Váratlan fordulattal Széll Tamás zsűrizik a Bocuse d'Or világdöntőjén

Publikálás dátuma
2019.01.29 16:40

Fotó: Facebook/Magyar Bocuse d'Or Akadémia/
A magyar csapat reggel megkezdte a munkát a Bocuse d'Or Lyonban zajló világdöntőjén, az elkészült ételeket 13 óra után tálalta a zsűrinek, amelynek egy váratlan fordulattal tagja lett Széll Tamás is.
A Pohner Ádám vezette magyar Bocuse d'Or csapat a terveknek megfelelően kedden reggel 8:10-kor megkezdte a munkát a versenyboxban. A zsűrizésben viszont változás történt, ugyanis Hamvas Zoltán megbetegedett, a helyét – a francia zsűri beleegyezésével – az eredetileg vendégként részt vevő Széll Tamás vette át. Az egykori magyar versenyző így két év után ismét a boxok közelébe került, igaz, ezúttal az asztal túlvégén. Mint a Magyar Bocuse d'Or Akadémia Facebook-bejegyzésében olvasható, "beugró" kóstolót keresve sem találhattak volna jobbat, Széll Tamás ugyanis nem csak versenyzőként rutinos a Bocuse d'Or világában, hanem 2018 júniusában Torinóban az európai válogató egyik zsűrielnöke is volt.
A versenyen a csapatoknak két ételt kell elkészíteniük. A versenytémák ezúttal két tavaly elhunyt, legendás séf, Paul Bocuse és Joel Robuchon munkásságának állítanak emléket. Az idei tányértéma egy francia klasszikus, a zöldség chartreuse, amelyhez 32 fésűkagyló, 60 szívkagyló, 18 osztriga és 60 feketekagyló állt a versenyzők rendelkezésére. A burgonyaszeletekkel, csicsókával, padlizsánnal és kagylós tésztával, egy kis szarvasgombával, hozzá tárkonyos spárgát, retek-, alma- és tormasalátát, édesköményes majonézt és pastisos (ánizslikőrös) szószt kínálnak. Az étel tetején az ágacskára emlékeztető dekorelemek szintén csicsókából készültek, tintahaltintával színezve. A chartreuse szélén aranyszínű dekoráció volt. A kommentátorok szerint úgy nézett ki, mint egy igazi zöldségeskert - írta a hvg.hu.
A hústál kötelező alapanyaga a csontos borjúkaraj, amelynél a csontot is fel kell használni, sőt, együtt is kellett főzni vele. Mellé csicsókakrémet, vörösboros tarlórépát, almasalátát, radicchio salátát, hagymatartot, zöldborsómustárt, Madeira-szószt, tojássárgájával töltött raviolit, valamint borjúmirigyet körítettek csicsókával és tárkonnyal.
A Bocuse d'Or világdöntője kedden és szerdán zajlik, összesen 24 ország részvételével. Kedden 10 ország versenyzik, a magyarok másodikként kezdtek. Az eredményhirdetés január 30-án 18 órakor kezdődik - derül ki a Világevő blogról.

„A verseny már csak a hab a tortán”

„Mindent meg tudtunk csinálni úgy, ahogyan akartuk” – mondta el később az MTI-nek  Pohner Ádám. Értékelése szerint a keddi versenynapon a tervezettnek megfelelően teljesített a csapat. „Nagyon intenzív és hosszú nap volt, nem tudom egyelőre megmondani, hogyan állunk. Nem láttam senki más munkáját, csak azt tudom, hogy amit szerettünk volna, azt megcsináltuk” – fogalmazott. Kiemelte, hogy a csapat nagyon jól dolgozott együtt. „A verseny már csak a hab a tortán, az ezt megelőző hónapokban már megmutatkozott, hogy jó csapat vagyunk. Ez már csak show volt” – tette hozzá.

