Előfizetés

Tucatnyi amerikai vállalat lett kínai és iráni kibertámadás célpontja

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.02.18. 20:11
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Az elkövetők az iráni és a kínai kormányzathoz köthetőek, Donald Trump elnöki döntései vezethettek a történtekhez.
Iráni és kínai, állami hátszéllel dolgozó hackerek ismét mintegy tucatnyi amerikai vállalat, bank és kormányzati ügynökség számítógépes rendszereit támadták - írta hétfőn a New York Times című napilap. Az újság nevük elhallgatását kérő hírszerzési forrásokra hivatkozva konkrétan megnevezett hármat a közalkalmazott kiberbűnözők célpontjai közül, ezek:
  • a Boeing,
  • a General Motors és
  • a T-Mobile.
A Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) és a Fire Eye nevű, informatikai biztonsággal foglalkozó magánvállalat szintén meg nem nevezett elemzőit idézve pedig azt közölte: a decemberben kezdődött és januárban folytatódott részleges kormányzati leállás idején
a belbiztonsági minisztérium riadót is elrendelt.

A lap információi szerint a hackerek az iráni és a kínai kormányzathoz köthető személyek voltak. Nem világos ugyanakkor, hogy a hackertámadások mennyire voltak sikeresek. Sem az érintett vállalatok, sem a washingtoni kínai nagykövetség munkatársai nem kívánták kommentálni a lap értesüléseit.
Adam Segal, a Külkapcsolatok Tanácsa kiberprogramjának vezetője a kínai hackertámadásokra utalva azt nyilatkozta a lapnak: a kínaiak amellett, hogy katonai információkat is meg akarnak szerezni, elsősorban az amerikai technológia megszerzésére összpontosítanak.
A New York Times elemzése szerint a számítógépes támadások megélénkülése azzal magyarázható, hogy Washington egyoldalúan felmondta a 2015-ben kötött többhatalmi iráni atomalkut, illetve kereskedelmi vitában áll Kínával - vagyis Donald Trump elnöki döntéseinek közvetlen következményeiről van szó. A lap ugyanakkor megjegyzi, hogy az Egyesült Államok legfőbb ellenfele a kibertérben Oroszország.

"Megvernek, elnyomnak és zsarolnak minket" - Traktoros tüntetők vonulnak Pozsony felé

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.02.18. 18:32
Nem először demonstrálnak traktorral Pozsonyban
Fotó: VLADIMIR SIMICEK / AFP
100 járművel fognak a szlovák főváros terein tüntetni a földhelyzet mielőbbi rendezéséért.
Traktoraikkal indultak meg a gazdák Szlovákia fővárosa felé - írja az újszó.com. Nyilatkozatuk szerint azért szervezték a megmozdulást, mert küzdeniük kell a földjeikért, illetve az életüket és az egészségüket féltik: "megvernek, elnyomnak és zsarolnak minket" - olvasható a szövegben.
A mezőgazdászok szerint nem védi meg őket az állam, amelyet a nagyvállalkozók korrumpálnak.

Követeléseik között szerepel a földrendezés felgyorsítása, a rendszerváltás előtt megkárosítottaknak járó pótföldek zökkenőmentes kiadása, a szlovák termőföld, erdők és vízkészlet védelme, illetve a mezőgazdaságban tapasztalható korrupció elleni hatékony fellépés.
A gazdák azt is követelik, hogy a következő EU-s költségvetésben szabjanak felső korlátot az egy igénylőnek kifizetett uniós mezőgazdasági támogatások számára.

A gazdák abban állapodtak meg a pozsonyi városvezetéssel, hogy 100 mezőgazdasági géppel vonulnak be a központba. Hétfő délelőtt 60 gép indult el Észak-Szlovákiából, két útvonalon, kedden pedig délről indul el egy csoport. Mindhárom irányból holnap délelőtt 11 órára érkeznek a fővárosba; Pozsony főbb terein fognak majd állni. Csütörtök estig maradnak, idő közben pedig részt vesznek a meggyilkolt újságíró, Ján Kuciak és Martina Kušnírová emlékére szervezett megmozduláson.

Hátat fordítottak a brit Munkáspártnak

R. Hahn Veronika (London)
Publikálás dátuma
2019.02.18. 18:06

Fotó: Alberto Pezzali / AFP
Tovább éleződött hétfőn a Brexit-káosz miatt amúgy is feszült brit belpolitikai helyzet.
Ahogy erre politikai megfigyelők már régen számítottak, Chuka Umunna dél-londoni honatya vezetése alatt hét munkáspárti képviselő jelentette be, hogy a parlamenten belül független csoportot hoznak létre. Umunna a Munkáspárt vezetőjének Brexit-politikáját nevezte meg a kilépés okaként és azt, hogy a párt nem tud megszabadulni az antiszemitizmus vádjától. Mint Luciana Berger, az új „függetlenek” egyik legismertebb arca fogalmazott, a „Munkáspárt intézményesen antiszemitává vált”, ezért szégyellné, ha a tagja maradna. Umunna a Labour frakció többi tagját és más pártok képviselőit is bátorította, “csatlakozzanak egy újfajta politika építéséhez”. A terveket és szerepeket később körvonalazzák, de egyelőre nincs szó egyesülésről a Liberális Demokratákkal. Jeremy Corbyn munkáspárti vezető csalódottságának adott hangot, amiért a hét képviselő nem volt képes folytatni az együttműködést a Munkáspárttal.