Amerika visszainteget: harciasságra előszobázás

Publikálás dátuma
2019.02.05 06:00
Szijjártó Péter Washingtonban Wes Mitchell-lel, az amerikai külügyminisztérium európai ügyekért felelős, leköszönő helyettes áll
Fotó: kormany.hu
Tűzoltás kezdődött a magyar-amerikai kapcsolatokban, ezért utazik Washingtonba Szijjártó Péter külügyminiszter a héten – tudta meg a Népszava.
Még a héten, valószínűleg szerdán Washingtonba utazik Szijjártó Péter külügyminiszter – értesült lapunk diplomáciai forrásból. Információink szerint Wes Mitchellel, az amerikai külügyminisztérium európai ügyekért felelős helyettes államtitkárával találkozhat. Ő egyébként január elején beadta a felmondását, és már csak február 15-ig marad a posztján, aztán távozik. Az persze kérdéses, hogy mennyire előremutató egy olyan helyettes államtitkárral tárgyalni, aki utolsó napjait tölti hivatalában. Ugyanakkor lapunk úgy tudja, az elmúlt hetek fejleményei után 
a magyar kormány „tűzoltó üzemmódba” kapcsolt,
így a lényeg elsősorban az volt, hogy egyáltalán szóba álljon valaki Szijjártóval az amerikai külügyminisztériumban. A magyar diplomácia vezetőjének ugyanis a jelek szerint számos súlyos dolgot kellene megmagyaráznia. A múlt héten az Átlátszó és a The Wall Street Journal közös cikkben írta meg, hogy Washingtonban megdöbbenést keltettek Orbán Viktor több kijelentése. Az például, hogy David C. Cornstein amerikai nagykövetnek azt mondta: azt szeretné, ha Magyarország olyan semleges lenne, mint Ausztria, és bár a NATO-ból nem akar kilépni, elvárja, hogy Washingtonban ne szóljanak bele abba, milyen üzleti kapcsolatokat épít Kínával és Oroszországgal. A Trump-kormányzat ezenkívül nagyon elégedetlen azért, mert a magyar kormány blokkolja Ukrajna NATO- és uniós integrációját, nem lép az Egyesült Államok számára fontos energetikai ügyekben és nem hajlandó aláírni a kétoldalú védelmi egyezményt, amit Washington már egy sor közép-európai állammal megkötött. A kormányfőtől szokatlan módon Orbán Viktor az MTI-nek adott nyilatkozatban igyekezett „kacsának” minősíteni az állításokat, egyben hangsúlyozta, hogy Magyarország az Egyesült Államok szoros szövetségese. Két nappal később azonban a Direkt 36 oknyomozó portál hozott nyilvánosságra egy a washingtoni magyar nagykövetségről származó nem nyilvános táviratot, ami Magyar Levente miniszterhelyettes amerikai tárgyalásairól szólt. Ebből kiderült, hogy Wes Mitchell úgy fogalmazott, kezd elfogyni a levegő azok körül, akik még jó szándékkal állnak az Orbán-kormányhoz Washingtonban, az amerikai törvényhozásban egyre ellenségesebb a hangulat a magyar miniszterelnökkel szemben. Az okok gyakorlatilag megegyeztek az Átlátszó által közöltekkel. Azt a Népszava derítette ki, hogy a közös védelmi egyezményt egyelőre azért nem akarja aláírni a miniszterelnök, mert ebben az amerikai kormány gyakorlatilag szabad, bejelentés nélküli csapatmozgásokhoz kér magának jogot az ország területén, ezt pedig Orbán Viktor alapvető szuverenitáskérdésnek tekinti.
Szijjártó Péter így minden bizonnyal valamilyen kompromisszumos javaslatcsomaggal érkezik Washingtonba – az egyezmény vagy akár Ukrajna ügyében –, és megpróbálja előkészíteni Mike Pompeo amerikai külügyminiszter tervezett budapesti látogatását is.
Ennek ugyan még nincs meghatározott időpontja, és az amerikai fél szándékosan lebegteti is, mikor kerülhet sor az Orbán Viktor számára fontos találkozóra, de diplomáciai forrásaink szerint a legvalószínűbb, hogy február közepén, amikor Pompeo Varsóba és Pozsonyba is ellátogat.
Frissítve: 2019.02.05 06:00