2019.01.29 16:40
Frissítve: 2019.01.29 19:28

Mentes gasztrofesztivált rendeznek Budapesten

Publikálás dátuma
2019.02.16 14:14

Fotó: Mentes Feszt/
Különféle „mentes” gasztronómiai újításokat és kedvenceket lehet kóstolni a február 23-án kezdődő, kétnapos Mentes Feszten az ELTE Lágymányosi Campus Északi Tömbjében.
Egyre többen küzdenek valamilyen ételallergiával, ételintoleranciával, cukorbetegséggel, így sokan örülnek, ha különféle „mentes” ételekre bukkannak. Nekik, és a minden, újdonságra nyitott érdeklődőnek is kedvez a Mentes Feszt nevű, kétnapos gasztronómiai fesztivál - derült ki a szervezők közleményéből.
Glutén-, laktóz- és hozzáadott cukormentes, egészségtudatos, tartósítószer-, íz-és állagjavítót nem tartalmazó termékekkel és szolgáltatásokkal több mint 40 kiállító mutatkozik be az 1200 négyzetméteres területen. A "mentes" finomságok mellett kispiaccal és gasztroudvarral is készülnek, sőt az érdeklődők szakmai előadásokat is meghallgathatnak. A szervezők gondoltak a legkisebbekre is: gyereksarok, ovis és sulis jóga várja őket.
A gasztrofesztivál vendégei jótékonysági kezdeményezésekben is részt vehetnek. A Református Szeretetszolgálat rohammentőjében a gyermekek újrahasznosított hulladékból készült plüssmacikat, és maci formájú süteményeket is lehet vehetnek, amelyek bevétele a szervezetet támogatja. Találkozhatnak még a Patronus Nappali Otthon fogyatékkal élő felnőtt lakóinak kézzel készült termékeivel, a belépőváltással pedig mindenki az SOS Gyermekfalvakat támogatja.
Mentes Fesztet február 23-án és 24-én rendezik az ELTE Lágymányosi Campus Északi Tömbjében.
2019.02.16 14:14
Frissítve: 2019.02.16 14:14

Miért „hallgatózik” az orvos?

Publikálás dátuma
2019.02.15 14:14
Illusztráció
Fotó: AFP/ Science Photo Library
A szív dobogását hallgatja az orvos, amikor a sztetoszkópot a páciens mellkasához tapasztva „hallgatózik”. Sokszor csak ezzel, a régi módszerrel lehet felfedezni a zörejt.
A szív feletti hallgatózás az egyik legrégebben és leggyakrabban használt kardiológiai vizsgáló módszer. Fonendoszkóppal, sztetoszkóppal, illetve a csecsemőknél a fület a testre szorítva hallgatja az orvos a szívhangokat – mondta dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont kardiológusa. Ezek a normálison kívül lehetnek akcidentális és kóros szívzörejek. Utóbbiak megjelenésének helyét punctum maximumnak nevezik, ami arra a pontra vonatkozik, ahol a legerősebben hallható. Ha ez megvan, a zörejek intenzitását és hosszúságát kell meghallani. Ezt a klasszikus módszert még a XXI. században sem lehet mellőzni, legfeljebb ki kell egészíteni a szívultrahanggal, hogy a zörej okát egészen pontosan meg lehessen határozni.
A szívhangok elsősorban a billentyűk mozgásából, leginkább a becsapódásukból erednek. A zörejek helyéből, erejéből, intenzitásából és hosszúságából következtetni lehet a betegségre. Nagy részük a billentyűk elváltozásából: szűkületből vagy elégtelen záródásból ered. Gyermekkorban a két szívfél közötti sövény nyitva maradása is. Okozhat zörejt a magas láz, a vérszegénység (anaemia), a gyorsult keringés, és például a szívburok gyulladása is. Hallható lehet még az úgynevezett galopp hang, ami a kamra izomzatának betegsége, vagy ritmuszavar következtében jön létre. 
„Szívzörej miatt szinte sosem fordulnak orvoshoz a páciensek, ugyanis nem hallható, de a gyorsabb kifulladás vagy a fáradékonyság, esetleg a családban öröklődő szívbetegség utalhat betegségre
- mondja Vaskó Péter.
2019.02.15 14:14
Frissítve: 2019.02.15 14:14