Előfizetés

Az izom nem felejt, de fokozatosan kell visszaszoktatni a mozgáshoz

Barabás Júlia
Publikálás dátuma
2019.01.15. 14:14

Fotó: Pixabay
Az egyik leggyakoribb újévi fogadalom: az „idén edzeni fogok.” Bicskei Izabella edző arra figyelmeztet, ha ez valóban megtörténik, fontos, hogy fokozatosan kezdődjön, még akkor is, ha valaha komolyan sportoltunk.
Gyakori, hogy a fiatalkorukban aktívan sportolók harminc évvel később azt hiszik, onnan lehet folytatni, ahol tizenöt évesen abbahagyták - számolt be a tapasztalatairól Bicskei Izabella edző a Népszavának.
„A fáradó testünk azonban nem tud lépést tartani a lelkünk örök fiatalságával, ezért nagy a sérülésveszély.”

Az izmok ugyan valóban képesek „emlékezni”, lehet, hogy az alakon is látszanak a hajdani sport nyomai, de az ízületek már biztosan veszítettek a mobilitásukból. Hiába emlékszik az agy is akár a mozdulatokra és a technikákra, fokozatosan kell visszaszokni. Kis súlyokkal, lépcsőzetesen felépített terheléssel kell haladni.
„Sajnos mindent újra elölről kell kezdeni.”

Jó hír viszont, hogy a gyerekkori forma könnyebben visszajöhet; általában hamarabb látszik a legkisebb változás is, mint egy teljesen kezdő sportolónál. És – némi kitartással – előbb-utóbb el lehet érni akár a régi szintet is – biztatott Bicskei Izabella.

Rendszeresség és türelem

Mindig olyan legyen az edzés, hogy sikerélményt és örömet okozzon. Óvatosan feszegessük a határokat, mert az életkor előrehaladtával már egy-egy húzódás után sem olyan gyors a regeneráció, mint fiatalkorban.  
„Pihenni is hagyni kell a szervezetet, ne hajtsuk szét magunkat! Legyünk türelmesek: adjunk időt a változásra.”

Válasszunk szimpatikus mozgásformát, és tartsuk magunkat az edzéstervünkhöz. Ne legyenek hosszú kihagyások, de ne is menjünk minden nap. Bármelyik elemet: az edzésszámot, az időt, a nehézséget mindig fokozatosan növeljük – ajánlotta az edző.

Cellulózból készítettek biobenzint magyar kutatók

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.01.14. 17:51

Fotó: Pixabay
Belga kutatók a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Energiatudományi Kutatóközpont (EK) munkatársainak közreműködésével olyan újszerű bioüzemanyag-előállítási módszert dolgoztak ki, amely az ehető alapanyagok - kukorica, növényi olajok - helyett cellulózból indul ki és teljesen beépíthető a jelenleg működő olajfinomítói folyamatokba.
Egy európai uniós direktíva szerint 2020-ra az üzemanyagok legalább 10 százalékának biológiai eredetűnek kell lennie - áll az MTA közleményében. A jelenleg használt bioetanol és biodízel előállításához elsősorban első generációs biomasszát használnak, ami azt jelenti, hogy ehető alapanyagokból, például kukoricából, növényi olajokból indulnak ki, ami versenyt támaszt az élelmiszerként történő felhasználással szemben. Ezért emberi fogyasztásra nem alkalmas, nem ehető, második generációs forrásokra, például cellulózra kell áttérni alternatív bioüzemanyagok előállításához. Ahhoz, hogy elérhető legyen a 10 százalékos cél 2020-ig, sürgősen új, nagy volumenű katalitikus folyamatokra van szükség, mert eddig a cellulóz nagyléptékű kémiai átalakítására nem állt rendelkezésre megfelelő technológia. 
A Leuveni Katolikus Egyetem belga kutatói (Bert Sels és munkatársai) együttműködve az MTA Energiatudományi Kutatóközpont magyar kutatóival (Korányi Tamással és Szarvas Tiborral) cellulózból és lignocellulózból biobenzint állítottak elő egy új technológiával, valamint ezt az eljárást közvetlenül beépítették működő petrolkémiai finomítói folyamatokba, az eredményeket pedig a Nature Energy folyóiratban közölték. 
A bioetanol egy első generációs, fermentálással készített bioüzemanyag, amelyet később fosszilis eredetű benzinnel kevernek össze. A kutatók 10 százalék biobenzin-tartalmú üzemanyagot állítottak elő cellulózból egy kétfázisú (vizes-szerves) katalitikus folyamatban, szerves fázisként a nyersolaj-eredetű könnyűbenzint használták. 

