Mi fáj? - Nem mindegy, náthától, influenzától vagy téli allergiától szenvedünk

Publikálás dátuma
2019.01.31. 14:14
Illusztráció
Fotó: Stephen Lux / AFP
Szinte mindenki köhög, tüsszög, sokan akár lázasak is. A tünetek hátterében több betegség: nátha, influenza, de akár allergia is állhat. Azonosításukban a szakorvos segít.
náthás tünetek nem hirtelen jelentkeznek, napról napra érezzük egyre rosszabbul magunkat. Egyik nap még csak fáradtabbak vagyunk másnap a torkunk is fáj, aztán beindul a tüsszögés, orrfolyás, orrdugulás és akár egy kis hőemelkedésünk is lehet – ez a náthás hurut kialakulásának jellegzetes menete. A náthát nem jellemzi magas, 38 fok feletti, láz, ahogy izomfájdalmak sem. A fejfájás is enyhe szokott lenni – mondta Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-orr-gégeközpont orvosa.

Hogyan kezelhető a nátha?

Általában 7-10 nap alatt meggyógyulunk, ezalatt célszerű pihenni, sok folyadékot inni, a tüneteket gyógyszerek – torokfertőtlenítő, fájdalomcsillapító és orrspray - segítségével csillapítani.

Az influenza hirtelen borít meg

Ha reggel arra ébredünk, hogy fájnak az ízületeink, hasogat a fejünk és gyengének érezzük magunkat, vagy délutánra már alig állunk a lábunkon, nagy valószínűséggel influenzásak lettünk. Nagy valószínűséggel több napig tartó, magas láz, hidegrázás, torokfájás és erős köhögés következik, de társulhat mellé hányinger, hányás és hasmenés is. A náthás tünetek – orrfolyás, tüsszögés – viszont kevésbé intenzívek. 

Hogyan kezelhető?

Mivel az influenzát vírus okozza, az antibiotikum hatástalan. Segíthet viszont a sok pihenés, a bőséges folyadékfogyasztás és a tüneti kezelés, szükség esetén a lázcsillapítás. Az ágynyugalom a szövődménymentes gyógyulást segíti.

A téli allergiák hónapokig kínoznak

Ha egyéb, légúti betegségre utaló tünetünk - fáradtság, láz, rossz közérzet – nincs, de hosszabb ideje köhögéstől, orrdugulástól, orrfolyástól szenvedünk, gondoljunk a lakáson belüli allergia lehetőségére. A téli allergiák ezekben a hónapokban felerősödött tüneteit a háziporatka és a penészgomba mellett háziállat is okozhatja.

Hogyan kezelhető?

Allergia esetén mindenképp forduljunk orvoshoz, a tünetek maguktól ugyanis nem fognak megszűnni - figyelmeztet a szakorvos. Amennyiben lehetséges, szüntessük meg a kiváltó allergént, ez tünetmentességet hozhat, ha nem sikerül, antihisztamin gyógyszereket és szteroid orrsprayt vagy allergén immunterápiát lehet alkalmazni. Az utóbbi, minimum három éven át tartó kezelés hosszabb időre megszünteti az allergiás panaszokat, csökkenti az allergia gyakori szövődményeként jelentkező asztma kialakulását is.
Szerző

