CDU-elnök: a gazdaságpolitikája tartja a Fideszt a Néppártban

Publikálás dátuma
2019.02.08 14:17
Kramp-Karrenbauer és Merkel, a CDU új és korábbi vezetői
Fotó: AFP/ CHRISTIAN CHARISIUS
Annegret Kramp-Karrenbauer szerint a párbeszéd lehetősége is elveszne a Fidesszel, ha kirúgnák a pártcsaládból. Ám ami ténylegesen összeköti őket, az a gazdaság.
Amíg a Fidesz az Európai Néppárt (EPP) tagja, addig van esély párbeszédre Orbán Viktor kormányfő aggályos intézkedéseivel kapcsolatban - mentegetőzött a tétlenségért egy pénteki lapinterjúban Annegret Kramp-Karrenbauer, a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) új elnöke.  "Akármilyen nehéz is", a párt kizárásával a párbeszéd lehetősége is megszűnne - mondta a pártelnök a Politiconak adott interjúban. Szerinte a Fidesz tagsága "nagyon bonyolult helyzetet jelent az EPP számára". Ezt úgy indokolta: 
"Orbán Viktor politikájának vannak olyan elemei, amelyek rendkívüli módon összekötnek bennünket - például a szociális piacgazdasági, gazdaságpolitikai elképzelések".
A nézeteltérések nem a gazdaság, hanem például a jogállamiság és az akadémiai függetlenség terén mutatkoznak meg. Ezek miatt "az Európai Unió véleményem szerint helyesen indította el a megfelelő eljárásokat" - fogalmazott Kramp-Karrenbauer a 7. cikkely szerinti eljárásra utalva. Azt nem részletezte a CDU-elnök, hogy a szociális piacgazdaság "szociális" elemeit hol látja a Fidesz gazdaságpolitikájában. Az viszont tény, hogy az adófizetők rengeteg milliárd forintjával támogatja az Orbán-kormány az ország iránt érdeklődő nagyvállalatokat: tavaly például a Debrecenben épülő BMW-gyár fejlesztésére 135 milliárdos támogatást hagytak jóvá, és a német autógyártók igényeit hivatott kielégíteni a rabszolgatörvény is Szijjártó Péter egy nyilatkozata szerint.
Kramp-Karrenbauer kifejezetten egyértelművé tette, hogy erősen a gazdasági érdekek mentén gondolkozik Európáról. Az interjúban kitért a kínai terjeszkedés problémájára is, és elismételte a berlini álláspontot, mi szerint a Siemens-Alstom egyesülés uniós elgáncsolása hiba volt. Szerinte változtatni kellene az EU belső piaci versenyszabályain, melyeket jelen formájukban sértett volna a két nagyvállalat egyesülése; a belső piaci egyensúlynál ugyanis fontosabb, hogy Kína törekvéseinek ellenében működhetett volna a létrejövő óriás.
A közelgő európai parlamenti választásokról szólva kijelentette Kramp-Karrenbauer , a "konstruktív európai erőknek" meg kell szerezniük a többséget. Ide az EPP mellett a liberális, a szociáldemokrata és esetleg a zöld frakciót sorolta, illetve Emmanuel Macron francia államfő pártját, kizárva a populista képviselőcsoportokat. Annegret Kramp-Karrenbauert tavaly decemberben választották pártelnökké, 18 év után váltotta Angela Merkel kancellárt az EPP legnagyobb tagpártjának számító CDU élén.
Frissítve: 2019.02.08 15:02

Már több mint 300 utast kimentettek a norvég partoknál bajba jutott hajóról

Publikálás dátuma
2019.03.24 08:43
A helikopteres mentőalakulatok az utasok egy részét már kimentették a bajba jutott hajóról
Fotó: ODD ROAR LANGE
Még így is csaknem ezren várnak arra a fedélzeten, hogy a helikopteres mentőalakulatok a szárazföldre vigyék őket. Súlyos sérültek is vannak a már kimentettek között.
Helikopterrel, egyesével mentik ki a norvég partok közelében bajba jutott Viking Sky tengerjáró utasait - írja norvég lapértesülésekre hivatkozva a 444.hu. A Verdens Gang nevű napilap legfrissebb hírei szerint ezzel a módszerrel már 338 utast sikerült biztonságban a szárazföldre vinni. A tengerjárón 915 utas és 458 fős személyzet tartózkodott.