Elválik a bio a naftától

Korányi Tamás és Szarvas Tibor, az MTA Energiatudományi Kutatóközpont kutatóinak fontos szerepe volt a munkában. A módszer hatékonyságát, vagyis a biofeldúsulás mértékét a magyar kutatók határozták meg. Összességében 11-18 százaléknyi biológiai eredetű szénfeldúsulást detektáltak, ami megfelel a 10 százalékos bioüzemanyag-tartalom igényének. Az új üzemanyag oktánszáma még nem kielégítő, ezért egy további izomerizációs lépésben az oktánszámot 80-ra növelik, így a biodúsított üzemanyag teljes értékű benzin lesz. A módszer az olajfinomítói folyamatokba történő teljes integrálás miatt zökkenőmentesen beilleszthető a jelenleg működő infrastruktúrákba. Emellett versenyképes más "elsősorban-lignin" technológiákkal, amelyek kiindulási anyagként nyers lignocellulózt használnak, így nemcsak a cellulózt, hanem a lignocellulóz másik két komponensét, a hemicellulózt és a lignint is üzemanyaggá képesek alakítani - olvasható a cikkben, amelyben beszámolnak arról is, hogy az MTA EK kutatói már bekapcsolódtak a "elsősorban-lignin" technológiák kutatásába is - írta az MTI.

Már a főnököt sem kell ismerni – Így dolgoznak százezrek távmunkában

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.01.14. 14:32

Fotó: Pixabay
A home office elterjedésével egyre többen dolgoznak távmunkában akár a világ másik feléről. Ezzel a foglalkoztatási formával a munkavállalók pénzt és időt spórolnak, a vállalkozások pedig eredményesebben működhetnek. Itthon egyelőre csak a munkavállalók 5 százaléka dolgozik otthonról, de ez a szám gyorsan növekszik.
Világszerte egyre népszerűbbé válik az otthoni munka, vagyis a home office jelensége. Nemcsak szabadúszók vállalkozók, hanem már sok alkalmazott is az otthonából végzi a munkáját. Bár tőlünk nyugatabbra sokkal népszerűbb ez munkaforma, Magyarországon, egy 2018-as felmérés szerint a munkavállalók jelenleg 5 százaléka, azaz több mint kétszázezer ember dolgozik főleg otthonról. A digitalizáció térhódításával azonban rohamosan terjedni fog ez a munkamód - derül ki a keresőoptimalizálással foglalkozó ALH Consulting Kft. közleményéből.
"A cégünknek jelenleg több mint 10 alkalmazottja van, de egy részükkel még nem is találkoztam személyesen. Az állásinterjútól a feladatok kiosztásáig minden folyamat az interneten keresztül zajlik, így akár az is megoldható, hogy valaki a világ másik feléről végezze el a feladatait. Nálunk az e-mail a „munka nyelve”

- mondta Pál Zoltán Gábor tulajdonos.

