Növényi tejet, zöldségeket és közösségi étkezéseket ajánlanak a kanadaiaknak

Publikálás dátuma
2019.02.06 12:50
Illusztráció
Fotó: Pixabay/
Vizet inni, közösségben, sok zöldséget és gyümölcsöt enni, tej helyett inkább növényi fehérjét javasol a kanadaiaknak az új, hivatalos táplálkozási ajánlás, amely több évtizedes berögződéseknek és az élelmiszeripar nyomásának ellenállva készült.
Tíz év után megújult Kanada hivatalos táplálkozási ajánlása, amelyet tudományos alapokon, az élelmiszeripari nyomástól elhatárolódva alkottak meg – írta a Tudatos Vásárló. A 62 oldalas dokumentum szerint nem az egyes adagok méretén van a hangsúly, hanem az arányokon. Az ajánlás a tápanyagdús nyersanyagok, ételek fogyasztására buzdít, a javaslat szerint a tányér felét zöldségek és gyümölcsök, negyedét fehérjedús alapanyagok, negyedét pedig teljes értékű gabonafélék (teljes kiőrlésű kenyér és tészta, bulgur) kellene, hogy alkossák. 
A kerülendő vagy lehetőleg minél kisebb mértékben fogyasztandó élelmiszerek listáján a cukros üdítőitalok, a sütemények, az alkohol, a só és a telített zsírok szerepelnek. Az ajánlás arra buzdítja a kanadai lakosságot, hogy fehérjeforrásként részesítsék előnyben a növényi eredetű táplálékokat, bár nem tartja egészségtelen élelmiszernek a tejet, a 2007-es ajánláshoz képest jelentősen csökkent a fogyasztásra javasolt mennyisége. Fehérjeforrásként magvakat, hüvelyeseket, tofut és halat javasol, a tejtermékeket csak egy pohár natúr joghurt képviseli.
Újszerű része az anyagnak az étkezés módja is, mert mint írják: „az egészséges étkezés nem merül ki abban, hogy mit eszünk”. A készítői azt ajánlják, a kanadaiak fókuszáljanak az otthoni főzésre és a családi, baráti körben történő étkezésre. A szülőket pedig a példamutatásra és az ételkészítési ismeretek, a követendő étkezési kultúra átadására biztatják. Az ajánlás tudatosságra is buzdít: az élelmiszercímkék gondos átolvasása, a reklámokkal szembeni szkepticizmus és a keletkező szemét csökkentése is szerepelnek benne.
Az ajánlásban külön rész foglalkozik azzal, hogy az egészséges étkezést az alacsony jövedelmű családoknak is elérhetővé kellene tenni. Mint írják, ha a közétkeztetésben is jellemzővé válna a zsiradék-, cukor-, és sócsökkentés, az nagyban segítené a lakosság egészségi állapotát. Akár tantervbe épülő főzés oktatással, a gyerekek könnyebben megtanulhatnák, hogyan étkezzenek egészségesen.
2019.02.06 12:50

Mentes gasztrofesztivált rendeznek Budapesten

Publikálás dátuma
2019.02.16 14:14

Fotó: Mentes Feszt/
Különféle „mentes” gasztronómiai újításokat és kedvenceket lehet kóstolni a február 23-án kezdődő, kétnapos Mentes Feszten az ELTE Lágymányosi Campus Északi Tömbjében.
Egyre többen küzdenek valamilyen ételallergiával, ételintoleranciával, cukorbetegséggel, így sokan örülnek, ha különféle „mentes” ételekre bukkannak. Nekik, és a minden, újdonságra nyitott érdeklődőnek is kedvez a Mentes Feszt nevű, kétnapos gasztronómiai fesztivál - derült ki a szervezők közleményéből.
Glutén-, laktóz- és hozzáadott cukormentes, egészségtudatos, tartósítószer-, íz-és állagjavítót nem tartalmazó termékekkel és szolgáltatásokkal több mint 40 kiállító mutatkozik be az 1200 négyzetméteres területen. A "mentes" finomságok mellett kispiaccal és gasztroudvarral is készülnek, sőt az érdeklődők szakmai előadásokat is meghallgathatnak. A szervezők gondoltak a legkisebbekre is: gyereksarok, ovis és sulis jóga várja őket.
A gasztrofesztivál vendégei jótékonysági kezdeményezésekben is részt vehetnek. A Református Szeretetszolgálat rohammentőjében a gyermekek újrahasznosított hulladékból készült plüssmacikat, és maci formájú süteményeket is lehet vehetnek, amelyek bevétele a szervezetet támogatja. Találkozhatnak még a Patronus Nappali Otthon fogyatékkal élő felnőtt lakóinak kézzel készült termékeivel, a belépőváltással pedig mindenki az SOS Gyermekfalvakat támogatja.
Mentes Fesztet február 23-án és 24-én rendezik az ELTE Lágymányosi Campus Északi Tömbjében.
2019.02.16 14:14
Frissítve: 2019.02.16 14:14

Miért „hallgatózik” az orvos?

Publikálás dátuma
2019.02.15 14:14
Illusztráció
Fotó: AFP/ Science Photo Library
A szív dobogását hallgatja az orvos, amikor a sztetoszkópot a páciens mellkasához tapasztva „hallgatózik”. Sokszor csak ezzel, a régi módszerrel lehet felfedezni a zörejt.
A szív feletti hallgatózás az egyik legrégebben és leggyakrabban használt kardiológiai vizsgáló módszer. Fonendoszkóppal, sztetoszkóppal, illetve a csecsemőknél a fület a testre szorítva hallgatja az orvos a szívhangokat – mondta dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont kardiológusa. Ezek a normálison kívül lehetnek akcidentális és kóros szívzörejek. Utóbbiak megjelenésének helyét punctum maximumnak nevezik, ami arra a pontra vonatkozik, ahol a legerősebben hallható. Ha ez megvan, a zörejek intenzitását és hosszúságát kell meghallani. Ezt a klasszikus módszert még a XXI. században sem lehet mellőzni, legfeljebb ki kell egészíteni a szívultrahanggal, hogy a zörej okát egészen pontosan meg lehessen határozni.
A szívhangok elsősorban a billentyűk mozgásából, leginkább a becsapódásukból erednek. A zörejek helyéből, erejéből, intenzitásából és hosszúságából következtetni lehet a betegségre. Nagy részük a billentyűk elváltozásából: szűkületből vagy elégtelen záródásból ered. Gyermekkorban a két szívfél közötti sövény nyitva maradása is. Okozhat zörejt a magas láz, a vérszegénység (anaemia), a gyorsult keringés, és például a szívburok gyulladása is. Hallható lehet még az úgynevezett galopp hang, ami a kamra izomzatának betegsége, vagy ritmuszavar következtében jön létre. 
„Szívzörej miatt szinte sosem fordulnak orvoshoz a páciensek, ugyanis nem hallható, de a gyorsabb kifulladás vagy a fáradékonyság, esetleg a családban öröklődő szívbetegség utalhat betegségre
- mondja Vaskó Péter.
2019.02.15 14:14
Frissítve: 2019.02.15 14:14