Váratlan fordulattal Széll Tamás zsűrizik a Bocuse d'Or világdöntőjén

Publikálás dátuma
2019.01.29. 16:40

Fotó: Facebook/Magyar Bocuse d'Or Akadémia
A magyar csapat reggel megkezdte a munkát a Bocuse d'Or Lyonban zajló világdöntőjén, az elkészült ételeket 13 óra után tálalta a zsűrinek, amelynek egy váratlan fordulattal tagja lett Széll Tamás is.
A Pohner Ádám vezette magyar Bocuse d'Or csapat a terveknek megfelelően kedden reggel 8:10-kor megkezdte a munkát a versenyboxban. A zsűrizésben viszont változás történt, ugyanis Hamvas Zoltán megbetegedett, a helyét – a francia zsűri beleegyezésével – az eredetileg vendégként részt vevő Széll Tamás vette át. Az egykori magyar versenyző így két év után ismét a boxok közelébe került, igaz, ezúttal az asztal túlvégén. Mint a Magyar Bocuse d'Or Akadémia Facebook-bejegyzésében olvasható, "beugró" kóstolót keresve sem találhattak volna jobbat, Széll Tamás ugyanis nem csak versenyzőként rutinos a Bocuse d'Or világában, hanem 2018 júniusában Torinóban az európai válogató egyik zsűrielnöke is volt.
A versenyen a csapatoknak két ételt kell elkészíteniük. A versenytémák ezúttal két tavaly elhunyt, legendás séf, Paul Bocuse és Joel Robuchon munkásságának állítanak emléket. Az idei tányértéma egy francia klasszikus, a zöldség chartreuse, amelyhez 32 fésűkagyló, 60 szívkagyló, 18 osztriga és 60 feketekagyló állt a versenyzők rendelkezésére. A burgonyaszeletekkel, csicsókával, padlizsánnal és kagylós tésztával, egy kis szarvasgombával, hozzá tárkonyos spárgát, retek-, alma- és tormasalátát, édesköményes majonézt és pastisos (ánizslikőrös) szószt kínálnak. Az étel tetején az ágacskára emlékeztető dekorelemek szintén csicsókából készültek, tintahaltintával színezve. A chartreuse szélén aranyszínű dekoráció volt. A kommentátorok szerint úgy nézett ki, mint egy igazi zöldségeskert - írta a hvg.hu.
A hústál kötelező alapanyaga a csontos borjúkaraj, amelynél a csontot is fel kell használni, sőt, együtt is kellett főzni vele. Mellé csicsókakrémet, vörösboros tarlórépát, almasalátát, radicchio salátát, hagymatartot, zöldborsómustárt, Madeira-szószt, tojássárgájával töltött raviolit, valamint borjúmirigyet körítettek csicsókával és tárkonnyal.
A Bocuse d'Or világdöntője kedden és szerdán zajlik, összesen 24 ország részvételével. Kedden 10 ország versenyzik, a magyarok másodikként kezdtek. Az eredményhirdetés január 30-án 18 órakor kezdődik - derül ki a Világevő blogról.

„A verseny már csak a hab a tortán”

„Mindent meg tudtunk csinálni úgy, ahogyan akartuk” – mondta el később az MTI-nek  Pohner Ádám. Értékelése szerint a keddi versenynapon a tervezettnek megfelelően teljesített a csapat. „Nagyon intenzív és hosszú nap volt, nem tudom egyelőre megmondani, hogyan állunk. Nem láttam senki más munkáját, csak azt tudom, hogy amit szerettünk volna, azt megcsináltuk” – fogalmazott. Kiemelte, hogy a csapat nagyon jól dolgozott együtt. „A verseny már csak a hab a tortán, az ezt megelőző hónapokban már megmutatkozott, hogy jó csapat vagyunk. Ez már csak show volt” – tette hozzá.

Szerző
Témák
Bocuse d'Or
Frissítve: 2019.01.29. 19:28

Egy angol szó segíthet a stroke felismerésében

Publikálás dátuma
2019.01.29. 14:14
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Erős fejfájás, tudatzavar, zavaros beszéd, szédülés, homályos látás, eszméletvesztés. Sokszor nem vesszük komolyan a tüneteket és előfordul az is, hogy elsétálunk egy földön fekvő ember mellett. Az egyik testfél hirtelen fellépő zsibbadása mellett az előbbi tünetek is utalhatnak az akár életveszélyes agyi vészhelyzetre, stroke-ra.
„A stroke egy agyi működészavart okozó érkatasztrófa, amely vérellátási elégtelenség, azaz az agyat ellátó ér elzáródása, vérrögösödés miatt, vagy agyvérzés, azaz érsérülés miatti koponyaűri vérzés okán alakulhat ki"

– mondta dr. Béla Zsuzsanna, a Budai Egészségközpont neurológus szakorvosa.

Mivel a szívbetegségek után a stroke a második leggyakoribb halálok, nagyon fontos, hogy időben felismerjük a tüneteit és a beteg minél hamarabb megkaphassa a megfelelő kezelést. Az esetek többségében hirtelen jelentkezik, leggyakrabban a reggeli órákban. 
A tipikus tünetek ismerete akár életmentő is lehet”

- hangsúlyozta a szakorvos.

