Hírességek is tiltakoznak, hogy Japán újrakezdi a bálnavadászatot

Publikálás dátuma
2019.01.25. 14:00
Illusztráció
Fotó: Yuji Sakaguchi / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun / AFP
Környezetvédők, a szórakoztatóipar sztárjai nyílt levélben követelték Abe Sindzo japán kormányfőtől, hogy hazája másítsa meg döntését a kereskedelmi célú bálnavadászat felújításáról, mivel az "egy kegyetlen, ódon tevékenység, amelynek semmi helye a 21. században".
A levélaláírók, köztük Jane Goodall primatológus, Chris Packham természettudós, Ricky Gervais, Stephen Fry színészek és Joanna Lumley színésznő, bejelentették, hogy szombatra békés tüntetést szerveznek Japán londoni nagykövetsége elé. 

"A világ legnagyobb megdöbbenésére Japánnak szándékában áll felújítani a bálnák leölését, Nem felháborodásról szóló nyilatkozatokra van szükségünk, Japánnak ártó szankciók kellenek. Ha a megbélyegzés nem működik, gazdasági fájdalmakat kell okozni Japánnak"

- idézte a nyílt levelet a The Guardian című brit napilap honlapja.

 A japán bálnavadászok egyesülete csütörtökön jelentette be, hogy halászhajóik egy csoportja július 1-jén fut ki a tengerre, hogy 31 év után újra megkezdje a kereskedelmi célú bálnavadászatot. A Csendes-óceán partján fekvő hat város, köztük a bálna- és delfinvadászat fellegváraként elhíresült Taidzsi bálnavadászai öt hajóval közös flottát indítanak útnak július első napján, egy nappal azután, hogy a szigetország hivatalosan is kiválik a Nemzetközi Bálnavadászati Bizottságból (IWC). A japán kormány december végén jelentette be, hogy kilép a vadászati moratóriumot elrendelő szervezetből, mert fel akarja újítani kereskedelmi célú bálnavadászatát.
 Az újonnan felálló flotta egy héten át csukabálnára vadászik a Taidzsihez közeli vizeken, Vakajama prefektúra partjainál, később Baird-féle csőröscetre és északi simabálnára Csiba prefektúra partjainál, Tokiótól keletre. Később döntik el, hogy hány bálnát ölnek le és hogyan osztoznak a zsákmányon. 1986 óta Japán 8201 csukabálnát ejtett el az antarktiszi vizeken, de az utóbbi években visszafogta magát az egyre hangosabb nemzetközi tiltakozások hatására és azért, mert csökkent Japánban a bálnahús iránti kereslet. 
Manapság a bálnahúst főleg az idősebb japánok fogyasztják nosztalgiából. Bálnavédők szerint lehetséges, hogy a bálnavadászat hosszabb távon nem bizonyul jó üzletnek, mert a fiatal japánok már nem igazán tekintenek élelemként a bálnákra.
Szerző
Frissítve: 2019.01.25. 14:19

Elpusztult Öcsi, a pécsi állatkert rénszarvasbikája

Publikálás dátuma
2019.01.25. 10:10

Fotó: Facebook/Pécsi Állatkert és Akvárium Terrárim
Alig egy hét alatt végzett a kérődző állatok gyakori betegsége a Pécsi Állatkert egyetlen rénszarvasbikájával.
A kérődző állatok betegsége végzett a tavaly a pécsi állatkertbe költözött rénszarvasbikát. Öcsi volt az intézmény történetének első rénszarvasa volt, láthatóan jól érezte magát a kifutójában. Az állatkert Facebook-bejegyzése szerint gondozóival szelíd, érdeklődő volt, a látogatói csoportokat pedig mindig a lehető legközelebbről kémlelte, szerette az emberek társaságát. 
Az állatnak azonban nagyjából egy hete csökkent az étvágya, nehézkessé vált a légzése, a betegség a gondos kezelés ellenére gyorsan végzetessé vált. Az elsődleges vizsgálat szerint a problémát egy apró fadarab okozhatta, amely a lombokat, leveleket fogyasztó, a fák törzsét rágó állatokra a természetben is komoly veszélyforrás. A szarvasfélék többüregű, összetett gyomorral rendelkeznek, így a folyamatosan összehúzódó recésgyomorba került emésztetlen szilárd, hegyesebb anyag átlyukaszthatja a gyomorfalat és a pár centire lévő szívre is veszélyes, visszafordíthatatlan kórfolyamatot indít el.
Szerző
Témák
rénszarvas

Farkasokat láttak az Aggteleki Nemzeti Parkban

Publikálás dátuma
2019.01.24. 22:13
Illusztráció
Fotó: AFP
Három farkas került egy zoológus kamerái elé. Nyugalomra intenek a szakértők: rejtőzködő életmódjuk miatt erdőjárás közben nem valószínű, hogy szembe jönnének.
Több farkast is megörökített Szabó Ádám zoológiai szakreferens és nagyragadozó-kutató vadkamerája az Aggteleki Nemzeti Parkban - szúrta ki a turistamagazin.hu.

Az éjszakai felvételen három farkas látható, amint békésen sétálnak a hóban.

A videó január 3-án, este fél 10 körül készült, de az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság alig néhány órája posztolta ki a Facebook-oldalán. Az Aggteleki-karszton bizonyítottan évekkel ezelőtt megtelepedtek a farkasok, de a Zempléni-hegységben, a Bükkben és a Börzsönyben is előfordultak már észlelések.
A szakemberek szerint ettől még nem veszélyes kirándulni ezeken a vidékeken, az állatok rejtőzködő életmódja miatt nem valószínű, hogy találkozni lehet velük. Ha mégis szembejönnének, a szakemberek tanácsa a következő: 
A farkasok jelenléte kifejezetten jó hatással van az erdei életközösségre.
Szerző