Előfizetés

A rabszolgatörvényről kérdezték, erre a Magyar Posta is sorosozni kezdett

Népszava-MTI információ
Publikálás dátuma
2019.01.29. 17:47
Bicikli helyett triciklit kapnak
Fotó: Népszava
Korábban az MVM és a MÁV is azt közölte, az új szabályozás ellenére sem tervezik a túlórakeret megemelését - a Postától viszont már a kormánykommunikációnak megfelelő reakció érkezett az ügyben.
Ellenzéki képviselők ma a Magyar Posta budapesti székháza előtt tartottak sajtótájékoztatót, amelyen az MSZP-s Bangóné Borbély Ildikó elmondta, a cég vezetőjét is meg akarják kérdezni arról, bevezetik-e a rabszolgatörvényt a vállalatnál. Ezzel kapcsolatban a 24.hu megkereste a Magyar Postát, és többek közt azt tudakolta, igent mondanak-e a rabszolgatörvényre, azaz lesz-e náluk évi 400 túlóra és hároméves munkaidőkeret, valamint, hogy tavaly mennyi túlóra volt a postán. A vállalat válasza annyi volt:
"Magyarországon mindenkire ugyanazok a törvények vonatkoznak, emellett az állami cégekre speciális szabályok is érvényesek. Társaságunk nem kíván részt venni Soros európai parlamenti választási politikai kampányában."

Az állami cég reakciója kísértetiesen hasonlít a kormány kommunikációjához. Érdemes felidézni, hogy nemrég két másik nagy állami vállalat még nem volt ennyire "fegyelmezett", sőt, előbb az MVM, majd a MÁV is azt jelezte, nem tervezi, hogy a jelenlegi határon (300 óra) túli rendkívüli munkavégzést rendeljen el a munkavállalók számára. Elképzelhető, hogy valakiknek nem tetszett, hogy a két állami cég ezzel lényegében nemet mondott a rabszolgatörvényre, ezért mostantól mindenki csak a "szokásos" válaszokat adhatja az ellenzéki politikusok vagy a média ilyen témájú megkeresésére.

Erre enged következtetni az is, hogy a már említett sajtóeseményen Bangóné Borbély Ildikó közölte, a múlt héten írásban több mint 150 állami cég vezetőinek tették fel a rabszolgatörvénnyel kapcsolatos kérdéseiket, de mindenhonnan ugyanazt az egymondatos választ kapták:
"a társaság nem kíván politikai kampánykérdésekkel foglalkozni."

A képviselőnő ezt úgy értékelte, hogy a megkérdezett állami cégek nem tettek eleget a törvényi kötelezettségeiknek, vagyis "nem adtak valódi választ".

„Ennyivel minket nem lehet leszerelni” – Az ügyészségre mentek Hadházyék

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.01.29. 17:28

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Betekintést kértek a róluk szóló nyomozati anyagokba.
A volt LMP-s, jelenleg független Szél Bernadett és Hadházy Ákos, valamint a DK-s Varju László kedden elment az ügyészségre, hogy megtekintsék az MTVA székházban történtekkel kapcsolatos iratokat. A Szél Bernadett Facebook-oldalán, az ügyészség épülete elől közzétett élő videóban Hadházy Ákos arról beszélt: egészen abszurd jogi érveléssel utasították el a feljelentésüket abban az ügyben, amikor erőszakkal eltávolították őket az MTVA épületéből. Hozzátette: azt a feljelentést is elutasították, melyben azzal kapcsolatban tettek panaszt, hogy miért nem segített a rendőrség. „A mai jog szerint még a sértettnek van joga egy nyomozás iratainak a megtekintésére” – hangsúlyozta, hozzátéve:
részeredményt értek el, végül egy hetet kértek tőlük, ezután elvileg betekinthetnek papírokba.

Ezt követően Szél Bernadett hangsúlyozta, hogy nem fogják annyiban hagyni, „ennyivel minket nem lehet leszerelni”.
„Ami történt, megtörtént, és ország-világ láthatta, hogy nem a mi gyomrunk rúgott vissza az ő térdükbe”

– fogalmazott.

Szél leszögezte, hogy egy közintézményben senkivel nem bánhatnak így. Azt akarják, hogy a köztévében rendes hírek menjenek, és arról szóljon az adás, amiről a világ is szól körülöttünk. Hozzátette, hogy joguk van látni az iratokat, és az ügyészségtől jövő szerdára kaptak időpontot, amikor elvileg mindent eléjük fognak tárni.
„Kíváncsian várjuk, itt leszünk akkor is, ahogy most is itt vagyunk”

– hangsúlyozta Szél Bernadett.

Varju László pedig közölte: ki fogják követelni az igazukat. „Mindenkinek az a dolga, hogy amit látott, azt a valóságnak megfelelően ítélje meg” – mondta, és hangsúlyozta: úgy tűnik, arra is szükség van, hogy a papírokat közösen is megnézzék, mert az ügyészség „mintha egy más világban” élne.

Az IKEA is megszólalt a bajba jutott Szarvasi-gyár ügyében

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.01.29. 16:58
Illusztráció: Pascal Le Segretain/Getty Images
A svéd lakberendezési áruházlánc szűkszavúan, de sokat sejtetően reagált a korábbi partnerével kapcsolatos aggasztó hírekre. Az elbocsátott 400 dolgozó sorsán a Pénzügyminisztérium is rajta tartja a szemét.
"Az IKEA számára a legfontosabb a vásárlók elégedettsége, ezért a vállalat úgy döntött, hogy megszünteti az együttműködést. Ennek oka pedig az, hogy az IKEA mindig úgy hoz döntéseket hogy az mind az üzlet, mind a vásárló számára a legjobb legyen. Legfőképpen pedig a minőség az, amiben az IKEA nem köt kompromisszumot." - idézi a közleményt az Index. A svéd cég megjegyzi, jogi megfontolásból és a velük 20 éven át dolgozó beszállító iránti tiszteletből nem osztanak meg további részleteket az ügyben.

Ahogy azt korábban kiderült, az 1952-ben alapított Szarvasi-gyár már egy ideje bajban volt, a vezetőség már októberben leállította a beruházásokat, és a cég eszközeinek értékesítése mellett döntött. A Szarvasi márkájú kávéfőzőket és az IKEA-nak is lámpákat gyártó Szarvasi Vas-Fémipari Zrt.-től nyár óta már 200 dolgozót elküldtek, múlt héten pedig kiderült, az összes dolgozót, több mint 400 embert, elbocsátanak. Az IKEA alighanem azért is érezte szükségesnek a megszólalást, mert a válságba sodródott cég részéről elhangzott, többek között egy IKEA-megrendelésre számítottak nagyon.

A több mint 66 éves gyár vezetése azt mondta, igyekeznek minél több dolgozónak új munkahelyet találni a cég partnereinél. Az ügyben a Pénzügyminisztérium is megszólalt, közleményükben úgy fogalmaztak, fokozott figyelemmel kísérik a Szarvasi Vas-Fémipari Zrt. munkavállalóinak sorsát, ezért felkérték a területileg illetékes járási hivatal foglalkoztatási osztályát, hogy minden rendelkezésre álló eszközzel segítse az elbocsátott dolgozók mielőbbi elhelyezkedését.