6,95 milliárd közpénzt költött propagandára a kormány 2018 utolsó hónapjaiban

Publikálás dátuma
2019.01.30. 11:13

Fotó: Népszava
Nyilvánosak a tavalyi év utolsó negyedévének számai: 14,7 milliárd forintot költött el az NKOH egyetlen ember cégein keresztül.
14,7 milliárd forintot költött reklámokra a kormány 2018 utolsó negyedévében - írja az Átlátszó. A Miniszterelnöki Kabinetiroda irányítása alá tartozó Nemzeti Kommunikációs Hivatal (NKOH) az uniós közbeszerzési értesítőben számolt be, hogyan szórta két marékkal a pénzt.
Az összeg majdnem fele, 6,95 milliárd forint közpénz a kormány politikai hirdetéseire ment el.

A többi 8 milliárd állami cégek és hivatalok hirdetéseire, többek közt az Exim, az MVM és a sorosozó Magyar Posta reklámkampányaira kellett. A költések toplistájának első három helye a következőképp alakult:
  • a Turisztikai Marketingkommunikációs Ügynökség számára 2,4 milliárd forint;
  • az ÁKK Zrt. állampapírok értékesítését segítő reklámügynökségi és médiaügynökségi feladataira 1,47 milliárd;
  • a Családok Éve 2018-as kommunikációs kampányának III. ütemére 700 millió.
Minden szerződés egy keretmegállapodásnak része, melynek éves összege 25 milliárd forintról indult, de aztán megtöbbszöröződött. A keretmegállapodást eredetileg Csetényi Csaba, Kuna Tibor, és Balásy Gyula cégeivel írta alá az NKOH, de 2018 nyarán szerződést bontott Csetényivel és Kunával. Azóta tehát Balásy az állam egyetlen reklámpartnere. Cégei, a New Land Media Reklám Kft. és a Lounge Design Kft. 2017-ben 2,3 milliárd forint tiszta hasznot termeltek, a tavalyi adatok még nem ismertek.
Szerző

A sűrű köd miatt nem jár a Libegő

Publikálás dátuma
2019.01.30. 10:58
A Libegő rossz időben nem jár
Fotó: Németh András Péter
Az előrejelzés szerint napközben mindenhol javulnak a látási viszonyok, de este ismét köd képződhet.
Nem üzemel a köd miatt a Libegő – közölte szerda délelőtt a Facebook-oldlaán a Budapesti Közlekedési Központ (BKK).
Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzése szerint egyébként napközben mindenhol javulnak a látási viszonyok, majd éjjel ismét többfelé képződik párásság, helyenként köd, amely csütörtökön a legtöbb helyen fokozatosan megszűnik. 
Szerző

Az amerikai külügy egyszerre cáfolja Orbánt és Szijjártót

Publikálás dátuma
2019.01.30. 09:32

Fotó: AFP
Nincs szó utazásról, amit a jelen pillanatban bejelenthetnénk, nyilatkozta tömören a Klubrádiónak az amerikai külügyminisztérium szóvivője, Heather Neuert, amikor a rádió Mike Pompeo budapesti útjáról próbált részleteket megtudni. Holott Orbán Viktor azt mondta, előkészítés alatt áll az amerikai külügyminiszter budapesti vizitje, a külügy vezetője, Szijjártó Péter időpontot is említett: február közepére datálta Mike Pompeo érkezését. Mindezeket nem erősítette meg kérdésünkre az amerikai külügyminisztérium. A szűkszavú válasz arra enged következtetni, hogy továbbra is hűvösek a magyar-amerikai kapcsolatok. A Wall Street Journal szerint a romló kapcsolatok hátterében több amerikai kezdeményezés kudarca áll: sem a CEU ügyében, sem a védelmi együttműködési megállapodás kérdésében nem sikerült a magyar kormánnyal dűlőre jutnia. Továbbá, amint azt lapunk írta, az amerikaiak nem boldogok a leginkább egyoldalú orosz és kínai kapcsolatoktól, illetve attól, hogy a két nagyhatalom hazánkat ugródeszkának tekinti - európai befolyásuk növeléshez. Az biztosnak tűnik, hogy az amerikai külügyminiszter Lengyelországban vizitál, a BuzzFeed News minapi értesülése szerint február 13-14-én teszi ezt, majd 15-én beköszön Szlovákiába is. Utóbbira nem véletlenül esett a választás: olyan ország, amelyik nem ütközött az Európai Unióval és jó a kapcsolata az Egyesült Államokkal is.
Szerző
Frissítve: 2019.01.30. 11:29