Dánia nyert, a magyar csapat a tizenkettedik lett a Bocuse d'Oron

Publikálás dátuma
2019.01.30. 21:00

Fotó: Szaniszló Róbert / AFP
Dánia nyerte a világ legrangosabb szakácsversenye, a Bocuse d'Or fődíját. A második helyezett Svédország, a harmadik Norvégia lett, a magyar csapat a 12. helyen végzett.
A verseny legjobb commis-jének járó díjat a dán csapat segítője nyerte, a legjobb tányértéma különdíját Franciaország, a legjobb hústálnak járó elismerést Finnország, a versenyt népszerűsítő legjobb plakátért odaítélt különdíjat pedig Marokkó kapta. A kedden és szerdán tartott döntőben összesen 24 nemzet csapata készíthette el fogásait, a magyar csapatot vezető Pohner Ádám séf a keddi napon versenyzett.
Pohner Ádámot Csillag Richárd commis segítette, coachként pedig Segal Viktor vett részt a munkában. A csapat elnöke ezúttal is Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d'Or Akadémia elnöke volt. A versenyzőknek ebben az évben is két ételt kellett elkészíteniük. A versenytémák ezúttal két tavaly elhunyt, legendás séf, Paul Bocuse és Joel Robuchon munkásságának állítottak emléket.
A magyar csapat által megalkotott hústéma főszereplője a Carré de Veau "Balaton" fantázianevet viselte. A tálon szerepelt egy sült borjúkaraj, borjúmirigy csicsókával és tárkonnyal, csicsókakrém, radicchio- és retekgombóc, mustáros zöldborsó, hagymatart és egy különleges "derelye". Pohner Ádám tányértémája a Chartreuse "Hommage Robuchon" nevet kapta a menükártyán. Maga a chartreuse burgonyával és padlizsánnal készült, valamint kagylófélékkel. A tányéron szerepelt még tormás almasaláta uborkával, zöldspárga, valamint egy pastisszal (francia ánizslikőrrel) készült mártás.
A hústálak zsűrijéhez a váratlanul megbetegedett Hamvas Zoltán helyett csatlakozott Széll Tamás séf is, aki már kétszer is képviselte Magyarországot a versenyen: 2013-ban a 10. helyet szerezte meg Lyonban, majd az európai kontinensdöntő megnyerése után 2017-ben a 4. helyen végzett a világdöntőben.
Szerző
Frissítve: 2019.02.01. 09:21

Túlsúly és éhezés: nem ellentmondás

Publikálás dátuma
2019.01.30. 16:16
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Furcsának tűnhet, de az elhízás nem zárja ki az alultápláltságot. Az életmódtanácsadó szerint azért eszünk sokat, mert mikrotápanyagokban szegény ételeket fogyasztunk. A megoldás ezek növelése lenne, ami „automatikusan” az éppen szükséges szintre csökkenti a bevitt kalóriamennyiséget.
Az elmúlt 15 évben Magyarországon a napi energiabevitel nagyjából 400 kalóriával csökkent, az emberek mégsem fogytak, sőt az elhízás gyakorisága másfélszeresére nőtt. Ennek azonban nem csak az az oka, hogy a fizikai aktivitás is csökkent. Régen olyannyira nem volt jellemző az elhízás, hogy az 1880-90-es években cirkuszi látványosságként mutogattak kövér embereket. A XX. században a magvakból kivont növényi olajok, a kukoricaszirup és összességében a sok iparilag előállított, csomagolt, étel megtette a hatását. Ezek ugyanis hizlalnak, ugyanakkor kevés mikrotápanyagot - vitaminokat, ásványi anyagokat, rostokat, nyomelemeket - tartalmaznak, ezért sokat eszünk belőlük, így lehet túlsúlyosan alultápláltnak lenni – mondta Bocsi Viktória életmódtanácsadó a Népszavának
A táplálkozási ajánlások többsége a fogyáshoz kalóriamegvonást javasol, ez azonban kifejezetten veszélyes lehet, ugyanis a kövérség és a vele járó problémák egyik fő oka a nem megfelelő mikrotápanyagbevitel. Egy koplalással járó diéta szinte biztosan még nagyobb elhízást okoz. A jojó-effektusnak megfelelően, ha ugyanis a megvonás után visszatérünk a korábbi étrendünkhöz, nagy valószínűséggel minden elvesztett grammot kamatostul hízunk vissza. Természetesen igaz, hogy a fogyáshoz kalóriadeficitre van szükség, de ez nem azt jelenti, hogy a megszokott ételekből apró adagokat kell ennünk napjában sokszor. 
A megoldás az lenne, hogy javítunk az ételek minőségén, ekkor „magától” és ráadásul éhezésmentesen csökken a bevitt kalóriamennyiség, ami egészséges fogyáshoz vezet

- mondta az életmódtanácsadó.

Szerző
Frissítve: 2019.01.31. 08:24