Amerika visszainteget: harciasságra előszobázás

Publikálás dátuma
2019.02.05 06:00
Szijjártó Péter Washingtonban Wes Mitchell-lel, az amerikai külügyminisztérium európai ügyekért felelős, leköszönő helyettes áll
Fotó: kormany.hu/
Tűzoltás kezdődött a magyar-amerikai kapcsolatokban, ezért utazik Washingtonba Szijjártó Péter külügyminiszter a héten – tudta meg a Népszava.
Még a héten, valószínűleg szerdán Washingtonba utazik Szijjártó Péter külügyminiszter – értesült lapunk diplomáciai forrásból. Információink szerint Wes Mitchellel, az amerikai külügyminisztérium európai ügyekért felelős helyettes államtitkárával találkozhat. Ő egyébként január elején beadta a felmondását, és már csak február 15-ig marad a posztján, aztán távozik. Az persze kérdéses, hogy mennyire előremutató egy olyan helyettes államtitkárral tárgyalni, aki utolsó napjait tölti hivatalában. Ugyanakkor lapunk úgy tudja, az elmúlt hetek fejleményei után 
a magyar kormány „tűzoltó üzemmódba” kapcsolt,
így a lényeg elsősorban az volt, hogy egyáltalán szóba álljon valaki Szijjártóval az amerikai külügyminisztériumban. A magyar diplomácia vezetőjének ugyanis a jelek szerint számos súlyos dolgot kellene megmagyaráznia. A múlt héten az Átlátszó és a The Wall Street Journal közös cikkben írta meg, hogy Washingtonban megdöbbenést keltettek Orbán Viktor több kijelentése. Az például, hogy David C. Cornstein amerikai nagykövetnek azt mondta: azt szeretné, ha Magyarország olyan semleges lenne, mint Ausztria, és bár a NATO-ból nem akar kilépni, elvárja, hogy Washingtonban ne szóljanak bele abba, milyen üzleti kapcsolatokat épít Kínával és Oroszországgal. A Trump-kormányzat ezenkívül nagyon elégedetlen azért, mert a magyar kormány blokkolja Ukrajna NATO- és uniós integrációját, nem lép az Egyesült Államok számára fontos energetikai ügyekben és nem hajlandó aláírni a kétoldalú védelmi egyezményt, amit Washington már egy sor közép-európai állammal megkötött. A kormányfőtől szokatlan módon Orbán Viktor az MTI-nek adott nyilatkozatban igyekezett „kacsának” minősíteni az állításokat, egyben hangsúlyozta, hogy Magyarország az Egyesült Államok szoros szövetségese. Két nappal később azonban a Direkt 36 oknyomozó portál hozott nyilvánosságra egy a washingtoni magyar nagykövetségről származó nem nyilvános táviratot, ami Magyar Levente miniszterhelyettes amerikai tárgyalásairól szólt. Ebből kiderült, hogy Wes Mitchell úgy fogalmazott, kezd elfogyni a levegő azok körül, akik még jó szándékkal állnak az Orbán-kormányhoz Washingtonban, az amerikai törvényhozásban egyre ellenségesebb a hangulat a magyar miniszterelnökkel szemben. Az okok gyakorlatilag megegyeztek az Átlátszó által közöltekkel. Azt a Népszava derítette ki, hogy a közös védelmi egyezményt egyelőre azért nem akarja aláírni a miniszterelnök, mert ebben az amerikai kormány gyakorlatilag szabad, bejelentés nélküli csapatmozgásokhoz kér magának jogot az ország területén, ezt pedig Orbán Viktor alapvető szuverenitáskérdésnek tekinti.
Szijjártó Péter így minden bizonnyal valamilyen kompromisszumos javaslatcsomaggal érkezik Washingtonba – az egyezmény vagy akár Ukrajna ügyében –, és megpróbálja előkészíteni Mike Pompeo amerikai külügyminiszter tervezett budapesti látogatását is.
Ennek ugyan még nincs meghatározott időpontja, és az amerikai fél szándékosan lebegteti is, mikor kerülhet sor az Orbán Viktor számára fontos találkozóra, de diplomáciai forrásaink szerint a legvalószínűbb, hogy február közepén, amikor Pompeo Varsóba és Pozsonyba is ellátogat.
2019.02.05 06:00
Frissítve: 2019.02.05 06:00

Tíz méter mély gödörből mentettek ki egy macskát a budapesti tűzoltók (videó)

Publikálás dátuma
2019.02.17 19:25

Fotó: Facebook/ BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság
A szerencsétlenül járt négylábút állatvédők várták a felszínen.
Tíz méter mély gödörbe esett egy macska vasárnap délután Budapesten, a XVIII. kerületi Alacskai úton – írja az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) a Facebook-oldalán. A budapesti tűzoltók alpintechnika használatával mentették ki a szerencsétlenül járt négylábút. A macskát állatvédők várták a felszínen. Az OKF egy videót is közzétett a mentésről, a felvételeket Czétényi Balázs tűzoltó őrmester, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság videócsoportjának munkatársa készítette.
2019.02.17 19:25

Itt a bűvös hatos: nézze meg lottószelvényét!

Publikálás dátuma
2019.02.17 16:37
Illusztráció
Fotó: Shutterstock/
A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 7. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
Nyerőszámok: 6 (hat) 15 (tizenöt) 34 (harmindnégy) 35 (harmincöt) 39 (harminckilenc) 44 (negyvennégy) Nyeremények: 6 találatos szelvény nem volt; az 5 találatos szelvényekre 469 315; a 4 találatos szelvényekre 9620; a 3 találatos szelvényekre 1990 forintot fizetnek.
Szerző
2019.02.17 16:37