellen is, hogy a sajtóban csak elvétve említik az alkotók nevét, amikor alkotásaikról esik szó. Varga Tamás szó szerint válaszát teljes terjedelmében ebben a cikkünkben közöltük.   Károlyi Mihály emlékművét, amelynek Varga Tamás édesapja, Varga Imre az alkotója, szintén eltávolították a Parlament környékéről, és még Budapestről is száműzték.

„Sorsomat a nemzet kezébe teszem”

Sajnálattal kell megállapítanunk, hogy a konszenzusképtelen, erőből levezényelt áthelyezés és az elmozdítás módszere mélyen megsértette a forradalom miniszterelnökének és valamennyi 1956-os mártírunknak az emlékét – áll a Nagy Imre Emlékház honlapján közzétett tiltakozásban. Koncepciós pere után, kivégzése előtt, az utolsó szó jogán mondotta Nagy Imre: „Sorsomat a nemzet kezébe teszem.” Ennek megfelelően a mártír miniszterelnök (és 1956-os vértanúink) emlékezetének ápolása mellett ezentúl az 1996-ban közmegegyezéssel emelt szobor emlékezetét is főhajtással őrizzük, reményeink szerint hazai és külhoni honfitársaink döntő többségével együtt – zárul a közlemény.

Szerző
Frissítve: 2019.01.12. 08:19

Tovább gyalulja az Állami Számvevőszék az ellenzéket

Publikálás dátuma
2019.01.12. 06:30

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
A jelek szerint felfüggesztették a Párbeszéd és a Momentum állami támogatását. A Jobbikot pedig újabb százmilliós büntetés fenyegeti – értesült lapunk. Indul az EP-kampány.
Információink szerint az Állami Számvevőszék (ÁSZ) újra jelentős összegre, több mint 100 millió forintra készül büntetni a Jobbikot. Végleges döntés még nincs, egyelőre csak a jelentéstervezet létezik, amelyhez a megadott határidőn belül a párt észrevételeket fűzhet. Kérdésünkre az ÁSZ arra hívta fel a figyelmet, hogy az ellenőrzött szervezetek részére megküldött jelentéstervezetek, valamint az abban lévő számvevőszéki megállapítások nem nyilvánosak, azokat kizárólag az Állami Számvevőszék jogosult nyilvánosságra hozni.  Mint emlékezetes, a Jobbikot a tavalyi parlamenti választás előtt több mint 660 millió forintra büntették tiltott kampánytámogatás miatt.
Lapunk információi szerint a Momentumnál és a Párbeszédnél is mind inkább aggódhatnak: bár nem kaptak semmilyen értesítést, úgy látszik,  
úgy látszik, felfüggesztették a két párt állami támogatását

– értesült a Népszava. Az Államkincstár ugyanakkor lapzártánkig nem válaszolt arra a kérdésünkre, hogy tervezik-e átutalni a két párt támogatását, és ha nem, akkor milyen indokkal vonják meg az összeget. – A Párbeszéd legutóbb októberben kapta meg az állami támogatását, csaknem 23 millió forintot. Nagyjából ezt az összeget kellett volna az Államkincstárnak elutalnia első negyedéves támogatásként is , ez azonban nem érkezett meg – mondta lapunknak Kocsis-Cake Olivio, a Párbeszéd pártigazgatója. Hasonló helyzetben van a Momentum is. Hajnal Miklós, a párt elnökségi tagja arról tájékoztatta lapunkat, hogy a tavalyi, 2018-as utolsó negyedévben még rendben megkapták a pénzt. A párt még októberben, alapítványuk pedig decemberben. Idén az első negyedévben körülbelül 12 millió forint állami támogatásra számítana a Momentum, és nagyjából 21 millió forintra az alapítványuk. Attól tartanak azonban, hogy nem kapják meg ezt az összeget. Mint arról már többször írtunk, a számvevőszék korábban büntetést, az állami támogatások felfüggesztését, helyezte kilátásba a két ellenzéki párttal szemben, amiért az ÁSZ nem tudta ellenőrizni a kampányköltéseket, és nem találta a pártokat a bejegyzett székhelyeken. Noha a Párbeszéd december 11-én beadta a szükséges papírokat, amelyek igazolták az új székhely bejegyzését, valamint a kampánypénzek elszámolásához szükséges számlákat, szerződéseket és egyéb dokumentumokat, az ÁSZ erre nem reagált. Hajnal Miklós szerint is ok nélküli az ÁSZ fenyegetése, mert a Momentum időben és megfelelő módon tájékoztatta a számvevőszéket a költözésről. Arra a kérdésünkre, hogy mit tesznek, ha valóban nem kapják meg a támogatást, Kocsis-Cake és Hajnal is azt mondta: borzasztó nehéz helyzetbe kerülnek. 
– Jogászokkal vizsgáljuk az ügyet, de az ÁSZ-nak nagyjából saját jogértelmezése van, nem lepődnék meg, ha nem tudnánk semmit csinálni

 –fogalmazott a Párbeszéd pártigazgatója. Kocsis-Cake szerint, ha nem kapják meg a támogatást, a munkatársaknak nem tudnak fizetést adni, a pártnak pedig nem lesz pénze a közelgő választásokra. Hajnal Miklós szerint adakozásból oldanák meg az EP-kampányt, csináltak már hasonlót, de ekkora összeget még soha nem próbáltak összehozni.
Frissítve: 2019.01.12. 08:14

A letakarítatlan, havas járda miatt kisétált a főútra egy látássérült

Publikálás dátuma
2019.01.11. 22:00
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Kis híján elgázoltak azt a látássérült férfit csütörtökön a fővárosban, aki a havas útfelület miatt nem találta a járda szélét, és kisétált a többsávos Hungária körútra.
A látássérült férfit valaki elkísérte a villamosmegállóba, de ott a nagy hó miatt nem tudott eligazodni, lelépett a Hungária körút úttestjére, és csak a szerencsén múlt, hogy nem ütötték el. Az RTL Klub Híradójának a férfi azt mondta, nem volt letakarítva a havas járda, ezért nem tudott tájékozódni a fehér botjával. Végül egy autós szállt ki és segítette át az úton. A megkérdezett férfi szerint ezt a részt rendszeresen nem takarítják, mert nincs ott lakóingatlan, pedig már szólt is korábban emiatt. A takarítás az FKF Zrt. feladata, miután az RTL Klub megkereste őket, hogy miért maradt el a tisztítás, és bár a  kérdésre nem válaszoltak, fél órával később munkások jelentek meg a helyszínen és letakarították a járdát.
Szerző