Még mindig nem érkezett meg a beígért tűzifa

Publikálás dátuma
2019.01.15. 09:13
Illusztráció
Fotó: Molnár Ádám / Népszava
A Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke szerint hetekig eltarthat, mire megkapják a rászorulók a támogatást.
Hiába ígérte meg a kormány a választási kampányban, a fűtési szezonra nem érkezett meg a 12 ezer forintnyi tűzifa annak a 372 ezer háztartásnak, akik ezt igényelték – hangzott el az RTL Klub híradójában. Bár az igénylés már október 15-én lezárult, a kormány csak decemberben utalta el a pénzt az önkormányzatoknak, azoknak pedig még a fa beszerzéséről is gondoskodniuk kell. Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke, Gödöllő polgármestere a csatornának elmondta: mivel az önkormányzatok dolga ajánlatot kérni és megkötni a szerződést a tüzelőre, még hetekig eltarthat, mire megkapják a rászorulók a támogatást. Úgy véli, akkor már nehéz lesz jó minőségű tűzifát szerezni. Az RTL Híradó megkereste a kormányt, hogy megtudja, mi a késlekedés oka, és van-e olyan, aki már megkapta a támogatást. Ezekre a kérdésekre nem kaptak választ, írásban annyit közöltek velük: a pénz az önkormányzatoknál van, ők intézkednek a kifizetésekről.
Mint megírtuk, a választások előtt először csak a gáz- és távhőszámlából vágtak 12-12 ezer forintot. Miután felhívtuk a figyelmet, hogy az Orbán-kormány így újfent figyelmen kívül hagyta azokat a családokat, amelyek – az amúgy is egyre dráguló – szilárd tüzelőanyaggal fűtenek (a háztartások mintegy negyedét), a választások előtt a gázrendszerrel el nem látott falvak háztartásai számára 12 ezer forintos készpénzes kifizetésről döntöttek. Miután közzétettük, hogy ez a gázzal vagy távhővel fűtőkön kívüli, jellemzően a szegényebbek közül kikerülő milliók mindössze 2-4 százalékát érinti, júliusban úgy határoztak, hogy előző döntésük kedvezményezettjein kívül mindenki kapjon ingyen „12 ezer forint értékű” tűzifát, szenet, palackos vagy tartályos pb-gázt, fűtőolajat, illetve pellet/brikettet. (Az árammal vagy megújuló energiával fűtők így ismét kimaradtak.) A kabinet az igények begyűjtését és a termékek beszerzését a helyhatóságokra bízta, a kiszállítás költségeit nem fedezve. A Töosz augusztusban azt javasolta, hogy tüzelő helyett az áprilisi határozathoz hasonlóan a kedvezményezettek ismét készpénzt kaphassanak, ám ezt az illetékes Belügyminisztérium (BM) elutasította.
Szerző

Sztrájkbizottságot alakítottak a győri Audinál

Publikálás dátuma
2019.01.15. 08:57

Fotó: CHRISTOF STACHE / AFP
A szakszervezet bizalmi testülete eredménytelennek nyilvánította a munkáltatóval folytatott bértárgyalást.
Az Audi Hungária Független Szakszervezet (AHFSZ) bizalmi testülete a vállalat legutolsó béremelési ajánlatát hétfőn egyhangú szavazással elutasította és megalakította a sztrájkbizottságot – tudta meg a Kisalföld. Az információt a szakszervezet és a vállalat is megerősítette. A cikk szerint hét napon belül kétórás figyelmeztető sztrájkot is hirdethetnek a győri Audiban, a bértárgyalások ugyanis – hiába tartanak már hónapok óta – nem vezettek eddig eredményre. A lappal az AHFSZ közölte:
„a szakszervezet bizalmi testülete a munkáltatóval folytatott bértárgyalást eredménytelennek nyilvánította és megalakította a sztrájkbizottságot”

A szakszervezet erről tájékoztatta a vállalatvezetést, a sztrájkbizottság létrejöttét pedig tudomásul vette.
Szerző

321,65 forinton az euró

Publikálás dátuma
2019.01.15. 07:51
Képünk illusztráció
Fotó: Tóth Gergő / Népszava
Minimálisan erősödött a forint kedden kora reggel a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
Az euró árfolyama a hétfő esti 321,70 forintról 321,65 forintra gyengült reggel hét órára. A dollárt a hétfő esti 285,95 forint után 285,66 forinton, a frankot pedig 280,30 forintot követően 280,26 forinton jegyezték kedden kora reggel. Az euró árfolyama sem változott érdemben a dollárral szemben, hétfő este 1,1476 dolláron, kedden kora reggel 1,1481 dolláron jegyezték.
Szerző
Témák
forint euró dollár