Előfizetés

„Munkaerő-tartaléknak” látja a nőket a nyugdíjasokat Varga Mihály

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.02.03. 16:08

Fotó: Németh András Péter
Gazdaságvédelmi programot ígért a pénzügyminiszter: hogy ez pontosan mit jelent, még nem derült ki, de Varga teljesen tárgyiasítva, erőforrásként beszélt a legkiszolgáltatottabb társadalmi rétegekről -nőkről, közmunkásokról, munkanélküliekről.
Idén is meghaladhatjuk az Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) által előrejelzett gazdasági növekedést, de azért érdemes felkészülni a világgazdasági lendület lanyhulására – fejtegette Varga Mihály a közrádió Vasárnapi Újság című műsorában, szavait pedig az MTI is idézte.
A pénzügyminiszter olyan kormányzati intézkedésekkel védené ki az esetleges visszaesést, „amelyek megvédik a munkahelyeket, a bérnövekedés ütemét; törekszenek arra, hogy a fejlesztések ne álljanak le, ne törjön meg a fogyasztás lendülete, és a bérek, nyugdíjak megtartsák vásárlóerejüket.” Varga tavaszra ígérte a gazdaságvédelmi csomagot, amiről konkrétumokat nem árult el. Az viszont már most látszik, hogy a foglalkoztatás növelése is a terv szerves részét jelenti. Erre utal, hogy Varga – a szokásos bevándorlásellenes propagandaszöveg ismétlésén túl – arról beszélt, hogy a rendelkezésre álló hazai tartalékot szeretnék mobilizálni.   A „magyar munkaerő tartalékának" jelenleg még inaktívakat, a közfoglalkoztatottakat és a munkanélkülieket nevezte, de azt is hangsúlyozta, hogy növelni kell a nők, és a nyugdíjasok foglalkoztatottsági arányát. Hogy ezt hogyan lehet összeegyeztetni a családbarát kormány idealizált, háromgyerekes,csokkal is támogatott családképével, az nem egyértelmű; Varga talán a tavaly nyáron belengetett kismama-szövetkezetekre gondolt, de ezekről azóta sem derült ki konkrétum. A munkavállaló nyugdíjasok ugyan valódi kedvezményt kaptak –  az idei évtől csak 15 százalékos jövedelemadót kell fizetniük – , de kérdés, hogy ez egy ledolgozott élet után hány embernek jelent majd igazi vonzerőt.

Karácsony magabiztosan nyerte az előválasztást (cikkünk frissül, élő videó)

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.02.03. 15:15

Fotó: Erdős László
Így ő mérkőzik Tarlós Istvánnal - legalábbis a baloldalról biztosan.

15:31 - Többé nem pártpolitikus

Karácsony Gergely többé nem egy pártpolitikus, nem egy kerületi politikus, hanem az ellenzék közös főpolgármester-jelöltje, így nem törődhet többé a pártpolitikával, ad iránymutatást a DK-s Molnár Csaba. (Emlékeztetőül: a DK végül Karácsony támogatására kérte híveit, pont azért, mert azt gondolta: egy pártpolitikus mögé sokkal nehezebben sorakoztathatóak fel a budapesti választók.) Székely Sándor kétségeit idézi fel, arról a pillanatról beszél, amikor a Szolidaritás vezetőjeként a pártja által üzemeltetett Blaha Lujza téri aláírásgyűjtő-sátorhoz igyekezett, és azon morfondírozott, hogy mégis ki jönne el szavazni ilyen időben. Aztán a helyszínen egy sorral szembesült. Úgyhogy arra kér mindenkit tartsa életben a lelkesedését, illetve mindent tegyen meg az ellenzéki egység megőrzéséért, mert az nem fordulhat elő még egyszer, mint ami tavasszal történt - nevezetesen, hogy az ellenzéki széthúzás miatt kerületeket adtak át a kormánypártnak.

15:21 - Csak legenda a legyőzhetetlenség

Molnár Zsolt az MSZP budapesti elnökeként köszönetet mond minden a 34,2 ezer embernek, aki tartalommal töltötte meg az előválasztást, és bízik benne, hogy Budapest éjjel-nappal készül a változásra, és az ezt kivívó küzdelemre - már csak azért is, mert az önkormányzati választás sikere teheti sikeressé a parlamenti voksolást is 2022-ben. Szóval, üt meg optimista hangot Molnár Zsolt, egy őszi vasárnapon mutassa meg a főváros, hogy Tarlós legyőzhetetlensége nem több egy legendánál, és menessze a Fidesz helytartóját.

