CDU-elnök: a gazdaságpolitikája tartja a Fideszt a Néppártban

Publikálás dátuma
2019.02.08. 14:17
Kramp-Karrenbauer és Merkel, a CDU új és korábbi vezetői
Fotó: CHRISTIAN CHARISIUS / AFP
Annegret Kramp-Karrenbauer szerint a párbeszéd lehetősége is elveszne a Fidesszel, ha kirúgnák a pártcsaládból. Ám ami ténylegesen összeköti őket, az a gazdaság.
Amíg a Fidesz az Európai Néppárt (EPP) tagja, addig van esély párbeszédre Orbán Viktor kormányfő aggályos intézkedéseivel kapcsolatban - mentegetőzött a tétlenségért egy pénteki lapinterjúban Annegret Kramp-Karrenbauer, a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) új elnöke.  "Akármilyen nehéz is", a párt kizárásával a párbeszéd lehetősége is megszűnne - mondta a pártelnök a Politiconak adott interjúban. Szerinte a Fidesz tagsága "nagyon bonyolult helyzetet jelent az EPP számára". Ezt úgy indokolta: 
"Orbán Viktor politikájának vannak olyan elemei, amelyek rendkívüli módon összekötnek bennünket - például a szociális piacgazdasági, gazdaságpolitikai elképzelések".

A nézeteltérések nem a gazdaság, hanem például a jogállamiság és az akadémiai függetlenség terén mutatkoznak meg. Ezek miatt "az Európai Unió véleményem szerint helyesen indította el a megfelelő eljárásokat" - fogalmazott Kramp-Karrenbauer a 7. cikkely szerinti eljárásra utalva. Azt nem részletezte a CDU-elnök, hogy a szociális piacgazdaság "szociális" elemeit hol látja a Fidesz gazdaságpolitikájában. Az viszont tény, hogy az adófizetők rengeteg milliárd forintjával támogatja az Orbán-kormány az ország iránt érdeklődő nagyvállalatokat: tavaly például a Debrecenben épülő BMW-gyár fejlesztésére 135 milliárdos támogatást hagytak jóvá, és a német autógyártók igényeit hivatott kielégíteni a rabszolgatörvény is Szijjártó Péter egy nyilatkozata szerint.
Kramp-Karrenbauer kifejezetten egyértelművé tette, hogy erősen a gazdasági érdekek mentén gondolkozik Európáról. Az interjúban kitért a kínai terjeszkedés problémájára is, és elismételte a berlini álláspontot, mi szerint a Siemens-Alstom egyesülés uniós elgáncsolása hiba volt. Szerinte változtatni kellene az EU belső piaci versenyszabályain, melyeket jelen formájukban sértett volna a két nagyvállalat egyesülése; a belső piaci egyensúlynál ugyanis fontosabb, hogy Kína törekvéseinek ellenében működhetett volna a létrejövő óriás.
A közelgő európai parlamenti választásokról szólva kijelentette Kramp-Karrenbauer , a "konstruktív európai erőknek" meg kell szerezniük a többséget. Ide az EPP mellett a liberális, a szociáldemokrata és esetleg a zöld frakciót sorolta, illetve Emmanuel Macron francia államfő pártját, kizárva a populista képviselőcsoportokat. Annegret Kramp-Karrenbauert tavaly decemberben választották pártelnökké, 18 év után váltotta Angela Merkel kancellárt az EPP legnagyobb tagpártjának számító CDU élén.
Frissítve: 2019.02.08. 15:02

Woody Allen 68 millió dollárra perli az Amazont

Publikálás dátuma
2019.02.08. 11:48

Fotó: VALERY HACHE / AFP
Woody Allen beperelte az Amazont, mert szerződése ellenére nem forgalmazza a rendező A Rainy Day in New York című új filmjét.
A 83 éves rendező több mint 68 millió dolláros (19 milliárd forint) kártérítést követel az Amazon stúdiótól, amely szerinte ki akar hátrálni abból a szerződésből, amit több filmre kötött vele - írta a BBC News. Az Amazonnál korábban Allen két filmje jelent meg és a Crisis in Six Scenes című tévésorozatát is forgalmazták. A rendező legutóbbi, A Rainy Day in New York című produkcióját azonban már nem volt hajlandó forgalmazni az óriáscég.
 Allen csütörtökön New Yorkban nyújtotta be keresetét egy bíróságon. A dokumentum szerint az Amazon az Allen elleni zaklatási vádak miatt állt el filmje forgalmazásától 2018 júniusában. A rendezőt évtizedekkel ezelőtt azzal gyanúsították meg, hogy 1992-ben szexuálisan zaklatta nevelt lányát, Dylan Farrow-t. Allen ellen azonban sohasem emeltek vádat. A kereset szerint az Amazon a szerződéskötéskor tisztában volt a "25 évvel ezelőtti alaptalan gyanúsításokkal", tehát erre hivatkozva nem bonthatja fel a szerződést.
Az A Rainy Day in New York című filmet Allen 2017-ben forgatta, a produkcióban Jude Law, Rebecca Hall, Selena Gomez és Timothée Chalamet is szerepelt. A forgatás után az ismét előkerült régi ügy miatt több szereplő is elhatárolódott a filmtől, Chalamet tavaly bejelentette, hogy a filmért kapott gázsiját jótékony célra ajánlja fel. Jude Law "szörnyű szégyennek" nevezte, hogy a filmet nem mutatják be, és hangsúlyozta, nagyon megfontolja, hogy dolgozik-e még valaha Allennel.
Szerző

Vaddisznó tépte ki egy nő kezéből a táskáját - videó

Publikálás dátuma
2019.02.08. 10:02
Illusztráció
Fotó: ANTHONY WALLACE / AFP
Kórházba vittek két embert, akikre vaddisznó támadt Szilágysomlyón. A térfigyelő kamera rögzítette, ahogy az állat elől menekülő nő beszalad egy boltba.
Egy szilágysomlyói üzlet térfigyelő kamerája rögzítette, amikor egy nő, akit egy vaddisznó üldözött, bemenekül a boltba, és bár sikerül becsukni az ajtaját, az állat kitépte a kezéből a táskáját és a tartalmát szétszórta a járdára. A vaddisznó a combján megsebesítette a nőt és egy férfi is kisebb sérüléseket szenvedett. Mindkettejüket kórházba szállították, ahol veszettség elleni oltást is kaptak - írta a Maszol.ro.
A Szilágy megyei vadászok és sporthorgászok egyesületének elnöke, Cristian Crişan szerint a vaddisznót vélhetően kutyák kergették be a városba az erdő széléről. Az emberektől megijedve viselkedhetett támadóan. 
"A vaddisznók rendszerint elfutnak az ember elől, nem támadnak rá”

 A megyei rendőr-főkapitányság sajtószóvivője, Maria Cristea elmondta, a vaddisznót visszakergették az erdőbe.
Szerző