Honnan ismerhető fel?

Arc, kar, beszéd, idő, vagyis face, arm, speech, time – mozaikszóként „fast”. Ezt érdemes megjegyeznünk, az angol „fast” szó jelentése gyors, az egyes betűi pedig segítenek felismerni a tüneteiket. Cselekedni kell, ha
  • az arc aszimmetrikussá válik,
  • a beteg nem tudja mozgatni a karjait,
  • a beszéde zavarossá válik, egyik pillanatról a másikra beszédértési, szóalkotási nehézsége támad.
 Tipikus tünete még:
  • az arc, a kar vagy a láb egyik oldalán hirtelen fellépő érzéketlenség, ami valamelyik testfél zsibbadásával jár. Intő jel lehet az egyik oldali végtagok gyengesége vagy bénulása is.
  • az elhomályosuló, vagy kettős látás, súlyos esetekben gyorsan csökkenő látásélesség.
  • a nyaki merevséggel, szemfájdalommal és arcfájdalommal társuló rendkívül erős fejfájás.
  • a szédülés vagy eszméletvesztés.
  • a hányás, hányinger.
  • a tudat- vagy memóriazavar.
  • a romló térbeli tájékozódás és érzékelés.

Mi a teendő gyanú esetén?

Ha ezeket a tüneteket észleljük és/vagy a beteg nem tud a kérésünkre mosolyogni, nyelvet ölteni, mindkét kezét felemelni, azonnal mentőt kell hívni. A gyors orvosi beavatkozás ugyanis növeli a túlélés, és csökkenti a maradandó károsodás esélyét - mondta  – dr. Béla Zsuzsanna, a Budai Egészségközpont neurológus szakorvosa.
„Mint minden betegségnek így a stroke-nak is vannak rizikófaktorai, mint például az ereket károsító betegségek, a magas vérnyomás, a cukorbetegség vagy a pajzsmirigy-alulműködés, de a dohányzás, az egészségtelen táplálkozás és az elhízás is kockázatot jelenthet. Ha a fennálló betegségeket kezeljük és egészségesen élünk, sokat tehetünk azért, hogy elkerüljük a stroke-ot”

– tette hozzá a szakorvos.

Szerző
Témák
Stroke

Meglepő helyen pörkölnék a tökéletes kávét

Publikálás dátuma
2019.01.29. 10:10
Illusztráció
Fotó: Pixabay
A rakétatechnológiát akarja segítségül hívni a kávé tökéletes pörköléséhez egy amerikai és egy egyesült arab emírségekbeli vállalkozó, akik jövőre tervezik a világűrbe juttatni kávépörkölő kapszulájukat.
A kapszula a Föld légkörébe való visszatéréskor keletkezett hőt használja fel a kávészemek pörköléséhez, amint azok egy túlnyomásos tartályban lebegnek. A tartályban a kávészemek mindenhol megpörkölődnek, és ily módon tökéletes kávét lehet előállítani - írta a Room című űrkutatási szaklapban a San Diegó-i Anders Cavallini és a dubaji Hatim al-Kafadzsi robotépítő.
A Földön a kávészemek pörkölés közben összevissza hánykolódnak, eltöredeznek és a pörkölő forró felületével érintkezve pörkölődnek meg. 
"Ha a gravitációt kivonjuk ebből, a kávészemek lebegnek a forró tűzhelyben, 360 fokos, egyenletesen elosztott hőt kapnak és szinte tökéletesen megpörkölődnek"

- magyarázták.

 A kapszulát - amely kezdetben 300 kilogramm szemeskávét képes hordozni - egy rakétával juttatják a világűrbe, mintegy 200 kilométeres magasságba. A szemek abban a hőben pörkölődnek meg, amely akkor fejlődik, amikor a kapszula visszatér a Föld légkörébe, a túlnyomásos tartályban a hőmérsékletet 200 Celsius fok körül tartják. A vállalkozók elmondták, hogy már tárgyalást folytatnak olyan magán rakétagyártó cégekkel, mint a Rocket Lab és a Blue Origins, hogy megtalálják a megfelelő rakétát - olvasható a The Guardian című brit napilap online kiadásában. 
Amint a kávé visszaér a Földre, az első, űrben pörkölt kávéból Dubajban, a vállalkozópár Space Roasters nevű cégének székhelyén fognak először kávét főzni. Azt még nem tudni, mennyibe fog kerülni egy csésze kávé. Cavallini és al-Kafadzsi azt reméli, hogy jövőre indulhatnak az első kávészemek a világűrbe.
Nem ez az első ötlet kávé űrbe juttatására. 2015-ben az Argotec olasz űrkutatási cég és a Lavazza kávéforgalmazó együttműködött a Nemzetközi Űrállomás asztronautái számára készült első presszógép tervezésében és kivitelezésében. 2015. május 3-án Samantha Cristoforetti olasz űrhajósnő itta az űrállomáson az első presszókávét egy a súlytalanság körülményeire készített speciális csészéből.
Szerző
Témák
kávé világűr