Dánia nyert, a magyar csapat a tizenkettedik lett a Bocuse d'Oron

Publikálás dátuma
2019.01.30. 21:00

Fotó: Szaniszló Róbert / AFP
Dánia nyerte a világ legrangosabb szakácsversenye, a Bocuse d'Or fődíját. A második helyezett Svédország, a harmadik Norvégia lett, a magyar csapat a 12. helyen végzett.
A verseny legjobb commis-jének járó díjat a dán csapat segítője nyerte, a legjobb tányértéma különdíját Franciaország, a legjobb hústálnak járó elismerést Finnország, a versenyt népszerűsítő legjobb plakátért odaítélt különdíjat pedig Marokkó kapta. A kedden és szerdán tartott döntőben összesen 24 nemzet csapata készíthette el fogásait, a magyar csapatot vezető Pohner Ádám séf a keddi napon versenyzett.
Pohner Ádámot Csillag Richárd commis segítette, coachként pedig Segal Viktor vett részt a munkában. A csapat elnöke ezúttal is Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d'Or Akadémia elnöke volt. A versenyzőknek ebben az évben is két ételt kellett elkészíteniük. A versenytémák ezúttal két tavaly elhunyt, legendás séf, Paul Bocuse és Joel Robuchon munkásságának állítottak emléket.
A magyar csapat által megalkotott hústéma főszereplője a Carré de Veau "Balaton" fantázianevet viselte. A tálon szerepelt egy sült borjúkaraj, borjúmirigy csicsókával és tárkonnyal, csicsókakrém, radicchio- és retekgombóc, mustáros zöldborsó, hagymatart és egy különleges "derelye". Pohner Ádám tányértémája a Chartreuse "Hommage Robuchon" nevet kapta a menükártyán. Maga a chartreuse burgonyával és padlizsánnal készült, valamint kagylófélékkel. A tányéron szerepelt még tormás almasaláta uborkával, zöldspárga, valamint egy pastisszal (francia ánizslikőrrel) készült mártás.
A hústálak zsűrijéhez a váratlanul megbetegedett Hamvas Zoltán helyett csatlakozott Széll Tamás séf is, aki már kétszer is képviselte Magyarországot a versenyen: 2013-ban a 10. helyet szerezte meg Lyonban, majd az európai kontinensdöntő megnyerése után 2017-ben a 4. helyen végzett a világdöntőben.
Szerző
Frissítve: 2019.02.01. 09:21

Túlsúly és éhezés: nem ellentmondás

Publikálás dátuma
2019.01.30. 16:16
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Furcsának tűnhet, de az elhízás nem zárja ki az alultápláltságot. Az életmódtanácsadó szerint azért eszünk sokat, mert mikrotápanyagokban szegény ételeket fogyasztunk. A megoldás ezek növelése lenne, ami „automatikusan” az éppen szükséges szintre csökkenti a bevitt kalóriamennyiséget.
Az elmúlt 15 évben Magyarországon a napi energiabevitel nagyjából 400 kalóriával csökkent, az emberek mégsem fogytak, sőt az elhízás gyakorisága másfélszeresére nőtt. Ennek azonban nem csak az az oka, hogy a fizikai aktivitás is csökkent. Régen olyannyira nem volt jellemző az elhízás, hogy az 1880-90-es években cirkuszi látványosságként mutogattak kövér embereket. A XX. században a magvakból kivont növényi olajok, a kukoricaszirup és összességében a sok iparilag előállított, csomagolt, étel megtette a hatását. Ezek ugyanis hizlalnak, ugyanakkor kevés mikrotápanyagot - vitaminokat, ásványi anyagokat, rostokat, nyomelemeket - tartalmaznak, ezért sokat eszünk belőlük, így lehet túlsúlyosan alultápláltnak lenni – mondta Bocsi Viktória életmódtanácsadó a Népszavának
A táplálkozási ajánlások többsége a fogyáshoz kalóriamegvonást javasol, ez azonban kifejezetten veszélyes lehet, ugyanis a kövérség és a vele járó problémák egyik fő oka a nem megfelelő mikrotápanyagbevitel. Egy koplalással járó diéta szinte biztosan még nagyobb elhízást okoz. A jojó-effektusnak megfelelően, ha ugyanis a megvonás után visszatérünk a korábbi étrendünkhöz, nagy valószínűséggel minden elvesztett grammot kamatostul hízunk vissza. Természetesen igaz, hogy a fogyáshoz kalóriadeficitre van szükség, de ez nem azt jelenti, hogy a megszokott ételekből apró adagokat kell ennünk napjában sokszor. 
A megoldás az lenne, hogy javítunk az ételek minőségén, ekkor „magától” és ráadásul éhezésmentesen csökken a bevitt kalóriamennyiség, ami egészséges fogyáshoz vezet

- mondta az életmódtanácsadó.

