Előfizetés

Mi fáj? - Nem mindegy, náthától, influenzától vagy téli allergiától szenvedünk

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.01.31. 14:14
Illusztráció
Fotó: Stephen Lux / AFP
Szinte mindenki köhög, tüsszög, sokan akár lázasak is. A tünetek hátterében több betegség: nátha, influenza, de akár allergia is állhat. Azonosításukban a szakorvos segít.
náthás tünetek nem hirtelen jelentkeznek, napról napra érezzük egyre rosszabbul magunkat. Egyik nap még csak fáradtabbak vagyunk másnap a torkunk is fáj, aztán beindul a tüsszögés, orrfolyás, orrdugulás és akár egy kis hőemelkedésünk is lehet – ez a náthás hurut kialakulásának jellegzetes menete. A náthát nem jellemzi magas, 38 fok feletti, láz, ahogy izomfájdalmak sem. A fejfájás is enyhe szokott lenni – mondta Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-orr-gégeközpont orvosa.

Hogyan kezelhető a nátha?

Általában 7-10 nap alatt meggyógyulunk, ezalatt célszerű pihenni, sok folyadékot inni, a tüneteket gyógyszerek – torokfertőtlenítő, fájdalomcsillapító és orrspray - segítségével csillapítani.

Az influenza hirtelen borít meg

Ha reggel arra ébredünk, hogy fájnak az ízületeink, hasogat a fejünk és gyengének érezzük magunkat, vagy délutánra már alig állunk a lábunkon, nagy valószínűséggel influenzásak lettünk. Nagy valószínűséggel több napig tartó, magas láz, hidegrázás, torokfájás és erős köhögés következik, de társulhat mellé hányinger, hányás és hasmenés is. A náthás tünetek – orrfolyás, tüsszögés – viszont kevésbé intenzívek. 

Hogyan kezelhető?

Mivel az influenzát vírus okozza, az antibiotikum hatástalan. Segíthet viszont a sok pihenés, a bőséges folyadékfogyasztás és a tüneti kezelés, szükség esetén a lázcsillapítás. Az ágynyugalom a szövődménymentes gyógyulást segíti.

A téli allergiák hónapokig kínoznak

Ha egyéb, légúti betegségre utaló tünetünk - fáradtság, láz, rossz közérzet – nincs, de hosszabb ideje köhögéstől, orrdugulástól, orrfolyástól szenvedünk, gondoljunk a lakáson belüli allergia lehetőségére. A téli allergiák ezekben a hónapokban felerősödött tüneteit a háziporatka és a penészgomba mellett háziállat is okozhatja.

Hogyan kezelhető?

Allergia esetén mindenképp forduljunk orvoshoz, a tünetek maguktól ugyanis nem fognak megszűnni - figyelmeztet a szakorvos. Amennyiben lehetséges, szüntessük meg a kiváltó allergént, ez tünetmentességet hozhat, ha nem sikerül, antihisztamin gyógyszereket és szteroid orrsprayt vagy allergén immunterápiát lehet alkalmazni. Az utóbbi, minimum három éven át tartó kezelés hosszabb időre megszünteti az allergiás panaszokat, csökkenti az allergia gyakori szövődményeként jelentkező asztma kialakulását is.

Képesek azonosítani a szavakat az újszülöttek

MTI
Publikálás dátuma
2019.01.31. 12:12
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A szavak beszédből való kiválasztásához szükséges képességekkel együtt jön világra az újszülött - állapította meg egy európai kutatás.
Mielőtt egy csecsemő szavakat tanulna meg, először a folyamatos beszédből kell kiválasztania őket. A beszédben azonban nincsenek egyértelmű szóhatárok - ismertette a Developmental Science című szaklapban megjelent tanulmányt a ScienceDaily.com. Korábbi tanulmányok kimutatták, hogy az első életév közepére a csecsemők megoldják ezt a problémát, azt azonban eddig nem tudták, hogy a szegmentálási készségek velünk születnek, vagy a beszédhallással és az agy fejlődésével alakulnak ki.
Egy európai kutatócsoport - a Liverpooli Egyetem, a Manchesteri Egyetem és az olasz SISSA kutatóintézet és a francia Neurospin központ tudósai - újszülötteknek játszottak le hangfelvételeket, amelyeknek szótagfolyamában négy értelmetlen szó rejtőzött. A közeli infravörös spektroszkópia eljárását használva megállapították, hogy az agy melyik részei aktiválódtak a felvétel hallgatása közben. A háromnapos babáknál két mechanizmust fedeztek fel, amelyek lehetővé teszik, hogy a hangfolyamból kiválasszák a szavakat. Az egyik a prozódia, vagyis a beszéd dallama, ez segít megállapítani, hogyan kezdődik és végződik a szó. A másik a nyelv statisztikája, amivel kiszámoljuk, hogy egy szóban milyen gyakorisággal kerülnek egymás mellé a hangok.
A felfedezés kulcsfontosságú a nyelvtanulás első lépcsőfokának megismeréséhez. 
"Arra világít rá a tanulmány, hogy milyen jó érzékelők a csecsemők valójában és mennyi információt szívnak magukba. A szülőknek nagyon fontos, hogy megismerjék, hogyan figyel rájuk a baba"

- mondta Alissa Ferry, a Manchesteri Egyetem kutatója.

Egy gyógyszercég szerint egy éven belül lehet ellenszere a ráknak

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.01.31. 12:12
Illusztráció
Fotó: AMELIE-BENOIST / AFP
Az izraeli Accelerated Evolution Biotechnologies (AEBi) gyógyszervállalat azt állítja, egy éven belül kész lesz az a gyógyszer, ami teljesen meggyógyítja a rákot.
„A terápiánk már az első naptól hatékony, a teljes kezelés néhány hétig tart és legfeljebb minimális mellékhatásokkal jár"

- mondta Dan Aridor, az AEBi biotechnológiai cég igazgatótanácsának elnöke.

A The Jerusalem Post című lapban megjelent cikk szerint a vállalatvezető hozzátette azt is, a rákgyógyszer olcsóbb lesz, mint a jelenlegi módszerek. A kutatók szerint a MuTaTo (multi-target toxin, azaz több területet is célzó méreg) azért hatásos, mert különböző peptidekkel egyszerre, több fronton is támadja a ráksejteket. A kifejlesztésekor arra törekedtek, hogy az összes mutálódásra képes receptorra tudjon hatni. Szerintük a siker kulcsa a többlépcsős támadás egyidejűsége - írta a hvg.hu. A gyógyszer személyre szabott, a beteg biopsziájának megfelelően állítható össze a legmegfelelőbb molekulakombináció.
A gyógyszert egyelőre csak egereken tesztelték, amelyek egészséges sejtjeit a kezelés nem károsította. Hamarosan elkezdődnek a klinikai kutatások, és ha minden a kutatók elképzelése szerint alakul, akár egy éven belül a kórházakba kerülhet a készítmény - írta a 24.hu.
A tudományos világ egyelőre kétkedéssel reagált, amire az is okot ad, hogy a gyógyszercég eddig semmilyen tudományos folyóiratban nem publikálta az eredményeit. Az AEBi szóvivője a CNBC amerikai hírtelevíziónak megerősítette azonban: az egy év múlva már emberek által is kipróbálható megoldásuk véglegesen eltörli a rákot a szervezetből. Azokban a nagyon ritka esetekben, amikor valakinél mégis visszatér a megbetegedés, a második kezeléssel korrigálni, optimalizálni lehet majd a hatást. A vállalat azt ígéri, a tüdőrákkal kezdődik a kezelés, amelyet utána adaptálnak a többi daganattípusra is.