Távozhat posztjáról az amerikai nagykövet

Publikálás dátuma
2019.02.15. 08:17

Fotó: Tóth Gergő / Népszava
David Cornstein állítólag – egészségi állapotára hivatkozva – a felmentését kéri az amerikai elnöktől. A nagykövetség tagadja ezt.
David Cornstein, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete egészségi állapotára hivatkozva arra kéri Donald Trump amerikai elnököt, hogy mentse fel nagyköveti posztjáról – írja washingtoni forrásokra hivatkozva a Hírklikk. Információik szerint az igazi ok az, hogy nem voltak vele megelégedve az amerikai külügyben.
Lapunk csütörtökön számolt be arról, hogy nem tért vissza az Egyesült Államokból David Cornstein, miután a múlt héten elkísérte Washingtonba Szijjártó Péter külügyminisztert, és az amerikai nagykövetséget átmenetileg David Kostelancik követtanácsos vezeti. Lapunk megkeresésére azt közölték, David B. Cornstein nagyon sajnálja, hogy nem tudott visszatérni állomáshelyére és részt venni Mike Pompeo látogatásán, de egészségügyi problémái megakadályozták ebben. Ugyanakkor reméli, hogy minél előbb visszatérhet Budapestre, hogy minden erejével a kétoldalú kapcsolatok szempontjából fontos ügyeken dolgozzon.
Az amerikai nagykövetség cáfolta, hogy Cornstein távozna.
Szerző
Frissítve: 2019.02.15. 14:07

A feloszlásra is felkészül a Jobbik

Publikálás dátuma
2019.02.15. 07:35

Fotó: Vajda József
Ha az adóhivatal nem ad részletfizetési lehetőséget a Jobbiknak az Állami Számvevőszék (ÁSZ) által kiszabott büntetések törlesztésére, akkor a párt ellen felszámolás indul – tudtuk meg a Jobbik elnökétől.
Sneider Tamás közölte: a múlt pénteken vették át azt az ÁSZ-értesítést, amely szerint a legutóbbi, 136 milliós bírságot 15 napon belül kellene utalni, ha nem kapnak részletfizetési lehetőséget. A pártelnök jelezte, felvették a kapcsolatot az adóhivatallal, eddig csak szóbeli egyeztetés történt.
Sneider Tamás szerint normális körülmények között nem kellene számolni azzal az eshetőséggel, hogy a hatalom adminisztratív úton megszünteti a legnagyobb ellenzéki pártot, de – tette hozzá – a Jobbik felkészült mindenre: „nem szabad úgy tennünk, mintha demokratikus országban élnénk”. A felszámolási eljárás – folytatta – akár évekig is elhúzódhat. A Jobbik parlamenti frakciójának tagjai már elhatározták, hogy ha megszüntetik a pártot, akkor független képviselőként folytatják. Azt, hogy magával a párttal mi lesz, egyelőre nem tudni. Elképzelhető például, hogy a Jobbik más néven alakul újjá: a jogászok most dolgoznak a lehetséges forgatókönyveken. Erről jövő szombaton, a Jobbik rendkívüli kongresszusán várható döntés – mondta Sneider Tamás.
Mennyire reális veszély a párt megszüntetése? Horváth Bálint, az ÁSZ kommunikációs vezetője azt mondta: a számvevőszék által megállapított tiltott támogatás jogkövetkezményeit nem az ÁSZ, hanem a vonatkozó törvényi előírások határozzák meg. Ennek érvényesítése a törvényben meghatározott hatóság kizárólagos jogköre – ebben a témában az Állami Számvevőszék nem illetékes. Kerestük az adóhatóságot és az államkincstárat is, kérdéseinkre lapzártáig nem kaptunk választ.
Sneider Tamás kérésünkre részletes tájékoztatást adott anyagi helyzetükről. Mint mondta, január elsejétől kezdte részletekben törleszteni a Jobbik azt a 331 millió forintot, amit a parlamenti választás előtt – az ÁSZ  jogsértőnek tartott megállapítása szerint – tiltott támogatásként kapott. Ez negyedévente mintegy 40-50 millió forintos kiadást jelent: a Jobbiknak két éven keresztül kell fizetnie a részleteket. A számvevőszék eljárása miatt a Jobbik elesett további 331 millió forintos állami támogatástól is. Ezt a pénzt az államkincstár levonta, a párt idén már kapott 50-60 millió közötti összeget a költségvetéstől – közölte Sneider. Csakhogy közben megjött az újabb ÁSZ-büntetés, a számvevőszék ismét 136 millió forintos tiltott finanszírozást talált a Jobbiknál. Ezzel életbe lépett a már ismert forgatókönyv: a párt ugyanekkora állami támogatásnak is búcsút mondhat. A Jobbik büntetése így már az 1 milliárd forinthoz közelít. (Emlékeztetőül: a Jobbik bármennyire is abszurdnak tartja a számvevőszék megállapításait, az ÁSZ döntése ellen nincs jogorvoslati lehetőség.) A Jobbikban arra számítanak, hogy áprilisban már nem kapják meg az államkincstártól a negyedévente esedékes költségvetési apanázst. Sneider Tamás közlése szerint a Jobbik számláján jelenleg mintegy 20 millió forint van. A párt parlamenti képviselőitől is érkeznek – esetenként milliós nagyságrendű – felajánlások, és magánszemélyektől is folynak be adományok, pedig a Jobbik nem is tett közzé támogatást kérő felhívást. Az előző büntetésből esedékes részletet valahogy még össze tudják szedni, de – mondta Sneider – ezzel kiürül a pártkassza.
A mostani 136 milliós büntetést már nincs miből kifizetni, csak a részletfizetés "menthetné meg" a pártot.

