Amerika visszainteget: harciasságra előszobázás

Publikálás dátuma
2019.02.05. 06:00
Szijjártó Péter Washingtonban Wes Mitchell-lel, az amerikai külügyminisztérium európai ügyekért felelős, leköszönő helyettes áll
Fotó: kormany.hu
Tűzoltás kezdődött a magyar-amerikai kapcsolatokban, ezért utazik Washingtonba Szijjártó Péter külügyminiszter a héten – tudta meg a Népszava.
Még a héten, valószínűleg szerdán Washingtonba utazik Szijjártó Péter külügyminiszter – értesült lapunk diplomáciai forrásból. Információink szerint Wes Mitchellel, az amerikai külügyminisztérium európai ügyekért felelős helyettes államtitkárával találkozhat. Ő egyébként január elején beadta a felmondását, és már csak február 15-ig marad a posztján, aztán távozik. Az persze kérdéses, hogy mennyire előremutató egy olyan helyettes államtitkárral tárgyalni, aki utolsó napjait tölti hivatalában. Ugyanakkor lapunk úgy tudja, az elmúlt hetek fejleményei után 
a magyar kormány „tűzoltó üzemmódba” kapcsolt,

így a lényeg elsősorban az volt, hogy egyáltalán szóba álljon valaki Szijjártóval az amerikai külügyminisztériumban. A magyar diplomácia vezetőjének ugyanis a jelek szerint számos súlyos dolgot kellene megmagyaráznia. A múlt héten az Átlátszó és a The Wall Street Journal közös cikkben írta meg, hogy Washingtonban megdöbbenést keltettek Orbán Viktor több kijelentése. Az például, hogy David C. Cornstein amerikai nagykövetnek azt mondta: azt szeretné, ha Magyarország olyan semleges lenne, mint Ausztria, és bár a NATO-ból nem akar kilépni, elvárja, hogy Washingtonban ne szóljanak bele abba, milyen üzleti kapcsolatokat épít Kínával és Oroszországgal. A Trump-kormányzat ezenkívül nagyon elégedetlen azért, mert a magyar kormány blokkolja Ukrajna NATO- és uniós integrációját, nem lép az Egyesült Államok számára fontos energetikai ügyekben és nem hajlandó aláírni a kétoldalú védelmi egyezményt, amit Washington már egy sor közép-európai állammal megkötött. A kormányfőtől szokatlan módon Orbán Viktor az MTI-nek adott nyilatkozatban igyekezett „kacsának” minősíteni az állításokat, egyben hangsúlyozta, hogy Magyarország az Egyesült Államok szoros szövetségese. Két nappal később azonban a Direkt 36 oknyomozó portál hozott nyilvánosságra egy a washingtoni magyar nagykövetségről származó nem nyilvános táviratot, ami Magyar Levente miniszterhelyettes amerikai tárgyalásairól szólt. Ebből kiderült, hogy Wes Mitchell úgy fogalmazott, kezd elfogyni a levegő azok körül, akik még jó szándékkal állnak az Orbán-kormányhoz Washingtonban, az amerikai törvényhozásban egyre ellenségesebb a hangulat a magyar miniszterelnökkel szemben. Az okok gyakorlatilag megegyeztek az Átlátszó által közöltekkel. Azt a Népszava derítette ki, hogy a közös védelmi egyezményt egyelőre azért nem akarja aláírni a miniszterelnök, mert ebben az amerikai kormány gyakorlatilag szabad, bejelentés nélküli csapatmozgásokhoz kér magának jogot az ország területén, ezt pedig Orbán Viktor alapvető szuverenitáskérdésnek tekinti.
Szijjártó Péter így minden bizonnyal valamilyen kompromisszumos javaslatcsomaggal érkezik Washingtonba – az egyezmény vagy akár Ukrajna ügyében –, és megpróbálja előkészíteni Mike Pompeo amerikai külügyminiszter tervezett budapesti látogatását is.

