Hírességek is tiltakoznak, hogy Japán újrakezdi a bálnavadászatot

Publikálás dátuma
2019.01.25 14:00
Illusztráció
Fotó: AFP/ Yuji Sakaguchi / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun
Környezetvédők, a szórakoztatóipar sztárjai nyílt levélben követelték Abe Sindzo japán kormányfőtől, hogy hazája másítsa meg döntését a kereskedelmi célú bálnavadászat felújításáról, mivel az "egy kegyetlen, ódon tevékenység, amelynek semmi helye a 21. században".
A levélaláírók, köztük Jane Goodall primatológus, Chris Packham természettudós, Ricky Gervais, Stephen Fry színészek és Joanna Lumley színésznő, bejelentették, hogy szombatra békés tüntetést szerveznek Japán londoni nagykövetsége elé. 
"A világ legnagyobb megdöbbenésére Japánnak szándékában áll felújítani a bálnák leölését, Nem felháborodásról szóló nyilatkozatokra van szükségünk, Japánnak ártó szankciók kellenek. Ha a megbélyegzés nem működik, gazdasági fájdalmakat kell okozni Japánnak"
- idézte a nyílt levelet a The Guardian című brit napilap honlapja.
 A japán bálnavadászok egyesülete csütörtökön jelentette be, hogy halászhajóik egy csoportja július 1-jén fut ki a tengerre, hogy 31 év után újra megkezdje a kereskedelmi célú bálnavadászatot. A Csendes-óceán partján fekvő hat város, köztük a bálna- és delfinvadászat fellegváraként elhíresült Taidzsi bálnavadászai öt hajóval közös flottát indítanak útnak július első napján, egy nappal azután, hogy a szigetország hivatalosan is kiválik a Nemzetközi Bálnavadászati Bizottságból (IWC). A japán kormány december végén jelentette be, hogy kilép a vadászati moratóriumot elrendelő szervezetből, mert fel akarja újítani kereskedelmi célú bálnavadászatát.
 Az újonnan felálló flotta egy héten át csukabálnára vadászik a Taidzsihez közeli vizeken, Vakajama prefektúra partjainál, később Baird-féle csőröscetre és északi simabálnára Csiba prefektúra partjainál, Tokiótól keletre. Később döntik el, hogy hány bálnát ölnek le és hogyan osztoznak a zsákmányon. 1986 óta Japán 8201 csukabálnát ejtett el az antarktiszi vizeken, de az utóbbi években visszafogta magát az egyre hangosabb nemzetközi tiltakozások hatására és azért, mert csökkent Japánban a bálnahús iránti kereslet. 
Manapság a bálnahúst főleg az idősebb japánok fogyasztják nosztalgiából. Bálnavédők szerint lehetséges, hogy a bálnavadászat hosszabb távon nem bizonyul jó üzletnek, mert a fiatal japánok már nem igazán tekintenek élelemként a bálnákra.
Szerző
Frissítve: 2019.01.25 14:19

A disznódelfin lesz a következő állatfaj, amelyik az ember miatt pusztul ki

Publikálás dátuma
2019.03.19 19:03
Illusztráció
Fotó: AFP/ OMAR VIDAL
A kaliforniai vaquiták száma a 1958-as felfedezésük óta folyamatosan csökken, 2017-ben már csak 30-an voltak, ma pedig már csak 10 példány él. Most még meg lehetne menteni őket.
A kaliforniai disznódelfin, más néven vaquita lesz a következő kihaló faj - írta a Szeretlek Magyarország az IFL Science alapján. 
A vaquitákat 1958-ban fedezték fel, számuk azóta folyamatosan csökken: 2017-ben már csak 30 példányról tudtak, ma már csak nagyjából 10-en vannak. Vesztüket leginkább az illegális halászat okozza, gyakran beleakadnak a kifeszített hálókba.
Egyelőre a természetvédők és a mexikói kormány hiába próbálja visszaszorítani az illegális halászatot, pedig a szakértők szerint most még meg lehetne menteni az állatokat, mert még képesek szaporodni.

Megérkezett az első fecske Derecskére

Publikálás dátuma
2019.03.19 10:10

Fotó: Facebook/Mentsük meg a fecskéket csoport
A fészkükben átvészelik a hajnali fagyokat a korán érkező fecskék, és etetni sem kell őket, mert már vannak repülő rovarok, amiket megehetnek.
Már be is ült a fészkébe a Derecskén megjelent első fecske - tudatta egy lelkes madárvédő a Mentsük meg a fecskéket! Facebook-csoportban. A korán érkező fecskék bár ki vannak a téve a hajnali fagyoknak, a fészkükben átvészelik ezt az időszakot, és az élelmezésük is megoldott, mert már vannak levadászható repülő rovarok - írta a bejegyzést kiszúró Sokszínű Vidék
Mint megírtuk, veszélyben vannak a fecskék, Orbán Zoltán, a Magyar Madártani Egyesület szóvivője szerint, ha nem változtatunk, 2020-ra eltűnhetnek Magyarországról a rovarok által terjesztett betegségek elleni biológiai védelmezőink. A szakember mindenkit arra kért, még véletlenül se verjük le a fecskefészkeket.  
Témák
fecske
Frissítve: 2019.03.19 10:43