Az otthoni munka jelenleg azokban a munkakörökben a legjellemzőbb, amelyek nem igényelnek különösebb munkaeszközt egy számítógépen kívül. Home office-ban lehet dolgozni a marketing, az értékesítés és a média területén, de népszerű az ügyfélszolgálatosoknál, a grafikusoknál, a magántanároknál, a fordítóknál, a programozóknál, és az adminisztrátoroknál is. A szakember úgy véli, az otthoni munka gyorsuló elterjedése annak köszönhető, hogy ez érdeke az alkalmazottaknak és a munkáltatóknak is.
"A home office-nak köszönhetően a vállalkozások rengeteg pénzt spórolhatnak. Az ingatlanbérlés, az infrastruktúra kialakítása és fenntartása nagyon drága, és sok esetben felesleges kiadás a cég életében. Így a munka hatékonysága is sokkal nagyobb: egyes statisztikák szerint 10-20 százalékkal is nőnek az eredmények"

Pál Zoltán Gábornak az egyedi, teljesítményarányos bérezés bevezetésének következtében azért sem kell aggódnia, hogy a kollégái munkaidejük mekkora részét töltik a cég számára hasznos feladatokkal.
Az otthoni iroda a munkavállalók többségének is tetszik, hiszen így megspórolhatják a munkába járás idejét és költségét, valamint az ilyen munkavégzés kevésbé stresszes, családbarát, és kiszámíthatóbb az időbeosztás is.
"Úgy látom, hogy a munkavállalók is szívesebben választják azokat a munkahelyeket, ahol részben vagy teljesen van lehetőség otthoni munkára. Nálunk a távmunkában dolgozók többsége kisgyermekes édesanya, aki a home office-nak köszönhetően több időt tölthet a családjával, miközben kötetlen időbeosztással helyt áll egy jól fizető állásban is"

- tette hozzá.

A szakértő szerint az elkövetkezendő években rohamos emelkedésnek indul majd az otthonukat irodaként is használó munkavállalók száma, és a home office még inkább közismert és elfogadott módja lesz a munkavégzésnek.

Tényleg jobb home office-ban dolgozni?

Vannak, akik nem is alkalmasak arra, hogy otthon, önállóan végezzék el a feladataikat. A Dívány távmunkában dolgozó informatikusok véleménye alapján azt írja, a távmunkának  összességében sokkal több az előnye, mint a hátránya. Aki hajlandó ilyen módon dolgozni, általában rendelkezik annyi önmotivációval és tudatossággal, hogy beossza az idejét, képes legyen betartani a határidőket akkor is, ha nem ellenőrzik folyamatosan a munkáját. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne lenne szükség és igény is akár a folyamatos kapcsolattartásra a haladáshoz. A megkérdezettek szerint a munkájuk távmunkában hatékonyabbá vált, sokkal hasznosabban töltik a munkaidejüket, mint tették azt a munkahelyükön, ahol megbeszélések, ebédelés, kávézás is időt és figyelmet vontak el a feladataiktól. A legnagyobb előnyként a csendet és a nyugalmat, a zavaró körülmények hiányát említették. Az elmélyülést igénylő szoftverfejlesztői munka „gyilkosa” ugyanis az egylégterű, azaz open office iroda, ahol állandó a zaj, és például a folyamatos hőmérséklet és fényviszonyok miatti vita lehetetlenné teszi a munkájukat, ráadásul növeli a stressz-szintjüket.
Természetesen, mint mindennek, az otthon dolgozásnak is vannak hátrányai. A legjelentősebb például, hogy megszűnnek, vagy átalakulnak: virtuálissá válnak a munkatársi kapcsolatok, a távmunkában dolgozó ember el is magányosodhat. A home office-os hajlamos a túlmunkára, a nyolcórás munkaidő meghosszabbodhat, mert úgy érzi, egy-két feladat elvégzése még belefér – írja a CV Online. Ha a távmunka a mozgás további csökkenésével jár; a dolgozó egész nap nem fel sem áll az asztalától, mozgásszervi panaszok, elhízás alakulhat ki, ezért az emberi kapcsolatok ápolása mellett a rendszeres mozgás napi rutinba illesztése is fontos egy otthon dolgozó embernek.