Ennek ugyan még nincs meghatározott időpontja, és az amerikai fél szándékosan lebegteti is, mikor kerülhet sor az Orbán Viktor számára fontos találkozóra, de diplomáciai forrásaink szerint a legvalószínűbb, hogy február közepén, amikor Pompeo Varsóba és Pozsonyba is ellátogat.

Pár napja az ellenzéki sajtót dicsérte, majd hirtelen lemondott a fideszes médiaholding kuratóriumi elnöke

Publikálás dátuma
2019.02.04. 20:40

Fotó: Tóth Gergő
Bejelentette lemondását Varga István, a Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány (Kesma) kuratóriumi elnöke hétfőn az MTI-nek nyilatkozva.
November végén tíz kiadóvállalat csatlakozott a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítványhoz, tájékoztatásuk szerint az alapítvány célja a többi között, hogy a magyar írott sajtókultúra fennmaradását segítse.
Varga István a napokban nyilatkozta azt a Behir.hu-nak, hogy "igényes, jó tollú újságírókat, és nem kell megsértődni, nyugodtan mondhatom, inkább a másik oldalon látok". Arról is beszélt, Népszavát, Magyar Narancsot, Indexet olvas, e mellett pedig a kormánypárti sajtót kritizálta. Lapunknak Varga nem kommentálta a hírt, így arra a kérdésünkre sem válaszolt, hogy saját elhatározásából döntött-e a távozás mellett. A szóban forgó alapítvány – a tulajdonosok „önkéntes felajánlása” révén – több száz kormánypárti sajtótermék gyűjtőhelyeként jött létre. Múlt héten, amikor más témában találkoztunk Varga Istvánnal, a sajtóalapítványról nem akart nyilatkozni, de annak sem adta jelét, hogy a lemondását fontolgatná.
Szerző
Frissítve: 2019.02.04. 21:01

Kövérnek panaszkodik az MTVA vezérigazgatója: 23 millió közpénzt költöttek az ellenzéki képviselők miatt

Publikálás dátuma
2019.02.04. 20:37
Illusztráció
Fotó: Vajda József / Népszava
"Tájékoztatja" a házelnököt Papp Dániel, hogy az erkölcsi káron túl összegszerűen kifejezhető károkat is elszenvedett a közmédia.
Összesen 23 millió forintos kiadást jelentett az MTVA-nak, hogy ellenzéki képviselők bementek oda, írta Papp Dániel MTVA-vezér Kövér László házelnöknek. Mint az Azonnali.hu írja, a birtokukba került levelet a parlamenti frakcióknak is kiküldte az MTVA-vezér, értesítés végett. A levél egészen pontosan így fogalmaz:
"intézményünk az erkölcsi káron túl összegszerűen kifejezhető károkat is elszenvedett".

Papp továbbá arról panaszkodik, hogy az elmúlt időszakban folyamatos és sorozatos támadásokat szenvedett el a köztévé az ellenzéki képviselők miatt, akik "több alkalommal is veszélyeztették a közmédia működését".
A költségek legnagyobb részét az épület biztonságának megőrzésével és biztosításával kapcsolatos kiadások teszik ki, részletezi a hírhamisítóként is ismert vezérigazgató. A költségekből csak egy megsérült ablak és egy kerítéselem miatt 2 millió forintot kellett fizetniük, állítja. Vélhetően beleszámolták a kiadásokba a nemrég emelt börtön-szerű rácsokat is, amik az épületben bukkantak fel. Az ablakelem pedig talán az, ami alapján a köztévés szakértői szemek megállapították, "rálőttek a tüntetők" az épületbe. De mint Papp írja, "milliós összegekben mérhetők a jogi képviselet ellátásával összefüggő többletköltségek is". Rengeteg pert indított ugyanis a köztévé, amiért szerintük az alkalmazottaik személyiségi jogait sértették a képviselők. De gondolhatott itt a vezérigazgató a közjegyzőre is, aki jogszerűtlen határozatot állított ki az MTVA kérésére.
Papp Dániel a Kövérnek kiküldött levelében sem kártérítést sem bármi mást nem kér; az mindössze egy néhány bekezdéses panaszkodás.
Szerző