Előfizetés

Csak kis béremelést engedélyez a kormány a Volánnak, recseg a vidék közlekedése

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.02.05. 21:22
illusztráció
Fotó: Népszava
Egyelőre kilátástalan a volánosok helyzete, a kormány ugyanis döntött, a munkáltató egyelőre nem változtathat az idénre tervezett 5 százalékos bérfejlesztés mértékén, írja a Világgazdaság a Közúti Közlekedési Szakszervezet (KKSZ). Az érdekvédők szerint ez minden eddiginél rosszabb helyzetbe hozhatja az ágazatot, ugyanis már nemcsak járművezetők, hanem karbantartók is tömegével hagyják el a szakmát. A szakszervezetek már csak abban bíznak, hogy az államnak fontos a közúti közösségi közlekedés megtartása, ezért a döntéshozók talán hajlandóak év közben újraértékelni a helyzetet. A KKSZ-nél feltételezik, hogy a szakszervezetek mellett az államot, mint tulajdonost képviselő kormány számára is fontos a munkavállalók megőrzésén túl a közösségi közlekedés színvonalának megtartása, a munkakörülmények jobbítása, s a jövedelmek javítása. Erre alapozva fogalmazták meg 2019-ben a „kétszámjegyű” fejlesztési igényüket, figyelembe véve a béren kívüli juttatások nettó értékének csökkenését is – magyarázza Baranyai. A szakszervezet reméli, a szakmát elhagyók számának növekedése nem sodorja még nagyobb veszélybe a szolgáltatás ellátását.

Hát mégsem vásárolták betegre magukat a magyarok karácsonykor

Törő András Népszava
Publikálás dátuma
2019.02.05. 19:19

Fotó: Shutterstock
Az elemzők mintegy 5 százalékos növekedésre számítottak.
Elmaradt a várakozásról a karácsonyi költekezés, decemberben csupán 4,1 százalékkal haladta meg az üzletek forgalma az egy évvel azelőtti szintet. Az elemzők 5-5,1 százalékos bővülésre számítottak. A nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 8, az üzemanyag-kiskereskedelemben pedig 4,9 százalékkal emelkedett az értékesítés, míg az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben eladott áruk mennyisége nem változott 2017 decemberéhez képest. 2018 egészében a forgalom – szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint – 6 százalékkal nagyobb volt az előző évinél - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) A kiskereskedelem meglehetősen gyengén zárta a 2018-as évet, hiszen a decemberi adat lett a leggyengébb az összes hónap közül, ami a karácsonyi szezont is figyelembe véve, ha nem is aggasztó, de mindenképpen egy figyelmeztető jel, hogy a szektor dinamikus növekedése nem tartható fenn hosszútávon - értékelte a folyamatokat Virovácz Péter az ING senior elemzője.  A gyenge decemberért elsősorban az élelmiszerkereskedelem okolható, ahol éves bázison stagnálást mértek, ugyanakkor a többi főbb bolttípus esetében is az év egyik leggyengébb hónapja volt. Az elemző értékelése szerint 2019-ben a kiskereskedelmi szektor bővülése elmarad a tavalyi év átlagától, de így is 3-4 százalék körüli növekedésre számíthat. A lassulás legfőbb oka, hogy a pótlólagos fogyasztás egyre kevésbé lesz meghatározó, és a háztartások egyre inkább szolgáltatások vásárlására fordítják majd a többletjövedelmüket. Idén a mérséklődő belső fogyasztás továbbra is a GDP bővülésének hajtóereje maradhat. A némileg lassuló, de továbbra is emelkedő bérek, a feszes munkapiac támogatják a belső keresletet, illetve a viszonylag mérsékeltebb ütemű inflációs számok is erősíthetik a fogyasztást. A belső fogyasztás azonban magas importtartalma miatt tovább apadhat a fizetési mérleg és a külkereskedelmi többlet - véli Varga Zsombor, az Erste junior makrogazdasági elemzője, aki szerint idén 4,6 százalékkal nőhet a kiskereskedelmi forgalom volumene és 3,6 százalékkal bővülhet a magyar gazdaság.

Sörből tavaly is sok fogyott

Tavaly mennyiségben 4, értékben 11 százalékkal nőtt a sör magyarországi kiskereskedelmi értékesítése, és meghaladta a 150 milliárd forintot - írta a Világgazdaság a Nielsentől kapott adatok alapján. Így piackutató által vizsgált 90 kategória között a sörnél csak a feldolgozott hús generált nagyobb forgalmat. A bolti eladások 90 százalékát a hagyományos sörök adták - ezen belül nagyobb teret nyertek a minőségi termékek -, az ízesített típusok aránya 7 százalék volt, a fennmaradó 3 százalékon a búza-, a barna-, a félbarna és a kukoricasörök osztoztak.

Pert vesztett a magyar állam: 23 milliárdot fizethet a Sodexónak

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.02.05. 13:59
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Kártérítést ítélt meg az ICSID a francia multinak. A magyar államnak 120 napja van fellebbezni.
Magyarországnak 73 millió eurót (körülbelül 23 milliárd forintot) plusz kamatokat kell fizetnie a Sodexónak az utalványos piac átalakítása miatt – így döntött első fokon a Világbank mellett működő választott bíróság, az International Center for Settlement of Investment Disputes (ICSID), a hírt a napi.hu vette észre. A portál felidézi, hogy az utalványos piac átalakítása 2012-ben kezdődött, és a Sodexo egyike volt annak a három francia multinak, amiket az Orbán-kormány kiszorított az étkezésiutalvány-piacról a cafetériarendszer átalakításával. Ennek lényege az volt, hogy megemelték az étkezési utalványok adótartalmát, míg az újonnan bevezetett, állami cég által kiállított Erzsébet-utalványoké és a szintén új (OTP-s, K&H-s és MKB-s) Széchenyi pihenő (Szép) kártyáké alacsony maradt. A francia Cheque Déjeuner, a Ticket Restaurant utalványokat forgalmazó Edenreddel és a Sodexóval együtt fordult az ICSID-hez, és az Edenred ügyében már 2016-ban döntött is a testület: több mint 7 milliárd forint kártérítésre kötelezte a magyar államot. Korábban már az Európai Bíróság is megállapította, hogy ellentétes az uniós joggal, hogy az utalványokat csak egy magyar kibocsátó állíthatja elő, a kártyák piacára pedig nem léphet be külföldi szereplő.