Egy elmaradt feljelentés

Az Országos Roma Önkormányzat tegyen büntetőfeljelentést Sneider Tamás jobbikos pártelnök ellen rasszista megnyilvánulása miatt – hangzott el a javaslat a testület csütörtöki közgyűlése előtt. Az indítvány nem kapott többséget. Mint emlékezetes, Sneider egy titokban készített felvételen viccesnek szánt stílusban arról beszélt, hogy „jöhetnek a cigányok, én mindenkit agyonütök”. Cz. G.

Szerző
Témák
Jobbik

Babakölcsön: álmodni házat, kocsit, kandallót

Publikálás dátuma
2019.02.15. 06:35
A leszakadó térségekben tízmillió forint óriási összeg, hiszen a legszegényebb falvakban már néhány százezer forintból házat leh
Fotó: Kállai Márton / Népszava
A leszakadó térségekben sokak fantáziáját lódította meg a kormány hétpontos akcióterve: 10 milliós ábrándok és a valóság.
– Megdobogtatta a méhem – jegyezte meg pikírten Katalin, amikor az iránt érdeklődtünk nála, hallott-e Orbán Viktor vasárnapi bejelentéséről, mely szerint tízmilliós, kedvezményes kölcsönt kaphatnak azok a családos, 40 év alatti, legalább három év munkaviszonnyal rendelkező nők, akik gyermeket vállalnak a jövőben. – Komolyan azt hiszi a kormány, hogy valaki pénzért szül gyereket? Ráadásul ennyiért? Tízmillióból még lakást sem tudnék venni, nemhogy felnevelni őket! Már csak azt várom, gyártsanak valami frankó szlogent hozzá. De nem is kell új, átvehetnék az ötvenes évek jelmondatát: Lánynak szülni dicsőség, asszonynak kötelesség! Lassan úgyis ott tartunk… A 32 éves, kétdiplomás kaposvári nő nem titkoltan propagandát lát a kormány újabb, népesedésjavító programja mögött, ám sokan úgy vélik, valóban komoly hatással lesz a születésszámra az ösztönzésképp bedobott összeg.
– Nemcsak házat, de autót is vehetünk – lelkesedett az egyik somogyjádi bolt előtt Judit. – Azt mondták, a tízmillió mellett még 2,5 milliót adnak kocsira is. A 24 éves nő beszélgetés közben egy alvó kislányt ringatott a babakocsiban. Kereskedelmi szakiskolát végzett, felszolgáló a végzettsége, nyolcórás, bejelentett munkahelye azonban eddig csak néhány hónapig akadt, jellemzően négy órában, kiskönyvvel dolgozott, s fizetése nagy részét zsebbe kapta.
– A párommal a szüleinél lakunk, de most talán el tudnánk költözni – magyarázta. – Tízmillióért simán kapunk házat a faluban, még berendezésre is maradna valamennyi. Például egy kandallóra. Azt nagyon szeretnék! A gyerek pedig nem gond, úgyis akartunk tesót a kislánynak, hát akkor lesz neki kettő. Vagy három. Meg persze össze kell majd házasodni, de az csak egy papír, azaz könnyen meglesz. Egy faluval arrébb Imola gyerekszámban már most megfelel a követelményeknek, hiszen 25 évesen már három aprósággal sétál az utcán. Ő is hallott a tízmilliós lehetőségről, meg az autóról, s kész tényként közli, hogy hamarosan egyenesbe fordul az életük. Csak akkor lombozódott le, amikor rákérdeztünk a három éves munkaviszonyára. - Amikor nem gyesen voltam, közmunkában dolgoztam, az is számít? – érdeklődött reménykedve. – Abból van úgy húsz hónapom, ha kell, elmegyek még majd dolgozni. Az Öreglakhoz tartozó Barátihegyen tízmillió forint nagyjából olyan elképzelhetetlen összeg, mint egy átlagembernek Mészáros Lőrinc százmilliárdjai: a településen akár néhány százezer forintból házat lehet venni, s akár egy a rendszerváltással egyidős autónak is komoly a becsülete.
– Nekünk úgysem adnak, a cigány ebből is kimarad majd – legyintett a 31 éves Ibolya. – Amúgy is teljesíthetetlenek a feltételek, hiszen kinek van itt hároméves munkaviszonya a fiatalok közül? Nekem is csak két év, az is közmunkában. És esély sincs rá, hogy növeljem, örülünk, ha a férfiak kapnak.   - Hülyeséget beszélsz, Ibi! – torkollta le Mária. – Ami jár a magyarnak, az nekünk is. Nem mondta a tévében a Viktor, hogy a cigány nem kaphat. Azt akarják, legyen sok gyerek. Hát nekem van öt. Tízmillióért szülök neki még ötöt, ha kell. Ahogy a többiek, Mária sem hallott arról, hogy a beígért pénz nem ajándék, hanem kölcsön, azaz elvileg törleszteni kell, még ha kamatmentesen és kedvezményekkel is. – Ötvenezer?! – döbbent meg az ötgyerekes asszony a várható, havi törlesztőrészlet hallatán. Aztán elgondolkodott, majd máris jött a megoldással. – Azt mondták, ha megszületett az első gyerek, három évig nem kell fizetni. A második után dettó. A harmadiknál meg elengedik az egészet. Hát akkor csak az elsőig kell megoldani: azt meg fizetem a tízmillióból… Hasonlóan optimistának mutatkozott a kisberényi Anita. Huszonkilenc éves korára neki a három év munkaviszonnyal sem akadt problémája, s tavalyi esküvője óta a hivatalos papírja is megvan: családos.
– Alapvetően nem bírom az Orbánt – jelentette ki. – De ha ez az ígéret valós, azaz három gyerek után nem kell visszafizetni a tízmilliós kölcsönt, négynél pedig nem kell adót fizetni és az autóba is beszállnak, akkor megemelem előtte a kalapom. Mert ezzel azért el lehetne indulni. Például be tudnánk költözni Tótiba, de akár még közelebb a Balatonhoz, ahol mindig van munka. És ezek a többség számára nem olyan feltételek, hogy ne lehetne megpróbálni teljesíteni. Persze, van benne elég sok buktató, mert mi van, ha nem jön össze annyi baba, akkor miből fizetem a megemelt törlesztést, de még mindig nagyobb az esélyem, mint most.