15:05 - Budapest történelmet írt

Placcon a szavazatszámláló bizottság, és íme az eredmények: 34133-an voksoltak összesen Karácsony Gergely 28598 vokssal húzta be a meccset, míg Horváth Csabát 6535-en támogattak. Eldöntetett, Karácsony mérkőzik Tarlós Istvánnal. Horváth Csaba a gratulációval kezdi, és azonnal leszögezi: már az egy komoly siker, hogy Budapest megmozdult - és ennek köszönhetően a főváros történetében először nem pártvezetők alkudtak meg a főpolgármester-jelölt személyéről, hanem a budapestiek döntötték el, kit akarnak ringbe küldeni Tarlós István ellen. Horváth ígéri, minden erejével együtt dolgozik Karácsony Gergellyel, akit a budapestiek zászlóvivőjüknek választottak. A győztes arról beszél, hogy Budapest történelmet írt, mert keresztbe feküdt a Fidesz akaratának, ami azt célozza, hogy az emberek ne vegyenek részt a politika formálásában. De  a fővárosiak, hangsúlyozta Karácsony Gergely, megmutatták, hogy önálló akaratuk van, részt kívánnak venni a politika alakításában. Így holnaptól új ellenzéki politika épül: a hatalom emberével szembe az emberek hatalmát állítják. Mert Karácsony Gergely szerint nem ellenzéki polgármesterre van szükség, hanem olyanra, aki minden budapestit képvisel. 

14:59 Mindjárt eredmények

Még ülésezik a szavazatszámláló bizottság, de Molnár Zsolt szerint az már biztos, hogy több mint 34 ezer budapesti vett részt az előválasztáson, amit az MSZP fővárosi elnöke nagyon köszön. Győztestalálgatásokba azonban nem megy bele.

Országos kampányt indít a Jobbik a rabszolgatörvény ellen

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.02.03. 14:13
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Aláírásgyűjtéssel szeretnék elérni, hogy szüntessék meg a 400 órás túlóra lehetőségét. Eközben az is kérdéses, hogy a párt túléri az ÁSZ által kiszabott pénzügyi szankciókat.
Országos aláírásgyűjtési akcióba kezdett a Jobbik a munka törvénykönyve módosításának visszavonása érdekében, a kezdeményezéssel akarják felerősíteni a magyar nemzet hangját, hiszen a "túlóratörvénnyel" a magyar társadalom, azon belül a Fidesz szavazók jelentős többsége sem ért egyet - mondta a Jobbik Magyarországért Mozgalom alelnöke vasárnap Budapesten sajtótájékoztatón. Z. Kárpát Dániel szerint olyan akciókat, mint az aláírásgyűjtés és népszavazási kezdeményezés, nem szabad lebecsülni, hiszen ilyen eszközökkel tudta a Fidesz-KDNP megroppantani a balliberálisnak mondott kormányokat. Most a Jobbik előtt is hasonló út áll - fogalmazott az ellenzéki politikus.
Szólt arról is, hogy a Jobbik a Kúriához fordult, miután a Nemzeti Választási Iroda elutasította a párt népszavazási kezdeményezését, amelyet szintén a munka törvénykönyve módosításának visszavonása érdekében nyújtott be. 

A túlélés a tét

A sajtótájékoztatón elhangzott, az aláírásgyűjtési akciót egy olyan időszakban hirdette meg a párt, amikor a Jobbik fennállása a tét, miután a napokban az Állami Számvevőszék (ÁSZ) és a Fidesz "boszorkánykonyháiban" olyan döntések születtek, amelyek "deklarált módon" megpróbálják ellehetetleníteni Magyarország legerősebb ellenzéki erejét. 
Z. Kárpát biztos abban, hogy a Fidesz és az ÁSZ is tudja, hogy olyan mértékű indokolatlan bírságot vetettek ki a Jobbikra, amelyet a párt nem tud kifizetni. A Jobbik most pénz hiányában utcai fórumokon, az aláírásgyűjtő standok mellett fog kampányolni, éppen ezért az aláírásgyűjtési akció sikeressége is a párt saját tagságának mozgósításán múlik - idézi az alelnök szavait az MTI.

A Jobbik, mint „a demokrácia utolsó védőbástyája”

Z. Kárpát Dániel ugyanakkor hangsúlyozta, a párt önmagától nem teszi le a fegyvert, hiszen "Magyarország utolsó reménye, a demokrácia utolsó védőbástyája".Ehhez kapcsolódóan az EP-választásokról megjegyezte, minden "a Jobbikra leadott voks egy kiszámítható, békés, építkező Magyarország irányába mutat, míg Orbán Viktor és csapatára leadott voks az ébredező diktatúrát erősíti".