Farkas Flórián jelenti az igazi veszélyt a cigányságra

Publikálás dátuma
2019.04.25 16:22
Farkas Flórián miniszterelnöki biztost eddig mindig megvédte felettese, Orbán Viktor kormányfő. FOTÓ: Tóth Gergő
Nem a migránsoktól, hanem Farkas Flóriántól kell félni – állítja Vajda László roma politikus.
Farkas Flórián jelenti az igazi veszélyt és fenyegetettséget a cigányság számára – mondta lapunknak Vajda László, a Lungo Drom volt alelnöke, az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) tagja. Vajda arra a nyilatkozatra reagált, amit Farkas Flórián fideszes parlamenti képviselő, a Lungo Drom elnöke adott a Magyar Hírlapnak. Farkas közölte, hogy szervezete is kiáll Orbán Viktor miniszterelnök hét pontja mellett. Szerinte a „legnagyobb fenyegetettséget a cigányságra a migráció jelenti, az ugyanis elvonná a pénzt a társadalmi felzárkózás ügyétől”. Farkas egyebek mellett arról is beszélt, hogy „meg kell védeni az eddig elért eredményeket, és folytatni kell a roma közösség felemelését célzó munkát”. A cigányság sorsát is meghatározhatja az EP-választás eredménye, óriási a tét – jelentette ki a fideszes roma politikus. Vajda László ellenben úgy látja: jobb lenne, ha Farkas Flórián meg se szólalna. Hiszen eddigi tevékenységével bizonyította, hogy alkalmatlan feladata ellátására. Vajda tudomása szerint a Lungo Drom szétesőben van. Farkas Flóriánt annak ellenére a hatalomban tartják, hogy nem képviseli a cigányságát – kifogásolta az ORÖ képviselője.
Szerző

Szél és Hadházy rég kiszállt, de hírnevük tovább tolja az LMP-t

Publikálás dátuma
2019.04.25 15:53
Demeter Márta és Keresztes László Lóránt az LMP jelenlegi elnökei
Fotó: Népszava
Az LMP-s szavazók jó része még mindig azt hiszi, hogy volt társelnökök még tagjai a pártnak.
Az elmúlt hónapok közvélemény-kutatásaiból érdekes kép bontakozott ki a pártok népszerűségének alakulásáról. Miközben az LMP alig-alig van jelen a látványos ellenzéki akcióknál, de vezető szerepet biztosan nem vállal ezekben, a párt népszerűségén ez nem látszik, sőt, a Medián adatai szerint még erősödött is, a Závecz szerint 4 százalék környékén stagnál – írja 444.hu.   Ennek talán oka lehet, hogy a nagy ellenzéki mozgolódás két vezéralakja, Szél Bernadett és Hadházy Ákos nem is olyan rég, a 2018-as választási kampány idején még társelnökként vezették a pártot. Azt a pártot, amelyik a választások után mindkettejük ellen etikai eljárásokat, fegyelmi vizsgálatokat folytatott, mert visszalépésekről mertek egyeztetni a többi ellenzéki párttal. Ez akár történhetett volna csendben is, de nem így történt, a legemlékezetesebb tán az a botrány volt, amikor az LMP egykori parlamenti képviselője, Sallai Róbert Benedek tettlegességig fajuló vitába keveredett Hadházyval.
A hipotézis most megerősítést nyert. A HVG csütörtöki lapszámában jelent meg a Medián legfrissebb közvélemény-kutatása. A kérdéssor részeként a Medián arra is rákérdezett a válaszolóknál, hogy tudják-e, melyik párt tagja Hadházy Ákos, és melyiké Szél Bernadett. Kérésünkre a Medián elküldte a kapott válaszokat. Az eredmény, különös tekintettel arra, hogy milyen heves volt a szakítás, egészen döbbenetes:
Szél Bernadettről az LMP szavazóinak 59, Hadházy Ákosról az LMP-szavazók 44 százaléka a mai napig azt hiszi, hogy LMP-tagok.
Ennél is meglepőbb, hogy a Hadházyt kedvelők 31, a Szél Bernadettet kedvelők 53 százaléka hiszi ugyanezt -teszi hozzá a 444.hu.
Ha ehhez hozzávesszük, hogy Szélt az őt ismerő választók 28, Hadházyt a 27 százaléka látná szívesen fontos szerepben, míg a Medián politikusi népszerűségi rangsorában legnépszerűbb, valóban LMP-s politikusok, Demeter Márta és Ungár Péter esetén ez az arány már csak 17, a párt főpolgármesterjelöltje, Puzsér Róbert esetében pedig már csupán – 2010 óta ismert politikusok esetében mélypontnak számító – 13 százalék ez az arány, jogosnak tűnik a feltételezés, hogy az LMP népszerűségének motorja
két olyan politikus, aki botrányos körülmények között szakított az LMP-vel.