Előfizetés

"A kulcsszó a hatékonyság" - A bevándorlási rendszert felülvizsgálatára készül Merkel utódja

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.01.13. 15:14
Annegret Kramp-Karrenbauer
Fotó: Bernd von Jutrczenka / AFP / DPA
A CDU új elnöke, Annegret Kramp-Karrenbauer egészen 2015-ig visszamenően vizsgálná át a rendszert. Februárban fog hozzá a munkához a párt.
A német bevándorlási rendszer teljes felülvizsgálatát szorgalmazta Annegret Kramp-Karrenbauer, a legnagyobb német kormánypárt, a konzervatív CDU vezetője - írja a DW.com nyomán a hvg.hu. Kramp-Karrenbauer decemberben vette át a pártelnöki tisztséget Angela Merkel kancellártól, s mostani bejelentése azt jelenti, hogy a CDU szakít a Merkel által folytatott politikával.
A CDU a nemzetközi menekültválság 2015-ös kipattanásig akar visszamenni a felülvizsgálatban

- nyilatkozta a politikus a Welt am Sonntag vasárnapi lapnak. Kramp-Karrenbauer a külső határok védelmétől kezdve a letelepedési engedély megadásáig, illetve az érkező integrálásáig mindent végigvenne. Mint fogalmazott:
"a kulcsszó a hatékonyság".

Hogy ez alatt mit ért, az nem világos. Az viszont igen, hogy a folyamat februárban, egy CDU által kezdeményezett konferencián kezdődik meg, s az egyeztetésekbe bevonják az EU határvédelmi szervezetét, a Frontexet is.
Mindez - a rendszer tényleges javításával együtt - szólhat arról, hogy a CDU az átalakításokkal kifogná a szelet a menekültellenes populista-radikális pártok, például az AfD vitorlájából. Feltűnő emellett, hogy Kramp-Karrenbauer szokatlan módon ellentmond Merkelnek, aki időpocsékolásnak nevezte annak elemezgetését, hogy mi történt 2015-ben. Ezzel a rendszeresen Merkelhez hasonlított politikus kiléphet a korábbi pártelnök árnyékából.

Már annyi menedékkérő sincs, mint a krízis előtt

Tovább csökkent a menedékjogi kérelmek száma Németországban tavaly egy kormányzati kimutatás szerint, amelyet a Bild am Sonntag című vasárnapi lap ismertetett, s melyről az MTI számol be.
A hivatalosan még nem nyilvános összesítés szerint a szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatalhoz (BAMF) 185 ezer 853 menedékjogi kérelmet nyújtottak be 2018-ban, ami 16,5 százalékos csökkenés az egy évvel korábbi 222 ezer 683-hoz képest, és elmarad a krízis előtti évben, 2014-ben regisztrált 202 ezer 834-től is.
Azt írják egyúttal, hogy a menedékkérők szállásai elleni támadások száma is jelentősen csökkent tavaly. A szövetségi bűnügyi hivatal (BKA) összesítése szerint januártól december elejéig 143 támadás történt befogadóállomások ellen. Ez a szám 2017-ben 312 volt,  a válság előtt, 2014-ben pedig 199. A csúcs 2015-ben volt, mikor Németországban 1031 támadást - például gyújtogatást, robbantásos merényletet - követtek el menekültek ellen. A jobboldali szélsőségesek ugyanilyen, gyilkos indulattal reagáltak a kelet-európai menekültekre is a '90-es években.

Bűnözői klánokat akartak felszámolni, 1300 rendőrt vetettek be

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.01.13. 14:45

Fotó: BERND THISSEN / DPA / AFP
Nagyszabású razziát tartottak a németországi Észak-Rajna-Vesztfália tartományban vasárnapra virradóra közel-keleti bűnözői csoportok, úgynevezett klánok ellen.
Az akcióban nagyjából 1300 rendőr vett részt, több nagyvárosban – a többi között Bochumban, Dortmundban, Duisburgban és Essenben – tartottak ellenőrzést fogadóirodákban, kávézókban, teázókban, vízipipa (shisha) bárokban. A hirado.hu híre szerint az úgynevezett klánbűnözés elleni harc történetének legnagyobb szabású észak-rajna-vesztfáliai műveletét Herbert Reul tartományi belügyminiszter az egyik helyszínen személyesen követte. A razzia jelzi, hogy „nagyon következetesen és folyamatosan érvényesítjük a zéró tolerancia elvét, a klánok bűnöző tagjainak érezniük kell, hogy soha sehol nem hagyjuk békén őket” – nyilatkozott a Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusa. A razzia szombat késő este kezdődött és vasárnap reggelig tartott. Eredményeit vasárnap nap közben ismertetik.

Ide vezetett a vasárnapi boltzár: több Tesco is bezár Lengyelországban

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.01.13. 13:10
FOTÓ: Daniel LEAL-OLIVAS / AFP
Jelentősen zsugorítja lengyelországi hálózatát a Tesco: a korábban elhatározott boltbezárásokat most továbbiak követik.
Európában Lengyelország az egyetlen piac, ahol 2018 utolsó negyedében csökkentek a brit Tesco áruházlánc eladásai, ezért a hálózat elhatározta, hogy további hipermarketjeit, ezúttal 32 boltját zárja be az ország egész területén - írja a napi.hu a businessinsider.com alapján. 
A Tesco a január 5-ét megelőző 19 hétben 14 üzletét zárta be Lengyelországban, ezt egészíti ki a most bejelentett további intézkedések. A brit vállalat központjában úgy látják, hogy a karcsúsítás nélkül nincs esély a lengyelországi leányvállalat jövedelmezőségének javítására. Mint mondják: a döntés nehéz volt, de feltétlenül szükséges.
A cég közleménye szerint a jelentős zsugorítással mérsékelhetik a működési költségeket, s ezzel javíthatják a versenyképességet. A lengyelországi leányvállalat vezetősége felhívja a figyelmet arra, hogy eredményeikre negatív hatással volt a vasárnapi kereskedelmi tilalom is, ami érezhetően csökkentette áruházaik forgalmát.