Szerző
Frissítve: 2019.01.31. 08:24

A kamaszkor nem könnyű - felvilágosító videók segítenek megérteni, mi történik

Publikálás dátuma
2019.01.29. 17:17
Illusztráció
Fotó: Pixabay
Zökkenőmentesebb lehet a kamaszkor megélése, ha a gyerekeket nem váratlanul érik a testi változások. Konkrét, tabumentes válaszokat adó videosorozatot készített a YELON program.
A serdülőkor változásai már 8–13 éves korban elkezdődnek, és átlagosan 5–7 évig tartanak. Sokkal zökkenőmentesebbé tehetjük a gyerekünk számára a kamaszkor kezdetét, ha előre felkészítjük őt a várható változásokra. Fontos, hogy a gyerekek kérdéseire konkrét válaszokat adjunk. Ebben segít a YELON program videosorozata, ami tabuktól mentesen, külön-külön a lányoknak és a fiúknak megválaszolja a legfontosabb fizikai-lelki változások okát és jeleit – írta a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány közleményében. 
Mint írják, a kamaszkor nem könnyű, de ha segítünk megérteni a gyerekeknek, hogy ami velük történik, teljesen normális, és mindenkivel megtörténik, akkor megkönnyíthetjük számukra a felnőtté válás útját. A szülők többsége bár azt tudja, hogy kellene, azt nem, hogyan is kezdjen hozzá. Sokaknak az is eszébe jut, milyen jó lett volna, ha neki is segít valaki; elmondja, mire számíthat a szexualitás terén, vagy kérdezhetett volna. Akad, aki szeretné, ha a gyereke másképp nőne fel, mégsem tudja, hogyan segíthetne ebben. Erre is megoldást nyújtanak a YELON program videói.

A szexről hogyan?

A szülőknek nagy a szerepe abban, hogy a gyerekünknek egészséges és pozitív lehessen a saját testéhez és a testiséghez való viszonya. A szexuális nevelés folyamata a nevelés elválaszthatatlan része, tanulható ismeret. Jó, ha tudjuk, egyáltalán nem kell tökéletesnek mutatkoznunk vagy mindent tudnunk, elég, ha őszinték és hitelesek vagyunk. Az is teljesen rendben van, ha zavarban vagyunk. Sokat segíthet a beszélgetés elindításában, ha megosztunk a gyerekünkkel egy megbízható linket, vagy ha ajándékba adunk neki egy, az ő korosztályának szóló, szexualitással foglalkozó könyvet. A felvilágosítás azonban nem egyszeri alkalom. Már egészen kicsi kortól tanítsuk arra a gyereket, hogy a saját teste felett maga rendelkezik, joga van arról dönteni, hogy mi történik a testével, hallgassuk meg, vegyük komolyan, és válaszoljunk őszintén a kérdéseire – tanácsolja a gyermekjogi alapítvány. 
A legfontosabb: biztosítsuk a kamasz gyerekeket arról, hogy mindaz a változás, ami velük történik, teljesen normális. Hallgassuk meg, ha valami nyomasztja őket, és segítsünk eloszlatni az aggodalmaikat, illetve megoldani ezeket a problémákat. A kamaszkor előrehaladtával előfordulhat, hogy a gyerekeket egyre inkább kellemetlenül érinti, ha a szexualitásról próbálunk velük beszélgetni. Ez teljesen természetes, és a szülőnek el kell fogadnia, hogy egy bizonyos kor után a gyereke nem elsősorban vele fogja ezeket a kérdéseket megvitatni. Ebben az esetben a szülő feladata az, hogy megbízható források felé terelje őt – áll a közleményben.
Szerző