Jazz;népzene;cimbalom;

Cimbalom – határok nélkül

A virtuóz cimbalomművész, Lisztes Jenő a klasszikus és kortárs zenében, jazzben, kávéházi muzsikában és filmzenében is otthon érzi magát. Fiatal kora ellenére már Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban is felfigyeltek rá.

A 33 éves Lisztes Jenő nevét a Belgiumban élő, elismert magyar prímás, Roby Lakatos zenekarában ismerte meg a szélesebb közönség. „2006-ban találkoztunk először, de már régebben ismertem a zenéjét, és nagyon tetszett az az újszerű stílus, amit kitalált” – meséli Jenő. Másodéves zeneakadémista volt, amikor először utazott ki Belgiumba, ahol kiderült, hogy Roby fiatalokkal szeretné felfrissíteni az együttesét. Így került be a csapatba Frantisek Janoska – az azóta már nemzetközi hírű Janoska Ensemble zongoristája –, valamint Fehér Róbert nagybőgős, a Ciganski Diabli tagja is. „Nagy előnyt jelentett, hogy mindhárman ismertük a lemezekről a számokat, s így kevés próbával, mélyvíz-szerűen tudtunk jó koncerteket adni. Az addigi műfaji ismereteket még tudtam bővíteni a Robyval való muzsikálás által – és ez a mai napig tart, immár 13 éve” – mondja.

Pályáján a közelmúltban a jazz is előtérbe került: saját triót alapított. Gyerekkora óta szeret improvizálni, 16-17 évesen az amerikai örökzöldeket is megismerte. Kollégája, Lukács Miklós jazz-triója adta az inspirációt, hogy hasonló útra lépjen: repertoárján saját kompozíciók és tengerentúli standardek is szerepelnek. A trióban Schildkraut Vilmos nagybőgőzik és Serei Dániel dobol. Másik újabb projektje a Cimbalom Brothers, amelynek bemutatkozó lemeze, a Testvériség felkerült a European World Music Chart Top 20-as listájára. „Unger Balázs, a Cimbaliband vezetője hívott fel, hogy csináljunk egy duót. Az első próbán jött az ötlet, hogy hozzuk a testvéreinket is, hiszen Balázs öccse, Unger Gergő gitáros, az én testvérem pedig Lisztes László bőgős. A duóból így kvartett lett.” A Cimbalom Brothers ősszel franciaországi turnéra indul, s már a második lemezt is tervezgetik.

Lisztes nemzetközi karrierjét nagyban segítette, hogy felfigyelt rá az Oscar-, Grammy- és Arany Glóbusz-díjas filmzeneszerző, Hans Zimmer. Bécsben, egy stúdiófelvételen találkoztak, majd Jenő bekerült a Guy Ritchie rendezte, Robert Downey Jr. és Jude Law főszereplésével készült Sherlock Holmes-filmbe, amelynek Londonban voltak a zenefelvételei. Roby Lakatos oldalán a New York-i Carnegie Hallban is bemutatkozott. Tavaly pedig Fischer Iván és a Budapesti Fesztiválzenekar hívta meg, hogy játsszon velük a patinás BBC Proms sorozatban.

Lisztes Jenő a közeljövőben ősbemutatóként, szimfonikus zenekarral szeretne bemutatni egy kortárs cimbalomversenyt, jazztriójával pedig mielőbb új lemezt készítene. Színpadra lép a Magyar Kamarazenekarral, a veszprémi Mendelssohn Kamarazenekarral, az Antwerpeni és a Thüringiai Szimfonikusokkal. Szeretne szólistaként is koncertezni, mert tapasztalata szerint a cimbalomban Nyugaton ma már nem csak a kuriózumot látják – a nagy hangversenytermekben is újra polgárjogot nyer. A hagyományos zongora- és hegedűversenyekhez szokott közönség méltányolja azt a különleges hangzásképet, amit a magyar cigányzenészekhez ezer szállal kötődő instrumentum nyújtani tud.

Tanárok és példaképek„Édesapámtól tanultam az alapokat, aki szigorúságával és elhivatottságával sokat segített, hogy jól megismerjem a hangszert” – mondja Jenő. Klasszikus zenei tanulmányait Szakály Ágnes művésztanárnál kezdte, míg a cigányzene stílusaival Sörös Jenő ismertette meg, aki a jazz és a balkáni zene alapjaira is megtanította. Lisztes 12 évesen megnyerte a Rácz Aladár Cimbalomversenyt; diplomáját 2010-ben szerezte a Zeneakadémián. A legendás Rácz Aladárt, valamint Fábián Mártát, Gerencsérné Szeverényi Ilonát, Szalai Józsefet és Balogh Elemért is példaképének tekinti. Három román cimbalmost is tisztel: Toni Iordache, Nicolae Bob Stănescu és Giani Lincan jelentősen gazdagította a hangszer repertoárját.