Ahogy arról szombaton mi is beszámoltunk, a  Viking Sky nevű hajó hajtóműve meghibásodott Norvégia partjai közelében, és vészjelzést adott le. A Viking Cruises csoport tulajdonában lévő tengerjáró
1300 emberrel a fedélzetén, irányíthatatlanul sodródott a szárazföld felé egy szigetekkel és sziklaszirtekkel teli, veszélyes partszakaszon.
A mentés természetesen azonnal megindult, de a munkát nehezítette, hogy a tengeren óránként 70 kilométeres sebességű szél fújt, ami több méter magas hullámokat gerjesztett.

A hírek szerint az eddig kimentett utasok közül 16-an sérültek meg a háborgó tengeren hánykolódó hajón, hárman közülük súlyosan. Az utasokat egy Brynhallen városában felállított sürgősségi létesítménybe szállítják. A sérültek ellátásával három kórház foglalkozik.

A norvég közszolgálati rádió jelentése szerint a tengerjárót két vontatóhajóval Molde kikötőjébe vontatnák.
A mentőcsapatok tájékoztatása szerint időközben a Viking Sky négy hajtóművéből hármat sikerült beindítani.
Szintén a helyi média számolt be arról, hogy mostanra megmentették annak a Hagland Captain nevű hajónak a kilenc fős legénységét, amelyik a Viking Sky segítségére sietett, de szintén elromlott a hajtóműve.

A Viking Sky március 14-én futott ki a nyugat-norvégiai Bergen városból 12 napos utazásra, amelynek során Narvik, Alta, Tromsö, Bodo és Stavanger városokban állt meg. Az utazás kedden ért volna véget az angliai Tilbury kikötőjében.
Frissítve: 2019.03.24 08:59

Minden washingtoni szempár az igazságügyi miniszterre tapad - Trumpé a leginkább

Publikálás dátuma
2019.03.23 18:35
Mueller has submitted report on Russia investigation: attorney general
Fotó: AFP/ NICHOLAS KAMM
Feszülten várták szombaton az amerikai fővárosban, hogy az igazságügyi miniszter közzétegye annak a beszámolónak legalább a lényegi elemeit, amelyben Robert Mueller különleges ügyész összegzi a Trump-csapat ügyében közel két éven át folytatott vizsgálatának a következtetéseit.
Mueller, az FBI volt igazgatója arra kapott megbízást 2017-ben az igazságügyi tárcától, hogy járjon utána, összejátszott-e a 2016-os elnökválasztási kampány idején Donald Trump republikánus jelölt kampánycsapata a választás kimenetelét befolyásolni próbáló oroszokkal, illetve akadályozta-e az elnökké választott Trump az igazságszolgáltatás tevékenységét. Mueller a vizsgálat során több személy ellen büntető eljárást kezdeményezett, és ezek némelyike eljutott az ítélethozatalig is, de egyik esetben sem olyan cselekmények miatt történt mindez, ami a különleges ügyész megbízatásának a lényegére vonatkozott, hanem olyan köztörvényes ügyek – például adócsals, pénzmosás - miatt, amelyek mintegy mellékesen kerültek felszínre a nyomozás során Trump egykori kampánycsapatának, illetve az elnök környezetének egyes volt tagjaival kapcsolatban. Mueller pénteken – az amerikai keleti parti idő szerint kora este, amikor Európában már éjszaka volt – elküldte a vizsgálódását összegző jelentését William Barr igazságügyi miniszternek. A jelentés tartalmáról eddig lényegében csak annyit közöltek, hogy a különleges ügyész nem indítványoz további vádemeléseket – vagyis olyasmi nem jutott tudomására a nyomozás során, ami a bíróság előtt is képviselhető, megalapozott érvekkel támasztaná alá az elnök, illetve korábbi vagy mostani környezete bármely tagjának a büntetőjogi felróhatóságát az oroszokkal való összejátszás miatt. Abból, ami korábban a médiához eljutott a vizsgálat során megállapított tényekből, a leginkább kézzelfogható elem az volt, hogy Trump legszűkebb környezetének egyes tagjai a kampány alatt találkoztak olyan oroszokkal, akik azt állították, hogy Hillary Clinton demokrata párti elnökjelöltre nézve kompromittáló információk birtokában vannak. Szombaton William Barr igazságügyi miniszter – a hétvége ellenére – megjelent hivatalában, a rá várakozó újságírókkal szóba sem állt, és, miként hírlik, dolgozószobájában tanulmányozni kezdte a Mueller-jelentést. Egyes források szerint Barr azt is mérlegeli, mit lehet közzétenni a dokumentumból, esetleg már szombaton. A jelentés szövegének mielőbbi megismerésére az ellenzéki demokrata párti törvényhozók is benyújtották igényüket.
Témák
USA