Bálint gazda;díszpolgári cím;

2019-02-17 11:28:45

Nem hagyják Bálint gazdát a XVI. kerületiek

Civil kezdeményezésre alternatív díszpolgári díjat hoztak létre, miután a fideszes többségű képviselőtestület a napokban lesöpörte az ott élők javaslatát, miszerint idén Bálint György – mindenki Bálint gazdája – kapja az önkormányzati elismerést.

Korábban több ezer kerületi lakos aláírásával is megerősítette : szeretné, ha az önkormányzat idén Bálint Györgynek adná át a Kerület díszpolgára címet, ám a fideszes többségű képviselőtestület az ott élők akaratát figyelmen kívül hagyva a napokban leszavazta a javaslatot. 

A kertvárosban élőket mélységesen felháborította a döntés és elhatározták, maguk alapítanak olyan díjat, amelyet minden évben a szerintük arra legérdemesebb kerületi lakos fog megkapni. A kitüntető cím jelöltjeire az e célra létrehozott Facebook-oldalon – Válasszanak a XVI. kerületiek díszpolgárt – lehet szavazni.

Idén egyetlen jelöltre, az évtizedek óta a kerületben élő Bálint gazdára várják a voksokat március 12-éig az alapítók – adta hírül a civil szerveződés élére állt Nemes Gábor, a DK szakpolitikusa. Bálint gazdára a felhívás megjelenése utáni első órában is már több tucatnyian szavaztak.

Cserdi és más települések is díszpolgárrá avatnák Bálint gazdát

Nem maradt válasz nélkül, hogy a XVI. kerületben elkaszálták Bálint gazda díszpolgári kinevezését: az idén századik életévét betöltő Bálint Györgyöt – a közismert és kedvelt – kertészmérnököt információink szerint a fővárosból és vidékről is megkeresték azzal, hogy legyen az adott kerület, település díszpolgára.

Úgy tudjuk, más városok fontolgatják, hogy díszpolgári címet adjanak az ismert kertészmérnöknek.

Bálint gazda a ugyan fővárosból még nem kapott megkeresést, de elmondta, hogy a Bogdán László vezette, mezőgazdasági termelésével kitűnő, Baranya megyei Cserdi község már jelezte neki:, örülnének, ha vállalná a kinevezést. Bálint György úgy tudja, hogy egy Somogy megyei községben is fontolgatják a cím felajánlását – egyébként mindkét helyszínen többször járt már, adott tanácsokat a helyi gazdáknak.