Felfüggesztették a vizsgaidőszakot a kollégiumtűz miatt, az egyetem kétmillióból segíti a hallgatókat

Publikálás dátuma
2019.01.24. 16:06

Fotó: Mihádák Zoltán / MTI
Papucsban menekültek a diákok a lángoló kollégiumból, sokaknak mindene odaveszhetett.
Felfüggesztette a vizsgaidőszakot a Károli Gáspár Református Egyetem a Hittudományi Karon, hazaküldte a hallgatókat és gyorssegélyt adnak a tűzesetben érintetteknek – bármely egyetemen tanulnak –, hogy szükség esetén meleg ruhát és vonat-, illetve buszjegyet tudjanak venni, derül ki a Magyarországi Református Egyház csütörtöki közleményéből.
Az egyetem kétmillió forintot különített el erre a célra, de annyi támogatást nyújtanak, amennyire szükség van, bármennyibe is kerül.

Továbbra sem lehet tudni, miért gyulladt ki a budapesti teológia kollégiuma szerda este, a hatósági vizsgálatok folynak. Jelenleg is zajlik a kárfelmérés, de az már biztos, hogy a hallgatók hosszú ideig nem költözhetnek vissza a kollégiumba.
A tűzben a kollégium második és harmadik emelete szinte teljesen kiégett, a szobákban lévő tárgyak nagy része megsemmisült.

Az oktatási helyiségek nem égtek ki, de a közlemény szerint jövő héten biztosan nem lesz nyitva az épület. A félbeszakadt vizsgaidőszakot várhatóan meghosszabbítják, így később kezdődik majd a második félév is. Az érintett károlis diákok egyéni tanrendet kérhetnek.
Több lakó is szinte csak egy-egy papucsban jött el a kollégiumbóla beszámolók szerint.

Számukra rengeteg támogatás érkezett. Az éjszakát az önkormányzat által megnyitott termekben, református gyülekezetekben, az egyház drogmissziójának kávézójában, magánszemélyeknél és az Evangélikus Hittudományi Egyetemen tölthették. A diákok további elszállásolásában is sokan felajánlották segítségüket: a közeli oktatási intézmények, az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Budapest-Északi Református Egyházmegye és a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa is.
Orbán Viktor telefonon Bogárdi Szabó István püspöknek ajánlotta fel segítségét.

Egy vendég halhatott meg

A Károli Gáspár Református Egyetem Hittudományi Kara Markusovszky téri kollégiumának második és harmadik emelete szerda este gyulladt ki. Az oltási műveletek közben a tűzoltók egy megégett holttestet találtak a harmadik emeleten, a lépcsőfordulóban.
Valószínűleg egy középkorú férfi vesztette életét a szerda esti IX. kerületi kollégiumi tűzben. Mivel a kollégium minden diákja életjelet adott magáról, feltehető, hogy az egyik vendégszoba lakójának a holttestét találták meg a tűzoltók, közölte az MRE.
A kollégium mellett a Ráday utca 28. szám alatt található a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöki hivatala, levéltára, a Ráday Könyvtár, a Török Pál Kari Könyvtár, a Ráday Gyűjtemény és a Bibliamúzeum is. Ezek nem sérültek meg, de a levéltár anyaga veszélyben van a vízszivárgás miatt.

Szerző

Késsel raboltak ki egy taxist Monoron (videó)

Publikálás dátuma
2019.01.24. 15:39
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
A rendőrök néhány órán belül elfogták az elkövetőt.
A nyomozás adatai szerint a 38 éves férfi 2019. január 23-án 20 óra 30 perc körül Budapesten beült egy taxiba, majd Monorra vitette magát. Amikor Monorra értek, K. Róbert a sofőrt egy késsel megfenyegette és készpénzt követelt tőle. A taxis a fenyegetés hatására a nála lévő pénzt átadta a férfinak, aki ezt követően a helyszínről elmenekült. Az esetről a sofőr bejelentést tett a rendőrségen. A rendőrök  azonosították a bűncselekmény feltételezett elkövetőjét, akit 2019. január 24-én 3 óra 15 perckor otthonában elfogtak és a Monori Rendőrkapitányságra előállítottak. A nyomozók a 38 éves férfit gyanúsítottként kihallgatták, őrizetbe vették és előterjesztést tettek letartóztatásának indítványozására. Ellene az eljárást a Monori Rendőrkapitányság rablás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytatja.  
Szerző
Témák
taxi rablás

Szörnyethalt a karambolban a személyautó sofőrje Kabánál

Publikálás dátuma
2019.01.24. 14:28

Fotó: police.hu
Egy kisteherautó és egy személyautó ütközött a főút 185-ös kilométerénél.
Halálos kimenetelű közlekedési baleset történt 2019. január 24-én 13 óra 30 perc körül a 4-es számú főúton. Eddig tisztázatlan körülmények között összeütközött egy kisteherautó és egy személyautó Kaba közelében. A balesetben a személyautó vezetője olyan súlyosan megsérült, hogy a helyszínen életét vesztette. A helyszínelés és a műszaki mentés 16 óra 30 perckor befejeződött, a forgalom az érintett útszakaszon zavartalanul halad. - olvasható a police.hu oldalon.
Szerző
Frissítve: 2019.01.24. 18:24