Bioritmus;Bocuse d'Or;

2019-01-29 16:40:42

Váratlan fordulattal Széll Tamás zsűrizik a Bocuse d'Or világdöntőjén

A magyar csapat reggel megkezdte a munkát a Bocuse d'Or Lyonban zajló világdöntőjén, az elkészült ételeket 13 óra után tálalta a zsűrinek, amelynek egy váratlan fordulattal tagja lett Széll Tamás is.

A Pohner Ádám vezette magyar Bocuse d'Or csapat a terveknek megfelelően kedden reggel 8:10-kor megkezdte a munkát a versenyboxban. A zsűrizésben viszont változás történt, ugyanis Hamvas Zoltán megbetegedett, a helyét – a francia zsűri beleegyezésével – az eredetileg vendégként részt vevő Széll Tamás vette át. Az egykori magyar versenyző így két év után ismét a boxok közelébe került, igaz, ezúttal az asztal túlvégén. Mint a Magyar Bocuse d'Or Akadémia Facebook-bejegyzésében olvasható, "beugró" kóstolót keresve sem találhattak volna jobbat, Széll Tamás ugyanis nem csak versenyzőként rutinos a Bocuse d'Or világában, hanem 2018 júniusában Torinóban az európai válogató egyik zsűrielnöke is volt.

A versenyen a csapatoknak két ételt kell elkészíteniük. A versenytémák ezúttal két tavaly elhunyt, legendás séf, Paul Bocuse és Joel Robuchon munkásságának állítanak emléket. Az idei tányértéma egy francia klasszikus, a zöldség chartreuse, amelyhez 32 fésűkagyló, 60 szívkagyló, 18 osztriga és 60 feketekagyló állt a versenyzők rendelkezésére. A burgonyaszeletekkel, csicsókával, padlizsánnal és kagylós tésztával, egy kis szarvasgombával, hozzá tárkonyos spárgát, retek-, alma- és tormasalátát, édesköményes majonézt és pastisos (ánizslikőrös) szószt kínálnak. Az étel tetején az ágacskára emlékeztető dekorelemek szintén csicsókából készültek, tintahaltintával színezve. A chartreuse szélén aranyszínű dekoráció volt. A kommentátorok szerint úgy nézett ki, mint egy igazi zöldségeskert - írta a hvg.hu.

A hústál kötelező alapanyaga a csontos borjúkaraj, amelynél a csontot is fel kell használni, sőt, együtt is kellett főzni vele. Mellé csicsókakrémet, vörösboros tarlórépát, almasalátát, radicchio salátát, hagymatartot, zöldborsómustárt, Madeira-szószt, tojássárgájával töltött raviolit, valamint borjúmirigyet körítettek csicsókával és tárkonnyal.

A Bocuse d'Or világdöntője kedden és szerdán zajlik, összesen 24 ország részvételével. Kedden 10 ország versenyzik, a magyarok másodikként kezdtek. Az eredményhirdetés január 30-án 18 órakor kezdődik - derül ki a Világevő blogról.