Kétségek között hagyott közmunkások

Napok óta nem válaszol az Emberi Erőforrások Minisztériuma azon kérdésünkre, hogy a közmunkások részt tudnak-e majd venni a fiatal házasoknak kínált kamatmentes hitelprogramban, és lesznek-e bármiféle jövedelmi feltételei a kölcsön felvételének. A programról jelenleg annyit lehet tudni: ahhoz a 18-40 év közötti, első házasságukban élő nők csatlakozhatnak majd július 1-től három éven át. A kedvezmény nem a már meglévő gyerekekre jár, hanem a július 1-je után született babákra. Ha a hitel felvételét követő öt éven belül nem születik meg az új baba, a kamatmentes, maximum 10 millió forintos hitel piaci kamatozásúvá válik, és az addigi kamattámogatást is vissza kell majd fizetni. Ha viszont július 1-je után születik egy gyermek, akkor 3 évig nem kell törleszteni az 50 ezer forintban maximalizált részleteket. A második gyermek után a tartozás harmadát, a harmadik után az egészet elengedik. A hitel felvételének feltétele egy legalább 3 éves felsőoktatási jogviszony vagy munkaviszony. Ezzel kapcsolatban kérdeztük a tárca sajtóosztályát: a munkaviszonynak folyamatosnak kell-e lennie, és ha igen, úgy az azt jelenti-e, hogy a közmunkások ki vannak zárva a programból? A közfoglalkoztatási jogviszony ugyanis a munkaviszony egy olyan speciális formája, amely csak határozott időre és legfeljebb 12 hónapra létesíthető. A közmunkaprogramokat pedig 3 vagy 6 hónapra, vagy legfeljebb egy évre hirdetik meg. A tárcától azt is szerettük volna megtudni: lesz-e a hitel felvételekor előzetes hitelbírálat, kötheti-e a folyósítást a bank bizonyos szintű jövedelemhez. Banki szakértők szerint elképzelhetetlen, hogy ekkora, fedezet nélküli hitelösszeg felvételét ne kössék valamiféle jövedelemvizsgálathoz, a szaktárca azonban nem válaszol ezen kérdéseinkre. Mint ahogyan arra sem: a 18-19 éves dolgozó fiatalok, vagy 18-20 éves egyetemisták és főiskolások hogyan juthatnak majd hozzá a hitelhez, hiszen – miután 16 éves korig tankötelezettség van, a felsőoktatásba pedig legkorábban 18 éves korban lehet bekerülni - nem lehet még három éves munkaviszonyuk vagy felsőoktatási jogviszonyuk. Varga Dóra

Szerző
Témák
szegénység
Frissítve: 2019.02.15. 06:45